Wat kost backpacken of rondreizen in de Filipijnen?

De Filipijnen is één van onze favoriete landen in Zuidoost-Azië. Reizen door de Filipijnen is dan ook alles waar je van droomt als je gek bent op bounty-eilanden. Denk aan hagelwitte stranden, helder blauwe zeeën, groene bergen met wilde jungle, vriendelijke mensen en perfecte golven voor zowel beginnende als ervaren surfers. De Filipijnen is zeker geen hele dure reisbestemming maar je hebt er wel net wat meer budget voor nodig dan voor andere landen in Zuidoost-Azië. Hoeveel budget je precies nodig hebt is natuurlijk voor iedereen verschillend omdat niemand precies dezelfde reisstijl heeft. Om je toch een idee te geven van de gemiddelde kosten vind je in dit artikel alles over de prijzen voor hostels & hotels, vervoer, excursies en eten in de Filipijnen. Daarmee kan je zelf een goede inschatting maken van jouw budget voor de Filipijnen.

photo-1471663878549-3b81cf6ef51e

(Eventuele) kosten vooraf aan je reis

Vliegticket
Deze kosten zijn onvermijdelijk maar kan je wel laag houden door al vroeg te boeken. Ons advies is om ongeveer 5 maanden voor de vertrekdatum te boeken. Met een beetje geluk zijn er dan vliegtickets naar Manilla te vinden voor rond de €540.

Vaccinaties
Hoewel er geen vaccinaties verplicht zijn voor de Filipijnen is het wel aan te raden om de vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A te halen. Inclusief de kosten voor het consult zit je dan rond de €70. Er komt Malaria voor in de Filipijnen dus je kan ervoor kiezen om malariapillen te slikken. Je moet dan tijdens de reis elke dag één pil slikken en daarnaast nog 1 dag voor- en 7 dagen na je reis ook elke dag één pil slikken. De pillen kosten zo’n €2 per stuk. Check altijd even goed je zorgverzekering want er is een kans dat je alle kosten van de vaccinaties en de malariapillen kan declareren.

Backpack en reisartikelen
Backpacken zonder backpack gaat natuurlijk niet. Een beetje goede backpack kost zo’n €100 en daarnaast heb je nog wat reisartikelen nodig. Wil je weten wat allemaal handig is om mee te nemen? Check dan onze inpaklijst voor backpacken.

photo-1462557584262-45e483d4b235 photo-1452441271666-5d998aa2f6cc

Eten en drinken in de Filipijnen

Hier gaat waarschijnlijk het grootste deel van je budget aan op en dat is jammer want de Filipijnse keuken is niet zo bijzonder. Er zitten hele grote verschillen in de prijzen van restaurants dus het is zeker slim om eerst de menukaart te bekijken voordat je gaat zitten. Gemiddeld moet je rekenen op zo’n €5 per maaltijd. Bestel je een lokaal gerecht dan is het wat goedkoper, bestel je een pasta dan betaal je waarschijnlijk wat meer. Een biertje kost je ongeveer €1,40 en een Cola €0,75. Al met al kan je de kosten voor eten en drinken schatten op een gemiddeld dagbudget rond de €15 tot €20 zonder alcohol. Dat kan dus goedkoper als je goed op de prijzen let en veel lokale gerechten eet.

Excursies

Een ander deel van je budget zal gaan naar leuke excursies. De meeste excursies zijn gelukkig niet zo gek duur in de Filipijnen. Zo kost een dagje eilandhoppen in El Nido bijvoorbeeld €30 euro per persoon inclusief eten en drinken. Ook zijn er natuurlijk de duurdere opties zoals leren duiken of surfen. Een weekje bij een surfschool kost ongeveer €380 inclusief accommodatie en een duikcursus zo’n €300. Voor de gewone excursies en activiteiten zoals het huren van een brommer of een dagje eilandhoppen moet je rekenen op gemiddeld €10 per dag. Dit is ook erg afhankelijk van hoe actief je wil zijn.

backpacken filipijnen Eilandhoppen filipijnen

Reiskosten in de Filipijnen

Vervoer in de steden kost je bijna niets. Voor een paar cent reis je met de jeepney (soort bus) of tricycle (brommer met zijspan). Ook het busvervoer tussen steden en dorpen is niet zo heel duur. Vaak zit je uren in de bus voor slechts een paar euro. De echte kosten zijn de vliegtickets tussen de grote eilanden die ver uit elkaar liggen, althans wanneer je niet op tijd boekt en in het hoogseizoen reist. Wanneer je al vroeg boekt of buiten het hoogseizoen reist dan kost een vlucht van 1,5 uur ongeveer €40. Boek je last minute in het hoogseizoen dan kan dat nog wel eens oplopen tot €90. Het hoogseizoen is van december tot en met april. Check dus op tijd de prijzen op bijvoorbeeld Cheaptickets.nl.

backpacken filipijnen

Prijzen voor hostels en hotels

Accommodatie in de Filipijnen is ook wat duurder dan in andere landen in Zuidoost-Azië. Wil je een eenvoudige tweepersoonskamer met eigen badkamer dan moet je rekenen op ongeveer €20 per nacht maar als je wat meer luxe wilt dan moet je al snel op €40 of meer rekenen. Slaap je op een slaapzaal/dorm dan betaal je ongeveer €10 per nacht. Wij hebben een overzicht gemaakt van de hostels en hotels waar wij een hele goede tijd hebben gehad en dat gecombineerd met tips van andere reizigers. Deze accommodaties zijn vaak erg populair dus het kan handig zijn om ze vooraf al te boeken. Hier vind je onze favoriete adresjes in de Filipijnen.

Gemiddeld dagbudget voor de Filipijnen

Als je alle kosten bij elkaar optelt dan kan je dus al rondreizen door de Filipijnen met een dagbudget van ongeveer €40 per persoon per dag. Toch is het slim om iets ruimer te rekenen omdat je eenmaal daar misschien toch die duikcursus wil doen of iets anders wat veel geld kost. Wij zaten op €1600 per persoon per maand omdat we veel activiteiten hebben gedaan. Dit kan goedkoper als je goed op je geld let en niet te veel gekke dingen doet. Het kan ook snel veel duurder zijn als je regelmatig in wat luxere hotels slaapt. Laat je niet afschrikken omdat reizen in de Filipijnen net wat duurder is dan in een land als Thailand. De Filipijnen is het zeker waard om wat meer geld aan uit te geven!