Op expeditie tussen El Nido en Coron in de Filipijnen

Kijk jij ook ieder jaar naar Expeditie Robinson met de gedachten ‘daar zou ik ook zo graag een keer aan mee willen doen!’? De meest mooie eilanden verkennen, slapen in een eenvoudig hutje aan het strand en een beetje vis vangen klinkt dan waarschijnlijk als een droom. Wij hadden ook deze gedachten en gingen op zoek naar het alternatief want ja, de kans dat we ooit mee zullen doen aan Expeditie Robinson is waarschijnlijk niet zo groot. We gingen mee met TAO Philippines op een vijfdaagse expeditie tussen El Nido en Coron in het noorden van Palawan op de Filipijnen. Tijdens deze expeditie bezoek je bounty eilanden, lagunes en de mooiste plekken om te snorkelen. Dit is ook daadwerkelijk waar ze Expeditie Robinson vroeger vaak hebben opgenomen. Ben je net zoals wij enthousiast geworden? In dit artikel delen we onze ervaringen en tips over deze toffe expeditie.

Het is een avontuur, geen vakantie of standaard tour

Deze expeditie is voor avonturiers, echte reizigers en mensen die niet gek worden wanneer ze vijf dagen geen wifi hebben. Je zit het grootste deel van de dag op de boot en je gaat helemaal back to basic. Dit is iets voor jou wanneer je niet bang bent om vies te worden en je het niet erg vindt om te slapen in een eenvoudig hutje op het strand. Je zal soms douchen met een pannetje water of misschien wel helemaal niet. Kan je dat allemaal aan, dan ga je hier de tijd van je leven hebben!

Vijf dagen vol verrassingen

Wat je precies gaat zien en welke route je gaat varen weet je van te voren niet. Dit is afhankelijk allerlei dingen zoals van het weer. Je moet daarom de controle los laten en je laten verrassen! Wij gaan daarom ook niet te veel verklappen over hoe de expeditie eruit ziet. Wel kan je er op rekenen dat je super goed eten krijgt en genoeg mooie en bijzondere plekken zal zien. Daarbij kom je soms ook bijzondere dingen tegen die niet op de planning staan zoals dolfijnen die plots uit het water springen of een schildpad die in de avond het strand op komt om haar eieren te leggen, zoals bij ons het geval was. Er gaat een ontzettend leuke crew mee die altijd een toffe sfeer weet neer te zetten. Hoeveel mensen er mee gaan op de boot is afhankelijk van welke expeditie je boekt maar dit is meestal rond de 20 personen.

Het slapen op de eilanden

Bij de vijfdaagse expeditie slaap je de eerste en tweede nacht op verschillende base camps. De laatste twee nachten verblijf je op dezelfde plek. Welke plek dat is, is afhankelijk van welke route je neemt. Je kan deze expeditie namelijk maken vanaf Coron naar El Nido of andersom. Maak je hem van Coron naar El Nido dan verblijf je twee nachten op The Farm en maak je de route andersom dan verblijf je op een eiland. Beide zijn erg mooi dus het maakt weinig uit wat je kiest. Het slapen op de verschillende eilanden deed ons denken aan de samensmelting van Expeditie Robinson. Je eet met zijn allen aan een bamboe tafel op het strand met om je heen een aantal fakkels. Soms speelt er iemand van de crew gitaar die voor wat extra gezelligheid zorgt. Op ieder basecamp is een bar waar je in de avonden lekker een cocktail of biertje kan drinken. De crew van TAO maken er ook vaak een leuk feestje van. Je slaapt in een eenvoudige hut en valt in slaap met het geluid van de jungle achter je en het geluid van de zee voor je. De hutjes hebben allemaal een matrasje, kussens en een klamboe maar op meer dan dat hoef je niet te rekenen.

Buhay Isla of TAO Philippines of toch Big Dream Boatman?

Er zijn meerdere organisaties die deze expedities tussen Coron en El Nido aanbieden. Omdat wij de afgelopen jaren meerdere keren in de Filipijnen zijn geweest, hebben we ook twee keer deze expeditie gemaakt en twee van de beste organisaties kunnen proberen. De eerste keer zijn we met Buhay Isla geweest en de tweede keer met TAO Philippines. TAO Philippines was ooit de eerste die deze expedities zijn begonnen en daarom zijn zij het beste ontwikkeld als organisatie. Hoewel beide expedities echt te gek waren, vonden wij de laatste keer met TAO Philippines toch net een stukje toffer. De boot was groter, de hutjes wat mooier en vooral het eten was een stuk beter. Er wordt ook meer aandacht besteed aan gezelligheid en sfeer bij TAO Philippines. Daarbij investeert TAO Philippines veel in educatie voor de locals dus steun je hiermee meteen een goed doel. Wat ons betreft is dit dus de betere keuze maar mocht het volgeboekt zijn dan is Buhay Isla zeker ook heel gaaf!

Dream Big Boatman: Als laatste willen we ook nog graag Big Dream Boatman tippen. Deze organisatie horen we onwijs veel goede verhalen over van andere reizigers. Ze varen met kleinere groepen dan de andere organisaties (maximaal 18 personen in plaats van 30 personen) en de hele trip is all-inclusive terwijl je bij TAO extra moet betalen voor drank. De staff is onwijs gepassioneerd en als je de reviews bekijkt op TripAdvisor zie je dat dit ook een hele goede organisatie is voor de expeditie tussen Coron en El Nido.