De mooiste rijstterrassen van Azië vind je in Batad, Filipijnen

Batad staat bekend als één van de mooiste plekjes van de Filipijnen. De uitgestrekte rijstterrassen en het pure leven zijn redenen om het zeker toe te voegen aan je reisroute door de Filipijnen. Wij zijn verkocht aan dit unieke stukje aarde want nergens anders in Zuidoost-Azië vind je rijstterrassen zoals deze. Het kleine dorpje is nog heel authentiek en je gaat hier voor je gevoel terug in de tijd. Er is bijna geen internet, vaak geen elektriciteit en er zijn ook geen hotels maar slechts een paar guesthouses. Het kost wat moeite om in Batad te komen, maar geloof ons, die moeite is het 100% waard. Het is handig om goed je research te doen voordat je een bezoekje aan Batad brengt omdat je anders zeker voor een aantal verrassingen komt te staan. Wij hebben tijdens ons bezoek aan Batad alle info en tips bij elkaar geschraapt en het hieronder voor je op een rijtje gezet.

Over Batad

De rijstterrassen van Batad zijn meer dan 2000 jaar geleden gebouwd en Batad ligt 1500 meter boven de zeespiegel. De stenen waarmee de muren van de rijstterrassen zijn gebouwd, zijn vanaf de rivier naar boven gedragen, een behoorlijk karwei dus. Deze rijstterrassen zijn uniek omdat ze gebouwd zijn op ontzettend steile bergen met een bijzonder irrigatie systeem. Batad valt daarom ook onder UNESCO werelderfgoed. De oudste mensen lopen nog in traditionele kleding en het leven leven nog volgens vele oude tradities.

Zoals veel andere inwoners van de Filipijnen, zijn ook veel mensen in Batad erg arm. Daarom vertrekken veel jonge mensen naar de steden, waar ze meer kansen hebben op werk. Hierdoor werd er jaren geleden zo’n 30% van de rijstterrassen niet meer gebruikt. Door steun van de overheid worden alle rijstterrassen nu weer gebruikt alleen oogsten ze nog maar 1 keer per jaar in plaats van 2 keer per jaar.

Één van de unieke dingen aan Batad is dat er geen wegen zijn en daardoor ook helemaal geen verkeer is. Vijftien jaar geleden moest je nog lopen vanaf Banaue maar nu ligt er een weg dichtbij Batad en is het nog maar 20 minuutjes lopen.

Batad bezoeken

Veel reizigers bezoeken Banaue zonder te weten dat Batad velen malen mooier is en minder toeristisch. Ze bezoeken Batad als een dagtour, wat eeuwig zonde is. Wij raden je aan om er 1 nacht te slapen om het leven in Batad te proeven. Waarschijnlijk ga je maar 1 keer in je leven naar Batad en dan kun je maar beter alles eruit halen. Vergeet niet om goede schoenen aan te doen en een poncho mee te nemen. Het regent namelijk vaak in Batad waardoor het glad en modderig kan zijn. De paden tussen de rijstterrassen zijn smal en hebben een afgrond van een paar meter.

Neem een lokale gids in Batad

Als je aankomst in Banaue, zijn er tientallen gidsen vragen of ze jouw gids mogen zijn. Maar wat niemand weet, is dat de gidsen in Batad hier alles behalve blij mee zijn. Dit komt omdat de gidsen uit Banaue op deze manier hun klanten ‘stelen’. Banaue heeft meer toerisme en daarom kunnen de gids in Batad jouw hulp beter gebruiken. Steun dus liever de lokale bevolking van Batad en neem pas een gids als je in Batad zelf bent. Dat is vaak ook nog eens een stuk goedkoper.

Batad viewpoints

Je gids verteld je waarschijnlijk over viewpoint 1, 2 en 3 maar er zijn nog een paar mooie viewpoints in Batad. Onze favoriet is net onder Transient guesthouse en het pad aan de rechterkant brengt je naar een huisje waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de rijstterrassen. Je kan bij Transient Guesthouse ook een pauze inlassen, een drankje doen en wat eten.

Viewpoint 1: Dit viewpoint is op het hoogste punt van het dorpje waar je langs komt als je naar Batad loopt. Niet ons favoriete viewpoint, want je hebt ook uitzicht op de lelijke daken van de huisjes net eronder.

Viewpoint 2: Dit is het bekendste viewpoint en iedere gids zal je hier mee naar toe nemen. Het is een mooi viewpoint en het is een redelijk makkelijk pad om hier te komen. Je hebt hiervoor niet perse een gids nodig als je dat niet wilt. Loop nog een stukje omhoog bij het winkeltje voor een nog hoger uitzicht en als je de hoek omloopt heb je ook nog een uitzicht over het nabijgelegen dorpje. Er staat hier een bord dat er een pad is naar dat dorpje. Dit is een trekking van 3 uur en 3 uur (of langer) weer terug. De afgronden zijn bij deze route erg diep en als je valt kan het fataal zijn. Doe de trek naar het dorpje dus altijd met een gids of waag je er helemaal niet aan.

Viewpoint 3: Hier vind je het mooiste uitzicht van heel Batad. Je hebt een waanzinnig uitzicht over het dorpje en over de rijstterrassen. Het is een 2 uur durende trekking om er te komen en je hebt hier zeker een gids bij nodig. Je loopt eerst naar de rivier beneden waar je fijn in kan zwemmen en afkoelen. Daarna steek je de brug over en vanaf daar loop je stijl omhoog de berg op.

Tappiya Waterval

De Tappiya waterval is ook een must see in Batad. Het is een hoge waterval van een meter of 20 die omringd is door groene jungle. Het is een hike van 1 uur om er te komen. Wat je zeker in je achterhoofd moet houden is dat er flinke stroming staat onder de waterval. Er is blijkbaar een enorm gat onder de waterval dat net zo diep is als de waterval hoog is. Kom daarom niet te dichtbij de waterval want anders kan je dat gat in worden getrokken. Als je met een gids gaat, zal hij je dit vertellen maar wanneer je besluit om alleen te gaan, moet je dit dus zeker niet vergeten. De waterval kan je het beste combineren met een bezoek aan viewpoint 2. Deze liggen redelijk bij elkaar in de buurt en voor beide heb je niet perse een gids nodig.

Hoe kom je in Batad?

Hoogstwaarschijnlijk reis je vanaf Manilla naar Batad. De meest voorkomende manier om hier naartoe te reizen is met de nachtbus naar Banaue. Het is slim om dit van te voren te boeken, de bussen zijn namelijk vaak volgeboekt. Via deze website kun je je tickets boeken. Verwacht trouwens geen slaapbus met bedden, dit is gewoon een touringsbus. Enkele reis kost je 490 pesos / 9 euro en de bus vertrekt iedere dag om 10 uur in de avond. Als het hoogseizoen is, vertreken er ook nog bussen om andere tijden tussen 9 en 10 uur in de avond. De busreis duurt ongeveer 9 uur en je stopt onderweg 2 keer. Vergeet zeker niet om een trui, lange broek en sokken mee te nemen voor in de bus. Het is heel normaal dat de airco op -10 staat.

Als je geen tour hebt geboekt om naar Batad te gaan, zal je vanaf Banaue je eigen vervoer moeten regelen. Hier zijn verschillende opties voor. Je kan met een tricycle gaan, dat kost je 350 pesos voor een enkele reis. Als je met meerdere mensen reist, of als je mensen hebt ontmoet die ook naar Batad gaan, is het goedkoper om een privé jeepney te huren. Dit kost rond de 1500 / 27 euro en daar passen zo’n 10 personen in. Dit is comfortabeler dan de tricycle maar wanneer je alleen of met 2 personen reist, is de tricycle financieel gezien een betere optie. Er gaat ook een jeepney vanaf Banaue om 3 uur ’s middags en dat kost je 150 pesos / 3 euro. Zorg ervoor dat je aan de rechterkant gaat zitten, dan zit je aan de goede kant om de mooie rijstterrassen. Ben je wat avontuurlijk dan moet je zeker op het dak gaan zitten. Dit is een ervaring om nooit meer te vergeten en de uitzichten zijn geniaal! Het laatste stuk naar Batad is er geen weg dus moet je lopen. Het is 20 minuten heen en ongeveer 30 minuten terug omdat je dan omhoog loopt.

Tip: Geloof niets van wat ze je allemaal vertellen in Banaue. De prijzen hierboven kan je aanhouden en je hoeft zeker geen vervoer terug naar Banaue te regelen. Ze maken je graag bang dat er geen jeepney terug gaat en dat je echt met hun jeepney terug moet voor 1500 pesos. Hieronder lees je hoe je goedkoop terug komt.

Terug van Batad naar Manilla

Om 9 uur in de ochtend gaat er een jeepney richting Banaue vanaf Batad en deze kost 150 pesos p.p. Het kan zijn je moet wachten, totdat de jeepney helemaal vol zit. Om 3 uur in de middag gaat er nog een jeepney voor 150 pesos p.p. tenzij er minder dan 10 mensen zijn. Dan betaal je 1500 pesos delen door het aantal personen.

Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan Batad?

Batad is geweldig mooi, maar er zijn maar een paar dingen wat je kunt doen. Daarom is het niet nodig om er lang te verblijven. 1 nacht is echt voldoende om alles te zien en te doen. Om je bezoek aan batad lekker overzichtelijk te maken, vind je hieronder een dagindeling.

Dag 1
07:00 – Aankomst Banaue
08:00 – Ontbijt in Banaue
09:00 – Met een jeepney of tricycle naar waar de weg stopt
10:00 – Wandel naar Batad en rust even uit in je guesthouse
12:00 – Lunch
13:00 – Wandel naar de Tappiya Waterval en viewpoint 2.
18:00 – Avondeten

Dag 2
07:00 – Ontbijt
08:00 – Wandel naar viewpoint 3
13:00 – Lunch
14:00 – Wandel terug naar het einde van de weg
15:00 – Neem de jeepney terug naar Banaue
16:30 – Avondeten in Banaue
19:00 – vertrekt de bus naar Manilla

Waar te verblijven in Batad?

Er zijn een aantal hostels en guesthouses in Batad. Je zult er weinig vinden op het internet maar je zult altijd wel een slaapplek vinden in Batad zonder het van te voren te boeken. Transient Guesthouse heeft het mooiste uitzicht en een goed restaurant. De familie is ontzettend lief en je hebt er warm water in de douche, mits er stroom is. Alle guesthouses in Batad zijn erg basis dus heb geen hoge verwachtingen van je kamer, toilet of douche. Transient is één van de weinige guesthouses die je online kunt boeken dus wanneer je daar wil slapen is het slim om op tijd te boeken.

Meer handige tips voor Batad

  • De wandeling naar Batad kan vrij pittig zijn. Het kan glad zijn en terug is het behoorlijk stijl omhoog. Zorg er daarom voor dat je alleen spullen meeneemt die je echt nodig hebt in Batad. Je andere spullen kun je opslaan in Halfway Guesthouse in Banaue voor 50 pesos / 0,60 euro.
  • Als je van Banaue naar Batad reist, spreek dan goed af met de chauffeur dat hij je tot aan het einde van de weg brengt en niet eerder stopt bij Saddle point. Dat scheelt je een half uur lopen.
  • Als je graag met wandelstokken loopt, kun je deze kopen voor 10 pesos aan het begin van de hike naar Batad.
  • Er is geen internet in Batad en je zult waarschijnlijk ook geen signaal hebben op je telefoon.
  • De drankjes zijn wat duurder in Batad dan in de rest van de Filipijnen. Dit komt doordat de lokale mensen deze helemaal naar het dorpje moeten tillen. Voor de rest is alles in Batad ontzettend goedkoop.
  • Waarschijnlijk zul je moeten betalen om je electronica op te laden.
  • Er is vaak geen stroom in Batad dus zorg ervoor dat je van te voren al je spullen hebt opgeladen.
  • Het eten is erg eenvoudig dus verwacht er niet te veel van.

Beste reistijd voor Batad

De beste reistijd om Batad te bezoeken is in de maanden maart, april en mei omdat dan de rijstterrassen het groenst zijn. Dan is het simpelweg het mooiste. Andere maanden is het nog steeds mooi maar kun je wat bruinere terrassen verwachten. Vanaf juli t/m september is het regenseizoen, dus dan kun je beter niet gaan.