8 Handige tips en weetjes voor een vakantie naar Lapland

Een vakantie naar Lapland vraagt net even wat extra voorbereidingen. De kans is dan ook groot dat je best een paar vragen hebt voordat je jouw vakantie naar Lapland gaat boeken. Hoe koud is het bijvoorbeeld in Lapland? Hoe kleed je je op die extreme kou? En kan je er altijd het Noorderlicht zien? In dit artikel geven we antwoord op de 8 meest gestelde vragen door Lapland reizigers en maken we je hopelijk enthousiast om het avontuur aan te gaan!

Is Lapland een land?

Hoewel de naam doet vermoeden dat Lapland een land is, is dat het al heel lang niet meer. Ooit was dit het land van de Sami maar tegenwoordig is het een regio. Het strekt zich uit over het meest noordelijke gebied van Scandinavië en een klein deel van Rusland. De meeste mensen gaan op vakantie naar Fins Lapland maar ook een kwart van Zweden ligt in Lapland. Wij gingen op vakantie naar Fins Lapland en alle foto’s in onze artikelen zijn dan ook hier genomen.

Wat is de beste reistijd voor een vakantie naar Lapland?

Hoewel Lapland in de zomer ook heel mooi is, gaan de meeste mensen toch voor de ultieme winterervaring. Bij een vakantie naar Lapland dien je ook rekening te houden met het aantal lichturen. In een groot deel van Lapland komt de zon niet boven de horizon in december. Vanaf januari neemt het aantal lichturen weer toe en laat ze zon zich net boven de horizon zien. De beste reistijd voor een vakantie naar Lapland is dan ook vanaf midden januari tot en met maart. In januari valt over het algemeen de meeste sneeuw en in een normale winter blijft deze liggen tot in het voorjaar. Februari is over het algemeen de koudste maand in Lapland maar het zonnetje laat zich wel weer wat meer zien. Wij kozen voor de eerste week van februari. De zon scheen tussen 9:30 en 16:00 maar daarvoor en daarna was het natuurlijk ook even licht.

Hoe koud is het in Lapland?

Over het algemeen ligt de temperatuur in Lapland tussen de -5° en de -35° in de winter. Het kan dus alle kanten op gaan in Lapland maar de temperatuur komt in de wintermaanden vrijwel nooit boven het vriespunt. Het kan wel eens voorkomen, zeker nu de aarde steeds warmer aan het worden is maar dit blijft uitzonderlijk. De weersvoorspellingen kloppen er zeker niet altijd en lokaal kunnen er grote verschillen zijn in temperaturen. Tijdens onze vakantie in Lapland hebben we zowel een dag -2° als -35° meegemaakt terwijl de weersvoorspellingen voor vertrek de hele week rond de -18° lag voor die week.

Werkt je telefoon en camera in Lapland?

Als het heel koud is dan kan het zijn dat accu’s minder goed werken in Lapland. Neem je een camera mee dan is het dus verstandig om voor de zekerheid een extra accu mee te nemen. Ook kan het zijn dat je telefoon uitvalt of snel leeg is. Het helpt om een powerbank mee te nemen en je telefoon hier soms even aan te hangen als hij er moeite mee heeft. Je hoeft niet bang te zijn voor blijvende schade aan apparaten.

Hoe plan je een vakantie naar Lapland?

Een vakantie naar Lapland kan je op meerdere manieren plannen. Je kan er een trektocht maken of met de auto rondreizen maar verreweg de meeste mensen bezoeken een bestemming en ondernemen vanuit daar activiteiten. Zelf pakte wij het ook zo aan en gingen met Lapland Travel een week op vakantie in Lapland. We hadden een gezellige blokhut in de sneeuw in een mooie klein dorpje hoog in het noorden van Finland. De hele week hebben we allerlei bucketlist activiteiten ondernomen en de mooiste ervaringen gehad. Wil je meer weten over onze reis in Lapland? Lees dan onze ervaring met Lapland Travel.

Kan je altijd het noorderlicht zien in Lapland?

Het noorderlicht is een fenomeen dat je natuurlijk wil zien wanneer je op vakantie naar Lapland gaat. Het noorderlicht is in meer of mindere maten altijd aanwezig in Lapland maar dat wil niet zeggen dat je het ook altijd kan zien. Ten eerste moet het natuurlijk onbewolkt zijn en voldoende geomagnetische activiteit en zonnewind. Via de app Aurora kan je zien hoe groot die dag de kans is om het Noorderlicht te zien en welke tijd het beste is om naar buiten te gaan. Zoek een zo donker mogelijke plek op zonder kunstmatige verlichting en het liefst ergens waar je ver kan kijken.

Hoe kleed je je tijdens je vakantie in Lapland?

Ga je in de winter naar Lapland dan kan je je maar beter voorbereiden op extreme kou. Misschien valt het mee en heb je veel kleding niet nodig maar beter te veel kleding meenemen dan te weinig want de kou kan ook gevaarlijk zijn. Om je goed voor te bereiden hebben we een paklijst voor Lapland gemaakt waar we tips delen voor handige spullen en wat voor kleding je mee moet nemen.

Wat kost een vakantie naar Lapland?

Scandinavië is geen goedkope reisbestemming maar toch hoeft een vakantie naar Lapland niet zo heel duur te zijn. Het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal wil doen maar bij Lapland Travel starten de prijzen vanaf €1.175 per persoon voor een week. Wij vonden een week ook precies genoeg om alles te doen daar dus veel langer zouden wij ook niet aanraden. De vlucht, transfers, accommodatie en vijf activiteiten zijn bij deze prijs inbegrepen en er zijn leuke activiteiten bij te boeken. Wij hebben in onze blokhut zelf gekookt dus qua lokale kosten viel dat ook reuze mee. De prijzen in de supermarkt liggen een stukje hoger dan in Nederland.