Lapland Travel: de ultieme Lapland ervaring in één week

Als je het aan ons vraagt, behoort Lapland tot één van de meest sprookjesachtige plekken op aarde. Dit noordelijke deel van Scandinavië is een waanzinnig mooie winterbestemming wanneer het ongerepte landschap is bedekt met een dik pak sneeuw. Wij gingen met Lapland Travel naar Fins Lapland om daar in één week de meest gave activiteiten te ondernemen zoals een huskytocht, sneeuwscooter rijden, op noorderlicht expeditie en nog veel meer. Het was een onvergetelijke reis en hier delen we onze ervaring met Lapland en de reisorganisatie Lapland Travel zodat je weet wat je kan verwachten.

Waarom hebben wij gekozen voor Lapland Travel?

Je kan ons het beste beschrijven als de doe-het-zelf reiziger en we stippelen dan ook vrijwel altijd al onze reizen zelf uit. We houden van die vrijheid en vinden het leuk om zelf op zoek te gaan naar mooie plekken en activiteiten. In het geval van Lapland is het alleen net even anders. Wanneer je in de winter naar Lapland gaat, dan ga je meestal niet rondreizen maar bezoek je slechts een bestemming vanwaar je activiteiten gaat ondernemen. Ook wil vrijwel iedereen ongeveer dezelfde activiteiten ondernemen. Een reis naar Lapland is dus minder uitzoekwerk en meer een kwestie van alles regelen en goed plannen. Dat stukje neemt Lapland Travel uit handen en zij plannen het zo dat je in één week de ultieme Lapland ervaring zal beleven. Daarom vonden wij het concept van Lapland Travel ideaal. De vlucht, de accommodatie, activiteiten en transfers, alles is geregeld. Zo kan je de hele Lapland bucketlist afvinken en optimaal genieten zonder gedoe.

Het concept van Lapland Travel

Bij de reizen van Lapland Travel zijn de accommodatie en vijf gave activiteiten inbegrepen. Er zijn verschillende accommodaties om uit te kiezen zoals een blokhut, een glazen huisje, een bed in een hostel of een appartement. De prijzen zijn afhankelijk van de accommodatie die je kiest. Wij kozen voor de blokhut en één nacht in een glazen huisje. De blokhut was eenvoudig maar heel erg gezellig en het glazen huisje was waanzinnig mooi. Hier lees je meer over de verschillende soorten accommodaties waaruit je kan kiezen en de bijbehorende prijzen.

De activiteiten die altijd zijn inbegrepen:

  • Huskytocht
  • Sneeuwscooter rijden
  • Noorderlicht expeditie
  • Langlaufen
  • Sneeuwschoen hike

Vervolgens zijn er nog veel meer activiteiten die optioneel bij te boeken zijn zoals fatbiken, rendierboerderij, skiën en paardrijden. De vlucht naar Lapland kan je erbij boeken maar ook zelf regelen als je dat liever doet. Eenmaal in Lapland verdelen ze de reizigers in groepen van ongeveer 12 mensen. De vijf inbegrepen activiteiten doe je samen met jouw groep. Wij vonden dit erg leuk omdat je zo telkens dezelfde mensen ontmoet. De bijgeboekte activiteiten zijn vaak een mix van verschillende groepen. Je kan kiezen tussen twee verschillende bestemmingen; Äkäslompolo en Rovaniemi. Wij kozen voor Äkäslompolo omdat dit een wat kleiner dorpje is maar Rovaniemi blijkt zeker net zo mooi te zijn.

Onze Lapland ervaring

De eerste week van februari was het zover en vertrokken we naar Lapland. We vlogen vanuit Amsterdam rond zonsopkomst en de hele vlucht konden we daarvan genieten. De zon komt namelijk maar een klein stukje boven de horizon uit rond deze tijd in Lapland. Op een heldere dag kan je in februari genieten van wel 6 uur lang zonsopkomst. Dat alleen is al magisch toch? Dat constante lage licht maakt het winterse landschap extra mooi.

Na aankomst in Lapland stond de bus van Lapland Travel al klaar en reden we in een klein uurtje naar Äkäslompolo. Dit is een heel klein dorpje, omringd door 7 heuvels en het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park. Het dorp heeft alles in huis voor een fijne week. Er is een grote supermarkt, een bar en verschillende restaurants. Niet dat wij die getest hebben want wij vonden het heerlijk om na een dag vol activiteiten even snel zelf wat klaar te maken in de blokhut. De blokhut was een hele fijne plek om te ontspannen. Je hebt een eigen sauna, een goede keuken en een knusse zithoek. Allemaal goed geregeld dus!

De weersvoorspelling gaf aan dat het de hele week ongeveer -18° zou worden. Eenmaal in Lapland bleek daar weinig van te kloppen. Er was een dag dat het -2° was maar ook een dag dat het -35° was! Zorg dus dat je voorbereidt bent op alle soorten weer en check onze paklijst voor Lapland voordat je gaat. -35° was zo koud dat de condens van onze adem direct vast vroor op ons gezicht. Na een uurtje langlaufen vroren onze tenen eraf en hebben we gelijk dikkere wollen sokken en hand- en voetwarmers gekocht. De rest van de week was het daarmee heerlijk warm in de schoenen en handschoenen.

De activiteiten waren stuk voor stuk een fantastische beleving met voor ons als hoogtepunt de huskytocht. Wat een beleving was dat! Elke dag stonden er één of twee activiteiten op de planning en er was genoeg vrije tijd om zelf ook nog iets te ondernemen. In de omgeving kan je mooi wandelen in het nationale park, skiën of een sauna bezoeken. Wij huurde deze schattige sauna aan het meer van Äkäslompolo waar je ook kon zwemmen in een wak. Een hele toffe ervaring en heerlijk in combinatie met de sauna!

De communicatie vanuit Lapland Travel was heel fijn. Een week van te voren kregen we onze planning waarop we konden lezen hoe de week eruit ging zien. Vervolgens kregen we een uitnodiging voor de groepsapp waar iedereen van jouw groep en iemand van Lapland Travel in zit. Elke dag kregen we daarin een appje met alle info voor de volgende dag. Alles was tot in de puntjes geregeld zodat we zelf nergens meer over hoefde te denken en we kregen leuke tips voor de omgeving.

Wanneer kan je naar Lapland en wat kost het?

Er zijn verschillende data beschikbaar van eind december t/m maart. De prijzen verschillen en zijn afhankelijk van het type accommodatie dat je kiest. Het start vanaf €1175 per persoon. Vijf activiteiten, de accommodatie en de vlucht zijn bij deze prijs inbegrepen. Ben je helemaal enthousiast geworden over deze te gekke trip? Neem dan een kijkje op www.laplandtravel.com voor meer informatie of om je in te schrijven.