Tips voor de Salkantay Trek naar Machu Picchu in Peru

De Salkantay Trek in Peru is één van de mooiste hikes van Zuid-Amerika. Deze trekking is dan ook door National Geographic verkozen tot één van de vijfentwintig mooiste wandelingen ter wereld. Tijdens de vier- of vijfdaagse hike ontdek je de ruige landschappen van het Andesgebergte. Na 70 kilometer hiken bereik je de 600 jaar oude Inca stad Machu Picchu en kijk je uit over de groen piekende bergketen. Benieuwd wat je kunt verwachten tijdens de Salkantay Trek? Hier delen we onze ervaring en alle tips die je moet weten om goed voorbereid op avontuur te gaan.

Een klein stukje geschiedenis van Machu Picchu

De oude Inca stad Machu Picchu ligt op 2.240 meter in het Andesgebergte in het zuiden van Peru. Wanneer je er rond loopt, besef je pas wat die hoogte met zich meebrengt. De bouw van de ruïnestad begon in 1420, waarna het tot 1532 bewoond werd door koninklijke families en andere hooggeplaatsten. Aan het einde van die periode werd het leven abrupt verstoord door de invasie van de Spanjaarden. Er was geen bewoning meer en Machu Picchu raakte bedolven onder de groei van de natuur. De stad raakte in de vergetelheid en werd pas in 1911 weer herontdekt door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham. Ook na deze herontdekking bleef de stad lang verlaten. In 1983 werd Machu Picchu opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sindsdien trekt de stad jaarlijks zo’n anderhalf miljoen bezoekers.

De verschillen tussen de Salkantay Trek en de Inca Trail

Een trekking naar Machu Picchu is voor veel reizigers een droom. Er zijn meerdere routes die naar deze stad leiden waarvan de Inca Trail de bekendste hike is. Dit is de klassieke route zoals de Inca’s deze ook bewandelden. De Salkantay Trek heeft hetzelfde eindpunt maar ziet er net wat anders uit. Hieronder beschrijven we kort de verschillen tussen deze twee populaire trekkingen naar Machu Picchu.

  Salkantay Trek Inca Trail
Aantal bezoekers per dag Ongelimiteerd, maar verwacht geen hordes met mensen Maximaal 500 per dag inclusief gidsen, koks en porters
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld tot uitdagend Gemiddeld
Hoogste punt 4.630 meter 4.215 meter
Landschappen Blauwe meren, gletsjers en tropisch regenwoud Vooral groene route langs Inca ruïnes
Lokale bevolking Onderweg kom je langs kleine dorpjes Onderweg kom je geen lokale bevolking tegen
Overnachting Overnachting in hutjes, iglo’s en/of tenten Overnachting in tenten
Vervoer spullen Vervoer door paarden en ezels Vervoer door mensen
Trekking reserveren Flexibel en goed op korte termijn te boeken Moet je minimaal 6 maanden vooraf boeken
Kosten €275 – €650 €550 – €775
Aankomst Machu Picchu Via dorpje Aquas Calientes Via de Zonnepoort in Machu Picchu
Aantal dagen Keuze uit 4 of 5 dagen 4 dagen

Kiezen tussen vier of vijf dagen hiken

Voor de Salkantay Trek naar Machu Picchu kan je kiezen tussen een hike van vier of vijf dagen. De vijfdaagse trekking is het meest populair. Hierbij heb je onderweg de tijd om verschillende extra activiteiten te ondernemen zoals ziplinen en een bezoek aan de hot springs. Wil je liever in één keer door naar het topje van Machu Picchu, kies dan voor de vierdaagse hike. Je ogen uitkijken doe je toch wel, de route is namelijk nagenoeg gelijk en de kosten overigens ook.

Hoe ziet de Salkantay Trek eruit?

De Salkantay Trek naar Machu Picchu is een unieke tocht zoals je die je nergens anders ter wereld vindt. De diversiteit in landschappen is adembenemend mooi met blauwe meren, gletsjers en een tropisch regenwoud. De eerste anderhalve dag van de hike is vrij zwaar, omdat je dan naar de Salkantay Mountain klimt. Deze berg heeft een hoogte van wel 4.630 meter. Door deze hoogte merk je dat je snel buiten adem bent en dat je spieren snel verzuren. De eerste nacht slaap je op 4.000 meter hoogte. Kleed jezelf goed warm aan met veel laagjes want het kan flink koud worden deze nacht.

Vanaf het hoogste punt daal je de volgende dagen ruim 2.500 meter af door de jungle naar het dorpje Aquas Calientes. De gidsen hebben heel veel kennis over de geschiedenis van de Inca’s, de omgeving en de fauna en flora. Onderweg heb je geregeld een pauze, de gids gebruikt deze momenten om van alles te vertellen en jouw vragen te beantwoorden.

Dag tot dag beschrijving van de Salkantay Trek in Peru

Weten hoe de Salkantay Trek er van dag tot dag uitziet? We hebben een dagschema voor je gemaakt, zodat je inzicht krijgt in de route, overnachtingen, klims en activiteiten per dag. De genoemde tijden en accommodaties kunnen afwijken per organisatie.

Dag 0: De dag voor de Salkantay Trek

Om 19:00 uur word je verwacht bij de organisatie voor een briefing. Dit is het moment dat je kennis maakt met je gids en de groep. De briefing duurt ruim een uur, waarin alle belangrijke informatie over de trekking aan bod komt. Hier ontvang je ook jouw duffel bag. In deze tas kan je ruim 5-7 kg spullen kwijt en zal tijdens de trekking worden vervoerd door paarden of ezels.

Dag 1: Start van de trekking & Humantay Lake

Om 04:30 uur word je verwacht bij het kantoor van de organisatie. Hier laat je jouw grote backpack achter en om 05:00 vertrek je met de bus naar Mollepata. De busrit duurt twee uur en onderweg naar het officiële startpunt wordt er een ontbijt geserveerd.

De Salkantay Trek start vervolgens in Soraypampa op een hoogte van 3.912 meter. Vanaf daar is het twee uur klimmen richting Humantay Lake. Dit is een flinke, steile klim waar de toon voor de hike meteen wordt gezet. Bij Humantay Lake, op een hoogte van 4.250 meter, heb je zo’n 45 minuten pauze. Vervolgens daal je 250 hoogtemeters af naar het eerste kamp genaamd Quiswarniyoc. Dat was het voor vandaag, je hebt tijd om uit te rusten en je kunt aanschuiven voor een stevige lunch.

Elke avond om 18:00 is het happy hour met koffie, thee en warme chocolademelk met snacks. Om 19:00 uur wordt vervolgens het diner geserveerd en aansluitend is de briefing voor de volgende dag. Je slaapt op 4.000 meter hoogte in een houten cabin of een glazen iglo. Door de hoogte kan het flink koud zijn, trek dus voldoende laagjes aan. Vraag voor vertrek in wat voor hutje of iglo je slaapt. Afhankelijk van je organisatie kun je tegen meerbetaling in een mooie glazen iglo slapen.

Totale afstand: 8 kilometer / 3 uur hiken

Dag 2: Salkantay Mountain en het tropisch regenwoud

Rond 06:00 uur begin je aan de zwaarste dag van de Salkantay Trek. Vanaf het kamp is het drie uur hiken naar het hoogste punt van de trekking. Bereid je voor op een pittige klim. Doe dit deel vooral op je eigen tempo en luister goed naar je lichaam. De gidsen houden je goed in de gaten en voorzien je van coca-bladeren en een speciale spray tegen hoogteziekte als dat nodig is.

Bij de Salkantay Mountain, met een hoogte van 4.630 meter, heb je een uur pauze. De gids vertelt je alles over de Inca cultuur en de omgeving. Wat ons betreft is dit, op Machu Picchu na, het mooiste punt van de Salkantay Trek. Vervolgens is het nog drie uur afdalen naar Huayra Machay. Hier kom je rond het middaguur aan en geniet je van de lunch. Na de lunch is het nog drie uur afdalen door het tropisch regenwoud, naar het tweede kamp in Chaullay op een hoogte van 2.900 meter. Onderweg zie je tal van watervallen en geniet je van de eindeloze schoonheid van de natuur van Peru. Je hebt hier de mogelijkheid om een warme douche te nemen tegen een kleine betaling en je kunt er zelfs toegang tot het wifi netwerk kopen.

Totale afstand: 18 kilometer / 8 à 9 uur hiken

Dag 3: De route langs de treinrails naar Aguas Calientes

Vandaag ga je weer vroeg uit de veren. Na een kop koffie of thee sluit je aan bij het ontbijt. Je loopt daarna bergafwaarts richting Playa Suhua Yacco en komt langs groente- en fruitplantages. Vanaf deze plek stap je in een busje richting een koffie plantage. Hier leer je alles over het koffieproces en krijg je een lekkere kop Peruaanse koffie.

Na de lunch splitst de vier- en vijf daagse groep op. De vierdaagse groep wordt met een busje naar Hidroelectrica gebracht. Vanaf hier is het nog 2,5 uur lopen langs het spoor richting het laatste dorpje van de trekking: Aguas Calientes op een hoogte van 2.050 meter. Je slaapt in een hostel en krijgt een heerlijk diner. Na het eten is de briefing en ga je vroeg naar bed.

De vijfdaagse groep gaat ‘s middags naar de hot springs en heeft ‘s avonds een rustige avond. Deze nacht slaap je in een tentje.

Totale afstand: 21 km / 5 à 6 uur hiken

Dag 4: Machu Picchu bezoeken

Vroeg uit de veren krijgt een hele andere lading wanneer om 03:30 de wekker gaat. Vandaag bezoek je Machu Picchu. Na het ontbijt start je de hike naar de beroemde brug, de vooringang van Machu Picchu. Je klimt in een ongeveer een uur via steile trappen naar de daadwerkelijke ingang van Machu Picchu. De eerste anderhalf uur in Machu Picchu vertelt de gids je alles over deze fascinerende plek. Om de bezoekers te spreiden zijn er vier verschillende eenrichtingscircuits gemaakt in Machu Picchu. Je loopt dus alleen door het circuit wat op je ticket staat. Hierdoor je minder last hebt van de drukte.

Onze belangrijkste tip: boek een extra ticket naar Machu Picchu Mountain. Hierdoor blijft je Machu Picchu bezoek niet beperkt tot het circuit op je ticket, maar kun je ook nog een extra berg beklimmen met uitzicht op Machu Picchu zelf. Je koopt als het ware extra tijd in Machu Picchu en als je geluk hebt, kom je op de terugweg ook nog in een ander circuit terecht.

Vanuit Machu Picchu is het weer anderhalf uur lopen terug naar Aguas Calientes. Vanaf daar vertrekt de trein naar Ollantaytambo. Vervolgens is het nog twee uur met de bus naar Cusco City. Ga je met de bus terug in plaats van met de trein dan kun je geen extra berg in Machu Picchu boeken en moet je na anderhalf uur terug naar de uitgang. Vanaf hier loop je in drie à vier uur terug naar Hidroelectrica en stap je op de zes uur durende bus naar Cusco.

Doe je de vijfdaagse trekking dan loop je vanaf Collpapampa via Llactapata naar Hidroelectrica. Onderweg heb je bij helder weer een sneak preview op de Machu Picchu Mountain. Vanaf Hidroelectrica is de rest van de dag hetzelfde als de vierdaagse trekking. Ook het bezoek aan Machu Picchu is identiek aan de vierdaagse trekking.

Totale afstand: Inclusief Machu Picchu Mountain 18 kilometer / 6 à 7 uur hiken

Eten, drinken en slapen tijdens de Salkantay Trek

De route van de Salkantay Trek is voor alle organisaties nagenoeg gelijk. De organisaties onderscheiden zich door het aanbod van luxe overnachtingsplekken, eten en drinken. Informeer hier dus goed naar bij de verschillende organisaties.

Wij sliepen de eerste nacht in een glazen iglo, de tweede nacht in een houten cabin en de laatste nacht in een privé kamer in een hostel. De matjes waar je op slaapt zijn prima, maar niet overal heb je de beschikking over een kussen. De plekken waar je slaapt zijn niet onontdekt. De meeste organisaties hebben hun kamp opgezet op dezelfde locaties. In de kampen zijn toiletten beschikbaar maar tussen de kampen niet. De eerste nacht slaap je op 4.000 meter hoogte zonder stroom en er is ook geen douche. De andere nachten is er wel stroom en kun je voor een klein bedrag warm douchen en wifi toegang kopen. Wij raden je aan om een goede slaapzak aan te schaffen of te huren. De eerste nacht kan het koud worden.

Wat je zult eten en drinken tijdens de Salkantay Trek verschilt per organisatie. Er loopt een kok mee die het eten verzorgd van ontbijt tot diner. De smaak van het eten is heel goed. Echter kregen wij bij onze trekking geen tussendoortjes dus neem zelf wat te snacken mee. Drinkwater is vaak niet inbegrepen bij de prijs. Je overnacht op afgelegen plekken, waardoor er geen gratis drinkwater beschikbaar is. Water vervoeren is een zware opgave in dit gebied en daarom betaal je in de kampen hier twee tot drie keer de normale prijs van drinkwater.

Is de Salkantay Trek voor iedereen te doen?

De Salkantay Trek staat bekend als een uitdagende en avontuurlijke hike. Je loopt op grote hoogte waardoor je snel buiten adem bent en je spieren snel verzuren. Vooral de stukken omhoog zijn pittig, naar beneden is een stukje beter te doen. Als je snel last hebt van je knieën of enkels, huur dan wandelstokken in Cusco of bij de organisatie want dit kan een groot verschil maken.

Met een gemiddelde basisconditie ga je de Salkantay Trek zeker redden, al zul je onderweg echt een paar keer flink afzien. Luister goed naar je lichaam en neem een pauze wanneer je merkt dat je het zwaar krijgt. Loop op je eigen tempo en ga vooral niet mee in het tempo van de groep wanneer dit hoger ligt dan jouw eigen tempo. Op de rustplekken wacht iedereen toch op elkaar en er is dus voldoende tijd om op adem te komen en je spieren rust te geven. De gids voorziet je onderweg van coca bladeren en een lokale spray die je helpt tegen eventuele hoogteziekte. Daarnaast is het verstandig om ruim voldoende water te drinken.

Tip: Wen eerst aan de hoogte voordat je de hike start

Je wilt de trek niet vroegtijdig moeten afbreken door hoogteziekte. Plan daarom voorafgaand aan de Salkantay Trek twee dagen rust in Cusco om te wennen aan de hoogte. In Cusco merk je al dat ademhalen lastiger wordt en dat je spieren sneller verzuren. Het hoogste punt van de trekking is nog een kilometer hoger dan Cusco. Bereid je daarop voor door in ieder geval veel rust te nemen, goed te slapen en veel water te drinken.

Paklijst voor de Salkantay Trek

Jezelf goed voorbereiden en de juiste kleding meenemen voor de Salkantay Trek is essentieel. Niets is namelijk zo veranderlijk als het weer in de bergen. Bereid je goed voor op regen, zon, kou en wind. Tijdens de trekking draag je zelf je rugtas met persoonlijke spullen. De duffel bag die je aan het begin van de trek hebt gevuld met 5-7 kg extra spullen, wordt vervoerd door de paarden die meereizen. Bij elk kamp kun je bij je spullen uit de duffel bag. Op de San Pedro markt in Cusco kun je gedroogd fruit en noten halen. Voedzaam, makkelijk en licht.

 • Rugzak van 25 tot 30 liter voor je persoonlijke spullen
 • 2 shirts met lange mouwen
 • 2 lange broeken. Afritsbroeken zijn handig met de wisselende temperatuur
 • 1 korte broek indien je geen afritsbroeken hebt
 • 3 – 4 paar wandelsokken
 • Zwemkleding voor de hot spring
 • Lichtgewicht handdoek
 • Wandelschoenen
 • Poncho of regenpak
 • Muts, handschoenen en sjaal
 • Pet of hoed
 • Hoofdlamp
 • Zonnebril
 • Toiletspullen

 • Wc papier
 • Zonnebrand
 • Muggenspray
 • Slippers of sandalen
 • Water
 • Snacks
 • Camera
 • Wandelstokken (zijn te huur)
 • Goede slaapzak (is te huur)
 • Paspoort (verplicht voor Machu Picchu)
 • Ticket Machu Picchu (krijg je bij de briefing)
 • Ticket Machu Picchu Mountain (optioneel)
 • Ticket vervoer terug naar Cusco met trein of bus
 • Cash voor water, biertjes, snacks, douche en wifi

De beste reistijd voor de Salkantay Trek

De beste reistijd voor de Salkantay Trek is van mei tot en met oktober. Dit is het droge seizoen. Er valt dan minder regen, maar het is wel een stuk warmer. Juni tot en met augustus is de drukste periode want dan zijn de weersomstandigheden ideaal en hebben veel mensen vakantie. November tot en met januari zijn vanwege de regen niet aan te raden en in februari doen de meeste organisaties de Salkantay Trek niet vanwege de vele regenval. Maart en april zijn de maanden tussen het regen- en droge seizoen. Het weer is in deze periode heel wisselvallig en moeilijk te voorspellen.

Kosten voor de Salkantay Trek

Je boekt de Salkantay Trek vanaf zo’n €275. Er zijn ook organisaties die de trekking aanbieden voor €675. Het prijsverschil tussen de vier- en vijfdaagse tour is maar enkele tientjes dus hier hoef je het niet voor te laten. De route van elke organisatie is nagenoeg gelijk, het verschil zit hem puur in de luxe. Kijk dus goed bij de aanbieder wat er wordt aangeboden en wat in- en exclusief is. Wij kozen voor een wat goedkopere tour en de overnachtingen waren meer dan prima.

De optionele kosten verschillen per organisatie

 • Bezoek aan Machu Picchu Mountain tussen de €18 en €55
 • Slaapzak huren tussen de €9 en €23
 • Wandelstokken huren €9 en €23
 • Entree voor Salkantay National Park €5
 • Entree hot spring €4
 • Bus naar Hidroelectrica €10
 • De terugreis naar Cusco met de trein is ongeveer €60 duurder dan met de bus. Dit is toch een aanrader, want door de glazen plafonds in de trein kan je prachtig uitkijken over de bergtoppen en geniet je nog even van de groene omgeving. Daarbij scheelt het drie uur terug lopen langs het treinspoor.

Goede organisaties voor de Salkantay Trek

Als je kiest voor de Salkantay Trek ervaar je Peru op zijn mooist. Van de natuur tot de lokale bevolking met als kers op de taart het magische Machu Picchu. Er is een ruim aanbod van verschillende organisaties waarbij je de trekking kunt boeken. Wij hebben een ontzettend goede ervaring met Machu Picchu Reservations. De prijs-kwaliteitverhouding is goed en we zijn tevreden over de gids. We raden wel aan om zelf wat extra snacks mee te nemen want de organisatie zorgt alleen voor ontbijt, lunch en diner. Heb je iets meer budget? Dan zijn ook Salkantay Trekking, TreXperience en Alpaca Expeditions goede organisaties.

Ben je een echte avonturier en wil je de Salkantay Trek op eigen houtje lopen? Dan is dit ook mogelijk. Onderweg zijn wij meerdere mensen tegengekomen die de tocht zelfstandig liepen. In de dorpjes waar je verblijft met de groepen, zijn ook hostels waar je kunt slapen. Een deal sluiten met de lokale bevolking om je spullen te laten vervoeren door een paard of ezel moet ook gemakkelijk te regelen zijn.

Uitvalsbasis voor de Salkantay Trek

Alle tours starten en eindigen in Cusco. Het is fijn om even twee dagen te acclimatiseren voor- en na de hike. Afhankelijk van de organisatie word je bij je hotel opgehaald en teruggebracht. Je grote backpack kun je achterlaten bij je hotel of hostel of bij het kantoor van de organisatie. Bekijk onze tips voor Cusco om te zien wat er allemaal te doen is.

Onze favoriete adresjes in Cusco

Tariq Boutique Hotel is een super fijn hotel om te verblijven in Cusco. De kamers hebben een mooi design, er is veel lichtinval en sommige kamers hebben een fantastisch uitzicht over de stad. Het ontbijtbuffet is inclusief en heerlijk! Nao Victoria Hostel ligt op een super centrale locatie in Cusco en is een fijne plek om te verblijven. Het karakteristieke gebouw is waanzinnig mooi, het is leuk ingericht en overal zijn fijne plekjes om te relaxen. Viajero Kokopelli is een ander leuk hostel in Cusco. Het personeel is super aardig en ze organiseren vaak spelletjes- of film avonden. Er is een gezellig bar, een pooltafel en het ligt lekker centraal in Cusco.