Huaraz is het paradijs voor hikers in Peru. De stad zelf is niets bijzonders maar daarvoor kom je ook niet naar Huaraz. Je komt er voor het outdoor leven en de besneeuwde bergtoppen die hoog boven de stad uitsteken. Huaraz ligt namelijk midden in het Andesgebergte tussen de bergketens Cordillera Blanca en Cordillera Negra. Dit is waar je de mooiste trekkingen van Peru kunt maken. Het maakt niet uit of je nu een ervaren hiker bent of nog nooit een berg hebt beklommen, in Huaraz heb je trekkingen voor ieder niveau!

Hoe kom je in Huaraz?

Daar waar de meeste bekende highlights van Peru in het zuiden liggen, ligt Huaraz juist een stukje noordelijker van de hoofdstad Lima. Dit zorgt ervoor dat het best even omreizen is maar gelukkig lijkt Huaraz hierdoor nog overgeslagen te worden door het massatoerisme. Helaas is vliegen naar Huaraz geen optie omdat de goedkope maatschappijen hier nog niet op vliegen. Vanaf Lima reis je daarom met de luxe bus in 8 uur naar Huaraz. Je kunt kiezen om overdag te reizen maar er zijn ook nachtbussen. Hier kan je de vertrektijden bekijken en je tickets boeken. De prijzen verschillen en zijn grotendeels afhankelijk van hoe ver je stoel naar achteren kan. Dit kan variëren van 140° tot 180°. Boek je een nachtbus dan is de 180° zeker aan te raden.

Acclimatiseren voordat je gaat hiken

Huaraz ligt op een hoogte van 3.100 meter en bij de meeste hikes zal je nog een heel stuk verder de hoogte in gaan tot meer dan 5.000 meter. Daarom is het slim om Huaraz aan het einde van je reis pas te bezoeken, wanneer je al meer aan de hoogte hebt kunnen wennen. Na een reis door het zuiden, vlogen wij van Cusco naar Lima, sliepen daar een nachtje en namen toen de bus naar Huaraz. Start daar ook niet meteen met een trekking van 8 dagen maar doe eerst een paar daghikes zodat je goed kan acclimatiseren. Dit is erg belangrijk om geen last te krijgen van hoogteziekte.

Daghikes & meerdaagse trekkingen vanuit Huaraz

De meest populaire meerdaagse trekking is zeker weten de vierdaagse Santa Cruz Trek. De landschappen tijdens de hike zijn fantastisch en zullen geen moment vervelen. Afgelegen bergdorpjes, viewpoints en blauwe meren wisselen elkaar af en je loopt per dag gemiddeld zo’n 7 uur. Wil je het nog avontuurlijker dan kan je ook kiezen voor de Huayhuash Trek die tussen de 8 en 11 dagen duurt. Hierbij wandel je helemaal rond het Cordillera Huayhuash gebergte. Klinkt dat allemaal wat te heftig maar wil je wel dezelfde mooie landschappen ervaren? Dan zijn er ook genoeg toffe daghikes te maken rond Huaraz! De Panorama hike naar Laguna 69 is één van de allermooiste daghikes die je in Peru kan ondernemen. De wandeling naar het viewpoint van Laguna Paron is een mooie hike voor je eerste dag in Huaraz om alvast een beetje te wennen aan de hoogte. Akilpo is één van de beste organisaties om je trekking te regelen.

Beste reistijd voor Huaraz

Natuurlijk is het fijn om een beetje goed weer te hebben tijdens je trekking. Van mei tot en met september is het droge seizoen en heb je de meeste kans op een blauwe lucht. De natste maanden zijn januari tot en met maart.

Goede restaurants in Huaraz

Heb je zin in om lekker Indiaans of Mexicaans te eten dan is Chilli Heaven een aanrader. Dit restaurant zit op een gezellig plein en heeft ook een klein terrasje. Ons favoriete restaurant voor de lunch en ontbijt is Café California. Achterin kan je ook lekker wat drinken en op een bank neerploffen en een van de vele boeken lezen.

Onze favoriete adresjes in Huaraz

Wil je veel gaan hiken en slaap je graag betaalbaar dan is Akilpo een heel goed hostel. Zij weten je alles te vertellen over de verschillende trekkingen en je kan bij hen ook alles organiseren. Zoek je net wat meer luxe dan moet je eens kijken naar Churup. De kamers zijn basic maar wel heel goed en er hangt een hele relaxte sfeer waar je makkelijk andere reizigers leert kennen. De mooiste accommodatie van heel Huaraz is Selina Huaraz. Vooral de suite en deluxe kamers zijn erg gaaf ingericht maar ze hebben ook een slaapzaal voor de budget reiziger. Het enige nadeel is dat ze hier in het weekend vaak een gezellige avond bij het kampvuur organiseren en dit voor geluidsoverlast kan zorgen. Wil je in het weekend vroeg op om te hiken, dan kan dit vervelend zijn.