Wat te doen in Huacachina, de oase stad van Peru? 5 Tips!

Wanneer je de diversiteit van Peru wil ervaren, moet je zeker een bezoek brengen aan Huacachina. Net buiten de stad Ica vind je een groene oase waar het dorpje Huacachina omheen gebouwd is. Vroeger was dit een populaire plek voor de allerrijkste om verkoeling te zoeken. Enorme zandduinen vormen hier een woestijnlandschap dat zich perfect leent voor een aantal hele gave activiteiten.

Hoe kom je in Huacachina?

De meeste mensen reizen naar Huacachina vanuit Lima, Nazca of Arequipa. Hieronder lees je hoe je vanuit deze bestemmingen naar Huacachina reist.

Van Lima naar Huacachina

In Lima neem je de bus naar Ica en deze doet er ongeveer 4,5 uur over. Bekijk de actuele vertrektijden en reserveer alvast je busticket. Aangekomen in Ica reis je met een taxi of tuktuk in 15 minuten naar Huacachina.

Van Nazca naar Huacachina

In Nazca neem je de bus naar Ica en deze doet er ongeveer 2 uur over. Check de actuele vertrektijden en reserveer gelijk een plekje in de bus. In Ica reis je vervolgens met een taxi of tuktuk in 15 minuten naar Huacachina.

Van Arequipa naar Huacachina

In Arequipa neem je de bus naar Ica en deze doet er ongeveer 13 uur over. De bus vertrekt meerdere keren per dag en hier lees je de actuele vertrektijden. Het is slim om vooraf een plekje in de bus te reserveren. Vervolgens reis je in Ica met een taxi of tuktuk in 15 minuten naar Huacachina.

Wat te doen in Huacachina?

Hier vind je onze 4 tips voor de leukste dingen die je kan doen in of rond Huacachina. 

#1 Sandboarden en buggy tour

Om 4 uur in de middag vertrekken de eerste buggy’s richting de woestijn. Deze futuristische voertuigen zijn er in alle kleuren en bezorgen je het gevoel van een achtbaan. Met hoge snelheid scheur je door de woestijn en over de duinen. Na zo’n 20 minuten is het tijd voor het echte werk en sta je ineens bovenop een enorme zandduin. Tijd om te sandboarden! Je legt je board met de punt over de rand en gaat op je buik liggen terwijl je de touwen aan de bovenkant van het board vasthoudt. Je krijgt een duwtje om over de rand te komen en glijdt vervolgens met hoge snelheid recht naar beneden. Voordat je het weet sta je beneden aan de heuvel met een flinke dosis adrenaline in je lijf. Nu is het wachten op de buggy die je op komt halen om naar de volgende heuvel te rijden om vervolgens nogmaals zo’n 2 tot 3 keer te sandboarden vanaf nog hogere heuvels! Wil je liever niet te hard gaan dan kan je ook makkelijk remmen door je tenen in het zand te steken. 

Deze tour kan je overal in Huacachina boeken en vertrekt om 4 uur. Je kan ook eerder gaan maar dan mis je de zonsondergang en die is nou juist zo mooi hier. Verblijf je bij Banana’s Adventure dan is deze tour inbegrepen. Verblijf je elders dan kan je ook hier de tour boeken. Zij gaan net wat verder dan andere tours en zoeken hogere duinen op.

Tip: Draag dichte schoenen en een lange broek want het zand kan erg heet zijn. Vergeet ook niet om water en zonnebrand mee te nemen en laat je sieraden in het hotel.

#2 Vlieg over de Nazca lijnen

Vliegen over de Nazcalijnen is een must do in Peru. Deze mysterieuze tekeningen zijn vermoedelijk gemaakt tussen 200 voor- en 900 na Christus en het is nog steeds een raadsel met welke redenen dit precies is gedaan. De tientallen reusachtige figuren van verschillende objecten als dieren, insecten, spiralen en driehoeken zijn alleen vanuit de lucht goed zichtbaar. Deze tekeningen zien is op zich al een hele toffe ervaring maar zeker ook de vlucht in het kleine vliegtuigje is iets om nooit meer te vergeten. Een vlucht over de Nazcalijnen kost je ongeveer €90 en de reistijd naar Nazca is iets langer dan 1,5 uur. Neem de taxi naar Ica en vanaf daar de bus naar Nazca. Lees vooraf onze tips voor een vlucht over de Nazca lijnen.

#3 Beklim de zandduin tijdens zonsondergang

Een van de hogere zandduinen in de omgeving is de zandduin die direct aan de oase ligt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de oase en de uitgestrekte woestijn. Je kan deze zandduin in ongeveer 20 minuten beklimmen en dit is vooral tijdens zonsondergang een aanrader. Vertrek een uurtje voor zonsondergang zodat je genoeg tijd hebt om te genieten van het spectaculaire uitzicht.

#4 Wildlife spotten bij het Paracas National park

Vanaf het dorpje Paracas vertrekken elke dag om 8 uur en om 10 uur in de ochtend de boten naar de bijzondere Ballestas eilanden die onderdeel uitmaken van het Paracas National Park. Dit beschermde natuurgebied is een veilige haven voor dieren als zeeleeuwen, pinguïns, Peruaanse aalscholvers en pelikanen. Het is een mooie tour van ongeveer 2 uur waarbij je rond de eilanden vaart. Je kan deze tour met vervoer boeken in Huacachina maar je kan ook zelfstandig met de bus naar Paracas reizen en daar een kaartje voor de tour kopen. De reistijd is 1 uur en een kwartier. Neem de taxi naar Ica en vervolgens de bus naar Paracas.

Goede restaurants in Huacachina

Er zijn maar een beperkt aantal restaurants in Huacachina en de meeste zijn helaas niet erg goed. Wij hebben er een heel aantal getest en vonden het restaurant van La Casa de Bamboo het beste met lekkere chicken lomo saltado en broodjes falafel. Wild Olive Trattoria is ook best goed wat de pasta’s betreft. Verder hebben we geen goede restaurants kunnen vinden in Huacachina.

Onze favoriete adresjes in Huacachina

Bij Ecocamp Huacachina slaap je in een ruime tent aan de rand van de oase. In de tent staat een fijn bed met goede dekens voor de koelere nachten. Een groot pluspunt is het zwembad met ligbedjes waar je lekker even kan ontspannen of genieten van het uitzicht op de zandduinen. Slaap je liever in een kamer dan is Banana’s Adventure een van de beste opties in Huacachina. Ook hier hebben ze een zwembad en er hangt een gezellige sfeer. Ze hebben zowel tweepersoonskamers als een slaapzaal en bij elke nacht die je boekt is naast het ontbijt ook een activiteit inbegrepen zoals het sandboarden. Huacachina telt slechts een handje vol hotels en de beste zitten vaak al vroeg vol waardoor je op tijd moet boeken.