Alles over backpacken door Peru

UPDATE: Dit artikel is verouderd en vervangen door ‘Reizen in Peru: 10 dingen die je vooraf moet weten‘ & ‘De ultieme reisroute voor Peru‘. Check deze artikelen voor alle actuele informatie voor je backpack trip naar Peru!

Backpacken in Peru is helemaal te gek. Peru heeft voor backpackers namelijk echt alles te bieden. Het is goed betaalbaar, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden voor gave avonturen en je hoeft je niet te veel zorgen te maken over je veiligheid. Daarbij heeft Peru voor elke backpacker wel wat. Zo heb je er mooie stranden, ruige jungle, besneeuwde bergtoppen, leuke steden en uitgestrekte woestijnen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je gaat backpacken in Peru. Denk aan wat het je ongeveer gaat kosten tot hoeveel tijd je nodig al hebben en welke hostels het leukste zijn om te verblijven.

backpacken in peru

Kosten en budget backpacken in Peru

Ten eerste heb je natuurlijk de kosten voor een vliegticket naar Peru. Een retourtje Amsterdam-Lima kan je vaak al vanaf zo’n €550 boeken wanneer je ongeveer 5 maanden van te voren boekt. Kijk bijvoorbeeld eens op Cheaptickets.nl voor de goedkoopste tarieven van dit moment. Peru is een van de goedkopere landen in Zuid-Amerika. Voor een nacht in een hostel betaal je gemiddeld €10 en een tweepersoonskamer zal je zo’n €25 kosten. Een maaltijd scoor je al vanaf €1,50 maar loopt ook al vlug op naar €5 voor een wat betere maaltijd. Busvervoer is er in alle soorten en maten maar is meestal niet erg duur. Reken op €0,50 tot €2 per uur afhankelijk van de luxe. Dan heb je natuurlijk nog Machu Picchu wat behoorlijk prijzig is. Al met al moet je in Peru rekenen op een gemiddeld dagbudget van zo’n €40. Als je veel feest en net wat luxer leeft dan kan dat al heel snel meer worden.

kosten en budget backpacken peru

Is backpacken in Peru veilig?

De meeste reizigers komen na hun reis thuis zonder grote problemen te hebben gehad. Toch is het wel zo dat wanneer reizigers hun tas even niet goed in de gaten houden, deze vaak behoorlijk snel verdwijnt. Wij hebben dan ook al meerdere mensen leren kennen die hun tas onvrijwillig hebben gedoneerd aan Peru. Let dus altijd goed op je spullen en zorg dat je dingen als je camera altijd even opbergt voordat je in een taxi stapt. Daarbij is het handig om te weten dat taxi’s vaak veiliger zijn dan tuktuks en dat de meeste tassen worden gestolen in de bus. Ook moet je bij Machu Picchu niet bij een afgrond gaan staan en vervolgens in de lucht springen om een selfie te maken. In 2016 is hierdoor namelijk een Duitse toerist overleden na een behoorlijk diepe val.

dscf2340

Hoeveel weken heb je nodig voor Peru?

Wij raden je zeker aan om minimaal twee weken uit te trekken voor een mooie backpack trip in Peru. Hierin kan je de bekende highlights zien die bijna allemaal in het zuiden van Peru liggen. Wil je wat meer off the beaten track dan kan je nog naar de kust in het noorden, de Amazone en een gave trekking maken in Huaraz. Als je dit er allemaal bij wil pakken dan zit je toch al snel op ongeveer 4 weken.

peru

Vervoer

Peru kent maar weinig treinverbindingen voor personenvervoer. De lange afstandsbussen zijn gelukkig vaak behoorlijk luxe. Natuurlijk kan je ook spotgoedkoop met een hele slechte maatschappij reizen maar het is je geld dubbel en dwars waard om wat meer te betalen en te reizen met een van de betere maatschappijen als Cruz del Sur, Ormeño en Oltursa. Je hebt dan enorme leren stoelen die bijna plat naar achteren kunnen, soms zelfs met een eigen schermpje en er is een toilet in de bus.

Voor korte afstanden zijn er overal taxi’s en in sommige steden vind je tuktuks. Voor ongeveer 10 minuten in de taxi betaal je 3 tot 4 soles wat neerkomt op ongeveer €1. Spreek wel altijd vooraf een prijs af om nare verrassingen te voorkomen.

Binnenlandse vluchten zijn de duurste vorm van reizen maar soms wel een hele uitkomst. Zeker wanneer je van Lima naar Cuzco hebt gereisd is het fijn om gewoon weer lekker terug te vliegen naar Lima in plaats van 22 uur in de bus te zitten om zo een klein beetje geld te besparen. Een vlucht van Cuzco naar Lima kost ongeveer €85.

dscf1450dscf1182