10 Activiteiten die je zeker niet mag missen in Peru

Peru is het ideale instapland voor Zuid-Amerika. De natuur is geweldig mooi, de mensen zijn er bijzonder vriendelijk en rondreizen is super makkelijk. De ene dag sta je in de woestijn, dan midden in de jungle en de volgende dag sta je met je voeten op het ijs op 5000 meter hoogte. Peru heeft het allemaal en er zijn ontelbaar veel leuke bezienswaardigheden en activiteiten te ondernemen. Om je snel te laten zien wat Peru allemaal te bieden heeft, vind je hier een lijstje met 10 activiteiten en bezienswaardigheden die je volgens ons zeker niet mag missen in Peru!

#1 Een trekking maken

In Peru kan je de meest mooie trekkingen maken. De bekendste trekking is natuurlijk de Inca Trail, een vierdaagse hike waarbij je hetzelfde pad loopt als de Inca’s dat honderden jaren geleden ook deden om bij Machu Picchu te komen. Naast de Inca Trail zijn er nog ontzettend veel andere hikes te maken in Peru. Zo is Huaraz het paradijs voor hikers en in de omgeving vind je dan ook talloze besneeuwde bergen en turquoise gekleurde gletsjermeren. Hier kun je de Panorama hike naar Laguna 69 maken en dit is misschien wel de mooiste daghike die je in heel Peru kunt lopen. Weer een heel ander stukje natuur in Peru is de Colca Canyon. Hier kun je een gave wandeling maken door de op één na diepste canyon ter wereld.

#2 Vlucht over de Nazcalijnen

De oude Nazcalijnen zijn een groot mysterie en wetenschappers en archeologen zijn het er nog steeds niet over eens met welke reden deze lijnen precies gemaakt zijn. Deze reusachtige tekeningen zijn naar schatting gemaakt tussen 200 voor- en 900 na Chr. door de bevolking. De tekeningen zijn gemaakt door een dun laagje grind weg te halen, waardoor de lichtere kiezels eronder zichtbaar worden en lijnen vormen. Omdat de omgeving van Nazca één van de droogste gebieden ter wereld is, zijn deze lijnen nog steeds zo goed zichtbaar. Het is er bijna altijd windstil en het regent hier gemiddeld maar een half uur in twee jaar tijd. In de omgeving zijn maar liefst 300 tekeningen te vinden en die kan je het beste zien vanuit de lucht. Spring daarom in een piepklein vliegtuigje en spot de mooiste tekeningen zoals de kolibrie en het aapje. Lees vooraf onze tips voor een vlucht over de Nazcalijnen.

#3 Sandboarden in de woestijn

Tijd voor een adrenaline boost! Stap in een buggy en scheur door de woestijn de zandduinen op en af. Onderweg stop je 3 keer bovenop de top van een zandduin. Je gaat op je board liggen en glijdt vervolgens met hoge snelheid de heuvel af. Ondertussen heb je een fantastisch uitzicht over de uitgestrekte woestijn met de ondergaande zon. Lees hier nog meer tips voor wat er te doen is Huacachina.

#4 Bezoek Moray en de Zoutterrassen van Maras

Maras en Moray zijn twee bijzondere bezienswaardigheden die de Inca’s honderden jaren geleden hebben gebouwd. De zoutterrassen van Maras is een unieke plek. Uit een bron komt extreem zout water dat ze af en toe in de 3000 terrassen laten stromen. Vervolgens verdampt het water en blijft het zout over. Hoe je hier komt lees je in het artikel over de zoutterrassen van Maras. Acht kilometer verderop ligt Moray. Moray is één van de meest interessante Inca constructies die er zijn. Er zijn verschillende theorieën en speculaties over Moray maar ze denken dat de Inca’s hier een landbouwkundig experiment hielden. Één ding is zeker, deze perfecte cirkels zijn een bijzonder mooi gezicht.

#5 Coca thee drinken

Om hoogteziekte tegen te gaan, drinken ze in Peru overal coca thee. Deze thee zit vol bladeren van de coca-plant en geeft je snel een fitter gevoel. Cocabladeren zijn rijk aan vitamines en mineralen. Het gebruik van coca bladeren in Peru is al heel oud en het helpt tegen veel klachten. Zo stimuleert het je ademhaling, is het goed voor je spijsvertering en heeft het pijnstillende eigenschappen. Je hoeft niet bang te zijn dat de cocathee verslavend is net zoals cocaïne. De cocaïneconcentratie in het blad is namelijk erg laag, tussen de 0,1 en 0,8%. Drink daarom lekker een of meerdere kopjes coca thee in Peru!

Let op: Je mag geen coca producten zoals coca thee of coca snoepjes invoeren in Nederland.

#6 Condors spotten bij de Colca Canyon

Zoals hierboven al beschreven staat, is de Colca Canyon de op één na diepste canyon ter wereld en is daarmee zelfs dieper dan de Grand Canyon in Amerika. Naast dat het uitzicht hier spectaculair is, is het de beste plek in Peru om de reusachtige condors te spotten. Deze enorme vogels hebben soms wel een spanwijdte van 3,2 meter! Dit viewpoint heet Cruz del Condor en bevindt zich op 13 kilometer buiten Cabanaconde.

#7 Relax in de hotsprings van Llaguar lodge

Wij hebben een super mooie trekking gemaakt door de Colca Canyon waarbij je uitkomt bij de Llaguar Lodge. Deze lodge ligt aan de rivier beneden in de Colca Canyon. Doormiddel van natuurlijke hotsprings hebben ze hier een aantal verwarmde baden gemaakt vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt. Na een wandeling van zo’n 6 uur is het een feestje om lekker in deze hotsprings te ontspannen. Meer weten over deze plek? Lees dan alles over deze trekking door de Colca Canyon.

#8 Zeeleeuwen spotten bij de Ballestas eilanden

Tussen Lima en Huacachina ligt het kleine dopje Paracas. Vanuit hier kan je op de boot spingen om een bezoekje te brengen aan de Ballestas eilanden. Deze eilanden zijn een beschermd natuurgebeid en je kan er allerlei dieren spotten zoals zeeleeuwen, pinguïns en pelikanen. Grote kans dat je hier enorme groepen dieren bij elkaar ziet liggen.

#9 Verdwaal op een lokale markt

Zowel in Cusco als in Arequipa vind je grote lokale markten om te bezoeken. Hier halen locals hun verse producten zoals groeten, vis, vlees, kruiden en nog veel meer. Je loopt de meest vreemde dingen tegen het lijf en de geuren veranderen bij iedere stap die je zet. Het lokale leven van Peru proef je hier.

#10 Machu Picchu bezoeken

And last but not least: de grootste bezienswaardigheid van allemaal, het magische Machu Picchu. Voor veel reizigers is het dé reden om in het vliegtuig te stappen richting Peru. Niet alleen Machu Picchu zelf is geweldig, ook de natuur eromheen is adembenemend. Loop tijdens je bezoek dan ook naar de Sun Gate of beklim een van de bergen naast Machu Picchu. Lees hier alle informatie en tips voor een bezoek aan Machu Picchu.

Dit alles in 3 tot 4 weken ervaren?

Lijkt het je wat om al deze toffe activiteiten en bezienswaardigheden in zo’n 3 tot 4 weken af te vinken? Wij zijn meerdere keren naar Peru geweest en hebben met die ervaring de ultieme reisroute door Peru gecreëerd. Daarmee kom je langs de mooiste plekken en proef je het echt Peruaanse leven!