Reizen in Peru: 10 dingen die je vooraf moet weten

Peru is één van de makkelijkste landen om te bereizen in Zuid-Amerika. Het vervoer is goed geregeld, je vindt er overal goede hotels en restaurants en de mensen zijn heel gastvrij. Het is dan ook al tientallen jaren een populaire bestemming onder reizigers en dat komt dan weer door al het moois dat je hier kan vinden. Er zijn maar weinig landen waar je zowel strand, woestijn, jungle als besneeuwde bergen kunt vinden maar in Peru kan je het allemaal afvinken. Voordat je vertrekt, zijn er wel nog een aantal dingen die handig zijn om te weten. Hier vind je de meest handige tips en feitjes op een rijtje zodat je zoveel mogelijk uit je reis door Peru kan halen. 

#1 Peru is het paradijs voor beginnende en ervaren hikers 

Ga je naar Peru dan kan het bijna niet anders dan dat je een aantal geweldige hikes gaat maken. De Andes is het grootste gebergte van Zuid-Amerika dat Peru deelt met nog 6 andere landen. Naast gigantische bergen vind je er vele gletsjers, watervallen, regenwouden en talloze andere natuurverschijnselen. Of je nu een ervaren hiker bent of nog nooit in de bergen bent geweest, in Peru zijn er trekkingen van ieder niveau. Je kan er geweldige daghikes maken maar je kan ook mee gaan met een uitdagende tiendaagse hike.

#2 Zo kost pinnen je het minste geld in Peru

Voor geld opnemen in het buitenland betaal je een paar euro per transactie en daarom is het slim om altijd zoveel mogelijk geld in één keer op te nemen. De beste bank hiervoor is BCP want hier kan je per transactie een groter bedrag opnemen dan bij andere banken. Het maximale bedrag is 700 soles, ongeveer €190. Daarbij betaal je geen commissie bij deze bank dus enkel de kosten van je eigen bank. Dat is nog eens makkelijk geld besparen!

Tip: Wil je onze tips delen met internationale reizigers? Bekijk dan al onze tips voor Peru in het Engels.

#3 De Inca Trail moet je ver van te voren boeken

Wil je de beroemde vierdaagse Inca Trail lopen? Dan moet je dit gemiddeld zo’n 5 maanden van te voren boeken. Wacht je hier te lang mee, dan is de kans groot dat de plekken al vergeven zijn. Reken erop dat de Inca Trail je zo’n €500 tot €1000 per persoon kost afhankelijk van hoe luxe je het wil aanpakken. Natuurlijk kan je Machu Picchu ook bezoeken zonder de Inca Trail te lopen. Dan is het nog steeds slim om zaken zoals je treintickets vooraf te regelen. Wat je allemaal moet regelen voor een bezoek aan Machu Picchu lees je in ons artikel met tips voor Machu Picchu.

Hoogseizoen van april t/m september: Inca Trail 6 tot 8 maanden van tevoren boeken
Laagseizoen van oktober t/m maart: Inca Trail 1 tot 3 maanden van tevoren boeken

#4 Een reis door Peru betekent veel in de bus zitten

Peru is 31x zo groot als Nederland en een groot deel van het land is bergachtig gebied. Reken dus op vele uren in de bus wanneer je door Peru gaat reizen. Download daarom thuis met die lekker snelle Hollandse wifi alvast films en series op Netflix en leuke podcasts en muziek op Spotify. Dat maakt deze lange busritten een stuk fijner. Vind je het gezellig om samen met je medereiziger iets te kijken of te luisteren op je telefoon dan is het ideaal om een splitter mee te nemen.

#5 De bussen in Peru zijn gelukkig enorm luxe

Nergens anders ter wereld hebben we met zulke luxe bussen mogen reizen als in Peru. Voor een klein beetje extra geld zit je in een gigantische leren stoel die soms helemaal plat kan. Je hebt een eigen schermpje, wifi en vaak zit er ook nog een maaltijd bij. Deze luxe bussen kan je het beste vooraf al boeken via Bookaway en de beste maatschappijen om daar te boeken zijn Cruz del Sur en Exclusivia. Sommige websites raden de hop-on-hop-off busmaatschappij Peru Hop aan maar hiermee ben je vrijwel altijd een stuk duurder uit. Daarbij zijn niet alle routes inbegrepen zoals die naar Huaraz en de Colca Canyon.

#6 Laagjes, laagjes en nog meer laagjes

Mocht je twijfelen over wat voor kleding je in moet pakken voor Peru dan is het antwoord ‘laagjes!’. Het ene moment staat er een ijskoude wind en het volgende moment krijg je het warm door het hiken. Laagjes zijn daarom ideaal. Een windjack en fleece trui komen zeker van pas en ook een muts en handschoenen zijn essentieel wanneer je de hoogte in gaat zoals bijvoorbeeld in Huaraz. Je start soms al met hiken bij zonsopkomst en dan kan het ijzig koud zijn. Een goede poncho of een regenpak mogen ook niet ontbreken want hiken met natte kleding is heel vervelend.

#7 Acclimatiseren is heel belangrijk

De meeste hikes in Peru zijn op aardige hoogtes en daarom is het heel belangrijk om te acclimatiseren voordat je hikes op hoogte gaat maken. Je kan de medicatie Acetozolamide meenemen voor het geval je echt last krijgt van hoogteziekte. Dit helpt je lichaam om sneller te acclimatiseren. De meeste mensen zullen in Peru niet snel last krijgen van hoogteziekte, zeker niet wanneer je vanuit Lima over land naar Cusco reist en eventueel later nog naar Huaraz. Je komt elke bestemming een stukje hoger en zo kan je telkens rustig aan wennen aan de hoogte. De meeste mensen die last krijgen van hoogteziekte vliegen van Lima naar Cusco (3400 meter hoogteverschil) of gaan meteen hikes maken op 5000 meter hoogte zonder eerst op hoge bestemmingen te zijn geweest. 

#8 Dit zijn de droogste en natste maanden in Peru

Van mei tot en met september is het droge seizoen in Peru en heb je dus het meeste kans op goed weer. Zeker wanneer je veel wil gaan hiken is dit erg fijn. De natste maanden zijn januari tot en met maart.

#9 Een paar woordjes Spaans spreken is erg handig

Spreek je totaal geen Spaans? No problemo, je komt er altijd wel uit. Toch kan het wel heel fijn zijn om de basics te kennen. Locals vinden het leuk om te vragen waar je vandaan komt en een kort praatje te maken en het is fijn als je daar dan iets van begrijpt en kunt reageren. Oefen thuis alvast een beetje met de app Duolingo en je hebt de basics zo onder de knie.

#10 Zo zie je het mooiste van Peru in 3 tot 4 weken

Wij zijn twee keer in Peru geweest en hebben met die ervaringen de ultieme reisroute voor Peru gecreëerd waarbij je de mooiste plekken ziet in zo’n 3 tot 4 weken. Met deze route bezoek je bruisende lokale markten, trek je de bergen in voor de mooiste hikes, bezoekt je Machu Picchu, verblijft in de woestijn en zal je proeven van de Peruaanse cultuur.