Laguna Paron: een prachtig gletsjermeer bij Huaraz

Wie Huaraz zegt, zegt turquoise gletsjermeren en besneeuwde bergtoppen. Een dagtrip maken naar Laguna Paron mag niet ontbreken op je planning wanneer je Huaraz bezoekt. Het fel turquoise gekleurde meer is grotendeels omringd door enorme gletsjers en zo ook de wereldberoemde Paramount berg. Ja inderdaad, dat is die berg die je ziet op het logo van Paramount Pictures, de grootste filmstudio ter wereld! Laguna Paron is een perfecte dagtrip voor je eerste dag in Huaraz omdat de wandeling maar kort is. Je gaat wel 4.185 meter de hoogte in waardoor je lichaam vast kan acclimatiseren voor zwaardere hikes.

Let op: Is Huaraz je eerste bestemming op hoogte? Dan is het beter om eerst een dagje rustig aan te doen in Huaraz. Kom je vanuit Cusco en heb je alleen maar even een nachtje geslapen in Lima, dan ben je al gewend aan de hoogte en kan je de eerste dag prima Laguna Paron bezoeken.

Hoe ziet een tour naar Laguna Paron eruit?

Het is het makkelijkste om Laguna Paron met een tour te bezoeken. Je wordt dan rond een uurtje of acht in de ochtend opgehaald bij je hotel. Laguna Paron ligt op 100 kilometer rijden vanaf Huaraz en je zit ongeveer 3 uur in de bus om er te komen. Het laatste stuk is over een onverharde weg door de bergen.

Eenmaal aangekomen bij Laguna Paron heb je ongeveer twee uur de tijd om de omgeving te verkennen. Je bent helemaal vrij om te doen wat je zelf wilt. Bijna iedereen maakt de klim naar het viewpoint over het rotsachtige pad. Je loopt in een half uur naar boven waarbij je de laatste tien minuten over rotsen moet klauteren. Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht over de bergen en natuurlijk het schitterende Laguna Paron. Als je weer beneden bent kun je eventueel nog met een bootje Laguna Paron op of een stuk langs de linkerkant van het meer lopen. Rond vijf uur ben je weer terug in Huaraz. Deze tour kan je overal in Huaraz boeken vanaf 50 soles / €13,50 per persoon. Echter is er dan vaak geen Engelstalige gids inbegrepen. Wil je graag een iets betere tour met een Engelstalige gids dan betaal je rond de €20 per persoon.

Wat moet je meenemen naar Laguna Paron?

  • Bij de goedkope tours zit geen lunch inbegrepen en omdat je een hele dag onderweg bent is het belangrijk dat je voldoende snacks meeneemt.
  • Neem ook zonnebrand mee en smeer je een half uur voordat je bij Laguna Paron bent al in. De zon is op deze hoogte erg sterk en je verbrandt snel.
  • Trek laagjes kleding aan. Neem een windjack en een regenpak mee. Het kan zowel lekker weer zijn als erg koud en guur. Het weer kan snel omslaan bij Laguna Paron dus bereid je voor op elk soort weer.
  • Neem gepast 5 soles mee voor de entree.
  • Vergeet ook je zonnebril niet want de zon kan heel fel zijn.
  • Water! Als je op hoogte bent kun je last krijgen van hoogteziekte. Als je voldoende water drinkt heb je daar minder last van.
  • Het pad naar het viewpoint is nogal rotsachtig. Goede schoenen zijn daarom een must.

Meer tips voor Huaraz

Ben je benieuwd naar meer leuke dagtrips vanuit Huaraz of naar tips voor een fijn hotel? Lees dan hier al onze tips voor Huaraz of klik op de banner hieronder voor al onze artikelen over Peru.