Tips voor Humantay Lake: een toffe dagtrip vanuit Cusco

Vanuit Cusco kan je veel mooie dagtrips maken en de hike naar Humantay Lake is er daar één van. Dit prachtige gletsjermeer ligt 4.200 meter boven de zeespiegel en is omringd door enorme bergen en gletsjers. Door de klimaatverandering zullen de gletsjers steeds verder verdwijnen dus het moment om te gaan is nu. Toen wij er waren zagen we met eigen ogen een groot stuk ijs vallen dat een soort lawine veroorzaakte. In dit artikel lees je hoe de hike naar Humantay Lake eruit ziet, hoe je er komt en wat je allemaal mee moet nemen.

Tip: Staat Huaraz ook op je planning? Dan kan je overwegen om Humantay Lake over te slaan omdat je daar soortgelijke meren zal zien die misschien zelfs nog wel wat mooier zijn.

Hoe ziet de hike naar Humantay Lake eruit?

Je begint aan de hike op 3.800 meter hoogte en zoals we in de intro al beschreven, ligt Humantay Lake zelf op 4.200 meter hoogte. Je hebt dus een klim te voltooien van 400 meter. Het pad is vrij steil en zeker als je nog een beetje moet wennen aan de hoogte, kan het best een pittige hike zijn. Dat bleek ook bij ons het geval te zijn want wij hadden best veel moeite met onze ademhaling. Met veel korte pauzes stonden we na anderhalf uur oog in oog met Humantay Lake. Je kan je eventueel op een paard of ezel naar boven laten brengen, maar daar zijn wij persoonlijk geen voorstander van. Wanneer je nog niet hebt gewandeld op hoogte, zorg er dan voor dat je zeker twee dagen in Cusco of omgeving bent geweest om eerst te acclimatiseren. Als je een gemiddelde conditie hebt, dan is deze wandeling daarna absoluut te doen. 

Tour of taxi naar Humantay Lake?

De rit naar Humantay Lake vanaf Cusco duurt drie uur. Je kunt Humantay Lake bezoeken met een georganiseerde tour vanuit Cusco of je kunt een taxi regelen en het op eigen houtje bezoeken.

Tour: Vanuit Cusco kan je heel makkelijk met een tour naar Humantay Lake. Deze vertrekken allemaal héél vroeg in de ochtend rond 04:00. Het grootste nadeel van een georganiseerde tour is dan ook dat alle tours rond hetzelfde moment aankomen bij Humantay Lake. Het grote voordeel is dat het een iets goedkoper is dan een taxi en dat je niets hoeft te regelen. Een tour kost rond de €31 per persoon en kan je hier boeken. 

Taxi: Als je met de taxi gaat, hoef je niet mega vroeg je bed uit en sta jij boven bij Humantay Lake als alle tours alweer weg zijn. Vertrek rond een uurtje of 08:30 en je zal zien dat je Humantay Lake bijna voor jezelf hebt. Daarnaast is het pad goed aangegeven en kan je de hike makkelijk zonder gids lopen. De prijs voor een taxi is 250 soles / €67 en de chauffeur wacht op de parkeerplaats totdat je weer terug bent. Wij hebben een taxi geregeld via een taxibedrijf. Je kan ze een WhatsApp bericht sturen met de vraag of ze jou naar Humantay Lake willen brengen en weer terug naar Cusco. Waarschijnlijk moet je wel even onderhandelen om de prijs van 250 soles te krijgen. Het telefoonnummer van dit taxibedrijf is: +51 975 204 990.

Paklijst voor de hike naar Humantay Lake

  • Laagjes kleding. Je kunt het snel warm krijgen door het hiken en bij Humantay Lake kan het weer waaien en steenkoud zijn. Neem daarom een muts en handschoenen mee, een regenpak, windjack en een fleecetrui.
  • 10 soles voor de entree
  • Snacks / lunch
  • 1,5 liter water per persoon
  • Eventueel wandelstokken
  • Goede schoenen
  • Zonnebrand en een zonnebril

Meer toffe dagtrips vanuit Cusco

Ben je benieuwd naar meer leuke dagtrips vanuit Cusco of naar de bezienswaardigheden in de stad? Lees dan hier al onze tips voor Cusco of klik op de banner hieronder voor al onze artikelen over Peru.