Arequipa is een heerlijke stad om je een dag of twee goed te vermaken en je lichaam te laten wennen aan de hoogte. Er zijn een paar leuke bezienswaardigheden en er hangt een ontspannen sfeertje. Arequipa wordt ook wel de ‘witte stad’ genoemd omdat de meeste gebouwen zijn gemaakt van het zilverwitte tufgesteente dat door de vulkaan Misti is uitgestoten. 

Bijna alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het Plaza de Armas. Dit is het plein in het centrum van de stad. Het mooie is dat het bijna altijd lekker weer is in Arequipa. Regen komt hier maar zelden voor en meestal is het overdag zo’n 22°C graden. In de avond koelt het wel snel af naar zo’n 5°C. Ook zijn er tientallen leuke winkels te vinden en zijn er meer dan genoeg goede restaurants. Ben je gek op Indiaas? Ga dan eens eten bij Indian Cuisine op 502 Calle Bolivar. Liever lekker Italiaans eten? Dan is Caffetteria Gourmet Italiana op 307 Calle Jerusalen een aanrader! Wat je verder niet mag missen is in Arequipa zijn ieder geval deze bezienswaardigheden.

dscf1499dscf1504

Santa Catalina

Santa Catalina is een van de grootste kloosters ter wereld waar honderden jaren lang meer dan 400 nonnen hebben gewoond. Niemand mocht het klooster betreden waardoor de bewoners van Arequipa geen idee hadden wat zich binnen de muren van het klooster afspeelde of hoe het eruit zag. In 1970 gingen de deuren open voor het publiek. Wanneer je het klooster binnenstapt, sta je meteen in een andere wereld. Alle muren zijn rood, wit of blauw en overal zie je kleurrijke bloemen. Santa Catalina is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Arequipa en is een bezoekje zeker waard. De entree bedraagt 35 soles / 9 euro.

dscf1565santa catalina arequipa

Viewpoint Mirador de Yanahuara

Wil je even wat rust opzoeken dan kan je naar Mirador de Yanahuara wandelen of een taxi pakken naar dit mooie viewpoint. Vanaf hier heb je een gaaf uitzicht over de stad en de Misty vulkaan. Ook vind je hier een heerlijk rustig parkje en een kleine kerk wat je gratis kan bezoeken.

dscf1590dscf1588dscf1594

Pisco drinken op een rooftop bar

Pisco is het lokale drankje in Peru wat moet je minstens één keer geprobeerd hebben. In Arequipa kan je dit het beste doen bij een rooftop bar aan de rand van het Plaza de Armas. Hier zijn een aantal rooftop bars met uitzicht over het Plaza de Armas en de stad. Vooral tijdens de zonsondergang is het hier vaak gezellig druk.

arequipa

Ontmoet de Inca mummie Juanita

Tijdens een expeditie vond Johan Reinhardt in 1995 een vreemde bundel stof dat achteraf het lichaam van een jong Inca meisje bleek te bevatten. Het lichaam lag 500 jaar lang verborgen onder de eeuwige ijskap van de top van de Ampato-vulkaan. Door het uitbarsten van de nabijgelegen Sabancaya-vulkaan was het ijs gaan smelten en is het lichaam van het meisje bloot komen te liggen. Juanita rolde zo’n 150 meter naar beneden in een krater en werd bij toeval zo’n 3 weken daarna gevonden door Johan. De mummie is uniek omdat er in Zuid-Amerika nog nooit zo’n goed bewaarde mummie was gevonden. Bij Juanita bleken zelfs de spieren, het bloed en de organen volledig intact te zijn gebleven. Je kan Juanita nu zelf een bezoekje brengen in het Museo Santuarios Andinos op 10 minuten lopen van het Plaza de Armas.

Verken de San Camilo Market

De San Camilo Market is een ontzettend leuke lokale markt waar ze van alles verkopen als vlees, vis, groenten en smoothies. Het is er altijd lekker chaotisch druk en er komen nog maar weinig toeristen. Wil je meer lezen over deze markt? Check dan hier ons artikel over de San Camilo Market.

dscf1539San Camilo Market

Onze favoriete adresjes in Arequipa

In Arequipa zijn er twee fijne accommodaties die we je kunnen aanraden. La Hosteria ligt op vijf minuutjes lopen vanaf het centrale plein en het is een prachtig koloniaal pand waar je je ogen uitkijkt. Er is een mooie binnenplaats, een groot dakterras met uitzicht op de vulkaan en er zijn vele leuke zitplekjes te vinden. De stijlvolle kamers maken dit hotel helemaal af! Ben je opzoek naar een gezellige plek waar je gemakkelijk andere reizigers kan ontmoeten? Kijk dan eens naar Selina Arequipa. Het interieur van dit hotel is om jaloers op te zijn, zo wil je je huis direct inrichten! In Selina heb je voor ieder wat wils: luxe tweepersoonskamers, budget tweepersoonskamers of een bed op een slaapzaal. Daarnaast is er een fijn zwembad. Beide echte aanraders.