Welkom in Arequipa, één van de mooiste steden van Peru! Arequipa is de stad van de eeuwige lente, het prachtige Plaza de Armas en de relaxte sfeer die in de stad hangt. Arequipa wordt ook wel de ‘witte stad’ genoemd omdat de meeste gebouwen zijn gemaakt van het zilverwitte sillar, een vulkanisch gesteente dat door de vulkaan Misti is uitgestoten. De zon schijnt bijna altijd in Arequipa, het regent er zelden en het is overdag meestal zo’n 23°C. Heerlijk! Er niet zo heel veel te doen in Arequipa maar het is een fijne stad om je lichaam te laten even te laten wennen aan de hoogte. Ben je benieuwd naar waar je lekker kan eten in Arequipa of wat de leukste bezienswaardigheden zijn? In dit artikel lees je al onze tips voor Arequipa! 

#1 Dwaal door het Santa Catalina klooster

Santa Catalina is één van de grootste kloosters ter wereld waar honderden jaren lang meer dan 400 nonnen hebben gewoond. Niemand mocht het klooster betreden waardoor de inwoners van Arequipa geen idee hadden wat zich binnen de muren van het klooster afspeelde of hoe het eruit zag. Totdat in 1970 de deuren open ging voor het publiek. Wanneer je het klooster binnenstapt, sta je meteen in een andere wereld. Alle muren zijn rood, wit of blauw en overal zie je kleurrijke bloemen. Santa Catalina is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Arequipa en is een bezoekje zeker waard. Je kan je in een uurtje laten rondleiden door een gids of zelf rond wandelen.

#2 Bekijk de vulkaan Misti bij Mirador de Yanahuara

Een gaaf uitzicht over Arequipa en vulkaan Misti zien? Ga dan naar Mirador de Yanahuara. Je kan hier naartoe wandelen of een taxi pakken voor een paar Soles. Ook vind je hier een heerlijk rustig parkje en een kleine kerk die je gratis kan bezoeken.

#3 Pisco proeven op een rooftop bar

Pisco is het lokale drankje van Peru dat je minstens één keer geprobeerd moet hebben. In Arequipa kan je dit het beste doen rond zonsondergang bij de rooftop bar Los Portales De Venezia aan de rand van het Plaza de Armas. Vanaf hier heb je namelijk een gaaf uitzicht over de kathedraal en de besneeuwde bergtoppen in de verte. 

#4 Ontmoet de Inca mummie Juanita

Tijdens een expeditie vond Johan Reinhardt in 1995 een vreemde bundel stof dat achteraf het lichaam van een jong Inca meisje bleek te bevatten. Het lichaam lag 500 jaar lang verborgen onder de eeuwige ijskap van de top van de Ampato-vulkaan. Door het uitbarsten van de nabijgelegen Sabancaya-vulkaan was het ijs gaan smelten en is het lichaam van het meisje bloot komen te liggen. Juanita rolde zo’n 150 meter naar beneden in een krater en werd bij toeval zo’n 3 weken daarna gevonden door Johan. De mummie is uniek omdat er in Zuid-Amerika nog nooit zo’n goed bewaarde mummie was gevonden. Bij Juanita bleken zelfs de spieren, het bloed en de organen volledig intact te zijn gebleven. Je kan Juanita nu zelf een bezoekje brengen in het Museo Santuarios Andinos op 10 minuten lopen van het Plaza de Armas.

#5 Verken de San Camilo Market

Bij de San Camila Market halen locals hun verse producten. Alles is netjes gestructureerd met aan de ene kant de kraampjes voor het vlees, verderop vind je het fruit en weer een stukje verder haal je de lekkerste smoothies. Ook kan je er terecht voor vis, groenten en nog veel meer producten. Alles ligt open en bloot en de geuren veranderen met elke stap die je zet. Soms zijn ze heerlijk, soms verschrikkelijk. Hier proef je het Peruaanse leven zonder dat je dat hoeft te delen met vele andere reizigers.

Onze favoriete restaurants in Arequipa

Uiteten in Arequipa is een groot feest. Toen wij uit de nachtbus rolde zijn we gelijk gaan eten bij Espacio Lagom. Ze serveren hier lekkere sushi voor een fijne prijs. Je kan kiezen uit het dagmenu of zelf je sushi samenstellen. Goede ontbijtjes scoor je bij Eco Brunch. Hier hebben ze de lekkerste pannenkoeken met heel veel fruit. Ook voor sandwiches, french toast en wafels ben je hier aan het juiste adres. Voor de beste pasta van Peru moet je zijn bij Pasta Canteen. Je kan hier zelf je pasta samenstellen met je favoriete ingrediënten. Het is een piepklein restaurantje en hou er rekening mee dat het vooral in het zitgedeelte boven extreem warm kan zijn in de avond. probeer dus een plekje beneden te scoren. En dan, last but not least India Indian Cuisine, voor iedereen die gek is op Indian food.

Onze favoriete adresjes in Arequipa

Een echt bijzonder hotel is Palla Boutique Hotel. Op het dak van het hotel is een gigantisch dakterras waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de stad, de vulkaan en de besneeuwde bergtoppen. In de ochtend krijg je hier een ontbijtbuffet geserveerd, wat een goed begin van de dag! De kamers zijn luxe, er is een mooie binnenplaats en het ligt maar op 200 meter lopen vanaf Plaza de Armas. Selina Arequipa is een wat goedkopere optie maar is ook een erg goede accommodatie. Als je Selina binnenstapt, is het net alsof je in een heel creatief dorp terecht bent gekomen. Overal zijn leuke plekjes, kunst of iets anders creatiefs. Ze hebben kamers in verschillende prijsklasse, een mooie tuin met fijne zitplekjes en een zwembad. Reis je solo of met een vriend of vriendin? In Wild Rover hostel is het altijd gezellig en maak je binnen no time nieuwe vrienden. Je kan kiezen uit een tweepersoonskamer of een bed op een slaapzaal.