6 Tips voor vliegen over de Nazca lijnen in Peru

Vliegen over de Nazca lijnen is een must do in Peru. Deze mysterieuze tekeningen zijn vermoedelijk gemaakt tussen 200 voor- en 900 na Christus en het is grotendeels nog steeds een raadsel met welke redenen dit is gedaan. De reusachtige figuren van verschillende objecten als dieren, insecten, spiralen en driehoeken zijn alleen vanuit de lucht goed zichtbaar. De tekeningen zien is op zichzelf al een hele toffe ervaring maar zeker ook de vlucht in het kleine vliegtuigje is iets om nooit meer te vergeten.

Hoe zijn de Nazca lijnen ontstaan?

De lijnen van de tekeningen zijn gemaakt door een dun laagje grind weg te halen waardoor de lichte kiezels eronder zichtbaar worden. Omdat de omgeving van Nazca één van de droogste gebieden ter wereld is, zijn deze lijnen nog steeds zo goed zichtbaar. Het is er bijna altijd windstil en regen valt hier maar heel zelden.

Tips voor een vlucht over de Nazca lijnen

Een vlucht over de Nazca lijnen kost je ongeveer €90 en is daarmee een stuk duurder dan de gemiddelde prijs voor een excursie in Zuid-Amerika. Daarom wil je er natuurlijk goed van kunnen genieten en deze tips gaan je daarbij helpen.

#1 Neem vooraf een reispilletje

Dit is de belangrijkste tip die we je kunnen meegeven. De kans is namelijk nogal groot dat je tijdens de vlucht over de Nazca lijnen misselijk zal worden. Er zijn verschillende vliegtuigen voor groepen tussen de 2 en de 6 passagiers. Om ervoor te zorgen dat alle passagiers de Nazca lijnen goed kunnen zien, maakt de piloot constant scherpe bochten naar links en naar rechts. Dat zorgt ervoor dat je tijdens de vlucht van ongeveer 30 minuten best misselijk kunt worden. Er zijn zakjes aanwezig voor het geval je moet overgeven maar dit wil je liever voorkomen gokken we zo. Het is daarom slim om een half uur voor de vlucht een reispilletje te nemen.

#2 Boek een vlucht voor in de ochtend

De Nazca lijnen zijn elk moment van de dag zichtbaar maar de zichtbaarheid is vaak het beste wanneer je vliegt tussen 7 en 11 in de ochtend. Tevens heb je dan ook meteen de minste kans op turbulentie.

#3 Vlieg met een betrouwbare maatschappij

In de laatste 10 jaar zijn er een aantal vliegtuigen gecrasht waarbij meerdere doden zijn gevallen. Het is dus belangrijk om een betrouwbare maatschappij te uit te kiezen. Wij vlogen met Movil Air. Deze maatschappij vliegt met goede toestellen en de maatschappij heeft alle certificaten die de veiligheid garanderen.

#4 Vergeet de departure tax en je paspoort niet

Voor je vlucht over de Nazca lijnen moet je eerst de departure tax betalen van 77 soles / 20 euro. Dit kan je betalen op het vliegveld en is niet inbegrepen bij de prijs voor de vlucht. Vergeet ook vooral je paspoort niet want zonder paspoort mag je niet de lucht in. Omdat er strikte voorwaarden gelden voor het gewicht dat een vliegtuig mag dragen, is het slim om verder zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen. Je moet je rugzak namelijk achterlaten bij de incheckbalie.

Tip: Als je het leuk vindt, kan je na de vlucht een stempel van de Nazca lijnen in je paspoort laten zetten.

#5 Wees erop voorbereid dat je soms lang moet wachten

Als je vlucht zou vertrekken om 9 uur dan hoef je niet verrast te zijn wanneer je pas vertrekt om 10 uur. De planningen zijn allemaal niet zo strak en het weer speelt een grote rol. Neem dus een spelletje of een goed boek mee om de tijd te doden voor het geval je moet wachten.

#6 Maak niet te veel foto’s vanuit het vliegtuig

Net voor de vlucht is er een moment waarop je een paar minuten de tijd hebt om foto’s te maken bij het vliegtuig. Tijdens de vlucht kan je beter gewoon genieten want tenzij je een hele goede lens hebt die ver kan inzoomen, zul je toch geen goede foto’s kunnen maken. De vlucht is voorbij voordat je het weet dus geniet vooral van elke minuut in de lucht. Daarbij zal je waarschijnlijk alleen maar misselijker worden wanneer je steeds door je camera kijkt.

Hoe kom je in Nazca?

Het is het beste om Nazca te bezoeken als een dagtrip vanuit Huacachina. Dit omdat je anders alleen voor de vlucht moet slapen in het stadje Nazca terwijl er verder niet veel te doen is en dit ook geen leuke stad is. Helaas is het alleen niet om de hoek, maar 150 km verderop. Om er te komen neem je vanuit Huacachina de taxi naar Ica, dit is een ritje van zo’n 10 minuten. Vervolgens is het vanaf Ica nog 3 uur met de bus naar Nazca.