Zo heb je de beroemde Rainbow Mountain voor jezelf

De Rainbow Mountain in Peru heb je ongetwijfeld al eens voorbij zien komen op je tijdlijn. Op 140 kilometer ten zuidoosten van Cusco en op 5000 meter hoogte ligt de wereldberoemde Rainbow Mountain met 7 kleuren. Deze kleuren zijn ontstaan doordat er een overvloed aan ijzer, koper en malachiet in de grond zit. Tot een aantal jaar geleden lag de Rainbow Mountain vrijwel altijd bedekt onder een laag sneeuw of ijs en je moest wel 6 dagen hiken om er te komen. Door de opwarming van de aarde is de Rainbow Mountain nu vrijwel altijd zichtbaar en kan je de kleurrijke berg bewonderen met een dagtour vanuit Cusco. In een paar jaar tijd is het zelfs één van de populairste highlights van Peru geworden. Wil je weten hoe je met maar een handje vol mensen bovenop de Rainbow Mountain staat en de massa kan vermijden? Dat lees je in dit artikel met nog veel meer andere praktische tips voor je bezoek aan de Rainbow Mountain!

Hoe ziet de hike naar de Rainbow Mountain eruit?

Een bezoek aan de Rainbow Mountain draait niet alleen om de Rainbow Mountain zelf. De twee uur durende wandeling er naartoe is namelijk ook al te gek. Aan de ene kant zie je knalrode bergen en aan de andere kant grote besneeuwde bergtoppen. Tijdens de wandeling kom je regelmatig locals in traditionele kleding tegen die je aanbieden om je naar boven te brengen op hun paard. Tegen betaling uiteraard. Wij hebben dit vriendelijk afgewezen maar mocht je veel last hebben van de hoogte dan kun je dit overwegen. Het eerste gedeelte van de wandeling is heel goed te doen want het pad is redelijk vlak. Pas aan het einde wacht er een steil stuk op je, de Rainbow Mountain zelf. Omdat je op 5.000 meter hoogte bent, zul je een stuk sneller buiten adem zijn. Doe het steile stuk daarom lekker op je gemak en zet kleine stappen.

Tip: Net voordat je de klim op het steilere stuk start, kom je langs een paar kleine ‘winkeltjes’. Hier kan je onder andere een warme coca thee drinken. Dit is goed om te aclimatiseren, je krijgt het er warmer door en die pauze mag je jezelf best gunnen. Ook zijn hier toiletten te vinden. (wel enorm vies!)

Tips voor de Rainbow Mountain

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je de Rainbow Mountain gaat bezoeken. Hieronder lees je 5 essentiële tips om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen.

#1 Zo sta je alleen op de Rainbow Mountain

De beste tip die we je kunnen geven is om de Rainbow Mountain op eigen houtje te bezoeken. Sinds de hele Instagram hype rondom de Rainbow Mountain is het ontzettend druk op de berg. Vrijwel iedereen bezoekt de Rainbow Mountain met een tour die rond 04:00 vertrekt vanuit Cusco. Dit wil dus zeggen dat vrijwel iedereen rond 13:00 terug naar de bus lopen en je de Rainbow Mountain daarna zo goed als voor jezelf hebt! Fantastisch toch?

Wij raden je aan om rond 8:30 vanuit Cusco te vertrekken. Wij hebben een taxi geregeld via een taxibedrijf. Je kan ze een WhatsApp bericht sturen met de vraag of ze jou naar de Rainbow Mountain kunnen brengen en terug naar Cusco. De taxichauffeur zal op de parkeerplaats van de Rainbow Mountain op je wachten totdat je weer terug bent. Na wat onderhandelen via WhatsApp kwamen we uit op 250 soles / ongeveer €67. Het telefoonnummer van dit taxibedrijf is: +51 975 204 990. De taxi kost wat meer dan wanneer je een tour boekt, maar als je het aan ons vraagt, maakt deze manier je gehele ervaring veel beter dan wanneer je met een tour gaat. Wil je toch liever met een georganiseerde tour dan is dat natuurlijk ook mogelijk en kan je hier boeken.

Vanuit Cusco is het drie uur rijden waarvan het laatste uurtje over een onverharde weg. Gelukkig is een groot deel van de rit erg mooi!

#2 Check de weersvoorspelling

Er gaan verhalen rond dat de Rainbow Mountain helemaal niet de moeite waard is en dat het erg tegenvalt in het echt. Dat klopt ook wanneer je slecht weer hebt. Je bent natuurlijk hoog in de bergen en het kan daar erg guur weer zijn. Als alles grauw en grijs is, zijn de kleuren van de Rainbow Mountain nauwelijks zichtbaar en heb je soms maar enkele tientallen meters zicht. Dat zal je gehele ervaring een stuk minder maken. Check daarom van te voren goed de weersvoorspelling. De beste periode om de Rainbow Mountain te bezoeken is in het droge seizoen tussen mei t/m september.

#3 Wen aan de hoogte

Voordat je de Rainbow Mountain gaat bezoeken, moet je echt eerst wennen aan de hoogte. Verblijf minimaal twee dagen van tevoren in Cusco voordat je naar de Rainbow Mountain gaat. Wij bezochten Humantay Lake (4.200m hoogte) de dag voordat we de Rainbow Mountain beklommen en waren daarvoor al twee dagen in Cusco geweest. Hierdoor hadden we gelukkig weinig last van de hoogte tijdens de hike naar de Rainbow Mountain.

#4 Draag laagjes, handschoenen en een muts

Het weer bij de Rainbow Mountain kan snel omslaan en vaak is het er enorm koud maar als de zon doorbreekt kan het snel opwarmen. Laagjes zijn dus essentieel. Neem sowieso een muts en handschoenen mee, een windjack, een dikke trui, een zonnebril en smeer je goed in met zonnebrand. Ondanks dat het bij ons behoorlijk bewolkt was en we zelfs sneeuw gezien hebben, was ons gezicht helemaal verbrand.

#5 Neem op de terugweg de route langs de Red Valley

Dichtbij de Rainbow Mountain vind je nog een viewpoint dat veel mensen overslaan omdat ze niet weten dat het bestaat. Op de terugweg kan je namelijk via de Red Valley lopen. Dit is een vallei met zo ver als je kan kijken knalrode bergen en heuvels. Naast de geweldig mooie uitzichten is het ook leuk dat je zo een andere weg terugloopt dan de heenweg waardoor je weer andere dingen ziet. Voor de Red Valley moet je wel opnieuw 10 soles entree betalen. Halverwege kom je iemand tegen die om de entree zal vragen en je een ticket geeft. De afslag naar de Red Valley vind je onderaan het steilere stuk aan je linkerkant (op de terugweg). Je kan de Red Valley ook vinden in maps.me als je zoekt op Valle Rojo.

Wat moet je meenemen naar de Rainbow Mountain?

Naast dat je veel laagjes kleding aan moet doen, moet je het volgende ook niet vergeten:

  • 10 soles voor entree Rainbow Mountain
  • Optioneel: 10 soles voor entree Red Valley
  • Coca snoepjes (te koop in winkels in Cusco)
  • Zonnebrand
  • Snacks
  • Genoeg water (1,5 liter per persoon)
  • Goede schoenen
  • Eventueel wandelstokken

Meer toffe dagtrips vanuit Cusco

Ben je benieuwd naar meer leuke dagtrips vanuit Cusco of naar de bezienswaardigheden in de stad? Lees dan hier al onze tips voor Cusco of klik op de banner hieronder voor al onze artikelen over Peru.