Cusco is een heerlijke stad om wat langer te verblijven en om even bij te komen van al het reizen. Het historisch centrum kent veel karakteristieke straatjes vol met leuke winkeltjes, restaurants en cafés. Niet alleen de binnenstad is mooi, je kunt ook ontzettend veel toffe dagtrips maken vanuit Cusco. De meeste reizigers verblijven hier dan ook ongeveer een kleine week. Wij hebben Cusco twee keer bezocht en hebben vrijwel alles gedaan wat er te doen is. In dit artikel delen we je al onze tips, van toffe activiteiten tot waar je lekker kan eten in Cusco. 

Tip: Cusco ligt op een hoogte van 3.399 meter. Doe het daarom de eerste dag dat je hier bent lekker rustig aan om goed te acclimatiseren.

Een stukje geschiedenis van Cusco

Vanaf de 13e eeuw leefde de Inca’s in en rondom de toenmalige hoofdstad Cusco. Later, in de 16e eeuw, is de stad overgenomen door de Spanjaarden. De Spanjaarden braken de meeste Inca tempels af zodat ze op die plaatsen kerken konden bouwen. Gelukkig zijn er in en rondom de stad nog wel wat bouwwerken bewaard gebleven en zijn de restanten tot de dag van vandaag nog zichtbaar. De Inca’s hadden een unieke manier van bouwen. Ze gebruikte grote rotsblokken die ze zonder gebruik van cement op elkaar stapelden. Één specifiek rotsblok heeft zelfs 12 hoeken en nog steeds is er geen spelt tussen te krijgen. Deze bijzondere rotsblokken vind je in het straatje Hatunrumiyoc.

Wat te doen in Cusco?

Cusco is een prachtige stad om te verkennen. Lees hieronder onze tips voor leuke bezienswaardigheden in Cusco.

Verken de wijk San Blas

Perfect voor dag één in Cusco! De wijk San Blas is een creatieve wijk vlakbij het Plaza de Armas. Hier vind je allerlei boutique winkeltjes die kunst, souvenirs, handgemaakte kleden, truien of sjaals verkopen. Dwaal op je gemak door de smalle witte steegjes. Ook zijn er in deze wijk veel goede restaurants en cafés te vinden. Onze twee favoriete tentjes zijn Qura Bowl Bar en Green Point. Qura Bowl Bar serveert lekkere en gezonde bowls en bij Green Point hebben ze heerlijk veganistisch eten. Deze tentjes zitten tegenover elkaar en zijn beide een goede lunchspot. Pluspunt: bij Green Point zit je in een gezellige binnentuin. Onderaan dit artikel vind je nog meer tips voor goede restaurants in Cusco.

San Pedro Markt 

Tijd voor een beetje cultuur! Proef het lokale leven in Cusco op de San Pedro Markt. Je kijkt hier je ogen uit want ze verkopen er werkelijk alles. Koop een lekkere verse smoothie en struin de markt af.

Plaza de Armas

Plaza de Armas is het kloppend hart van Cusco en is daarmee het belangrijkste plein van van de stad. Dit plein is omgeven door een prachtige kathedraal en twee kerken. Ieder moment van de dag is hier wat te beleven en het is daarom heerlijk om hier even rustig op een bankje te zitten en om je heen te kijken. Ook is het leuk om een koffie of een biertje te doen op een van de vele balkonnetjes bij cafés rondom het plein.

De schoenenpoetser scam: In Cusco zie je op straat vele schoenenpoetsers die je zullen vragen of ze voor 1 sol je schoenen mogen poetsen. Wanneer je ze dit laat doen, gaan ze vervolgens grondig aan de slag met allerlei middeltjes maar moet je op het einde de meest idiote bedragen afrekenen. De prijs van 1 sol die je vooraf is genoemd, is namelijk alleen voor het afvegen van je schoenen. Het is een vies trucje en door de druk die ze uitoefenen betalen mensen vaak het geld om er vanaf te zijn terwijl deze mannen pure oplichters zijn. 

Leuke dagtrips vanuit Cusco

Je kunt veel mooi dagtrips vanuit Cusco maken. De volgende mag je zeker niet overslaan.

Humantay Lake

Als je Huaraz niet op je reisroute hebt staan, moet je zeker een dagtrip maken naar Humantay Lake. Dit meer ligt 4200 meter boven de zeespiegel en is omringd door enorm hoge besneeuwde bergen. Helaas waren wij hier op een bewolkte dag maar nog steeds was het ontzettend mooi. Echter is het op een zonnige dag nog mooier omdat de bergen beter zichtbaar zijn en het water nog blauwer zal zijn. De wandeling naar het Humantay Lake duurt ongeveer 1,5 uur en het is best een pittige klim wanneer je nog aan de hoogte moet wennen. Je hebt dan ook kans om last te krijgen van de hoogte waardoor je sneller buiten adem bent. In totaal klim je zo’n 350 meter omhoog en eenmaal boven word je beloond door het waanzinnige uitzicht.

Sacred Valley: Salinas de Maras & Moray

Op 1,5 uur rijden vanaf Cusco liggen Maras en Moray die je perfect met elkaar kan combineren. Dit zijn twee bijzondere constructies die de Inca’s gebouwd hebben. De zoutterrassen van Maras is er daar een van. Er zijn hier in totaal ongeveer 3000 zoutterrassen met tussendoor een doolhof aan paden. De Inca’s hebben deze gemaakt met hetzelfde doel als dat ze nog steeds gebruikt worden: het winnen van zout. Je ziet hier dan ook nog steeds mensen die werken aan de zoutwinning. Leuk feitje: hier komt een van de duurste soorten zout ter wereld vandaan.

Acht kilometer verderop ligt Moray. De cirkels van Moray is één van de meest interessante Inca constructies die er zijn. Er zijn verschillende theorieën en speculaties over Moray. Niemand weet dus precies waarvoor deze cirkelvormige terrassen diende. Een van de theorieën is dat het een landbouwkundig experiment was. Ze onderzochten de gewassen die op de terrassen groeide en keken welke het beste groeide afhankelijk van hoeveel zon, licht en wind die de gewassen kreeg. Moray beschikt het ook over een irrigatiesysteem, wat heel uitzonderlijk was in die tijd. Daarnaast is het ook nog eens een hartstikke mooi gezicht, die perfecte cirkels. 

Machu Picchu

We zijn aangekomen bij misschien wel het hoogtepunt van je reis: het magische Machu Picchu. Een trip naar Machu Picchu is er een die je je hele leven bij zal blijven. Deze oude Incastad, die hoogstwaarschijnlijk gebouwd werd rond het jaar 1450, is slechts rond de 100 jaar bewoond geweest. Dit komt doordat de Spanjaarden het gebied rondom Machu Picchu innamen. Gelukkig is Machu Picchu nooit door de Spanjaarden gevonden en is de stad goed bewaard gebleven. Niet alleen de stad zelf is prachtig, de natuur eromheen is fenomenaal. Je kunt Machu Picchu op veel verschillende manieren bezoeken. Hier lees je al onze tips voor Machu Picchu.

Tip: Wij raden je aan om Machu Picchu tijdens zonsopkomst te bezoeken om 06:00. Dit maakt je gehele ervaring extra bijzonder. Je moet dan wel twee dagen voor je bezoek aan Machu Picchu uittrekken omdat je een nachtje in Aguas Calientes moet verblijven. Dit is het dorp bij Machu Picchu.

Rainbow Mountain 

Je hebt hem ongetwijfeld al eens voorbij zien komen op je tijdlijn: de beroemde hike naar de Rainbow Mountain. Tot een aantal jaar geleden lag de Rainbow Mountain vrijwel altijd onder sneeuw of ijs en moest je 6 dagen hiken om deze plek te bezoeken. Door de klimaatverandering ligt de Rainbow Mountain sinds een paar jaar bijna nooit meer onder het ijs en zijn de kleuren goed te bewonderen. Niet alleen de Rainbow Mountain zelf is mooi maar ook de wandeling er naartoe is ook prachtig. Aan de ene kant heb je grote besneeuwde bergtoppen en aan de andere kant een knalrode vallei.

Goede restaurants in Cusco

Er zijn ontzettend veel goede restaurants te vinden in Cusco. Wij zijn in totaal ongeveer 2 weken in Cusco geweest en hebben in veel verschillende restaurants gegeten. Dit zijn onze favorieten.

Ben je gek op avocado dan moet je echt eens gaan lunchen bij Avocado, toast & more. De beste en gezondste ontbijtjes scoor je bij Qura Bowl Bar en Green Point is het beste veganistische restaurant waar we ooit geweest zijn. Als je graag sushi eet, dan moet je zeker eens bij Takysan Sushi Bar gaan eten. Dit is een piepklein restaurantje met een uitgebreide kaart en heerlijke sushi. Toch liever de Peruviaanse keuken proeven nu je toch in Peru bent? Heerlijke lomo saltado en ceviche serveren ze bij Nuna Raymi. 

Onze favoriete adresjes in Cusco

Een super goed hotel is Tariq Boutique Hotel. De kamers hebben een mooi design, er is veel lichtinval en sommige kamers hebben een fantastisch uitzicht over de stad. Het ontbijtbuffet is inclusief en heerlijk! Selina is ook een echte aanrader. Dit is een mega creatieve plek waar veel aandacht is besteed aan design. Er zijn veel leuke zithoekjes, de binnenplaats is prachtig en het ligt op twee minuten lopen vanaf Plaza de Armas. Vraag wel naar een kamer aan de achterzijde, anders heb je kans dat je overlast hebt van de bar. Als je alleen reist of met vrienden en je op zoek bent naar gezellige avonden waar je andere reizigers kunt ontmoeten is Kokopelli top. Het personeel is super aardig en ze organiseren vaak spelletjes- of film avonden.