Colca Canyon trekking: 10x wat je vooraf moet weten

Een trekking door de Colca Canyon is zeker weten één van de highlights van je reis door Peru. Het is de op één na diepste canyon ter wereld en is daarmee zelfs dieper dan de Grand Canyon in Amerika. Het leven in de dorpjes is heerlijk authentiek en het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De vrouwen dragen allemaal kleurrijke traditionele kleding en de mannen rijden rond op hun paard. In dit artikel lees je alles wat je moet weten wanneer je zelfstandig de Colca Canyon wil bezoeken. Ook beschrijven we de trekking die wij hebben gedaan en wat je hiervoor allemaal moet regelen. Deze trekking kunnen we iedereen sterk aanraden want het is een ontzettend mooie trekking die niet al te moeilijk is. 

#1 Kies niet voor een tour maar ga zelfstandig

Vanuit Arequipa vertrekken er elke nacht om 03:00 dagtrips naar de Colca Canyon maar deze raden we je enorm af. Ten eerste is het zonde om de Colca Canyon in slechts één dag te bezoeken omdat je zo niet de tijd hebt om een echte trekking te maken en je slechts stopt bij viewpoints. Ten tweede is het zo’n 6 uur heen en 6 uur terug rijden. Een hele vermoeiende trip dus waarbij je de Colca Canyon heel gehaast zal bezoeken zonder het echt te ervaren. Veel beter kan je zelfstandig je trekking organiseren en meerdere dagen voor de Colca Canyon uittrekken. Zo heb je alle tijd om te genieten van de mooie plekken en proef je de cultuur van de kleine bergdorpjes in de Colca Canyon.

#2 Wen eerst aan de hoogte door in Arequipa te verblijven

Je kan in de Colca Canyon last krijgen van hoogteziekte. De meeste mensen die klachten krijgen, hebben slechts wat hoofdpijn die na wat coca thee, een aspirientje en een nachtje slapen vaak al snel weg is. De hoogste dorpjes liggen op zo’n 3.600 meter hoogte en daarom is het slim om voor je bezoek aan de Colca Canyon eerst één of twee nachten in Arequipa te verblijven om je lichaam alvast een beetje te laten wennen.

#3 Kiezen uit verschillende trekkingen

Het internet staat bomvol met verschillende wandelroutes en het is slim om thuis alvast te bedenken welke trekking je wil maken zodat je de accommodaties vooraf al kan boeken. Er zijn trekkingen van één dag maar ook langere trekkingen tot wel vijf dagen voor de echte fanatiekelingen. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet dus als je een mooie hike wil maken waarbij je de gulden middenweg neemt, kan je dezelfde trekking als wij maken. We beschrijven bij #5 deze trekking. Dit is een hele toffe trekking waarbij je de Colca Canyon echt ervaart zonder dat het al te zwaar is. Het is nog steeds een redelijk pittige hike en spierpijn is gegarandeerd maar het is wel goed te doen zonder ervaring of training.

Tip: Welke trekking je ook maakt, download vooraf de app maps.me en daarin de kaart van Peru. Zo weet je bij elke kruising precies welke afslag de juiste is.

#4 Zo reis je van Arequipa naar de Colca Canyon

In de Colca Canyon liggen verschillende dorpjes vanwaar je trekkingen kan maken. Cabanaconde is het dorp vanwaar de meeste trekkingen starten en waar ook de trekking start die wij hebben gemaakt. Vanuit Arequipa is het 6 uur rijden met de bus en Andalucia is de busmaatschappijen met een directe verbinding. Een ticket naar Cabanaconde kost omgerekend zo’n €5 en kan je kopen op het busstation van Arequipa. In Cabanaconde vind je slechts een paar hotels waarvan Pachamama zeker de beste is. Je kan je backpack of koffer hier in de opslag zetten zodat je tijdens de trekking alleen je daypack mee hoeft te nemen met de spullen die je nodig hebt voor de hike.

Tip: Waarschijnlijk kom je met de bus aan in Arequipa en dan is het slim om meteen je bustickets naar Cabanaconde te kopen. Zo hoef je later niet terug naar het busstation en ben je zeker van een plek. De bus vertrekt op ma t/m do om 01:00, 04:00 en om 13:30 naar Cabanaconde.

#5 Onze planning voor de Colca Canyon

Wij hebben de trekking gemaakt van Cabanaconde naar Llahuar. Het startpunt van deze trekking is Mirador Achachiwa dat staat aangegeven in maps.me. Vanaf hier is de route erg goed aangegeven met bordjes en wijst het zich vanzelf. Dit is een trekking van één dag maar met een overnachting beneden in de Colca Canyon. De route is geweldig mooi waarbij je in ongeveer 5 uur 1.200 meter afdaalt tot aan de rivier beneden in de Colca Canyon. Onderweg kom je bijna geen mensen tegen en de uitzichten zijn fenomenaal. Alle foto’s in dit artikel hebben we dan ook genomen tijdens deze trekking. In Llahuar kan je bij Llahuar Lodge genieten van de heerlijke hotsprings na een dagje hiken. Hier spendeer je ook de nacht in een simpel huisje aan de rivier (vooraf boeken!). De dag erna loop je zo’n 20 minuten naar de bushalte bovenaan in het dorpje. Hier komt de bus langs die je weer terug naar Cabanaconde brengt. Ideaal want door al dat afdalen van gisteren heb je waarschijnlijk best wat spierpijn. In Cabanaconde neem je de bus naar Chivay vanwaar je vervolgens weer de bus naar Arequipa kan nemen.

Update: de bus van Llahuar naar Cabanaconde rijdt alleen op maandag en donderdag om 03:00 en om 18:00. Voor covid ging de bus dagelijks maar omdat er nu niet voldoende reizigers zijn, is dit aangepast. Check in het hotel altijd nog even goed de vertrektijden. Mocht je daar horen dat de tijden anders zijn of dat de bus ondertussen alweer vaker rijdt dan horen wij het heel graag zodat we dit kunnen aanpassen. Als je bus niet gaat, kan je met andere reizigers ter plekke een taxi regelen voor 200 soles.

Tip: Start de hike rond 8 uur zodat je de hitte voor bent en neem minimaal 2 liter water per persoon mee.

Dag 1
11:00 Bus van Arequipa naar Cabanaconde (zie #4)
17:00 Aankomst in Cabanaconde en verblijf bij Pachamama

Dag 2
06:30 Ontbijt
07:00 Optioneel: Naar Cruz del Condor viewpoint (zie #6)
08:00 Start trekking van Cabanaconde naar Llahuar (zie #5)
13:00 Aankomst Llahuar Lodge
13:30 Lunchen en genieten van de hotsprings

Dag 3 / dag 4
2:45 of 17:45 Lopen naar bushalte
3:00 of 18:00 Bus naar Cabanaconde of taxi als bus niet gaat (200 soles)
5:30 Bagage ophalen bij Pachamama of 20:30 nog een nacht verblijven in Pachamama
Dezelfde dag of een dag later de bus van Cabanaconde naar Chivay en vanaf daar de bus naar Cusco

#6 Optioneel: Condors spotten bij het Cruz del Condor viewpoint

13 kilometer buiten Cabanaconde vind je het Cruz del Condor viewpoint waar je de gigantische condors kan spotten. Deze reusachtige vogels hebben een spanwijdte tot wel 3 meter en dit is één van de beste plekken ter wereld om ze te spotten. Eventueel kan je voor de hike hier nog even langs gaan. Vervoer kan je regelen in het hotel en het is ongeveer 20 minuten rijden. Blijf niet te lang hangen want het wordt snel warmer en je wil niet op het heetste moment van de dag wandelen.

#7 Paklijst voor de Colca Canyon

Voor de trekking neem je alleen een daypack mee. Je backpack of koffer kan je in het hotel laten en later ophalen. Overdag is het vaak erg warm in de Colca Canyon maar in de avond kan het flink afkoelen. Laagjes zijn dus erg fijn. Wat je nog meer allemaal mee moet nemen vind je hieronder. 

#8 De entree voor de Colca Canyon

De entree voor de Colca Canyon bedraagt 70 soles, omgerekend zo’n €19. Het entreebewijs is een week geldig. Je hoeft het entreebewijs niet ergens te halen maar je kan zonder entreebewijs starten met de trekking. Je komt vanzelf iemand tegen die om je ticket zal vragen en wanneer je deze niet hebt, kan je die bij hem kopen. Het klinkt als een scam maar dit is toch echt hoe het werkt in de Colca Canyon.

#9 Doorreizen naar Cusco doe je met 4M Express of taxi

De rit van de Colca Canyon naar Cusco is een lange reis van zo’n 9 uur inclusief een aantal mooie stops. Er is maar één busmaatschappij die een directe verbinding heeft en dat is 4M express. Deze rit is behoorlijk prijzig namelijk $75 per persoon maar is wel verreweg de meest snelle en comfortabele optie. Er gaat een gids mee die vertelt over de regio en je stopt onderweg bij viewpoints, een restaurant en een alpaca farm. De bus vertrekt in Chivay dus het is slim om de nacht ervoor daar te verblijven gezien de bus al om 07:00 vertrekt. Je kan je busticket online reserveren. Een andere optie is om de taxi te nemen. Deze kan je delen met 8 personen en kost ongeveer $325. Dit kan je regelen bij Pachamama.

Let op: De bus rijdt alleen op maandag, woensdag en vrijdag dus neem dit mee in het maken van je planning.

#10 Boek je overnachtingen op tijd

De overnachting in Cabanaconde bij Pachamama en in Llahuar bij Llahuar Lodge kan je het beste zo vroeg mogelijk boeken. Pachamama is verreweg de beste keuze in Cabanaconde en bij Llahuar Lodge wil je echt verblijven voor de hotsprings en unieke locatie. Beide zijn niet duur maar wel heel populair. In Chivay heb je meer keuze uit hotels waardoor je er minder vroeg bij hoeft te zijn. Het hotel Rumi Wasi is een fijne plek om te verblijven in Chivay.