Bezoek de unieke zoutterrassen van Maras in Peru

Zijn het zoutmijnen, zoutpannen of zoutterrassen? We hebben geen idee hoe we het eigenlijk moeten noemen maar een ding is zeker, deze unieke plek in Peru is een must see! Voor het gemak noemen we het even zoutterrassen. Deze zoutterrassen liggen bij het dorpje Maras op 1,5 uur rijden vanaf Cusco. De ongeveer 3000 zoutterrassen van Maras komen uit de tijd van de Inca’s en zij hebben deze gemaakt met hetzelfde doel als waarvoor ze nog steeds gebruikt worden, namelijk het winnen van zout. Hier komt zelfs één van de duurste soorten zouten ter wereld vandaan.

Zo werkt de zoutwinning

Vanuit een zoutwaterbron stroomt extreem zout water via smalle kanalen naar beneden. Deze stroom water vult de verschillende terrassen met een laagje water van een paar centimeter. Al na een paar dagen beginnen zich in het water zoutkristallen te vormen en na ongeveer vier weken is al het water verdampt. Ze schrapen het zout bij elkaar en dan het is klaar om te verkopen. Er zijn drie verschillende soorten zout: het donkerste zout is voor de landbouw, het beetje roze zout voor de Peruanen en het witste zout is voor de export. Er zijn bij de parkeerplaats een boel winkeltjes waar je de verschillende soorten zout kan proeven en kopen.

Hoe kom je bij de zoutterrassen in Maras?

Je kan de zoutterrassen het beste bezoeken vanuit Cusco en je hebt dan simpelweg drie verschillende opties om bij Maras te komen.

Tour of quad tour: Je kan kiezen om mee te gaan met deze tour waarbij je de zoutterrassen bezoekt en de Inca ruïnes van Moray die zo’n 8 kilometer verderop liggen. Zoek je wat meer avontuur dan is deze quad tour een hele gave optie!

Taxi: Je kan ook een taxi regelen en je bent dan ongeveer 170 soles/ €43 kwijt. Dit is ideaal wanneer je met meer mensen bent en de kosten kan delen. Tevens is het fijn omdat je zo lekker vroeg kan gaan en de tourtjes voor bent.

Openbaar vervoer: De goedkoopste optie is om met het openbaar vervoer te gaan. Als je voor deze optie gaat, betekent het wel dat je veel moet lopen. Je neemt de bus richting Urubamba vanuit Cusco en stapt uit bij de kruising met Maras. Dat ritje kost je ongeveer 2 soles. Vanaf daar neem je de bus naar Maras waar je uitstapt op het Plaza de Armas. Dan is het nog 6 km bergafwaarts wandelen naar de zoutterrassen. Als je weer terug wil naar Cusco dan loop je nog ongeveer 30 minuten verder bergafwaarts tot Punta Acro de Iris om daar weer de bus te nemen naar Cusco.

Tip: Het is leuk om Maras te combineren met Moray, dat acht kilometer verderop ligt. De cirkels van Moray zijn een van de meest interessant Inca constructies die er zijn. Deze cirkelvormige terrassen zijn grotendeels een mysterie want niemand weet precies waar ze voor diende. Er zijn theorieën over een groot landbouw experiment maar niets is zeker. Boek je een van bovenstaande tours dan kom je hier in ieder geval.

Extra tips voor Maras

Probeer voor 10:00 bij Maras te zijn zodat het nog niet zo druk is. Zeker wanneer je met eigen vervoer gaat, is het slim om er te zijn voordat alle bussen aankomen zodat je deze bijzondere plek niet hoeft te delen met grote groepen mensen. Het is slim om een zonnebril en zonnebrand mee te nemen omdat het behoorlijk fel kan zijn wanneer de zon op het zout schijnt. De entree bedraagt 10 soles / €2,50

Meer toffe dagtrips vanuit Cusco

Ben je benieuwd naar meer leuke dagtrips vanuit Cusco of naar de bezienswaardigheden in de stad? Lees dan hier al onze tips voor Cusco of klik op de banner hieronder voor al onze artikelen over Peru.