Zijn het zoutmijnen, zoutbaden of zoutterrassen? We hebben geen idee hoe we het eigenlijk moeten noemen maar deze unieke plek in Peru is een must see! Voor het gemak noemen we het even zoutterrassen. Deze liggen bij Maras op 1,5 uur rijden vanaf Cuzco en komen nog uit de tijd van de Inca’s. Zij hebben deze gemaakt met hetzelfde doel als ze nog steeds gebruikt worden: het winnen van zout. Er zijn hier in totaal ongeveer 3000 zoutterrassen met tussendoor een doolhof aan paden. 

dscf1913dscf1941

Zo werkt de zoutwinning

Vanuit een zoutwaterbron stroomt extreem zout water via smalle kanalen naar beneden. Deze stroom water vult de verschillende terrassen met een laagje water van een paar centimeter. Al na een paar dagen beginnen zich in het water zoutkristallen te vormen en naar ongeveer 4 weken is al het water verdampt. Ze schrapen het zout dan bij elkaar en het is klaar om te verkopen. Er zijn 3 verschillende soorten zout: het donkerste zout is voor de landbouw, het beetje roze zout voor de Peruanen en het witste zout is voor de export. Er zijn bij de parkeerplaats een boel winkeltjes waar je de verschillende soorten kan proeven en kopen.

dscf1896dscf1908

Hoe kom je bij de zoutterrassen in Maras?

Je kan de zoutterrassen het beste bezoeken vanaf Cuzco en je hebt dan simpelweg 3 verschillende opties om bij Maras te komen. Je kan kiezen om mee te gaan met een tour voor ongeveer €17 Euro per persoon waarbij je de zoutterrassen bezoekt en de Inca ruïnes van Moray. Het nadeel is alleen dat je dan maar 20 minuten de tijd krijgt in Maras. Je kan ook een taxi regelen en bent dan ongeveer 170 soles/43 euro kwijt. Dit is ideaal wanneer je met meer mensen bent en de kosten kan delen. Als laatste zou je ook nog met het openbaar vervoer kunnen gaan al hebben wij hier geen ervaring mee. Je neemt dan de bus richting Urubamba vanuit Cuzco en stapt uit bij de kruising met Maras. Dat ritje kost je ongeveer 2 soles. Vanaf daar neem je de bus naar Maras waar je uitstapt op het Plaza de Armas. Dan is het nog 6 km bergafwaarts wandelen naar de zoutterrassen. Als je weer terug wil naar Cuzco dan loop je nog ongeveer 30 minuten verder bergafwaarts tot de Punta Acro de Iris om daar weer de bus te nemen naar Cuzco.

De entree bedraagt 10 soles / €2,50

dscf1945dscf1957

Een paar handige tips

Probeer voor 10 uur s’ ochtends bij Maras te zijn zodat het nog niet zo druk is. Zeker wanneer je met eigen vervoer gaat is het slim om er te zijn voor alle bussen zodat je deze bijzondere plek niet hoeft te delen met grote groepen mensen. Gelukkig is het hier meestal niet zo druk als op veel andere plekken rond Cuzco. Veel mensen volgen hun gids en blijven op de bovenste paden maar het is gewoon toegestaan om naar beneden te wandelen over de paden die door de terrassen lopen. Doe dat dus vooral. Zo heb je allerlei verschillende uitzichten en heb je meer het gevoel dat je de enige bent. Het is slim om een zonnebril en zonnebrand mee te nemen omdat het licht behoorlijk fel kan zijn wanneer de zon op het zout schijnt.

Update: Helaas is het niet meer toegestaan om door de zoutterrassen te wandelen. Je kan ze nog wel bekijken vanaf de rand van de terrassen.

Waar te verblijven in Cuzco?


Arcopata Guest House

Cuzco is een van de leukste plekjes in Peru en daarom zijn er ook veel leuke slaapplekjes te vinden. Ook Arcopata is een heel fijn guesthouse voor een leuk prijsje. Je krijgt een extra deken en er is een kleine verwarming voor de kou in de nacht. Topper!

Prijs per overnachting vanaf:
€8 Dorm | €20 Tweepersoonskamer

 Meer informatie 


Estancia San Blas

Ben je opzoek naar iets meer luxe in het mooie Cuzco? Dan zit je hier aan het goede adres. Estancia ligt in de wijk San Blas wat bekend staat als de leukste wijk van Cuzco. Het hotel is omringt door goede restaurants, bijvoorbeeld een heerlijk Frans lunchtentje.

Prijs per overnachting vanaf:
€49 Tweepersoonskamer

 Meer informatie