10 activiteiten die je niet mag missen in Lapland

Lapland stond al heel lang op ons lijstje, mede doordat je er zo veel toffe activiteiten kunt ondernemen. Wij zijn één week in Lapland geweest en hebben alleen maar activiteiten gedaan die we nog nooit eerder hadden gedaan. Het was een week vol adrenaline, verbazing en verwondering. We hebben bijna alle activiteiten mogen afvinken die er te doen waren en het was helemaal te gek! In dit artikel lees je alles over deze activiteiten in Lapland.

De klassieker in Lapland: op husky safari

Van alle activiteiten die we in Lapland hebben gedaan, was dit toch wel onze favoriet. Wat wij vooraf niet wisten is dat je zelf de slee mag besturen. Één iemand gaat in de slee zitten en de ander staat achterop om mee te leunen in de bochten en te remmen. In snelvaart glijd je over bevroren meren en dwars door de besneeuwde bossen. Halverwege kan je wisselen en mag de ander de slee besturen. Het geeft een fantastisch gevoel om zelf in control te zijn! De husky honden zijn mega enthousiast en willen niets anders dan rennen. Ze hebben een bijzonder goed uithoudingsvermogen en als je onderweg de slee stopt, staan ze ongeduldig naar je te kijken om te zien wanneer ze weer mogen vertrekken. Na afloop mag je nog even uitgebreid met de honden knuffelen en vragen stelen over de husky cultuur in Lapland. Een ervaring om nooit te vergeten!

Tip: kleed je extra warm aan bij deze activiteit. Omdat je stil zit maar wel wind vangt, kan het heel erg koud worden.

Maak een sneeuwschoen hike

Tijdens een sneeuwschoen hike kan je in alle rust genieten van het adembenemende landschap van Lapland. Je draag speciale sneeuwschoenen die je vastklikt aan je snow boots zodat je in de wildernis niet direct een meter diep in de sneeuw zakt. Wandelen met deze speciale sneeuwschoenen is iets zwaarder dan normaal en je zult in het begin even moeten wennen aan deze enorme dingen aan je schoenen. Gelukkig went het snel en kan je gemakkelijk een paar kilometer door de sneeuw lopen.

Spot het noorderlicht in Lapland

Het noorderlicht aanschouwen is een activiteit die bij veel mensen hoog op de bucketlist staat. Het is dan ook een bijzonder spektakel en voelt een beetje buitenaards aan. Groene en soms ook paarse banen geven een magische show in de hemel. Samen met de heldere sterrenhemel kan het niet anders dan dat je een geluksmomentje hebt wanneer je dit fenomeen in het echt ziet.

Wat is het noorderlicht nou precies? In het verleden zijn er talloze verklaringen bedacht voor het noorderlicht. Het zijn geesten van overledenen, het is een vuurspuwende berg op de Noordpool of het kwam als compensatie omdat de zon zich niet liet zien in de winter. Wetenschap heeft ons geleerd dat het toch iets anders in elkaar zit. Op de zon vinden enorme explosies plaats en daardoor komen elektrisch geladen deeltjes los. Het magneetveld van onze planeet beschermt ons bijna volledig tegen deze elektrisch geladen deeltjes, maar er is een zwakke plek en dat is bij de noord- en zuidpool. Hier kunnen de deeltjes binnendringen waardoor het noorderlicht ontstaat.

Om het noorderlicht te kunnen spotten moet je wat geluk hebben. Het moet onbewolkt zijn én het moet net op de plek zichtbaar zijn waar jij bent. Soms is het noorderlicht uren achter elkaar zichtbaar en soms is het binnen enkele minuten alweer weg. Omdat wij in de nachten veel bewolking hadden, hebben we het maar één keer mogen aanschouwen. Tussen eind december en begin maart heb je de meeste kans om het noorderlicht te zien in Lapland.

Tip: download de app Aurora om de voorspellingen te zien voor het noorderlicht

Combineer de sauna met zwemmen in een wak

Wist je dat er meer dan 3 miljoen sauna’s in Finland te vinden zijn? Eigenlijk kan je Lapland niet verlaten zonder dat je in de sauna geweest bent. De sauna komt oorspronkelijk uit Finland en bestaat al ruim tweeduizend jaar. In veel vakantiehuisjes vind je dan ook een sauna en er zijn veel openbare sauna’s of sauna’s die je kunt afhuren. 

Wie vaker naar de sauna gaat, weet dat het belangrijk is om na een saunabezoek koud af te spoelen. Hoe kan je dat beter doen dan in ijskoud natuurwater? Wij huurde deze privé sauna die was gelegen aan het meer in Äkäslompolo. De sauna was een piepklein houten huisje met een zitruimte en een houtgestookte sauna. Voor het huisje was een wak gemaakt met een trappetje waar je in kan plonzen. Er zit een pomp bij die het water in beweging houdt zodat het water niet bevriest. Het water is 0 graden en als de pomp stopt dan komt er binnen één minuut een laagje ijs op te liggen. Het is een super leuke fysieke- en mentale uitdaging om in ijswater te zwemmen en het temperatuurverschil van ongeveer 90 graden geeft een enorme kik. Je zult merken hoe vaker je vanuit de sauna in het wak gaat, hoe makkelijker het zal worden. 

Langlaufen

Als er één activiteit populair is in Lapland dan is het langlaufen. Je ziet het overal. Er zijn heel veel langlaufloipes aangelegd, dit is een spoor van twee gleuven in de sneeuw van ongeveer 5 cm breed. Hier plaats je de twee latten in en het langlaufen kan beginnen! Het is geen enkel probleem als je geen ervaring hebt met langlaufen want je hebt de techniek snel onder de knie. In het begin is het zeker even wennen en we kunnen uit ervaring spreken dat je waarschijnlijk een paar keer uit balans raakt en omvalt. Gelukkig zal je snel merken dat je het langlaufen steeds beter onder controle krijgt. Een leuke actieve manier om wat van de omgeving te zien. Oh, en reken op spierpijn de volgende dag!

Scheur op een sneeuwscooter

Het is tijd voor wat actie! Op een sneeuwscooter rijden is een activiteit die echt bij de ultieme Lapland ervaring hoort, toch? Een sneeuwscooter kan makkelijk door een dik pak sneeuw rijden maar vaak zijn er speciale paden voor vrijgemaakt. Een sneeuwscooter is makkelijk te besturen en op deze manier zie je in korte tijd veel van het prachtige besneeuwde landschap.

Bezoek een rendierboerderij in Lapland

Het houden van rendieren is een eeuwenoude traditie van de Sami. De Sami zijn de oorspronkelijke inwoners van Lapland en leven verspreidt over Noorwegen, Finland, Zweden en Rusland. Ondanks dat ze zo verspreidt leven, hebben ze dezelfde cultuur en spreken ze dezelfde taal, het Samisch. Vroeger leefde dit volk als nomadische jagers die samen met hun rendieren rondtrokken. De rendieren waren en zijn hun meest dierbare bezit. Tegenwoordig trekken ze niet meer rond en runnen de meeste een rendierboerderij. Nog steeds zijn de rendieren erg belangrijk voor vele van hen. Er zijn nog veel rendierboerderijen en sommige kan je een bezoekje brengen. Je leert dan -onder het genot van een kopje warme bessensap- ontzettend veel over de rendieren. Bijvoorbeeld dat de rendieren het grootste gedeelte van het jaar vrij in de natuur lopen en dat ze altijd hun eigen rendieren weer terug kunnen vinden. Nadat je alle ins en outs hebt gehoord, ga je natuurlijk een ritje maken in de slee en mag je de dieren voeren.

Tip: kleed je extra warm aan als je naar deze activiteit gaat. Omdat je stil zit maar wel in de wind, kan het heel erg koud worden.

Fatbiken door de sneeuw

Waar wij in Nederland vaak van onze fiets vallen als het gesneeuwd heeft, is de fiets in Lapland een populair vervoersmiddel. De fatbike is dan ook geen normale fiets maar is speciaal ontworpen om door de sneeuw te rijden. Met de extreem dikke banden heb je veel grip en is de fiets makkelijk te besturen. Kleed je niet te dik aan, want fatbiken is best intensief en dan kan je gaan zweten. Wil je het liever wat relaxter aanpakken dan kan je ook kiezen voor de elektrische fatbike. Ook erg leuk!

Skiën of snowboarden

De meest populaire activiteit op een winterbestemming is natuurlijk skiën. Of je nou beginner of gevorderd bent, skiën in Lapland is echt een aanrader. De skigebieden zijn klein, veel kleiner dan bijvoorbeeld in de Alpen. Daarentegen zijn de pistes ook een heel stuk rustiger. Lange wachtrijen voor de skilift zal je hier niet snel tegenkomen. Ideaal! Wist je dat het skiën in Lapland werd uitgevonden? Er zijn prehistorische skilatten gevonden op archeologische sites en meer dan 10.000 jaar oude muurschilderingen illustreren mensen op houten latten.

Hoe reis je door Lapland?

Wij maakte een te gekke reis door Lapland met Lapland Travel. Sommige van deze activiteiten zijn standaard bij de prijs inbegrepen zoals de huskysafari, het langlaufen, de sneeuwschoen hike, sneeuwscooter rijden en de noorderlicht expeditie. Andere activiteiten kan je los bijboeken zoals fatbiken en de rendierboerderij. Op deze manier heb je veel vrijheid om de activiteiten te kiezen die bij jou passen. Ben je benieuwd naar onze ervaring met Lapland Travel en wil je weten hoe onze week eruit zag? Dat lees je in dit uitgebreide artikel.