Reizen in Zuid-Afrika: 10 dingen die je vooraf moet weten

Ga je een reis maken door Zuid-Afrika en ben je op zoek naar praktische tips? Wij hebben de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. Zo ga je goed voorbereid op reis en kom je hopelijk niet voor vervelende verrassingen te staan. Wist je bijvoorbeeld dat je wereldstekkers waardeloos zijn in Zuid-Afrika of dat de winters behoorlijk koud kunnen zijn? Allemaal handig om te weten voordat je in het vliegtuig springt!

#1 Je wereldstekker past niet in Zuid-Afrika

Wanneer je vaker verre reizen maakt, heb je vast een paar wereldstekkers in de la liggen. Deze kan je gerust thuis laten want geen van de wereldstekkers die je in Nederland kan kopen, zijn geschikt voor de stopcontacten in Zuid-Afrika. Het is daarom handig om je eerste dag van je reis even zo’n Zuid-Afrikaanse wereldstekker te kopen. Deze verkopen ze in bijna alle winkels en kosten omgerekend ongeveer €1. In veel hotels zullen ze deze ook voor je hebben klaarliggen maar het is toch handig om er zelf ook 1 of 2 te hebben voor het geval je hotel hier geen rekening mee heeft gehouden.

#2 Begroeten in Zuid-Afrika gaat anders dan in Nederland

Of je nu aan de kassa staat in de supermarkt of dat je een ticket moet laten zien bij de ingang van een bezienswaardigheid, iedereen zal je begroeten met ‘Hey, how are you?’. In Nederland zijn we gewend om erg direct en to the point te begroeten maar in Zuid-Afrika is dit erg lomp. Vragen hoe het met iemand gaat hoort er echt bij en je zal merken dat dit al heel snel vanzelf gaat.

Extra tip: Een heel groot deel van de mensen in Zuid-Afrika spreek Afrikaans. Deze taal lijkt ontzettend veel op het Nederlands en wanneer iemand duidelijk en niet te snel spreekt, kan je bijna alles verstaan. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo. Dus wanneer je in een taxi zit en Nederlands spreekt, moet je er vanuit gaan dat de chauffeur je wel eens zou kunnen verstaan.

#3 Geld aangeven en aannemen gaat ook anders

Ook het aangeven en aannemen van geld gaat op een iets beleefdere manier. Met je ene hand geef je het geld aan terwijl je de andere hand naar je gestrekte arm brengt. Geld aannemen gaat op dezelfde manier. Het maakt helemaal niets uit als je het een keer vergeet maar het wordt wel gewaardeerd wanneer je dit wel doet.

#4 Het is zeker niet altijd warm in Zuid-Afrika

Het is goed om vooraf te weten dat Zuid-Afrika een duidelijke zomer en winter kent. Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies omgedraaid met die van Nederland. Tijdens de zomer in Nederland is het daardoor dus winter in Zuid-Afrika en andersom. De winter in Zuid-Afrika kan je beter vermijden, tenzij je zin hebt in temperaturen tussen de 10 en 20 graden. Hartje zomer kan daarentegen weer iets te heet zijn met temperaturen boven de 40 graden en daarom zijn de lente en herfst de beste reistijd. Neem ook in de lente en herfst altijd genoeg warme kleren mee want de temperaturen kunnen enorm wisselen per dag. Daarbij is het goed om te weten dat de zee het hele jaar door vaak erg koud is. Hieronder vind je een overzichtje van wanneer de seizoenen beginnen en eindigen in Zuid-Afrika.

Lente: 1 september tot 30 november
Zomer: 1 december tot 28/29 februari
Herfst: 1 maart tot 31 mei
Winter: 1 juni tot 31 augustus

#5 Een lokale simkaart is erg handig

Natuurlijk is het fijn om tijdens je reis internet te hebben op je telefoon. Al is het maar om onderweg dingen op te zoeken of voor in de hotels waar de wifi soms minder goed werkt. In de meeste winkels verkopen ze simkaarten en data pakketten. Een simkaart is zo goed als gratis en vervolgens kan je kiezen hoeveel data je erop wil zetten. De kleinere hoeveelheden zijn vaak maar 1 of 2 weken geldig. Wij betaalde omgerekend €18 euro voor een simkaart met 3GB data dat voor 30 dagen geldig was.

#6 Ga nu voordat het te laat is

Door de groeiende welvaart van landen als China en Vietnam is het stropen van neushoorns en andere dieren big business in Zuid-Afrika. Dit is natuurlijk illegaal maar door de corruptie in het land lijkt het een verloren zaak. In China en Vietnam geloven ze dat de hoorn van de neushoorn genezende krachten heeft en hierdoor is de hoorn zo’n €75.000 waard. Zo zou het helpen tegen koorts, reuma en jicht. Ook de klauwen van leeuwen zouden medicinale krachten hebben. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit allemaal puur bijgeloof is maar de vraag blijft stijgen. Tegenwoordig worden er dagelijks 3 neushoorns gedood in Zuid-Afrika. De neushoorn is het meest bekende voorbeeld maar dit verhaal geldt voor vele wilde dieren in Afrika. Als dit zo doorgaat dan zullen deze prachtige dieren uitsterven. Wil je meer weten over het verhaal van de neushoorn? Kijk dan eens de eerste aflevering van The Traffickers op Netflix.

#7 Zo zit het met fooien in Zuid-Afrika

Fooien geven is onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur. In een restaurant krijg je na het eten de rekening met een pen en vervolgens mag je zelf opschrijven hoeveel fooi je bij de rekening wil optellen. 10% is hierbij gebruikelijk. Daarnaast zullen ze tijdens het bijtanken van je auto, altijd je ramen wassen. Dit is erg handig want je ramen worden snel vies in Zuid-Afrika. In dit geval verwachten ze een fooi van ongeveer 5 rand. In bijna heel Zuid-Afrika kan je gratis je auto parkeren en in de steden zie je op elke straathoek een parkeerwachter. Deze helpt je met het vinden van een plekje en zal je auto in de gaten houden terwijl je weg bent. Wanneer je weer vertrekt, geef je hem of haar zo’n 5 rand. Als laatste is het natuurlijk ook fijn als je een fooi geeft aan de ranger waarmee je op safari bent geweest.

#8 Een huurauto is ideaal essentieel

Als je het ons vraagt, is een huurauto niet alleen ideaal maar eigenlijk essentieel in Zuid-Afrika. Taxi’s vind je bijna niet in de kleinere stadjes en terwijl je van a naar b rijdt, zijn er vaak allerlei mooie stops en bezienswaardigheden op de route. Daarbij is het ontzettend gaaf om met je huurauto een aantal self drives te maken door de nationale parken. Zonder huurauto is de kans groot dat je veel mooie dingen zal mislopen en daarbij ook nog een behoorlijk bedrag kwijt zal zijn aan de safari’s. Wil of kan je geen autorijden dan is er de Baz Bus. Dit is een hop-on hop-off buspas die vooral door backpackers wordt gebruikt. Lees voor het huren van een auto eerst even onze tips voor het rijden en huren van een auto in Zuid-Afrika.

#9 Een verrekijker maakt de safari’s nog beter

Wanneer je aan Zuid-Afrika denkt, denk je natuurlijk meteen aan safari’s. Naast het beroemde Krugerpark zijn er nog vele andere parken te bezoeken waar je weer andere dieren kan spotten. Je kan mee met een ranger in een jeep of met je eigen auto op zoek gaan naar wildlife. Het voordeel van een safari met een ranger is dat je veel zal leren over de dieren en daarom is het zeker aan te raden om dit minimaal één keer te doen. Of je nu zelf gaat of met een ranger, een verrekijker maakt je safari een stuk indrukwekkender. Een van de goedkopere maar toch goede verrekijkers is de 10×50 van National Geographic. Wij hebben hier erg veel plezier van gehad.

#10 Je kan heel makkelijk zelf je reis organiseren

Zuid-Afrika is een erg makkelijk land om zelfstandig te bereizen. In twee tot vier weken kan je ontzettend veel zien en naast een huurauto en je hotels hoef je vooraf niet heel veel te regelen. Wij hebben een reisroute voor Zuid-Afrika gecreëerd waarbij je de mooiste plekken bezoekt. Ook hebben we over de meeste bestemmingen op deze route nog losse artikelen geschreven met tips voor wat er allemaal te doen is, welke hotels leuk zijn en waar je lekker kan eten. Hiermee kan je heel makkelijk je eigen reis samenstellen. Enjoy!