Balanceren op de randen van rijstvelden in Sapa, Vietnam

Balanceren op de randen van een rijstveld met eindeloos mooie views. Klinkt goed toch? Wanneer je gaat backpacken door Vietnam is een trekking door de valei van Sapa zeker een item om toe te voegen aan je bucketlist. Sapa ligt in het Noorden van Vietnam, tegen de grens van China. Het gebied bevat indrukwekkende rijstterrassen, kleurrijke bewoners en de hoogste berg van Vietnam, de Fansipan.

vervoer naar sapa

Hoe kom je in Sapa?

Vanuit Hanoi, het hysterische en gezellige metropool van Vietnam, zijn er verschillende opties om in Sapa te komen.

De trein naar Sapa

De sleeper train brengt je naar Lao Cai, 40 km vanaf de Chinese grens. De treinreis duurt ongeveer 8 uur en de prijs van een ticket begint vanaf €20. De prijs hangt af van je keuze voor een hard- of soft sleeper. Vanaf Lao Cai is het nog een uur rijden met de minivan langs een bochtige maar prachtige route. Je kunt een combi ticket voor Trein + Minivan kopen op het hoofdstation in Hanoi.

Meer trein info: www.geckoroutes.com/vietnam/hanoi-to-sapa/

vietnam sapa

De bus naar Sapa

De sleeper bus naar Sapa is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt door de nieuwe snelweg die in 2014 is geopend. Hierdoor is het een stuk comfortabeler geworden en duurt de reis vanuit Hanoi naar het centrum van Sapa town 6 uur. Ook de kosten zijn met €10,- tot €20,- goedkoper dan de trein. Een ticket vinden voor deze bussen zal geen probleem zijn. In Hanoi zijn deze óveral verkrijgbaar.

Tip: Pak voor de ervaring op de heenweg de trein en op de terugweg de comfi bus.

trekking sapa

Een trekking in Sapa regelen

In Sapa town kun je makkelijk een trekking regelen, want er lopen net zo veel gidsen als toeristen op straat. De gidsen met traditionele kleding worden Hmong vrouwen genoemd. Een deel van deze vrouwen hebben geen licentie om de trekking te doen. Dit betekent niet direct dat de trekking niet goed zal zijn. Vaak kun je vanuit je verblijf een betrouwbare trekking regelen. Als je van makkelijk houdt kun je vanuit Hanoi op diverse plekken een all in one tour boeken naar Sapa.

Van een van onze volgers kregen we de tip over een gids die na 8 jaar ervaring eindelijk voor zichzelf is begonnen. Ze blijkt erg leuke tours aan te bieden en je kan online contact met haar opnemen door een berichtje te sturen via Facebook.com/sapachaiadventuretours/

hike

12256589_1061615417224547_1712953856_n

Overnachten in Sapa

Waar je overnacht ligt helemaal aan jezelf en de trekking. Maak je een 1-daagse trekking, dan kun je prima in een hotel in Sapa town verblijven. Als je kiest voor een meerdaagse trekking dan is tof om bij een homestay in de valei rondom Sapa te verblijven.

Je kunt echt voor back to basic bij de locals gaan of voor een homestay met meer voorzieningen. Luckydaisy Buffalo House is daar een goed voorbeeld van.

Tip: Wil je zeker zijn van een goede gids en een route zonder al te veel toeristen? Bij Luckydaisy Buffalo House kunnen ze een meerdaagse trekking voor je regelen met één van hun gidsen. Vraag naar gids Zu ;)

beste reistijd

Beste reistijd Sapa

De beste reistijd is nu, ja nu! Sapa is door het toerisme erg aan het veranderen. Met de komst van een dam voor stroomvoorziening en een, in 2016 geopende, kabelbaan naar de top van de Fansipan berg worden de dorpen ineens een stuk minder outback. Ga naar Sapa van maart tot mei en september tot november voor de beste temperaturen. Om verzekerd te zijn van prachtig groene rijstvelden kun je het beste in mei gaan. Van december tot februari kan het er sneeuwen, maar laat je hier niet door tegenhouden, alle bovenstaande foto’s zijn eind november genomen en het was er prachtig.

12276735_484714405043772_1192487699_n