De Mekong Delta in Vietnam bezoeken? 7 handige tips!

De Mekong Delta in Vietnam is een uniek waterlandschap dat bestaat uit honderden kleine riviertjes. De enorme delta wordt omringd door prachtige groene rijstvelden. Deze rijstvelden zijn een grote inkomstenbron voor de vele families die op en langs het water leven. Het is niet voor niets dat de Mekong Delta ook wel de rijstkom van Vietnam wordt genoemd. Je vindt er drijvende markten waar allerlei etenswaren worden verhandeld zoals kokosnoten, vis, vlees en fruit. Het is een unieke bestemming die je niet mag overslaan wanneer je het platteland van Vietnam wilt ervaren. Hieronder deel ik de leukste tips voor een bezoek aan de Mekong Delta!

Wat is de Mekong Delta in Vietnam?

De Mekong is één van de langste rivieren ter wereld. De rivier vindt zijn oorsprong in Tibet en stroomt dwars door China, Cambodja, Myanmar, Laos, Thailand en Vietnam. De enorme rivier vertakt zich uiteindelijk in 9 kleine riviertjes die uitmonden in het zuiden van Vietnam. Dit enorme waterlandschap wordt de Mekong Delta genoemd.

De Mekong Delta is een vruchtbaar gebied voor de productie van rijst en andere gewassen, maar dit is niet altijd zo geweest. Na twintig jaar oorlog heerste er een grote hongersnood in Vietnam en de grond in de Mekong Delta was te zuur om rijst op te verbouwen. Nederlandse onderzoekers hebben destijds hun kennis gedeeld om het ecosysteem weer in balans te brengen. Tegenwoordig komt meer dan de helft van de rijstopbrengst en de vis in Vietnam uit deze regio gebied.

Hoe kun je de Mekong Delta bezoeken?

Je kunt op verschillende manieren een bezoek brengen aan de Mekong Delta. Als je de tijd hebt, dan raad ik je aan om er een paar dagen te verblijven want op die manier kan je de Mekong Delta echt goed ervaren. Het stadje Can Tho is een mooie uitvalsbasis. Als je minder tijd hebt, dan kun je er ook voor kiezen om vanuit Ho Chi Minh een dagtrip te maken.

De Mekong Delta bezoeken vanuit Can Tho

Op ongeveer vier uur rijden van Ho Chi Minh City vind je het stadje Can Tho. In de groene omgeving van Can Tho liggen enkele mooie lodges die een perfecte uitvalsabsis vormen. Als je de Mekong Delta goed wilt beleven dan is het een aanrader om enkele nachten bij een van deze lodges te verblijven rond Can Tho. Vanuit hier kan je een bezoek brengen aan de Cai Rang Floating Market, de grootste drijvende markt in de Mekong Delta en nog veel meer leuke activiteiten ondernemen. Verderop lees je welke lodge het allermooiste is en ik iedereen sterk kan aanraden voor een bijzondere overnachting.

Tour naar de Mekong Delta vanuit de Ho Chi Minh City

Wanneer je weinig tijd hebt dan kan je ook een dagtrip naar de Mekong Delta maken vanuit Ho Chi Minh City. Vanaf Ho Chi Minh City is het ongeveer twee uur rijden naar de Mekong Delta. Als je daar aankomt, stap je op de boot en vaar je door het prachtige waterlandschap. Onderweg maak je meerdere stops bij kleine lokale dorpjes en bezoek je een kokosnotenboederij. Op deze manier krijg je in relatief korte tijd een goed beeld van het leven in deze regio van Vietnam. Ideaal, wanneer je iets minder tijd te besteden hebt tijdens je reis. Wanneer je besluit om voor een dagtrip te gaan dan raad ik je deze Mekong Delta tour aan.

Wat te doen in de Mekong Delta?

De volgende dingen mag je niet missen wanneer je een bezoek brengt aan de Mekong Delta.

Fietsen door de Mekong Delta

Fiets langs de smalle riviertjes met aan de oevers zwierende palmbomen, steek de talloze fietsbruggen over en stop bij een lokale markt voor een lekkere snack. De locals zijn hier overal ontzettend vriendelijk en zwaaien voortdurend naar je. Fietsen door de Mekong Delta is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten want op de fiets proef je het echte Vietnamese leven. Je kunt zelfstandig rondfietsen, maar ik raad je aan om een fietstour te boeken met een gids. Het voordeel van een fietstour is dat je op de mooiste plekken komt en de gids je alles kan vertellen over de Mekong Delta. Een fietstour kan je regelen in je hotel en is niet online te boeken.

Bezoek de Cai Rang Floating Market

Breng in de ochtend een bezoek aan de Cai Rang Floating Market, de oudste en grootste drijvende markt van Vietnam. Verwonder je over het leven op en langs het water, waar marktlieden vanuit bootjes hun waren verkopen. Je ziet boten varen die watermeloenen verkopen, ananassen, kokosnoten en zelfs verse soepen. Om te zien wat er wordt verkocht, hangt er aan iedere boot een stok met het desbetreffende product. Haal onderweg de bekende snack banh mi of een lekkere noedelsoep. De drijvende markt kun je niet zelfstandig bezoeken omdat je een boot met gids nodig hebt. Je kunt de tour naar de Cai Rang Floating Market zowel ondernemen vanuit Ho Chi Minh City als vanuit Can Tho. Bij het boeken van de tour kan je kiezen tussen een pick up in één van deze steden en in het geval van Can Tho komen ze je bij je hotel ophalen.

Verken de Mekong Delta tijdens de zonsopkomst

Zie het leven rondom de Mekong Delta ontwaken met een boottour tijdens zonsopkomst. In twee uur vaar je over de kleine rivieren van de delta terwijl de locals langzaam aan hun dag beginnen. Aan het water zie je mensen die zich wassen in de rivier of druk in de weer zijn om het ontbijt voor het gezin klaar te maken. Terwijl je langsvaart, wordt er druk naar je gezwaaid. Dit is een leuke manier om kennis te maken met dit prachtige waterlandschap en de vriendelijke bewoners.

Tip: Helaas sprak de kapitein van onze boot niet of nauwelijks Engels, waardoor we weinig vragen konden stellen. Wanneer je deze tour in je hotel boekt, is het slim om expliciet te vragen om een Engelstalige gids.

Bezoek de markt en proef lokale Vietnamese producten

Markten vind je in Vietnam in alle soorten en maten. Wanneer je in de ochtend over de kleine markt van Can Tho wandelt, weet je bijna zeker dat je de enige reiziger zult zijn. Er wordt heel wat gegiegeld omdat ze niet gewend zijn aan reizigers, maar de locals zijn ontzettend vriendelijk en maken graag een praatje met je. De vraag ‘’waar kom je vandaan?’’ zul je hier meermaals horen. Strijk neer op een plastic stoeltje en maak een praatje terwijl je geniet van een lokale snack en een verfrissend drankje.

Must do: Verblijf bij Green Village Mekong in Can Tho

Als je besluit om een bezoek te brengen aan de Mekong Delta, dan is het heel leuk om te verblijven bij Green Village Mekong. Dit kleinschalige hotel wordt gerund door een ontzettend lief stel. Je verblijft hier midden in de Mekong Delta, net buiten Can Tho. Iedere dag ontwaakt je hier in een oase van rust, midden in de natuur. Je slaapt je in een authentieke bungalow van bamboe gelegen aan het water. Iedere bungalow heeft een eigen veranda, waar je heerlijk kunt relaxen in je hangmat. Hier kom je helemaal tot rust! Als je iets meer actie wilt, kun je gratis fietsen lenen of één van de vele tours boeken die ze organiseren. Dit is de ideale uitvalsbasis om het platteland van Vietnam verkennen.

Tip: Ze hebben maar zeven bungalows bij Green Village Mekong dus als je hier wilt verblijven is het nodig om op tijd te boeken. Bij de prijs is zowel het ontbijt als het diner inbegrepen. Zijn jouw data niet meer beschikbaar dan is Vamxang Rustic Home een mooi alternatief. Ook hier verblijf je een authentieke bungalow en geniet je van het heerlijke zwembad.