Must do: Verken het platteland van Hoi An op de fiets

De prachtige plattelandsomgeving van Hoi An is perfect te verkennen op de fiets! Met deze leuke fietstour ga je van de gebaande paden af en ontdek je het lokale leven terwijl je geniet van mooie uitzichten over de rijstvelden. Je fietst over charmante bruggetjes, je ziet hier en daar waterbuffels grazen in de weilanden en je gaat op bezoek bij meerdere lokale ambachtsbedrijven. De fietstour is een leuke manier om kennis te maken met het echte Vietnam en om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Daarom is dit absoluut één van de leukste dingen om te doen in Hoi An!

Het platteland van Hoi An

De plattelandsomgeving rondom Hoi An is prachtig. Je vindt er uitgestrekte rijstvelden, wuivende palmbomen en hier en daar zie je locals die op het land aan het werk zijn. De locals dragen hier vrijwel allemaal de traditionele Vietnamese rijsthoeden en de spelende kinderen zwaaien enthousiast wanneer je voorbij fietst. Op het platteland van Hoi An vind je veel kleine dorpjes met traditionele huizen die gemaakt zijn van bamboe, hout en klei. Ook vind je er veel kleine familiebedrijven waar ze bijvoorbeeld koffie branden, rotanmatten weven of rijstwijn maken.

Wat ga je allemaal zien en doen tijdens de fietstour?

De fietstour is een tocht dwars door het platteland van Hoi An. De tour begint met een boottocht van een klein half uur en daarna stap je op de fiets. In totaal leg je een mooie route af van zo’n negen kilometer. Je fietst met een kleine groep van maximaal 10 personen en er gaat een enthousiaste gids mee op pad. De gids spreekt goed Engels en zal van alles vertellen over het Vietnamese plattelandsleven. Onderweg maak je meerdere stops voor een lekkere snack en je gaat langs bij een aantal familiebedrijven. Zo ga je een kijkje nemen bij een familie die kleurrijke traditionele matten weeft. Ook stop je bij een familiebedrijf waar de typische Vietnamese vissersbaskets worden geweven. In deze vissersbaskets ga je zelf ook het water op, en geloof mij, het is zeker niet gemakkelijk om hier je balans in te houden!

Bij een volgende stop krijg je het proces van rijstwijn te zien. Rijstwijn wordt ook wel sake genoemd. Dit alcoholische drankje wordt gemaakt van speciale sake-rijst en bevat 5% tot 19% alcohol. Tijdens het bezoek krijg je te zien hoe ze de buitenkant van de rijstkorrels polijsten zodat er zetmeel vrij komt. Het zetmeel is nodig om tijdens het gisten de suikers om te zetten in alcohol. Hoe vaker de rijst wordt gepolijst, hoe zachter de smaak van het drankje. Aan het einde van de stop mag iedereen een shotje of twee proberen.

De laatste stop is bij een familie die allerlei houten accessoires verkoopt. Ieder detail wordt hier met de hand gemaakt. De fietstour draait dus niet enkel en alleen om het fietsen, maar ook om de leuke en leerzame stops onderweg.

Combineer de fietstour met de kookcursus

Heb je niet veel tijd in Hoi An en vind je het leuk om Vietnamees te leren koken? Dan kan je deze fietstour combineren met een authentieke kookcursus. Tijdens deze kookcursus ga je traditioneel Vietnamees koken onder begeleiding van Thom die is geboren en getogen in Hoi An. Thom vertelt je van alles over de Vietnamese keuken en waarom eten zo belangrijk is in de Vietnamese cultuur. In totaal ga je vier verschillende gerechtjes maken, waaronder het heerlijke Banh Xeo, een gevulde rijstpannenkoek. Aan het einde van de kookcursus krijg je een klein kookboekje mee met de Vietnamese gerechten die je die dag hebt gemaakt. Na de kookcursus spring je op de fiets en ga je het platteland van Hoi An verkennen. De kookcursus is van dezelfde organisatie als de fietstour en als je het leuk lijkt, dan kan je dus ook de combinatie tour boeken waarbij je beide activiteiten gaat doen op één dag. Zeker een aanrader!

Handige info en praktische tips voor de fietstour

  • Vergeet niet om een hoedje of pet op te zetten tegen de zon
  • Smeer je goed in met zonnebrand
  • In de wintermaanden is het slim om iets warms mee te nemen
  • Neem een regenpak mee
  • Ben je vegetariër of heb je andere dieetwensen? Geef dit dan aan bij opmerkingen in het boekingsproces

Waar kan je deze fietstour boeken?

Deze fietstour is erg populair en het is aan te raden om niet tot het laatste moment te wachten met boeken. Je kan de fietstour hier boeken en mochten je reisplannen veranderen, dan kan je altijd tot 24 uur van te voren kosteloos annuleren. Veel fietsplezier in Hoi An!