Tips voor de hike naar Kjeragbolten in Noorwegen

Er zijn van die plekken die zo perfect zijn dat het lijkt alsof ze door de mens gemaakt zijn. Kjeragbolten in Noorwegen is zo’n plek. Deze enorme rots zit ingeklemd tussen twee rotswanden die wel 1000 meter omhoog rijzen uit het Lysefjord. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, kun je toevallig ook nog eens net op die rots stappen vanaf de zijkant waardoor je een gedurfde foto kunt maken. Je komt er via een mooie wandeling over het Kjerag bergplateau. Hier lees je onze tips voor de hike naar Kjeragbolten.

Kjeragbolten hike in het kort

Afstand: 10 km in totaal
Duur: 5 tot 6 uur wandelen
Hoogtemeters: 583 m
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot zwaar

Hoe zwaar is de hike naar Kjeragbolten?

Online lees je de grootste horrorverhalen over de hike naar Kjeragbolten. Wat ons betreft is dat allemaal een tikkeltje overdreven. Het is zeker een pittige wandeling door de drie steile stukken die je moet beklimmen maar als je geen zwakke knieën hebt en wel een goede basisconditie dan is de hike prima te doen. De steile stukken kun je je vasthouden aan ijzeren kettingen, die het een stuk makkelijker maken om naar boven te komen.

Wanneer kun je de hike maken?

Zonder gids kun je de hike naar Kjeragbolten maken tussen 1 juni en 30 september. Buiten deze maanden is het nodig om met een gids de hike te maken. In juni zal er waarschijnlijk nog wel wat sneeuw liggen maar de route staat duidelijk aangegeven met een rode T en rode pijlen die op de rotsen zijn geschilderd en eenmaal boven op het Kjerag plateau volg je de stapels stenen die om de 20 meter zijn neergelegd. Eventueel kun je de paden ook zien in de app Maps.me. 

Let op: Bij regen kunnen de paden erg glad zijn, zeker op de steile stukken. Dit komt door de vele wandelaars die op hetzelfde stuk hebben gelopen en zo het pad gepolijst hebben. Houd je extra goed vast aan de ijzeren kettingen wanneer het pad nat is.

Hoe ziet de hike naar Kjeragbolten eruit?

Het bergplateau Kjerag heeft een hoogte van wel 1100 meter en is gelegen aan het Lysefjord. De hike naar Kjeragbolten gaat dwars over dit plateau waarbij je eerst drie stevige stukken zult klimmen en dalen om vervolgens het laatste stuk over de bovenkant van het plateau te wandelen naar Kjeragbolten. Dit laatste deel is redelijk vlak en iets minder afwisselend. De drie stukken waarbij je moet klimmen zijn behoorlijk steil en daarom staan er paaltjes met daartussen een ijzeren ketting gespannen waaraan je je kunt vasthouden en optrekken. Deze stukken kunnen wat glad zijn doordat er al veel gelopen is. Wij vonden het soms fijner om een paar meter ernaast te lopen omdat je daar betere grip had maar hier kun je je uiteraard niet vasthouden aan de ketting. Kijk dus vooral zelf wat goed voelt. De route is erg mooi waarbij je verschillende landschappen tegenkomt en grote delen uitkijkt over de bergen, Lysefjord en het dorpje Lysebotn. Hier en daar grazen schapen en stroomt een beekje door het graslandschap met weidebloemen.

Net voordat je bij Kjeragbolten aankomt, kun je rechtsaf richting het viewpoint over Lysefjord en de Kjeragfossen waterval die met een dun stroompje honderden meters naar beneden stort in het fjord. Vanaf hier is het nog een paar minuten lopen naar de rots Kjeragbolten. Via de achterkant kan je, met een grote stap, op de rots stappen. Het kan fijn zijn als iemand je hier een hand geeft voor het gevoel van stabiliteit. Op een drukke dag kan het zijn dat er een wachtrij staat om hier een foto te nemen maar met het uitzicht is het heerlijk om hier even te rusten na de hike. Na het nemen van de foto op Kjeragbolten, loop je dezelfde route terug.

Tip: Zwemmen bij een verstopte waterval op de route

Soms moet je van de gebaande paden af om de mooiste verrassingen tegen te komen. Toen wij de hike naar Kjeragbolten liepen, was het een heerlijk zonnige dag. Op de terugweg van de hike zagen wij van bovenaf een kleine waterval met een kraakheldere poel in het dal liggen. De perfecte plek voor een heerlijke verfrissende duik in het smeltwater van de besneeuwde bergtoppen! Deze verborgen poel ligt een klein stukje van het pad en er loopt dan ook geen pad heen. Wil je hier ook een duik nemen? Dit is de locatie van deze (nu nog) verborgen plek en vanaf deze locatie op het pad kun je het beste daarheen lopen. Zorg dat je aan de linkerkant van de beek loopt en volg deze tot je bij de waterval komt. Er zijn hier meerdere kleine watervallen en poelen om uit te kiezen.

Gratis of betaald parkeren bij het startpunt

Voor de mooie hikes in Noorwegen hoef je nooit entree te betalen maar de parkeerplaatsen bij de startpunten, daar vragen ze goud geld voor. Dit is ook het geval bij de parkeerplaats aan het startpunt van Kjeragbolten. Parkeren kost hier zo’n €25 per dag. Wil je gratis parkeren? Dan moet je een stukje extra lopen of liften. Op deze gratis parkeerplaats is redelijk veel plek. Reken vanaf hier op 30 tot 45 minuten lopen naar het startpunt van de hike. De andere kant op, ongeveer even ver van het startpunt, ligt deze gratis parkeerplaats aan een waterval waar je ook kunt zwemmen of wildkamperen.

Paklijst voor de Kjeragbolten hike

  • Waterdicht windjack
  • Regenbroek
  • Wandelschoenen met goed profiel
  • Water en snacks
  • Zonnebrand

  • Zonnebril
  • Muts
  • Handschoenen
  • Optioneel: Trekking poles
  • Optioneel: Zwemkleding

Wat is een fijne uitvalsbasis voor de Kjeragbolten hike?

Het dichtstbijzijnde dorpje is Lysebotn, dat is gelegen op een idyllische plek, helemaal in het puntje van het Lysefjord. Het dorp is ingesloten tussen twee bergen en er gaat maar een slingerende bergweg naar deze geïsoleerde plek. Je vindt er dan ook geen tankstation of supermarkt maar wel enkele kleinschalige accommodaties. Bij Kjerag Tiny Lodge slaap je in een schattige tiny cabin. Ruim is het niet maar het uitzicht op het fjord en de waterval maakt dat helemaal goed! Bij Hauane Bed and Breakfast verblijf je in een prachtig landhuis met een heerlijke tuin vol fruitbomen. Hier geniet je in de ochtend van de rust en natuur terwijl je ontbijtje wordt geserveerd. Reis je met de tent of camper dan kun bij Kjerag Lysebotn Camping overnachten. Het startpunt van Kjeragbolten is ook te bereiken vanuit Stavanger maar dan moet je wel rekenen op zo’n 2,5 uur reistijd, enkele reis.

Let op: De beschikbaarheid van de accommodaties in Lysebotn is zeer beperkt dus als je hier wilt verblijven dan is het nodig om ver van te voren te reserveren. Dat geldt niet voor de camping.