Een vakantie naar Noorwegen zal je zeker niet teleurstellen want dit land heeft alles in huis voor een onvergetelijke reis. Voordat je de ruige landschappen van Noorwegen betreedt, is het handig om de nodige voorbereiding te treffen. Daarom hebben wij 9 praktische tips op een rij gezet, zodat je alles uit je vakantie naar Noorwegen haalt en niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo kan je, eenmaal in Noorwegen, ultiem genieten van dit spectaculaire land!
Tip: Ben je niet op zoek naar praktische tips maar juist inspiratie voor de mooiste plekken in Noorwegen? Bekijk dan onze reisroute door Noorwegen!
#1 In Noorwegen geldt het allemansrecht
Het allemansrecht betekent dat iedereen het recht heeft om zich vrij in de natuur te bewegen, ongeacht wie de eigenaar van de grond is. Het allemansrecht is al sinds 1957 verankerd in de Noorse wet en zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van de natuur. Door deze wet is het toegestaan om te wildkamperen in Noorwegen. Je mag kamperen op ongecultiveerd land, wat meestal bossen, bergen en kusten omvat. Vermijd kamperen op gecultiveerd land zoals landbouwgrond. Kampeer minstens 150 meter van bewoonde huizen en hutten vandaan, tenzij je toestemming hebt van de eigenaar. In nationale parken gelden aparte regels rondom wildkamperen. Of het is toegestaan om te kamperen staat ter plaatse altijd aangegeven op borden. Je kunt de regels vaak ook op de officiële websites van de nationale parken lezen.
Tip: ”Leave no trace” is de belangrijkste regel van het allemansrecht in Noorwegen. Dit betekent dat je de natuur schoon en onaangetast achterlaat. Je afval neem je mee, je brengt geen schade toe aan planten en bomen en je veroorzaakt geen overlast aan wilde dieren of andere mensen. Tijdens het wildkamperen gebruik je de natuur als het toilet. Gooi dan niet het wc-papier in de natuur. Het vergaan van wc-papier doet er minimaal een maand over en als iedereen dit in de natuur laat liggen dan is dat hartstikke vervuilend. Stop daarom ook je gebruikte wc-papier in een zakje en gooi het later weg in een prullenbak.
#2 Wat is de beste reistijd voor Noorwegen?
De beste reistijd voor Noorwegen hangt af van wat je wilt doen en welke regio je wilt bezoeken. Noorwegen is een uitgestrekt land en er zijn grote verschillen tussen noord, zuid, het binnenland en de kust. Volg je onze reisroute door Zuid-Noorwegen, dan zijn de maanden juni, juli, augustus en september het beste. Hieronder lees je per seizoen alles over het weer in Noorwegen.
November t/m maart in Noorwegen
Bezoek Noorwegen tussen november en maart als je winterse activiteiten wilt ondernemen zoals skiën, ijsvissen en rendiersledetocht. Ook heb je in deze periode een goede kans om het noorderlicht te zien. Houd er rekening mee dat het aantal lichturen per dag beperkt is en sommige autowegen gesloten zijn door sneeuw. Ook veel wandelpaden van hikes zijn niet toegankelijk in de winter of alleen met gids.
April & mei in Noorwegen
In de lente worden de temperaturen milder, smelt de sneeuw en komt de eerste bloei tevoorschijn. De natuur ontwaakt uit een winterslaap en komt weer langzaam tot leven. Een mooie periode om Noorwegen te bezoeken maar wel een periode waarbij je nog overlast kunt ervaren door sneeuw. Houd er rekening mee dat veel wandelpaden nog niet toegankelijk zijn. Deze periode is vooral geschikt om steden en dorpen in Noorwegen te bezoeken.
Juni t/m augustus in Noorwegen
In juni breekt de zomer aan in Noorwegen. Deze periode is perfect wanneer je veel wilt gaan hiken want de wandelpaden zijn dan veelal weer toegankelijk. De dagen hebben meer lichturen en tussen eind juni en begin augustus wordt het bijna helemaal niet meer donker. In het noorden van Noorwegen is dan ook de middernachtzon te zien.
In juni begint de drukte toe te nemen maar juli en augustus vormen het echte hoogseizoen in Noorwegen. Het kan dan heel druk zijn bij populaire bezienswaardigheden zoals Preikestolen en Trolltunga. Ook stijgen de prijzen van accommodaties in juli en augustus. Wij kozen ervoor om in juni naar Noorwegen te gaan, hadden goed weer en vonden het niet te druk.
September & oktober in Noorwegen
September en oktober is een prachtige periode om Noorwegen te bezoeken. In september zijn de temperaturen nog aangenaam en is de drukte van het hoogseizoen afgenomen. De bladeren gaan rood, geel en oranje kleuren en dat maakt het landschap extra speciaal. Het nadeel is dat je vrij veel kans op slecht weer hebt. Vanaf september neemt de kans op regen toe. De kans op zon is er zeker nog wel, maar ook regenbuien en stormen komen geregeld voor in deze periode. In oktober kun je daarbij ook sneeuw verwachten.
#3 Pak kleding in voor wisselvallig weer
Er is een populair gezegde in Noorwegen: Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Laat je bloezen en jurkjes thuis in de kast hangen en neem vooral praktische kleding mee als je op vakantie naar Noorwegen gaat. Zeker wanneer je van plan bent om veel de natuur in te trekken. Fijne outdoor kleding is onmisbaar. In welk seizoen je ook naar Noorwegen reist, het is belangrijk om altijd kleding mee te nemen voor ieder type weer. Het weer is er wisselvallig en zeker in de bergen kan het snel omslaan. Ga nóóit zonder regenpak hiken. Ook al is het een stralende dag met een helderblauwe lucht want als er plots toch een bui komt en het gaat waaien dan kun je het heel snel, heel koud krijgen. Trek daarom ook altijd laagjes kleding aan wanneer je gaat wandelen of neem deze in ieder geval mee in je rugzak.
Tip: yr.no is de meest accurate website voor de weersvoorspelling in Noorwegen.
#4 Een (huur)auto is essentieel in Noorwegen
Verreweg de beste manier om door Noorwegen te reizen is met de auto of camper. Noorwegen is een dunbevolkt en uitgestrekt land en bezienswaardigheden liggen vaak ver van elkaar vandaan. Met eigen vervoer rijd je gemakkelijk naar het startpunt van een hike, je accommodatie en de supermarkt. Het alternatief is om met de bus door Noorwegen te reizen. Noorwegen heeft een netwerk van snelbussen die door het hele land rijden, maar dan kan je nog steeds niet bij specifieke plekken komen zoals het startpunt van een hike. Eigen vervoer is dus essentieel wanneer je een rondreis wilt maken, zeker als je onze reisroute door Noorwegen volgt.
Je kunt ervoor kiezen om met je eigen auto of camper naar Noorwegen te rijden of je kunt een auto huren in Noorwegen om zo de lange heen- en terugreis over te slaan. Lees onze tips voor een auto huren in Noorwegen.
#5 Je eigen auto of camper registreren voor tolwegen
Reis je met je eigen auto of camper door Noorwegen? Dan is het nodig om je voertuig vooraf te registreren voor de tolwegen. Dit hoeft niet als je een auto huurt in Noorwegen. De tolwegen in Noorwegen zijn allemaal geautomatiseerd en je hoeft nergens te stoppen om te betalen. Dat gaat allemaal automatisch en achteraf. Er gelden verschillende tarieven voor verschillende voertuigen. Deze tarieven zijn afhankelijk van de grootte van je voertuig maar ook of deze bijvoorbeeld elektrisch is of op benzine rijdt. Omdat het systeem dit soort details niet altijd goed kan inschatten, is het nodig om je auto of camper vooraf te registreren zodat je zeker niet het verkeerde tarief moet betalen. Registreren is heel eenvoudig en duurt maar enkele minuten. Je doet dit via EPASS24.
#6 Zo werkt reizen met de ferry’s in Noorwegen
Noorwegen is rijk aan meren en fjorden waardoor je af en toe een oversteek met een ferry moet maken tijdens je vakantie in Noorwegen. Je gaat dan met je auto of camper op de ferry en vaart naar de overkant. Dit gaat heel eenvoudig en het scheelt je heel wat kilometers omrijden. Je kan met de auto op de veerboot en het is niet verplicht om vooraf te reserveren, hoewel het wordt aangeraden om dit voor sommige ferry’s in het hoogseizoen wel te doen. Anders bestaat de kans dat je lang moet wachten. Vooral de verbindingen tussen Geiranger-Hellesylt – Lauvvik-Lysebotn en Bognes-Lødingen – Bodø-Moskenes kunnen druk zijn in het hoogseizoen. Betaling voor de veerboot gaat net zoals bij de tolwegen via een automatisch systeem. De vertrektijden van de ferry’s kan je gemakkelijk opzoeken via Google Maps.
#7 Tips om geld te besparen in Noorwegen
Het zal geen verrassing voor je zijn wanneer we schrijven dat Noorwegen geen goedkope vakantiebestemming is. De prijzen in supermarkten en restaurants zijn hoger dan dat wij thuis gewend zijn. Dat wil niet zeggen dat je een fortuin kwijt bent wanneer je terugkomt van je vakantie. Er zijn heel wat manieren om geld te besparen en wij zetten onze tips hieronder op een rij.
- De natuur van Noorwegen is helemaal gratis dus ga vooral lekker veel hiken. Je hoeft nooit entree te betalen om een natuurgebied te betreden, alleen voor het parkeren van je auto moet je vaak wel diep in de buidel tasten.
- Reis buiten het hoogseizoen. In de maanden juli en augustus liggen de prijzen een stuk hoger dan bijvoorbeeld in juni en september.
- Ga (wild)kamperen. Zet je tent op in de natuur of op een van de vele campings in Noorwegen. Zo bespaar je geld op accommodaties.
- Is kamperen niet jouw ding en slaap je liever in accommodaties? Zorg er dan voor dat je je verblijf op tijd boekt, zeker wanneer je in het hoogseizoen op vakantie gaat naar Noorwegen. Alle betaalbare accommodaties zijn snel volgeboekt en dan ben je genoodzaakt om in dure hotels te verblijven. Bekijk onze favoriete adresjes in Noorwegen.
- Uit eten gaan in Noorwegen is duur en daarom is het handig om je eigen maaltijden klaar te maken. Boek een accommodatie met keuken of neem je eigen kookstel mee als je gaat kamperen. Veel campings hebben ook een gedeelde keuken. Rijd je vanuit Nederland of België naar Noorwegen? Neem dan veel houdbare boodschappen mee zodat je die niet in Noorwegen hoeft te kopen.
- Doe boodschappen bij de supermarkten Rema 1000, Kiwi of Rimi. Dit zijn de goedkoopste supermarkten van het land.
- Koop geen alcohol en sigaretten want dit is ontzettend duur.
#8 Geldzaken in Noorwegen
In Noorwegen betaal je met de Noorse Kroon. We adviseren in bijna ieder land om altijd wat contant geld bij je te hebben, maar in Noorwegen is dat niet per se nodig. Vrijwel overal kan je met je bankpas of creditcard betalen.
#9 Winkelen op zondag
Houd er rekening mee dat de meeste winkels op zondag zijn gesloten in Noorwegen. Zelfs supermarkten zijn vaak gesloten op deze dag dus sla op zaterdag nog wat extra boodschappen in. Restaurants zijn vaak wel geopend op zondag.