Trolltunga is een van de meest spectaculaire uitzichtpunten van Noorwegen. Deze overhangende rots lijkt op een trollentong en zweeft op een hoogte van wel 700 meter boven het prachtige Ringedalsvatnet meer. Vanaf hier kijk je uit over de schilderachtige bergtoppen en natuurlijk klik je er de mooiste foto’s. Om bij Trolltunga te komen, moet je een stevige hike maken door de bergen. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom lees je in dit artikel alles wat je moet weten over de hike naar Trolltunga. Zo zijn er verschillende manieren om de hike te maken, beschrijven we precies hoe de wandeling eruitziet en delen we de nodige praktische tips. Zo haal je alles uit jouw wandeling naar Trolltunga!
Trolltunga hike in het kort
Afstand: 20 km in totaal
Duur: 7 tot 10 uur wandelen (eventueel op te delen in twee dagen)
Hoogtemeters: 640 m
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot zwaar
Deze cijfers zijn gemeten vanaf het startpunt P3 Mågelitopp. Afhankelijk van waar je parkeert, kan de hike langer zijn. Hierover lees je verderop meer.
Is de hike naar Trolltunga voor iedereen te doen?
De hike naar Trolltunga is in totaal 20 kilometer lang met 640 hoogtemeters. Daardoor is het een vrij zware wandeling maar het zal voor de meeste mensen met een goede basisconditie prima te doen zijn. Het wandelpad eist niet veel techniek en is zeer goed onderhouden. Daarbij is er de mogelijkheid om de hike in twee dagen af te leggen, wat de hike nog toegankelijker maakt. Het belangrijkste is om de juiste uitrusting mee te nemen zodat je de hike comfortabel en veilig kunt maken. Het weer kan snel omslaan in de bergen en gezien je niet altijd snel terug kunt, is de juiste voorbereiding in dit geval echt het halve werk. Verderop delen we een uitgebreide paklijst voor de hike naar Trolltunga.
De 4 verschillende manieren om Trolltunga te bezoeken
Er zijn vier verschillende manieren om de hike naar Trolltunga te ondernemen. Hieronder zetten we alle mogelijkheden op een rij en leggen de verschillen uit.
Optie 1: Zelfstandig de standaard hike in één dag
Tussen 1 juni en 30 september kan je de hike zelfstandig ondernemen waarbij je op één dag heen en terug loopt. Van oktober t/m mei is het alleen mogelijk om met een gids de trail te lopen omdat het dan een stuk moeilijker begaanbaar is.
De hike op één dag afleggen is behoorlijk zwaar maar toch de meest gekozen optie. Veel mensen onderschatten de intensiteit van de lengte van de trail. In totaal leg je 640 hoogtemeters af en ben je 7 tot 10 uur aan het wandelen, gemeten vanaf het officiële startpunt P3 Mågelitopp. Omdat de meeste mensen voor deze optie kiezen en iedereen ongeveer tegelijkertijd vertrekt, kan het erg druk worden in de spitsuren op Trolltunga. Ons is verteld dat er in juli en augustus een rij van anderhalf uur kan staan om een foto te maken op de rots. Wij raden het dan ook af om de hike te lopen op één dag óf als je dit toch wilt doen, om de hike heel vroeg in de ochtend te starten. De volgende opties bieden wat ons betreft een betere ervaring.
Optie 2: Zelfstandig de standaard hike + kamperen
Het is toegestaan om in de buurt van Trolltunga te kamperen. Je kunt er dus ook voor kiezen om zelfstandig met je tent te gaan kamperen. Dit is enkel aan te raden als je ervaring hebt met wildkamperen in de bergen en beschikt over de juiste uitrusting. Het weer kan er namelijk snel omslaan waardoor er extreme omstandigheden kunnen ontstaan. Denk aan (sneeuw)stormen en grote temperatuurverschillen. Daarnaast zal je alle spullen zelf moeten dragen tijdens de hike zoals je maaltijden, tent, luchtbed en slaapzak. Je bespaart hiermee wel een boel geld want de georganiseerde tours zijn best prijzig én je bent bij Trolltunga zonder de dagjesmensen.
Tip: Je mag op veel plekken rondom Trolltunga kamperen, maar niet overal. Op deze kaart kun je zien waar je mag kamperen.
Optie 3: Standaard hike + georganiseerde overnachting (onze keuze)
Heb je geen ervaring met kamperen in de bergen of wil je niet zelf de kampeeruitrusting meenemen tijdens de hike? Dan is er de optie om bij Trolltunga te overnachten met een georganiseerde tour. Je loopt dan dezelfde route als iedereen, maar start later aan de hike en overnacht vlakbij Trolltunga. Er gaan twee gidsen mee die zorgen voor heerlijke maaltijden, snacks en drankjes. Omdat je aan het begin van de middag de hike start, kom je rond 17:00 bij Trolltunga aan. Alle dagjes mensen zijn dan al weg en je hoeft deze fantastische plek met bijna niemand anders te delen. Je hebt dus alle tijd om mooie foto’s te schieten. Hierna loop je nog een klein stukje naar het kamp waar je kan genieten van een geweldig uitzicht en een heerlijk diner. Vervolgens wordt er een gezellig kampvuur aangestoken en krijg je warme chocomelk met slagroom en natuurlijk marshmallows. Met wat geluk word je getrakteerd op een prachtige zonsondergang tijdens de avondwandeling. In de ochtend loop je dezelfde route weer terug.
Dit is de optie die wij hebben gedaan en iedereen kunnen aanraden! De hike is zo heel goed te doen, je hebt alle tijd en krijgt een unieke ervaring door de bijzondere overnachting. De tour is vaak al maanden van tevoren volgeboekt dus wees er op tijd bij wanneer je voor deze optie wilt gaan. Je kunt de tour hier boeken.
Optie 4: Via Ferrata tour heen, terug via de standaard hike (optioneel met georganiseerde overnachting)
Absoluut de meest unieke en afwisselende manier om bij Trolltunga te komen is met de via ferrata tour. Deze kan je boeken als eendaagse tour of als tweedaagse tour met georganiseerde overnachting. Na een mooie wandeling langs het bergmeer, beklim je een 250 meter steile rotswand door middel van een via ferrata. Dit is een met staalkabels uitgezet parcours langs een steile rotswand waarbij je jezelf vastklikt aan de staalkabel. Je hebt er geen techniek voor nodig want het is vooral veel traplopen maar je hoogtevrees zal zeker op de proef worden gesteld. Een adrenalinekick is gegarandeerd wanneer je de kaarsrechte rots trotseert!
Wanneer je bij Trolltunga aankomt, zijn de meeste mensen alweer vertrokken en kan je in alle rust van het spectaculaire uitzicht genieten. Afhankelijk van of je voor de eendaagse of tweedaagse tour hebt gekozen wandel je hierna terug via de standaard route of naar het tentenkamp. Koos je voor de tweedaagse tour? Dan spendeer je de avond al kijkend over een fantastisch landschap en krijg je hier een heerlijk en welverdiend diner geserveerd. Daarna zal je de nacht doorbrengen in de unieke dome tent. De volgende dag loop je via de standaard wandelroute terug naar de bewoonde wereld.
Hoe ziet de hike naar Trolltunga eruit?
Het eerste gedeelte van de hike naar Trolltunga gaat over een vlak landschap waarbij je hier en daar over een bruggetje loopt. Al vrij snel kom je aan bij de eerste klim en dit is meteen het zwaarste deel van de hike want hier stijg je gelijk een paar honderd meter. Gelukkig heb je daar nog alle energie voor! Dit deel van de route bestaat uit een goed aangelegd pad met grote stenen en rotsen. Dit pad is aangelegd door Nepalese sherpa’s, de meest kundige van de wereld op dit gebied en dat maakt de klim een stuk makkelijker.
De kilometers die hierop volgen is het wandelpad vlakker met kleinere heuvels. Je loopt door prachtig landschap met bergmeren, rotsen en watervallen. Af en toe stap je door een klein kabbelend beekje. Ben je vroeg in het seizoen (mei en juni), dan ligt er op bepaalde delen van het pad nog sneeuw.
Wanneer de laatste kilometers van de hike naar Trolltunga zijn aangebroken, word je getrakteerd op spectaculaire vergezichten. Je hebt nu namelijk al uitzicht op het Ringedalsvatnet meer en de omringende bergen. Hoe verder je wandelt, hoe mooier het uitzicht wordt. Hier is het pad voornamelijk vlak dus de laatste kilometers zijn niet moeilijk.
Aangekomen bij Trolltunga is de ‘trollentong’ nog mooier dan op de foto’s. De overhangende rots is behoorlijk groot en het is niet heel spannend om eroverheen te lopen. Het is veel spannender om vanaf een afstand te kijken hoe iemand er overheen loopt. Doe natuurlijk wel altijd voorzichtig en blijf weg van de rand. Om terug te komen loop je via dezelfde route terug naar de bewoonde wereld.
Goed om te weten: De gehele route staat duidelijk aangegeven met een rode ‘T’ en daardoor kun je vrijwel niet fout lopen. Wil je toch de route volgen met je telefoon dan zie je het pad ook in de app Maps.me. De gehele route heb je bereik en dus ook internet tot je beschikking.
Trolltunga hike in de winter
In de wintermaanden, van oktober t/m mei, ligt er sneeuw en is het pad een stukje moeilijker begaanbaar. Het is dan alleen mogelijk om met een professionele gids een daghike naar Trolltunga te maken. In de winter is het landschap misschien wat minder goed zichtbaar maar de ervaring en het uitzicht wel heel bijzonder. Ook omdat er maar weinig andere mensen zijn. Lees meer informatie over de Trolltunga hike in de winter.
De verschillende parkeerplaatsen om uit te kiezen
Er zijn drie betaalde parkeerplaatsen op drie verschillende locaties en opties voor shuttles tussen parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen verschillen behoorlijk in prijs en afstand en kunnen de hike aanzienlijk langer of korter maken. Hieronder sommen we de drie opties op, maar het is verstandig om de uitgebreide informatie op de officiële website door te nemen voor actuele prijzen en regels.
Tyssedal Trolltunga Carpark P1 – Dit is de eerste parkeerplaats die het verst van het startpunt vandaan ligt. Als je met een camper komt dan moet je hier parkeren omdat de weg die volgt te smal is voor campers en busjes. Na het parkeren kan je vervolgens met een shuttle de rest van de route afleggen. Kom je met de auto? Dan kan je beter bij P2 of P3 parkeren.
Skjeggedal Trolltunga Carpark P2 – Deze parkeerplaats ligt vijf kilometer dichterbij het startpunt van de hike en hier parkeren de meeste mensen hun auto. Vanaf hier kan je een shuttle pakken naar het startpunt van de hike naar Trolltunga of in ongeveer één uur lopen naar het startpunt. Meer informatie daarover lees je bij het volgende kopje.
Mågelitopp P3 – Deze parkeerplaats ligt naast het startpunt van de hike. Om er te komen moet je een steile slingerweg oprijden. Er zijn slechts 30 parkeerplaatsen en reserveren is verplicht. Let op: je mag tussen bepaalde tijden naar deze parkeerplaats rijden, deze tijden lees je bij het reserveren van je tickets.
Met de shuttle van P2 naar het startpunt of lopend?
Vanaf P2 heb je twee opties om naar het startpunt van de hike te gaan; met de shuttle of lopend. Wees je er van bewust dat dit een redelijk zware klim van 3,5 km is en ongeveer 400 meter hoogteverschil. Deze weg is nogal saai en je doet er zo’n 1 tot 1,5 uur over. Om energie te besparen voor de hike kan je dus het beste gebruik maken van de shuttle. Vanaf 1 juni t/m 29 september rijdt er een shuttle, mits er geen sneeuw op de weg ligt. De rit duurt maar 10 minuten. Tickets voor de shuttle moet je wel van tevoren reserveren. Indien je een georganiseerde tour boekt, is de shuttle meestal inbegrepen bij de tour.
Tip: Je kan er ook voor kiezen om alleen op de heenweg gebruik te maken van de shuttle. Dan sla je de zware klim naar boven over en hoef je alleen naar beneden te lopen.
Vanuit Odda met de bus naar P2
Vanuit het nabijgelegen stadje Odda vertrekken dagelijks bussen naar P2. Er zijn twee verschillende busmaatschappijen: Odda Taxi en Odda Buss. Je kunt hier een enkele rit of een retourrit reserveren. Wil je met de shuttle naar het startpunt worden gebracht, dan zal je een apart ticket moeten kopen (zie het vorige kopje).
Paklijst voor de Trolltunga hike
Het weer in de bergen is iedere dag anders en de weersvoorspellingen kloppen zeker niet altijd. Daarbij kan het weer ook heel plots omslaan en daarom is het beter om je voor te bereiden op verschillende omstandigheden.
- Rugzak van minimaal 30 liter met heupgordel
- Waterdicht windjack
- Wandelbroek
- Regenbroek
- Donsjack
- Fleecevest of wollen trui
- Wandelschoenen
- Muts
- Waterdichte handschoenen
- Wollen sokken
- Hoofdlamp
- Zonnebril
- Zonnebrand
- Thermo kleding (in de wintermaanden)
- Waterfles minimaal 1 liter (kun je vullen onderweg)
- Snacks
Extra tips voor Trolltunga hike
- Check de dag voordat je aan de hike begint de weersvoorspelling. De website Yr.no is het meest accuraat maar het weer in de bergen kan altijd onverwachts omslaan. Neem ook bij een zonnige weersvoorspelling regenkleding en een fleecevest mee.
- Er zijn geen toiletten op de route. Bij P2 zijn de laatste toiletten te vinden dus ga voordat je aan de hike begint hier nog even naar het toilet. Als je onderweg moet dan maak je gebruik van de natuur, maar blijf altijd weg bij beekjes en rivieren zodat deze zo min mogelijk vervuilen. Laat wc papier niet achter in de natuur, maar neem een zakje mee waar je het in kan doen en gooi het na de hike weg in een prullenbak.
- Voorkom dat je in het donker loopt dus begin op tijd aan de hike.
De ultieme beloning na de Trolltunga hike: een privé sauna aan het fjord
Wanneer je de wandeling naar Trolltunga in twee dagen maakt (en dus op tijd terug bent op de tweede dag) dan is het heerlijk om na afloop ultiem te ontspannen in een sauna. Wij boekten Heit Sauna voor anderhalf uur en dat was de beste beloning die we konden krijgen. Heit Sauna is een kleine privé sauna die prachtig gelegen is aan Sørfjorden. Het koude water van het fjord is perfect om een verkoelende duik te nemen wanneer je de sauna uitstapt. De sauna heeft grote ramen waardoor je ook in de sauna kunt genieten van het uitzicht. Heit Sauna ligt op een half uur rijden vanaf P2.
Tip: Gebruik de kortingscode SAUNA om 10% korting te krijgen op de reservering.
Wat is de uitvalsbasis voor Trolltunga?
Het prachtige stadje Odda, gelegen aan Sørfjorden, is de perfecte uitvalsbasis voor de hike naar Trolltunga. In Odda vind je pittoreske gekleurde houten huizen die tegen de berg op zijn gebouwd. Met goed weer geeft het een mooie weerspiegeling in het water. Het stadje is omringd door hoge bergen en gletsjers. In Odda vind je grote supermarkten, tankstations, bakkerijen, accommodaties en restaurants. Dit maakt het een fijne uitvalsbasis voor je hike naar Trolltunga en andere plekken in de omgeving. Zes kilometer verderop, vlak bij het startpunt van de hike naar Trolltunga, ligt het kleine plaatsje Tyssedal. Ook hier vind je een paar accommodaties en door de gunstige ligging is ook Tyssedal een fijne uitvalsbasis.
Restaurant tips Odda: Bij Trolltunga Lille Bakeri AS in Odda verkopen ze lekkere broodjes en koffie voor een fijne prijs. Het restaurant Ferskvaren is een van de beste restaurants in Odda voor lunch en diner met verse lokale producten.
Fijne adresjes om te slapen in Odda en Tyssedal
In Odda is de keuze uit accommodaties niet reuze maar Blue House Odda is een van de meest betaalbare adresjes. Je verblijft hier in een comfortabel appartement midden in het centrum van Odda. De appartementen zijn voorzien van een goed bed, een keuken, badkamer en een TV met streamingsdiensten. Nog een groot voordeel is dat je er gratis kan parkeren. In Tyssedal ligt het fijne Trolltunga Aparthotel. Ook hier overnacht je voor een vriendelijke prijs in een fijn en ruim appartement met een balkon. Het uitzicht vanaf dit hotel is waanzinnig! Reis je met een tent, camper of caravan door Noorwegen? Dan is Trolltunga Camping in Odda de dichtstbijzijnde camping ten opzichten van Trolltunga. Deze camping is prachtig gelegen aan een meer met in de verte een hoge waterval. Ook als je niet wilt kamperen kan je in een van de huisjes op Trolltunga Camping verblijven.
Blue House Odda |
Trolltunga Aparthotel |
Trolltunga Camping |