5 Absolute highlights in Cuba

Cuba is op dit moment hot, hotter, hotst. De media gonzen van de geruchten dat ‘alles in Cuba binnenkort gaat veranderen’, als de handelsbetrekkingen met Amerika weer worden hersteld. Zouden er echt McDonalds, Starbucks en KFC’s verschijnen? Zouden de oldtimers uit het straatbeeld verdwijnen en de charmante vervallen huizen hun oh zo nodige opknapbeurt krijgen? Het zou zomaar eens kunnen. Daarom is nú het moment om een Cubareis te plannen, zodat je het land nog kunt zien in zijn volle socialistische glorie. We zetten hier graag onze de plekken in Cuba die je volgens ons echt niet mag missen, voor je op een rij.

#1 De grandeur van Havana

De hoofdstad van Cuba móet bovenaan je to-do-lijst staan. Hier vind je alle iconische beelden bijeen, van felgekleurde oldtimers en balkons vol wapperende was, tot El Capitolio, gebouwd naar voorbeeld van het Witte Huis en flanerende Cubanen op de Malecón. In het oude centrum, Havana Vieja, vind je vier pleinen die zeker een middag rondslenteren verdienen. Om de rest van de stad te zien, kun je het best een stadsrondrit in een oude oldtimertaxi maken, die je meeneemt naar de chique wijk Miramar en de beroemde Plaza de Revolución, waar Fidel Castro urenlange speeches hield en je een afbeelding van Che Guevara op een van de gebouwen treft.

SONY DSC

SONY DSC

#2 De tabaksvelden van Viñales

De volgende stop op de route is voor veel reizigers het platteland in het westen van Cuba. Hier vind je rode aarde, groene tabaksvelden en grijze karstrotsen die uit het landschap omhoog rijzen. Het is een plek waar je het Cubaanse leven van alledag kunt gadeslaan; paardenkarren hobbelen over de weg, op de hoek van de straat wordt fruit verkocht op een gammele houten kar en het land wordt bewerkt door potige boeren met verweerde gezichten. De leukste manier om het landschap te verkennen is wat ons betreft te paard, waarbij je tegelijkertijd uitleg krijgt over het tabaksproces en onderweg een zelfgerolde sigaar kunt uitproberen. Met een mojito erbij, natuurlijk.

385

#3 Klinkerstraten in schattig Trinidad

Trinidad is een picture-perfect dorp, zo ongeveer halverwege het eiland. Hier vind je klinkerstraten, pastelkleurige huizen met rode dakpannen en de immer aanwezige oldtimers. Op elke hoek van de straat kun je geweldige foto’s schieten: gewoon even gaan zitten en wachten tot het ideale plaatje zich voor je ogen ontvouwt. Een interessante manier om de stad te verkennen is een stadsrit per bicitaxi, waarbij de chauffeur je meeneemt naar echte Cubaanse plekken, zoals een school en staatswinkel waar spullen op de bon worden verkocht. Om je onderdompeling in de Cubaanse cultuur compleet te maken, kun je in Trinidad in een casa particular slapen. Deze Cubaanse versie van een Bed & Breakfast zorgt ervoor dat je het leven in een Cubaans gezin van dichtbij kunt meemaken, terwijl je toch je eigen privacy hebt.

244

trinidad

cuba-reis-trinidad-kraampje

#4 De bananenjungle in Baracoa

De plaats Baracoa ligt op de uiterste oostpunt van Cuba. Het is een flinke reis vanuit Havana, maar wie zo’n drie weken de tijd heeft, moet zeker ook deze kant van het eiland verkennen. Baracoa is totaal anders dan de rest van Cuba. Jazeker, je vindt hier ook oldtimers evenals socialistische leuzen op de muren, maar daarnaast heerst hier ook een subtropisch klimaat en vind je er bananenplanten, cacaobomen en zoemende kolibries. Maak een wandeling over de flanken van de typische tafelberg El Yunque en pluk samen met een gids je verse lunch zo uit de boom: avocado’s, mandarijnen, bananen, cacao en een verfrissende kokosnoot toe.

baracoa

#5 Paradijselijk Cayo Levisa

Ook de stranden van Cuba zijn de moeite van een bezoekje waard. Langs de parelwitte stranden zijn veel all-inclusive resorts gebouwd, maar die vinden we toch niet zo sfeervol. Het is goed zoeken naar iets kleinschaligs, maar wij hebben een heel fijn plekje gevonden: het bountyeiland Cayo Levisa. Je huurauto laat je achter in de haven en per speedboot word je naar het eiland gebracht, waar slechts een handjevol strandbungalows direct op het zand staan. Het is heerlijk om hier alle opgedane indrukken even te verwerken met een cuba libre in de hand, voordat je de terugreis naar Nederland moet aanvaarden.

cube-reis-strand-cayo-levisa

DSC05701

SONY DSC

Bovenstaande tips zijn geschreven door Edith Huntink van Cuba online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Je reist individueel per auto met chauffeur en overnacht in sfeervolle accommodaties, die passen bij de plaats waar je bent. Zoals een strandbungalow, een koloniaal patiohotel en bij de bevolking thuis in Trinidad. Met de bouwstenen stel je jouw eigen reis samen. De reisspecialisten zijn zelf in Cuba geweest en adviseren je graag uit eigen ervaring.