5 Tips voor whale watching in Reykjavik

IJsland is één van de beste bestemmingen in Europa voor het spotten van walvissen. In de zomer heb je 90% kans om walvissen te zien en in de winter nog steeds 65%. Wanneer je gek bent op wildlife is dit iets wat je niet wil overslaan. Wij hebben op onze laatste dag in Reykjavik de whale watching tour gedaan waarbij je zo’n 2 tot 2,5 uur de zee op gaat om de walvissen te zoeken. Naast een walvis hebben we ook groepen dolfijnen gezien die nieuwsgierig rond de boot zwommen. Lijkt whale watching je leuk, dan zijn er nog een aantal dingen die fijn zijn om vooraf te weten. 

Neem vooraf een reispilletje

De meeste negatieve reviews over whale watching gaan over een ruige zee en misselijkheid. Hoe ruig de zee is, kan enorm verschillen per dag. Bij ons zeiden ze dat de zee vrij ruig was die dag terwijl het in onze ogen juist heel rustig was. Het is dus ook maar net wat je gewend bent van andere boottrips. Hoe dan ook is het slim om vooraf een pilletje te nemen wanneer je snel misselijk wordt op het water.

Draag de regenpakken

Met uitzondering van de zonnige dagen in de zomer, is het aan te raden om de regenpakken te dragen die ze op de boot hebben liggen. Trek hem meteen aan zodra je aan boord komt want in IJsland kan het weer ineens omslaan en voordat je het pak aangetrokken hebt, ben je al snel 10 minuten verder. Het is zonde om dit pas te gaan doen wanneer je al in het gebied bent waar je kans hebt om de walvissen te zien. Daarbij helpen de pakken ook heel goed tegen de kou.

Maak niet te veel foto’s

Walvisspotten en concerten hebben iets gemeen. Namelijk dat iedereen wanhopig met zijn mobiel of camera in de lucht staat om het vast te leggen. Je moet echt geluk hebben om een goede foto van een walvis te maken gezien ze vaak maar een paar seconden bovenwater komen. Probeer dus niet te veel door je lens te kijken en geniet van het moment. 

Ga op de bovenste verdieping van de boot staan

De meeste whale watching boten hebben meerdere verdiepingen waarop je kan staan om de walvissen te spotten. De beste plek is op de bovenste verdieping omdat je daar meestal bijna 360 graden zicht hebt. Wacht dus niet te lang met daar te gaan staan want voor je het weet staat het vol.

Check de daily diary in de ochtend

Wij hebben onze whale watching tour hier geboekt. Dat is prima bevallen en we vonden het fijn dat je hier nog veel informatie via de mail ontving een paar dagen voor de tour. Ook kon je elke dag hun ‘daily diary’ checken om te zien wat voor weer ze op zee verwachten voor die dag en of de tours doorgaan of niet. Als de tour niet doorgaat door het weer dan krijg je je geld terug of mag je een andere dag alsnog mee op zoek naar walvissen. Whale watching is een van de goedkoopste tours in IJsland die je kan ondernemen en prijzen starten al vanaf €38.