6 Bezienswaardigheden die IJsland uniek maken

IJsland is een fantastisch land en een droombestemming voor iedere natuurliefhebber. Wanneer je eraan zit te denken om IJsland te bezoeken, ben je vast benieuwd naar de bezienswaardigheden. Nou dat zijn er nog al wat kunnen we je vertellen. IJs en vuur zorgen ervoor dat er overal op het eiland watervallen, vulkanen, gletsjers, hete waterbronnen en stranden zijn te vinden. Nergens anders ter wereld vind je al deze verschillende natuurverschijnselen zo dicht op elkaar. Wanneer je door IJsland reist, zal je je keer op keer weer verbazen over het indrukwekkende landschap. Wij hebben een reis gemaakt van 2 weken door IJsland en hebben in dit artikel de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

#1 Gletsjers en gletsjermeren

IJsland is voor bijna 11% bedekt met gletsjers en je vindt in IJsland de grootste gletsjer van Europa. In het zuiden heb je vanaf de ringweg al een geweldig uitzicht over de gletsjers maar als je ze van dichterbij gaat bekijken, is het nog veel indrukwekkender. De grootste gletsjer van IJsland is Vatnajökul. Deze gletsjer heeft een oppervlakte van wel 8100 km² en is op sommige plekken maar liefst 1.000 meter dik. Je kan in IJsland een gletsjerwandeling maken of met een sneeuwscooter over de gletsjer scheuren. Beide super tof om te doen! Aan de ringweg in het zuiden, kom je langs de gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. Deze meren liggen vol met enorme stukken gletsjerijs die zowel blauw als wit kunnen zijn. In deze meren zie je, als je goed oplet, soms ook zeehondjes bovenwater komen.

#2 Zwarte stranden

De stranden van IJsland zijn een bijzondere bezienswaardigheid. De meeste stranden bestaan uit vulkanisch gesteente en zijn daardoor pikzwart. Het bekendste zwarte strand is Reynisfjara, wat op 10 minuten rijden ligt van het plaatsje Vík. Dit strand is uniek om verschillende redenen. Aan het begin van het strand kom je langs een enorme basaltformatie met meerdere grotten die zijn ontstaan door erosie tijdens vloed. Wanneer je iets verder over het strand loopt en over een paar rotsen klimt, sta je op een gave filmlocatie uit Game of Thrones. Hier zie je 4 rotsen die kaarsrecht omhoog staan in de zee. Waanzinnig mooi!

#3 Watervallen

IJsland telt honderden watervallen. Groot, klein, breed en smal, je hebt ze werkelijk in alle soorten en maten. Nergens anders ter wereld hebben we ooit zoveel gave watervallen gezien als in IJsland. Vele van deze indrukwekkende watervallen liggen aan de ringweg en zijn makkelijk te bereiken met de auto. Natuurlijk vind je in de binnenlanden ook veel mooie watervallen maar die kan je alleen bezoeken wanneer je een 4×4 hebt en IJsland in de zomer bezoekt.

#4 Hot springs

IJsland ligt precies op een ‘hotspot’ van de aarde. Een hotspot is een gebied met bovennormale magmaproductie. Op een paar plekken ter wereld is de aardkorst dunner waardoor het magma dichterbij de oppervlakte kan komen. Al het warme water in IJsland is om deze reden dan ook geothermisch. De warmtebronnen zorgen er ook voor dat er vele hot springs te vinden zijn in IJsland. Dit zijn natuurlijke poelen en zelfs als het slecht weer is, is het ultiem genieten om in een hot spring te relaxen. Ook de IJslanders zelf zijn gek op hot springs. Sterker nog, badderen in hot springs is een eeuwenoude traditie die stamt uit de tijd van de Vikingen. Let wel goed op en spring niet meteen in de eerste de beste hot spring die je tegenkomt. Vele hot springs zijn namelijk wel 100 graden en dus zeker niet geschikt om even in te baden.

#5 Ruige landschappen

Je kan wel stellen dat IJsland ontzettende bijzondere, diverse en ruige landschappen heeft. Je kan er fantastische wandelingen maken maar ook wanneer je een huurauto huurt en het eiland gaat verkennen, kom je de meest geweldige landschappen tegen. Elke 10 minuten wil je dan ook stoppen om even van het uitzicht te genieten of een foto te nemen.

#6 Het noorderlicht

Het noorderlicht een van de meest magische natuurverschijnselen. IJsland is een ideale bestemming om het noorderlicht te spotten. Van oktober tot maart heb je het meeste kans om het noorderlicht te zien in IJsland maar ook in april en september is het soms al te zien.

De ultieme reisroute langs de mooiste bezienswaardigheden van IJsland

Lijkt een reis door IJsland je wel wat? Bekijk dan eens onze reisroute voor IJsland. Hierbij kom je langs de mooiste bezienswaardigheden en je leest meteen allerlei handige tips voor je reis naar IJsland. Zo weet je meteen alles wat je moet weten wanneer je naar IJsland gaat!