Wanneer je een reis door IJsland gaat maken is de kans groot dat je een auto gaat huren om zo het land van vuur en ijs te verkennen. 90% van alle toeristen huurt een auto in IJsland omdat er buiten Reykjavik geen openbaar vervoer is en de tours vanuit Reykjavik enorm duur zijn. Een roadtrip met een huurauto is daarom de beste en leukste manier om IJsland te bereizen. Rijden door IJsland is één groot feest want elke 5 minuten heb je weer een ander briljant uitzicht over de ruige landschappen en wil je stoppen om een foto te maken. De verkeersregels komen veel overeen met die van Nederland en het is nooit druk op de weg. Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je een auto gaat huren in IJsland. In dit artikel lees je onze ervaringen en geven we je tips voor het huren en rijden van een auto in IJsland. 

Hoe zijn de wegen in IJsland?

Wanneer je gaat rondreizen in IJsland zal je waarschijnlijk het grootste gedeelte van de tijd rijden op de ringweg. Deze loopt helemaal rond het eiland en is goed geasfalteerd. Af en toe moet je een paar kilometer rijden op onverharde wegen om bij een bezienswaardigheid te komen. Als je rustig rijdt en uitkijkt voor kuilen, is dit geen probleem. De ringweg bestaat grotendeels uit een éénbaansweg zonder vluchtstrook. Gelukkig is het nooit druk op de weg en kan je veilig inhalen als dat nodig is. De wegen in het binnenland zijn een stuk minder goed begaanbaar. Je moet hier soms rivieren doorkruisen en de wegen zijn veelal niet geasfalteerd. Tijdens de winter kunnen de omstandigheden helemaal anders zijn en kunnen zelfs delen van de ringweg zijn afgesloten door sneeuwval of heftige regen. De wegen in de binnenlanden zijn alleen tussen begin juli en eind september begaanbaar. Gelukkig liggen de meeste bezienswaardigheden aan de ringweg dus ook als je niet de binnenlanden ingaat, zal je nog steeds het ruige IJsland proeven.

Let op: Een rivier doorkruisen is met geen enkele auto verzekerd dus check goed hoe hoog het water staat wanneer je een rivier moet doorkruisen in de binnenlanden.

Heb je persé een 4×4 huurauto nodig in IJsland?

Wanneer je een normale personenauto huurt in IJsland, mag je niet van de ringweg af en de binnenlanden in. Natuurlijk mag je wel de kleine niet geasfalteerde wegen op naar bezienswaardigheden. De wegen zijn in de binnenlanden alleen begaanbaar voor een 4×4 en de kans is groot dat je vast komt te staan met een personenauto. Daarom mag je niet met een personenauto de binnenlanden in en je bent daarnaast ook niet verzekerd als je dit toch zou proberen. De kosten kunnen dus heel erg oplopen als ze jou moeten komen wegslepen. Als het je plan is om alleen over de ringweg te gaan rijden, is een normale auto een prima keuze.

Is autorijden in IJsland veilig?

Autorijden in IJsland is zeker veilig. Zoals je hierboven al kon lezen, is het nooit echt druk op de weg in IJsland waardoor de kans klein is dat er iets gebeurt. Ook Reykjavik is geen drukke stad en heel goed te doen met de auto. Wanneer je de binnenlanden in gaat met een 4×4, worden de wegen een stukje moeilijker begaanbaar en moet je goed kunnen autorijden. Kijk wel uit voor schapen op de weg want die kunnen soms ineens de weg oversteken. Daarbij is het verboden om met je auto langs de weg te stoppen als daar geen stopplaats is. Ten eerste is dit gevaarlijk en daarnaast beschadig je hierdoor de natuur. Doe je dit toch dan heb je kans op een boete en die zijn niet mals in IJsland. Er zijn langs de weg meer dan genoeg plekken om je auto even stil te zetten dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je nergens kan stoppen voor een foto of lunch. Het grootste gevaar van autorijden in IJsland is dat je van de smalle weg raakt omdat je naar de landschappen aan het kijken bent.

Verkeersregels, tanken en parkeren in IJsland

In IJsland rijden ze aan de rechterkant van de weg en de verkeersregels zijn bijna exact hetzelfde als in Nederland. Éen van de dingen die wel anders zijn in IJsland is dat je je lichten dag en nacht aan moet hebben. Als je zonder licht rijdt, loop je kans om een bekeuring te krijgen. Dit komt omdat het weer vaak kan omslaan en het soms wat donker is. De maximale snelheid staat altijd goed aangeven in IJsland. In Reykjavik mag je maximaal 60 km/u rijden en op de ringweg is de maximale snelheid 90 km/u. Vrijwel iedereen houdt zich hieraan omdat de boetes in IJsland niet te betalen zijn. Houd je daarom aan de snelheid en kijk uit voor de flitspalen.

Langs de ringweg zijn er voldoende tankstations te vinden. Hier kan je bijna altijd gewoon met je pinpas betalen en de meeste tankstations hebben een kleine winkel waar ze sandwiches, snacks en koffie verkopen. Ideaal voor een snelle en goedkope lunch.

Je kan in IJsland bijna overal gratis parkeren. Slechts bij een klein aantal bezienswaardigheden moet je betalen voor het parkeren en zelfs in Reykjavik kan je bijna overal een gratis parkeerplek vinden.

Navigatie met een huurauto

Bij het huren van een auto kan je ervoor kiezen om ook een navigatie systeem te huren. Dit is in IJsland niet nodig omdat je met de app maps.me de kaart van IJsland kan downloaden en offline kan navigeren. Daarnaast staat alles goed aangegeven op de borden en zou je zelfs zonder navigatie prima op je bestemming komen.

Tip: Neem een aux kabeltje mee zodat je via je telefoon naar je eigen muziek kan luisteren in de auto. Dat maakt al die uurtjes in de auto een stuk leuker.

Rijbewijs en minimale leeftijd voor een auto huren

Om een auto te huren in IJsland moet je 20 jaar of ouder zijn. Je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig zonder internationaal rijbewijs en moet je minimaal 1 jaar in je bezit hebben.

Wat kost een auto huren in IJsland?

Je kan in IJsland al een auto huren vanaf €30 per dag inclusief verzekering. In de zomermaanden kan het een stuk duurder zijn omdat de vraag naar huurauto’s dan meer is. Op tijd boeken is daarom een must want zo heb je nog de keuze uit de goedkopere auto’s. Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor IJsland. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs het eigen risico is gedekt.

Corona update: om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Nu de vraag ineens hard toeneemt is de verwachting dat daardoor de prijzen voor de komende tijd extreem omhoog zullen schieten. Je kan je huurauto dus het beste zo vroeg mogelijk boeken zodat de prijs nog relatief laag is.