Auto huren in IJsland? Dit moet je vooraf weten + tips

Wanneer je een reis door IJsland gaat maken is de kans groot dat je een auto gaat huren om zo het land van vuur en ijs te verkennen. 90% van alle toeristen huurt een auto in IJsland omdat er buiten Reykjavik geen openbaar vervoer is en de tours vanuit Reykjavik enorm duur zijn. Een roadtrip met een huurauto is daarom de beste en leukste manier om IJsland te bereizen. Rijden door IJsland is één groot feest want elke 5 minuten heb je weer een ander briljant uitzicht over de ruige landschappen en wil je stoppen om een foto te maken. De verkeersregels komen veel overeen met die van Nederland en het is nooit druk op de weg. Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je een auto gaat huren in IJsland. In dit artikel lees je onze ervaringen en geven we je tips voor het huren en rijden van een auto in IJsland. 

IJsland auto huren landschapauto huren ijsland 4x4

Hoe zijn de wegen in IJsland?

Wanneer je gaat rondreizen in IJsland zal je waarschijnlijk het grootste gedeelte van de tijd rijden op de ringweg. Deze loopt helemaal rond het eiland en is goed geasfalteerd. Af en toe moet je een paar kilometer rijden op onverharde wegen om bij een bezienswaardigheid te komen. Als je rustig rijdt en uitkijkt voor kuilen, is dit geen probleem. De ringweg bestaat grotendeels uit een éénbaansweg zonder vluchtstrook. Gelukkig is het nooit druk op de weg en kan je veilig inhalen als dat nodig is. De wegen in het binnenland zijn een stuk minder goed begaanbaar. Je moet hier soms rivieren doorkruisen en de wegen zijn veelal niet geasfalteerd.

Tijdens de winter kunnen de omstandigheden helemaal anders zijn en kunnen zelfs delen van de ringweg zijn afgesloten door sneeuwval of heftige regen. Ze maken natuurlijk zo snel mogelijk de grote wegen vrij dus de ringweg is meestal begaanbaar, ook in de winter. Op deze website kan je in de winter checken welke wegen begaanbaar zijn. De wegen in de binnenlanden zijn alleen tussen begin juli en eind september begaanbaar. Gelukkig liggen de meeste bezienswaardigheden aan de ringweg dus ook als je niet de binnenlanden ingaat, zal je nog steeds het ruige IJsland proeven.

Let op: Een rivier doorkruisen is met geen enkele auto verzekerd dus check goed hoe hoog het water staat wanneer je een rivier moet doorkruisen in de binnenlanden.

auto huren ijsland wegen

Heb je persé een 4×4 huurauto nodig in IJsland?

Wanneer je een normale personenauto huurt in IJsland, mag je niet van de ringweg af en de binnenlanden in. Natuurlijk mag je wel de kleine niet geasfalteerde wegen op naar bezienswaardigheden. De wegen zijn in de binnenlanden alleen begaanbaar voor een 4×4 auto en de kans is groot dat je vast komt te staan met een gewone auto. Daarom mag je niet met een personenauto de binnenlanden in en je bent daarnaast ook niet verzekerd als je dit toch zou proberen. De kosten kunnen dus heel erg oplopen als ze jou moeten komen wegslepen. Als het je plan is om alleen over de ringweg te gaan rijden, is een normale auto een prima keuze.

IJsland auto huren 4x4
IJsland auto huren 4×4

Is autorijden in IJsland veilig?

Autorijden in IJsland is zeker veilig. Zoals je hierboven al kon lezen, is het nooit echt druk op de weg in IJsland waardoor de kans klein is dat er iets gebeurt. Ook Reykjavik is geen drukke stad en heel goed te doen met de auto. Wanneer je de binnenlanden in gaat met een 4×4 auto, worden de wegen een stukje moeilijker begaanbaar en moet je goed kunnen autorijden. Kijk wel uit voor schapen op de weg want die kunnen soms ineens de weg oversteken. Daarbij is het verboden om met je auto langs de weg te stoppen als daar geen stopplaats is. Ten eerste is dit gevaarlijk en daarnaast beschadig je hierdoor de natuur. Doe je dit toch dan heb je kans op een boete en die zijn niet mals in IJsland. Er zijn langs de weg meer dan genoeg plekken om je auto even stil te zetten dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je nergens kan stoppen voor een foto of lunch. Het grootste gevaar van autorijden in IJsland is dat je van de smalle weg raakt omdat je naar de landschappen aan het kijken bent.

auto huren reykjavik veiligheid

Verkeersregels, tanken en parkeren in IJsland

In IJsland rijden ze aan de rechterkant van de weg en de verkeersregels zijn bijna exact hetzelfde als in Nederland. Éen van de dingen die wel anders zijn in IJsland is dat je je lichten dag en nacht aan moet hebben. Als je zonder licht rijdt, loop je kans om een bekeuring te krijgen. Dit komt omdat het weer vaak kan omslaan en het soms wat donker is. De maximale snelheid staat altijd goed aangeven in IJsland. In Reykjavik mag je maximaal 60 km/u rijden en op de ringweg is de maximale snelheid 90 km/u. Vrijwel iedereen houdt zich hieraan omdat de boetes in IJsland niet te betalen zijn. Houd je daarom aan de snelheid en kijk uit voor de flitspalen.

Langs de ringweg zijn er voldoende tankstations te vinden. Hier kan je bijna altijd met je pinpas betalen en de meeste tankstations hebben een kleine winkel waar ze sandwiches, snacks en koffie verkopen. Ideaal voor een snelle en goedkope lunch.

Je kan in IJsland bijna overal gratis parkeren. Slechts bij een klein aantal bezienswaardigheden moet je betalen voor het parkeren en zelfs in Reykjavik kan je bijna overal een gratis parkeerplek vinden.

reykjavik auto huren verkeersregels

Navigatie met een huurauto

Je kan bij de huurauto een navigatiesysteem huren maar dit is want ons betreft niet nodig. Je kan namelijk prima met Google Maps op je telefoon navigeren. Het is handig om vooraf op de wifi de kaart van IJsland te downloaden zodat je altijd kunt blijven navigeren als het bereik wegvalt. Pin ook gelijk de vooraf geboekte hotels en de bezienswaardigheden zodat je er onderweg niet meer naar hoeft te zoeken.

auto huren ijsland navigatie tips

Rijbewijs en minimale leeftijd voor een auto huren

Het ligt aan het verhuurbedrijf vanaf welke leeftijd je een auto kan huren in IJsland. In de meeste gevallen is de minimale leeftijd voor het huren van een auto in IJsland 20 jaar. Bij sommige verhuurbedrijven mag je al vanaf je 18e een auto huren. Vaak moet je tot een leeftijd 25 jaar een ‘jonge-bestuurderstoeslag’ betalen. Dit bedrag staat onder het kopje specifieke voorwaarden dat je tegenkomt tijdens het boekingsproces.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in IJsland. Je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig.

Tip: Je hebt een geldige creditcard nodig die op naam staat van de hoofdbestuurder. Dit is verplicht voor de borg en een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Je krijgt de huurauto niet mee als je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder kan laten zien of als deze creditcard onvoldoende saldo heeft voor de borg. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

auto huren op reykjavik airport

Een auto huren in Reykjavik

Als je vanuit Nederland of België naar IJsland vliegt, landt je altijd op Keflavik Airport. Dit vliegveld ligt zo’n 50 km ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Let erop voor welke afhaallocatie je kiest bij het huren van een auto. Wil je jouw huurauto direct ophalen en inleveren bij het vliegveld? Kies als locatie dan voor Keflavik Airport. Wanneer je kiest voor een huurauto in Reykjavik, moet je zelf vervoer regelen vanaf Keflavik Airport naar Reykjavik.

Wat kost een auto huren in IJsland?

Je kan in IJsland al een auto huren vanaf €50 per dag inclusief verzekering. In de zomermaanden kan het een stuk duurder zijn omdat de vraag naar huurauto’s dan meer is. Op tijd boeken is daarom een must want zo heb je nog de keuze uit de goedkopere auto’s. Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor IJsland. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door tekort aan auto’s: Er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Sinds de vraag hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.

kleine auto huren in ijsland