Reizen in IJsland: 10 dingen die je vooraf moet weten

Reizen in IJsland is in één woord waanzinnig. Op maar drie uurtjes vliegen vanaf Amsterdam vind je combinaties van landschappen zoals je die nergens anders ter wereld kan vinden. Gletsjers, vulkanen, zwarte stranden, watervallen en nog veel meer moois wisselen elkaar hier af. Op sommige plekken lijkt het wel alsof je even op een andere planeet staat. In één week tijd kan je al zoveel moois zien en val je van de ene verbazing in de andere. Er zijn wel wat dingen die je vooraf moet weten en waar je rekening mee moet houden voordat je een vliegticket naar IJsland boekt. Wij hebben twee weken rondgereisd in IJsland en hebben in dit artikel 10 dingen die je vooraf moet weten op een rijtje gezet. 

#1 Rondreizen in IJsland is niet goedkoop

Het komt vast niet als een verrassing wanneer we je vertellen dat IJsland geen goedkope reisbestemming is. Het is namelijk een stuk duurder dan Nederland. Het fijne aan IJsland is dat 90% van de bezienswaardigheden gratis zijn en het kost vaak ook niets om je auto te parkeren. Daarnaast zijn er gelukkig veel manieren om een hoop geld te besparen. Wij hebben de kosten voor IJsland en tips om geld te besparen voor je samengevat zodat je weet wat je kan verwachten.

#2 Een auto huren is ideaal

IJsland kan je op drie manieren verkennen; met een huurauto, via tours of liftend. Tours zijn zeer prijzig en hiermee heb je geen vrijheid om te gaan en staan waar je wilt dus dat raden we je af. Liftend kan een hele leuke optie zijn waardoor je veel mensen leert kennen en je veel geld kunt besparen. Je ziet dan ook regelmatig liftende toeristen langs de kant van de weg. Het nadeel hiervan is wel dat je afhankelijk bent van anderen en dat je altijd je spullen mee moet nemen als je naar een bezienswaardigheid gaat. Daarbij kan het weer in IJsland ineens omslaan en in de regen en wind sta je toch minder lekker langs de kant van de weg. Daarom vinden wij een auto huren de ideale manier om IJsland te verkennen. Zo ervaar je alle vrijheid en kan je je eigen plan trekken. Lees ook onze tips voor een auto huren in IJsland.

#3 Je bent niet alleen in IJsland

Ooit was IJsland een eiland waar bijna niemand kwam maar tegenwoordig moet je niet meer verwachten dat je de enige bent. In 2010 bezochte 500.000 toeristen IJsland en in 2016 is dit rap opgelopen naar 1,6 miljoen toeristen. Actuelere cijfers hebben we niet kunnen vinden maar die getallen zullen vast nog hoger liggen. Als je je dan bedenkt dat IJsland zelf maar 355.000 inwoners heeft, kom je dus veel meer toeristen tegen dan locals wanneer je door IJsland reist. Maar laat dit je niet afschrikken want je kan de drukte vaak prima vermijden. Als het druk is bij een bezienswaardigheid, loop dan een stukje verder dan de meest populaire fotolocatie. De kans is groot dat er daar veel minder mensen zijn want de meeste mensen staan allemaal op dezelfde plek.

#4 Boek alles ver van te voren

Omdat er dus veel toeristen zijn in IJsland, is het gevolg dat je al je accommodaties en huurauto’s ver van te voren moet boeken. Als je dit niet doet, is de kans groot dat alleen de dure hotels en auto’s beschikbaar zijn en je zo veel geld kwijt bent. Leg dus je reisroute van te voren vast en boek aan de hand van die route je hotels en huurauto.

#5 Seizoenen in IJsland

Het is een enorm verschil of je IJsland bezoekt in de zomer of in de winter. Laten we beginnen met dat beide seizoenen zo hun voor- en nadelen hebben en het zeker de moeite waard is om IJsland in beide seizoenen te bezoeken. Wij hebben gekozen voor de zomer.

Winter

 • Er ligt een pak sneeuw wat aan de ene kant heel mooi is maar aan de andere kant zie je de kleuren van het landschap niet meer.
 • Er zijn veel minder toeristen dan in de zomer.
 • In de winter is de kans vele malen groter dat je het noorderlicht ziet.
 • Je kan bepaalde activiteiten alleen in de winter ondernemen zoals door de sneeuw rijden op een snowmobile en ijsgrotten bezoeken.
 • In de winter zijn de binnenlandse wegen afgesloten en ook delen van de ringweg kunnen ook afgesloten zijn door hevige sneeuwval.
 • Je kan in een sneeuwstorm terecht komen. Sommige bezienswaardigheden waar je naartoe moet lopen zoals het DC-3 vliegtuigwrak zijn in hartje winter gesloten.
 • In de maanden december en januari is het maar zo’n 4 uur per dag licht. Het licht dat er is, is ontzettend mooi, zeker voor de fotografen onder ons. Je hebt namelijk urenlang een zonsopkomst die langzaam overloopt in een zonsondergang. Geen golden hour maar golden hours dus (als het niet bewolkt is).
 • In de winter is IJsland goedkoper dan in de zomer.

Zomer

 • Het is lekker lang licht in IJsland waardoor je veel op éen dag kan doen. Zeker van juni tot augustus zijn er niet veel donkere uurtjes.
 • De wegen zijn goed begaanbaar.
 • De temperaturen liggen tussen de 10 en 20 graden en er valt minder regen.
 • In de zomermaanden juli en augustus kan je met een 4×4 de binnenlanden in.
 • Het is drukker in de zomer dan in de winter.
 • Je hebt geen kans om het noorderlicht te zien.
 • De gekleurde landschappen zijn allemaal zichtbaar doordat er geen sneeuw ligt.

#6 Met je eigen simkaart gratis internet en bellen

Check even bij je provider of IJsland onder gratis bellen en internet valt. Ondanks dat IJsland niet bij de EU hoort, kan je namelijk bij de meeste providers toch gratis bellen en je internet gebruiken. Althans tegen de normale tarieven zoals je die in Nederland hebt.

#7 Je kan vrijwel overal betalen met je pinpas

Je kan bijna overal betalen met je Maestro pinpas. Je hebt wel je creditcard nodig om de borg voor de huurauto te betalen en bij sommige tankstations. Cash pinnen is dus niet persé nodig. Het kan wel fijn zijn om een klein beetje cash op zak te hebben als backup.

#8 Bereid je voor op alle soorten weer

Soms komen alle seizoenen in één dag voorbij in IJsland. Het ene moment regent het super hard en 3 minuten later schijnt de zon. Vaak zie je in de verte al een lokale stortbui op je af komen. Bereid je daar dus ook altijd op voor. Als je gaat wandelen, neem dan altijd je regenpak mee. Paraplu’s kan je thuis laten, want het waait vaak stevig wanneer het regent. Kies voor een regenpak en geen poncho want door de wind komt de regen vaak zijwaarts. Ook wanneer je een waterval gaat bezoeken, is het verstandig om een regenpak aan te doen. Vaak stuift het water van de waterval tientallen meters op en kan je goed nat worden.

#9 Neem genoeg snacks en andere boodschappen mee

IJsland is een erg dun bevolkt land. Je zult daarom merken dat wanneer je door IJsland rijdt, er soms lange tijd geen winkel of tankstation te bekennen is. Het is daarom slim om wat snacks in je auto te leggen en eventueel aan het begin van de dag een sandwich te kopen bij een tankstation. Daarbij is het ook fijn om zelf je maaltijden te klaar te maken en zo geld te besparen. Neem uit Nederland wat wereldgerechten mee of van die pakjes voor bami en spaghetti. Dan hoef je in IJsland alleen nog maar de verse producten te kopen. Neem ook een boodschappentas mee voor alle boodschappen die je dan in de auto kan laten staan.

#10 De meeste bezienswaardigheden liggen aan de ringweg

De ringweg loopt helemaal rond het eiland, veelal langs de kust. Wil je van de ringweg af en de binnenlanden in ben je verplicht om een dure 4×4 te huren. Gelukkig liggen veel bezienswaardigheden aan de ringweg. Check onze reisroute waarbij je in 8 dagen de mooiste plekken van IJsland bezoekt.

Skógafoss
Skógafoss