Wat kost een reis door IJsland? + Tips om geld te besparen

Ga je een reis maken door IJsland? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten en aan wat voor budget je moet denken. Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord dat IJsland best een duur land is maar hoe duur is het nou precies? Op het internet lees je de meest uiteenlopende bedragen en dat komt doordat sommige artikelen al wel 5 jaar geleden geschreven zijn. Wij hebben IJsland bezocht in 2018 en delen hier alles over de kosten die wij gemaakt hebben. Daarbij vind je onderaan nog 7 handige tips om geld te besparen in IJsland.

Kosten voor een huurauto, benzine en parkeren in IJsland

Je hebt al een huurauto voor zo’n €50 per dag inclusief verzekering. In de maanden juli en augustus is dit soms wat meer. Voor onze reisroute waren wij ongeveer €200 aan benzine kwijt en omdat parkeren bijna overal gratis is, zijn dit niet echt kosten om mee te rekenen. 

Kosten voor eten en drinken

Als je jouw reis een beetje betaalbaar wilt houden dan is het slim om zelf te koken. Dit doet dan ook bijna iedereen in IJsland. Een goedkope lunch in een restaurant kost je al snel zo’n €15. Wij kozen ervoor om ons ontbijt en avondeten zelf te maken en in de middag bij een supermarkt of tankstation te lunchen. Daar hebben ze sandwiches voor zo’n €5 maar ook verse broodjes, kwark en nog veel meer. 

Kosten voor hotels in IJsland

Voor een eenvoudige tweepersoonskamer betaal je al snel tussen de €80 en €120 per nacht. Wil je in een slaapzaal slapen dan moet je rekenen op zo’n €40. Het is voor IJsland aan te raden om al je hotels zo vroeg mogelijk te boeken want de beste en goedkopere hotels zitten vlug vol. Wij hebben een selectie gemaakt van hele goede en betaalbare hotels die allemaal een keuken hebben waar je gebruik van kan maken. Zo kan je weer een boel geld besparen op de maaltijden. Bekijk onze favoriete adresjes in IJsland.

Kosten voor het vliegticket naar IJsland

Een retourtje Amsterdam-Reykjavik kost gemiddeld €200 a €250 inclusief bagage. De goedkoopste prijs van dit moment kan je zien op Cheaptickets.nl.

Kosten voor tours en entree

IJsland mag dan misschien vrij duur zijn maar voor de meeste bezienswaardigheden hoef je helemaal niets te betalen. Ideaal dus! Tijdens je reis door IJsland kan je onderweg een boel gave tours doen. Hoewel dit natuurlijk niet perse nodig is, krijg je zo wel wat uniekere ervaringen. De kosten van tours lopen enorm uiteen. Snorkelen bij Silfra kost bijvoorbeeld €130 en een gletsjer wandeling kost je €72.

Gemiddelde kosten per dag in IJsland

Met alle bovenstaande bedragen kan je zelf makkelijk een inschatting maken van de kosten voor jouw reis door IJsland. Toch zetten we voor het gemak even een totaalbedrag neer om je snel een idee te geven van de totaalkosten. Dit is gebaseerd op onze reisroute van 8 dagen en op basis van 2 personen die een tweepersoonskamer en een huurauto delen. De tours houden we buiten beschouwing omdat deze niet essentieel zijn en we gaan er vanuit dat je het grootste deel van de tijd zelf zal koken. In totaal kom je dan uit op €1030 per persoon. Op basis van een achtdaagse reis zit je dan dus op €129 per dag.

7 Tips om geld te besparen in IJsland

Wil je IJsland lowbudget bezoeken of simpelweg niet meer uitgeven dan nodig is? Dan zijn er allerlei mogelijkheden om geld te besparen.

#1 Boek alles ver van te voren

Niet voor niets hebben we deze tip op de eerste plaats gezet. IJsland is een populaire reisbestemming en als je het zo goedkoop mogelijk wil doen, moet je in ieder geval je hotels en huurauto zo vroeg mogelijk boeken.

#2 Reis buiten het hoogseizoen

Juli en augustus zijn verreweg de drukste maanden van het jaar in IJsland. De prijzen van hotels en huurauto’s liggen in deze maanden dan ook hoger dan de rest van het jaar. Daartegenover staat wel dat je in deze maanden het beste weer hebt. Wil je makkelijk geld besparen dan kan je beter in de lente of herfst IJsland bezoeken.

#3 Kook zelf en neem boodschappen mee uit Nederland

Uiteten gaan is niet goedkoop maar gelukkig hebben veel hotels en guesthouses een gezamenlijke keuken. Neem vanuit Nederland wat havermout en wereldgerechten mee en koop de verse producten in IJsland om zo in een handomdraai een maaltijd klaar te maken. Je mag per persoon maximaal 3 kilo voedsel invoeren.

#4 Doe geen boodschappen bij 10-11

Bij de supermarkt 10-11 betaal je zo’n 50% meer voor je boodschappen dus ga hier nooit heen. Goedkope supermarkten zijn de Krónan en de Bonus en deze kan je overal in IJsland vinden. 

#5 Koop nooit flesjes water

Het kraanwater in IJsland is drinkbaar dus koop vooral geen duur water in de winkel. Neem een drinkfles mee en vul deze elke ochtend in je hotel.

#6 Go backpacker style

IJsland klinkt misschien niet direct als een backpacker bestemming maar toch zie je er, zeker in de zomer, behoorlijk wat backpackers. IJsland is namelijk het perfecte land om te liften en dit zie je dan ook veel gebeuren. Langs de ringweg krijg je vaak snel een lift omdat iedereen dezelfde kant op gaat. Daarbij kan je een tentje meenemen en wildkamperen in de zomer. 

#7 Gebruik zoveel mogelijk je pinpas

Cash zal je in IJsland bijna nooit nodig hebben dus pin niet te veel cash. Met je pinpas kan je bijna overal terecht en slechts in enkele gevallen heb je je creditcard nodig. Bij het betalen met je creditcard rekent de bank meestal een percentage kosten dus daarom moet je zo veel mogelijk met je pinpas proberen te betalen. Wel moet je een hoge borg betalen met voor de huurauto en dit moet met een creditcard. Zorg dus dat je creditcard limiet voldoende is.