De ultieme reisroute voor Zuid-IJsland + tips

Een goede reisroute voor IJsland samenstellen is een behoorlijke klus. Er zijn namelijk zo ontzettend veel mooie dingen te zien en het is best lastig om vooraf in te schatten hoeveel tijd je overal mee kwijt bent. Om het je makkelijk te maken, delen we hier de ultieme reisroute voor het zuiden van IJsland. Hierbij vink je niet alleen de mooiste bezienswaardigheden van IJsland af maar maak je ook een paar mooie hikes. Want dat is de perfecte manier om te genieten van de ruige landschappen die IJsland rijk is.

Waarom is deze reisroute alleen voor Zuid-IJsland?

Omdat in het zuiden de meeste en meest diverse bezienswaardigheden van IJsland liggen en omdat IJsland nou echt zo’n fijne ’tussendoor reisbestemming’ is. De meeste mensen blijven dan ook voor een periode van zo’n 8 dagen om het betaalbaar te houden en genoeg vakantiedagen over te houden voor een langere vakantie of reis. Wij hebben daarom een reisroute gecreëerd waarbij je zoveel mogelijk diverse dingen zal zien, zonder dat je daarvoor hele dagen in de auto zit. Je wilt je dagen in IJsland waarschijnlijk niet te vol proppen maar wel zoveel mogelijk proeven van dit waanzinnige land. Sommige mensen rijden heel IJsland rond in 10 dagen maar dan zit je wel enorm veel in de auto en ben je in onze ogen echt aan het afvinken. Wil je wel IJsland helemaal rondrijden dan heb je minimaal 14 dagen nodig. Natuurlijk is dat ook een hele gave optie maar het is wel meer van hetzelfde. Op een gegeven moment lijkt elke waterval of berg op elkaar. Althans, dat is onze ervaring. Bekijk de reisroute hieronder en je zal zien dat je in het zuiden meer dan genoeg moois zal zien om die echte IJsland ervaring te krijgen.

Let op: In de winter is het minder uren licht per dag en daardoor heb je dus minder tijd om dingen te zien. Bij deze route gaan we uit van zo’n 9 lichturen per dag. Dat wil zeggen dat je ongeveer van 09:00 tot 18:00 onderweg bent inclusief stops en lunch. Afhankelijk van de maand, moet je die tijden misschien wat aanpassen. Ook al ben je in IJsland in de zomer en heb je misschien wel 21 uur licht, na 9 uur rondrijden, lopen en alle indrukken, zal je behoorlijk moe zijn. Zie in ons artikel een overzicht per maand met het aantal lichturen per dag in IJsland.

Vervoer voor deze reisroute in IJsland

Wanneer je een reis door IJsland gaat maken is de kans groot dat je een auto gaat huren. 90% van alle toeristen huurt een auto in IJsland omdat er buiten Reykjavik geen openbaar vervoer is en de tours vanuit Reykjavik enorm duur zijn. Een roadtrip met een huurauto is daarom de beste en leukste manier om IJsland te bereizen. Lees voordat je een auto gaat huren nog even onze tips voor het huren van een auto in IJsland.

De reisroute door het zuiden van IJsland

Hieronder zie je een kaart van de reisroute door IJsland in 8 dagen. De zwarte bolletjes geven de plaatsnamen aan van de plekken die wij je aanraden om te verblijven en de witte bolletjes zijn alle bezienswaardigheden die wij zeker de moeite waard vinden om te bezoeken. Verderop lees je precies hoe de planning er per dag uitziet en lees je een beschrijving voor al deze onuitspreekbare bezienswaardigheden.

Dag 1: Vliegen naar IJsland, huurauto ophalen en boodschappen doen

De vlucht van Amsterdam naar Reykjavik duurt 3 uur en in IJsland is het 2 uur vroeger door het tijdsverschil. Op het vliegveld kan je meteen je auto ophalen en is het nog een klein uurtje rijden naar Reykjavik. Kom je vroeg aan en heb je deze dag wat rijd over dan kan je alvast wat van Reykjavik verkennen. Ook is het slim om wat boodschappen te doen in het geval dat je zelf wil koken tijdens je reis. A Townhouse Hotel is een hele goede uitvalsbasis voor je eerste nacht in Reykjavik. Je verblijft in een stijlvolle kamer met een keuken. Bij aankomst kan je makkelijk zelf inchecken maar er is ook altijd iemand aanwezig die je te hulp kan schieten. Dit hotel ligt een stukje buiten het centrum maar je bent er zo met je huurauto of bus. Ook een pluspunt is dat er gratis parkeergelegenheid is voor de deur van het hotel. Ligt dit hotel boven je budget? Dan is Kex Hostel ook leuk om te verblijven. Dit hostel ligt midden in het centrum van Reykjavik en er hangt een hele fijne sfeer.

Dag 2: The Golden Circle en Reykjadalur Hotspring

Vandaag start je avontuur in IJsland pas echt. De Golden Circle is een rondje bezienswaardigheden in de buurt van Reykjavik. Als eerste staat Thingvellir National Park op de planning. Thingvellir is een breuklijn van twee tektonische platen die elk jaar enkele millimeters verder uit elkaar bewegen. Dit is de breuklijn tussen het Euraziatische continent en het Amerikaanse continent. Hoewel het hele nationale park de feitelijke scheidingslijn vormt, heb je in het noorden van het park een gigantische scheur in de grond met metershoge rotsen aan beide kanten. Een deel van de breuklijn is ondergelopen met gletsjerwater en bij Silfra kan je snorkelen in het extreem heldere water waarbij je meer dan 100 meter zicht hebt. Lijkt dit je wat? Lees dan hier ons artikel met tips snorkelen bij Silfra.

De volgende stop is Geysir, een geothermisch gebied waar de geiser Strokkur elke 5 tot 7 minuten water tot wel 20 meter hoogte de lucht in spuit. Een bijzonder natuurverschijnsel om te zien! Vanaf hier is het maar een klein stukje rijden naar Gullfoss, een gigantische waterval van wel 20 meter breed. Voordat je bij de leukste plek van vandaag zal aankomen, stop je onderweg nog even bij Kerið. Deze vulkaankrater is 3000 jaar geleden ingestort en heeft zich nu gevuld met water dat een bijzonder groenblauwe kleur heeft gekregen.

De Reykjadalur hotspring is de perfecte afsluiter van een dag vol indrukken. Eerst maak je een waanzinnig mooie wandeling door een geothermisch gebied vol met warmtebronnen, stoom en kokende poelen waarna je uitkomt in een valei met een warme rivier. Hier kan je heerlijk opwarmen in de rivier en het IJslandse landschap in alle rust in je opnemen. Lees in ons artikel meer tips voor Reykjadalur.

De bezienswaardigheden: Thingvellir, Silfra, Geysir, Gullfoss, Kerið & Reykjadalur
Reistijd: 3,5 uur – 217 km
Overnachten in: Selfoss. Aanraders zijn Guesthouse Bitra B&B en Selfoss Hostel.

Dag 3: De mooiste watervallen van IJsland

IJsland telt honderden watervallen en vandaag staan 4 van de mooiste op de planning: Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss. De eerste twee en de laatste twee liggen op loopafstand van elkaar. Allemaal zijn ze mooi en uniek op hun eigen manier. Kvernufoss is verre weg onze favoriet omdat deze waterval bij bijna niemand op de planning staat. Dit terwijl hij misschien wel de mooiste waterval van alle vier is. Net zoals bij Seljalandsfoss kan je hier ook achter de waterval lopen en dat levert bijzondere foto’s op. Lees hoe je er komt in het artikel over Waterval Kvernufoss. Na het bezoeken van de watervallen kan je bij Skógafoss via de trap omhoog lopen en daarachter ligt een mooie hike op je wachten. Dit pad is onderdeel van de tweedaagse Fimmvörðuháls Hike. De uitzichten zijn waanzinnig en je komt onderweg veel watervallen tegen. Je kan zelf bepalen hoe ver je wil lopen en weer teruglopen wanneer je er genoeg van hebt. 

Bezienswaardigheden: Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss
Reistijd: 1,5 uur – 130 km
Overnachten in: Vík. Aanraders zijn The Barn en Black Beach Suites.

Dag 4: Een canyon, gletsjermeren en Diamond Beach

Vandaag heb je een mooie roadtrip voor de boeg, dwars door een van de mooiste gebieden van IJsland. Een trip van bijna 300 kilometer met na elke paar kilometer weer een ander fantastisch uitzicht over uitgestrekte vlaktes, bergen en gletsjers. Onderweg stop je bij 4 bijzondere plekken waarvan Fjaðrárgljúfur de eerste is. Deze 100 meter diepe canyon is meer dan 2 miljoen jaar oud en extreem fotogeniek. Er zijn verschillende viewpoints vanwaar het even lijkt alsof je op een andere planeet staat. Dichterbij de gletsjers kom je langs de twee gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. Beide liggen vol met enorme stukken gletsjerijs die zowel blauw als wit kunnen zijn. Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer in IJsland en de stukken ijs drijven vanaf het meer rechtstreeks de zee in. Vervolgens spoelen deze grote en kleine stukken ijs weer aan op het zwarte strand. Dit strand ligt vol met stukken ijs die schitteren in de zon. Vandaar dat dit strand de naam Diamond Beach heeft gekregen. Zowel in het meer als op het stand liggen het hele jaar door stukken gletsjerijs. Afhankelijk van het weer en of het eb of vloed is, ligt er de ene keer meer dan de andere keer.

Bezienswaardigheden: Fjaðrárgljúfur, Fjallsárlón, Jökulsárlón & Diamond Beach
Reistijd: 3,5 uur – 283 km
Overnachten in: Höfn. Aanraders zijn Seljavellir Guesthouse en Höfn Guesthouse.

Dag 5: Het mooiste strand van IJsland en een unieke waterval

Vanaf Höfn is het een kwartiertje rijden naar Stokksnes, het mooiste strand van IJsland. Wat dit strand zo bijzonder maakt zijn de steile puntige bergen die oprijzen aan de rand van een lagune. Deze pieken zijn wel tot 454 meter hoog en dat, in combinatie met het zwarte strand, zorgt voor een geweldig uitzicht. Hiernaast vind je er ook een strand waar vaak zeehonden liggen, een oud NAVO radar station en een vikingsdorpje dat ooit gebouwd is voor een filmset. Tijdens vloed loopt een groot deel van het gebied onderwater en door de weerspiegeling kan je hier dan ook geweldige foto’s maken maar ook tijdens eb is Stokksnes minstens net zo mooi. Bij de ingang vind je het Viking Café waar je een entree ticket moet kopen en een kaartje meekrijgt waarop te zien is waar je al het bovengenoemde kan vinden.

Op de weg terug naar Vik kom je langs het Nationale Park Skaftafell waar je een mooie wandeling kan maken. Het hoogtepunt van deze wandeling is toch wel de Svartifoss waterval die is omgeven door kolommen van zwart basalt. Deze basaltkolommen zijn ontstaan doordat lava heel langzaam afkoelde en daardoor het gesmolten gesteente kon kristalliseren. Een uniek gezicht waarvan je bijna zou zeggen dat het door de mens gemaakt is. 

Een andere hele gave optie is om hier een wandeling te maken over de grootste gletsjer van Europa. Omringd door besneeuwde bergtoppen van wel 2000 meter hoog, wandel je hier met speciale metalen pinnen onder je schoenen langs de scheuren van de gletsjer. Dit is altijd een georganiseerde tour en boek je hier.

Bezienswaardigheden: Stokksnes, Skaftafell, Svartifoss & gletsjer wandeling
Reistijd: 3,5 uur – 286 km
Overnachten in: Vík. Aanraders zijn Sólheimahjáleiga Guesthouse en Black Beach Suites.

Dag 6: De bijzondere bezienswaardigheden rond Vík

Vík is het meest zuidelijk gelegen dorpje van IJsland met zo’n 300 inwoners. Het is een perfecte uitvalsbasis voor een aantal bezienswaardigheden in het zuiden. Een van die bezienswaardigheden is het DC-3 vliegtuigwrak dat de startlocatie was van Wie is de Mol 2012. Door een brandstoftekort moest het vliegtuig in 1973 een noodlanding maken op de uitgestrekte zwarte vlakte van Zuid-IJsland. De afgelopen jaren transformeerde het vliegtuig van een geheim plekje naar een redelijk drukbezochte fotospot. Wil je het vliegtuigwrak voor jezelf hebben? Dan moet je er vroeg bij zijn en rond 7 uur op de parkeerplaats staan. Vanaf hier is het nog een uur lopen naar het vliegtuigwrak. 

Hierna is het een klein stukje rijden naar het Dyrhólaey viewpoint. Aan de ene kant kijk je uit over kilometers lang zwart strand en aan de andere kant vind je een bijzondere rotsformatie. Met een beetje geluk kan je hier ook de papegaaiduikers oftewel puffins spotten. 

De volgende stop is Hálsanefshellir. Dit is een enorme basaltformatie met meerdere grotten die zijn ontstaan door erosie tijdens vloed. Het is slim om deze plek te bezoeken tijdens eb zodat je er omheen kan lopen en gelijk een mooie strandwandeling kan maken. Dit is namelijk een prachtig zwart strand. Loop helemaal door naar links en klim op het einde over een paar rotsen heen en je staat op een filmlocatie uit Game of Thrones. Hier zie je 4 rotsen die kaarsrecht omhoog staan in de zee.

Tip: Heb je op dag 3 de wandeling boven Skógafoss overgeslagen dan heb je vandaag misschien nog wat tijd over om daar alsnog heen te gaan. Het is namelijk maar zo’n 20 minuten rijden vanaf hier.

Bezienswaardigheden: DC-3 vliegtuigwrak, Dyrhólaey & Hálsanefshellir
Reistijd: 1 uur – 60 km
Overnachten in: Vík. Aanraders zijn Sólheimahjáleiga Guesthouse en Black Beach Suites.

Dag 7: Terug naar Reykjavik rijden en de Blue Lagoon

Na alle drukke dagen is het vandaag tijd om het iets rustiger aan te doen. De Blue Lagoon heb je vast al wel eens voorbij zien komen op Facebook of Instagram en is de ideale plek om jezelf eens helemaal te verwennen. Deze spa heeft zijn naam gekregen door het lichtblauwe water dat een mengsel is van zout en zoet water dat geothermisch verwarmd is. Het water komt van wel 2000 meter diep uit de aarde en de temperatuur van de baden is verschillend tussen de 37 en 40 graden. De blauwgroene kleur ontstaat door een combinatie van silica, algen, mineralen en de zon die erop schijnt.

Je moet al ver van te voren een ticket reserveren want de Blue Lagoon laat iedere dag maar een beperkt aantal mensen binnen. De tickets beginnen vanaf €59 en hiermee mag je zolang blijven als je wil. Daarbij krijg je een kluisje, handdoeken en een drankje naar keuze.

Bezienswaardigheden: Blue Lagoon
Reistijd: 3,5 uur – 270 km
Overnachten in: Reykjavik. Aanraders zijn A Townhouse Hotel en Exeter Hotel.

Dag 8: Reykjavik verkennen

De laatste dag heb je alle tijd om de meest noordelijk geleden hoofdstad ter wereld te verkennen. Reykjavik is lekker modern met een gezellig centrum waar je heerlijk kan eten, goed kan uitgaan en nog beter kan shoppen. Het centrum is niet heel groot en daardoor kan je bijna overal naartoe wandelen. Lijkt het je wat om walvissen te spotten dan kan je mee met een whale watching tour. Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in Reykjavik? Lees dan onze tips voor Reykjavik.

Bezienswaardigheden: Reykjavik
Reistijd:
Overnachten in: Reykjavik. Aanraders zijn A Townhouse Hotel en Exeter Hotel.

Onze favoriete (betaalbare) adresjes in IJsland

Zoals op al onze reizen, zijn we ook in in IJsland weer op zoek gegaan naar hotels en guesthouses waar je echt waar voor je geld krijgt. Fijne adresjes waar je je snel thuis voelt. Nou zijn de hotels in IJsland alles behalve goedkoop dus hebben we ook veel gelet op de prijs. Daarbij hebben we er rekening mee gehouden dat alle hotels uit onze selectie een keuken hebben waar je gebruik van mag maken. Zo kan je een boel geld besparen en daarbij is de keuken vaak een gezellige plek waar je andere reizigers kan ontmoeten. Ben je benieuwd naar de accommodaties die wij aanraden voor deze reisroute? Check dan hier het lijstje met onze favoriete betaalbare hotels en guesthouses in IJsland.