Reykjadalur hotspring: baden in een warme rivier in IJsland

IJsland is het land van vuur en ijs, én natuurlijk van de hotsprings! Wat is er nou lekkerder dan in het koude IJsland een plons te nemen in een warm bad, midden in de natuur. IJsland kent vele natuurlijke hotsprings, maar de Reykjadalur hotspring is een unieke hotspring omdat dit een rivier is. De rivier ligt in een prachtige groene vallei en de wandeling er naartoe is op zich is al de moeite waard. Je wandelt door een geothermisch gebied vol met warmtebronnen, stoom en kokende poelen. Na een deze fijne wandeling is het onwijs lekker om in een warme rivier te relaxen. 

Hoe kom je bij de Reykjadalur hotspring?

Het beginpunt van de wandeling ligt maar op 45 minuten rijden vanaf Reykjavik en je komt er in principe langs wanneer je de Golden Cirkel bezoekt. De wandeling naar de rivier is 3 kilometer en je doet er ongeveer een uur op. Op de heenweg is het vooral bergopwaarts maar het is geen moeilijke trial. De terugweg is het veelal bergafwaarts waardoor je waarschijnlijk een stukje sneller beneden bent. Al met al moet je rekenen op zo’n 3 tot 3,5  uur voor de hele activiteit maar dit is ook erg afhankelijk van hoe lang je bij de hotsprings blijft en hoe vaak je onderweg stopt.

Wat moet je weten voordat je gaat?

  • Bij de parkeerplaats zijn openbare toiletten en aangezien je tijdens de wandeling en bij de rivier geen wc’s tegenkomt, is het slim om van te voren even te gaan.
  • Zet je preutsheid opzij want er zijn geen kleedhokjes om je in om te kleden. Wel is er een soort schot waar je achter kan staan. Je bent in IJsland, iedereen moet zich omkleden en de kans is groot dat je niemand ooit nog ziet.
  • Neem een handdoek mee. Dit is ook handig om je mee om te kleden.
  • Het is ook fijn om een plastic zak mee te nemen om je natte spullen in te doen.
  • De rivier heeft verschillende temperaturen. Hoe dichterbij je bij de bron komt, hoe warmer het wordt. Zo kan je helemaal je eigen temperatuur bepalen.
  • Het weer in IJsland is wisselvallig. Wij kregen tijdens deze hike maar liefst zes stortbuien over ons heen en de zon is een keer of vier doorgebroken. Een regenpak is dus geen overbodige luxe en trek laagjes kleding aan die je uit kan trekken wanneer de zon gaat schijnen.