10 Tips voor een bezoek aan de Galapagos Eilanden

De Galapagos Eilanden vormt een unieke plek op aarde door de vele soorten flora en fauna die alleen hier voorkomen. Maar liefst 20% van alle dieren die je hier kunt spotten zijn alleen op de Galapagos Eilanden te bewonderen. Deze archipel telt 19 grotere vulkanische eilanden en meer dan 100 kleinere eilanden die verspreid liggen in de Stille Oceaan op 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador. Zowel de boven- als onderwaterwereld zijn adembenemend mooi en dit is dan ook een typische bucketlist bestemming voor vele reizigers. Hoe je de Galapagos Eilanden kunt bezoeken lees je in deze mini reisgids vol met praktische tips voor deze unieke reisbestemming.

Hoe zijn de Galapagos Eilanden ontstaan?

De archipel is enkele miljoenen jaren oud en beslaat gezamenlijk een oppervlakte van 8.000 km². De eilanden zijn ontstaan door vulkanische uitbarstingen, wat heeft geresulteerd in unieke flora en fauna. De bekendheid van de eilanden is ontstaan door de wereldberoemde evolutietheorie van Charles Darwin die hier een groot onderzoek heeft gedaan 1835. Van oudsher is de eilandengroep nooit verbonden geweest met het vasteland. Leguanen en andere diersoorten hebben zich op drijfhout op de oceaan voortbewogen en andere dieren zijn mogelijk meegelift op de vele schepen die in het verleden langs deze eilanden voeren. Vervolgens zijn ze op de Galapagos Eilanden geïsoleerd geraakt. Door de afzondering hebben veel diersoorten zich in de loop der tijd evolutionair aangepast om te kunnen overleven op de Galapagos. Zo zijn de leguanen onderwater gaan leven en van kleur veranderd om hun voedsel beter te kunnen verteren. Sommige vogels leven op de grond omdat zij op de Galapagos nauwelijks natuurlijke vijanden hebben.

In 1959 is de Charles Darwin Stichting opgericht. Deze stichting zet zich tot de dag van vandaag in voor het behoud van de natuurlijke evenwicht van de Galapagos Eilanden. Sinds 1978 staan de Galapagos Eilanden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hoe kom je op de Galapagos Eilanden?

Zoals je in de inleiding kon lezen bevinden de Galapagos Eilanden zich op ongeveer 1.000 kilometer van de kust van Ecuador. De meest makkelijke en tevens betaalbare manier om de Galapagos Eilanden te bereiken, is per vliegtuig vanuit Quito of Guayaquil naar Isla Baltra of San Cristobal. Dit zijn de enige luchthavens op de Galapagos Eilanden. De vliegtijd verschilt niet veel, dus het ligt vaak aan je reisroute waarvandaan je vliegt.

De luchtvaartmaatschappijen Avianca en Latam Airlines vliegen dagelijks naar de Galapagos Eilanden. Let er op dat je bij het boeken van je vliegtickets voor een luxe pakket kiest, omdat de basispakketten alleen zijn voor de lokale bevolking. Als je dit niet doet, dien je op het vliegveld $150 te betalen. Ook vanuit de rest van de wereld zijn deze luchthavens (met een tussenstop) te bereiken.

Update: Het niet meer verplicht om als reiziger het luxe pakket te kiezen. Je kunt dus voor het goedkoopste pakket gaan, mocht je dat willen.

Vanaf het vliegveld op Isla Baltra vertrekken bussen naar de dorpjes op de eilanden. Je kunt een kaartje kopen bij het kantoor aan de rechterkant zodra je de aankomsthal uitkomt. De bus brengt je naar het kanaal tussen Isla Baltra en Santa Cruz, waar je vervolgens met een kleine boot naar de overkant gaat en overstapt op een volgende bus. De kosten voor de boot betaal je aan boord en het busticket aan de overkant van de boot. De totale reis duurt ongeveer een uur en een kwartier.

Vanaf het vliegveld op San Cristobal is het tien minuten lopen naar het dorpje. Als je van plan bent om naar een andere bestemming op de Galapagos Eilanden te reizen, lees dan verderop de informatie onder het kopje Vervoer op en tussen de Galapagoseilanden.

Tip: Zorg ervoor dat je ruim op tijd op het vliegveld aanwezig bent. Voor het inchecken moet je namelijk een transitcard van $20 per persoon betalen en een registratieformulier invullen. De wachtrij hiervoor kan aanzienlijk zijn. Bij aankomst op de Galapagos Eilanden verloopt het proces iets anders dan gebruikelijk. Na het betalen van $100 per persoon voor de entree van Galapagos National Park, kun je naar de bagageband. Houd er rekening mee dat je bagage eerst wordt gecontroleerd door het quarantaine personeel van de Galapagos Biosecurity Agency voordat je jouw bagage mee kan nemen.

Kiezen tussen een cruise of zelfstandig rondreizen

Een bezoek aan de Galapagos Eilanden vergt wat meer voorbereiding dan een gemiddelde reis. Dat komt door de afgelegen ligging en omdat de bezienswaardigheden verspreidt liggen over verschillende eilanden. Er zijn meerdere manieren om de Galapagos Eilanden te bezoeken en deze manieren zijn heel verschillend van elkaar. Je kunt kiezen voor een meerdaagse cruise of het maken van verschillende dagtrips. Wij combineerden deze twee reismethoden en verbleven in totaal 12 dagen op de Galapagos Eilanden. We deden een vijfdaagse cruise en de rest van de tijd hebben we doorgebracht op de eilanden Santa Cruz en San Cristobal. Hieronder nemen we beide opties met je door en benoemen we de voor- en nadelen van cruises en dagtrips.

Tip: Bereid je reis naar de Galapagos Eilanden goed voor. Je wilt je kostbare tijd op de eilanden niet verspillen aan onnodig uitzoekwerk. Daarbij komt kijken dat het internet (zowel wifi als het netwerk met je simkaart) heel traag is op de Galapagos Eilanden, waardoor het lastig is om zaken uit te zoeken.

Optie 1: Galapagos Eilanden verkennen met een cruise

De mooiste en makkelijkste manier om de Galapagos Eilanden te ervaren is met een meerdaagse cruise. Eerlijk gezegd hadden wij niet meteen het juiste beeld van zo’n cruiseboot. Je denkt al gauw aan die immense cruiseschepen en dat past niet helemaal bij de idyllische Galapagos Eilanden, toch? Gelukkig heeft het grootste deel van de boten heeft maar plek voor ongeveer 20 personen exclusief staf en gids. De cruiseboten varen op routes die vooraf vastgelegd zijn door het Galapagos National Park. Afwijken van de route en/of tijdschema is niet toegestaan. Onderweg kom je af en toe andere cruiseboten tegen,  maar dankzij het tijdschema ontloop je elkaar tijdens de activiteiten en krijgen de dieren tussen de groepen door hun welverdiende rust.

Een reis door de Galapagos vereist ook dat je met een gids op pad gaat. Elke gids mag maximaal 16 personen begeleiden. Dus het typische beeld van een massale cruiseboot is hier gelukkig toch anders. Voor een overzicht van beschikbare cruises en tarieven kijk je op Liveaboard.com. Een cruise bij de Galapagos Eilanden is helaas niet goedkoop maar elke euro waard. Voor ons staat dit met stipt op nummer 1 van onze reis door Zuid- en Midden-Amerika. Wij vonden het de meest unieke ervaring. Je waant je in een wereld vol met de meest bijzondere dieren en prachtige landschappen. Met een cruise kun je je volledig concentreren op de ervaring en de natuur, zonder dat je ergens over na hoeft te denken, want er staat een complete crew voor je klaar. Je slaapt op de boot, krijgt heerlijk eten en drinken en beschikt over een gids met oneindig veel informatie en inspiratie.

Tip: Wanneer je de tijd hebt kun je ook prima een cruise combineren met het zelfstandig bezoeken van de grotere eilanden. Dat is wat ons betreft juist een aanrader!

Varen de cruises allemaal dezelfde route?

Een ander voordeel van een cruise door de Galapagos Eilanden is dat je op plekken komt waar je met dagtrips niet snel zult komen. Deze plekken zijn verder weg van de hoofdeilanden of zijn erg prijzig om met een dagtrip te bezoeken. Zo ben je verzekerd van een bijzondere ervaring en ontloop je de drukte van andere toeristen. Doe van tevoren onderzoek naar welke dieren je graag wilt zien, waar deze te zien zijn en kies op basis hiervan je route en boot. Elke route heeft specifieke activiteiten en op elk eiland zijn er verschillende dieren te spotten. Afhankelijk van het seizoen kun je zelfs walvishaaien en orka’s spotten bij de Galapagos Eilanden. Het is niet mogelijk om een eigen route te maken of van de vastgestelde route af te wijken. Alles staat vast, zelfs de tijd die je hebt op een eiland of een snorkelplek gaat spenderen.

Hoe ziet je gemiddelde dag eruit op een cruiseboot bij de Galapagos Eilanden?

Een gemiddelde dag tijdens een cruise bij de Galapagos Eilanden staat vol met verschillende activiteiten. Gedurende de dag duik je het water in om te snorkelen, verken je het land om meer te leren over de flora en fauna en maak je een tochtje met een dingy (rubberboot). Geen dag is hetzelfde en je blijft je verbazen over al het moois dat je ziet. Tussen de activiteiten door word je verwend met snacks of een maaltijd. Natuurlijk heb je ook de tijd om te ontspannen en van de zon te genieten. Terwijl de boot naar de volgende bestemming vaart, kun jij het wateroppervlak afspeuren naar zeedieren. Als de volgende bestemming verder weg is, vaart de boot soms ook in de avond of nacht.

Wat kost een cruise bij de Galapagos Eilanden?

De kosten van een cruise door de Galapagos Eilanden variëren en zijn afhankelijk van de duur van de cruise. Daarnaast zijn er verschillende kwaliteitsklassen die de prijs per dag bepalen. Deze klassen variëren van economy yachts en budget yachts tot midrange yachts, first class en luxury yachts. De klasse bepaalt bijvoorbeeld in wat voor soort kamer je slaapt, of snorkelspullen zijn inbegrepen, of er een jacuzzi aan boord is en of alcoholische dranken zijn inbegrepen. Kijk dus goed wat de boot precies voor welke prijs aanbiedt en vergelijk dit met andere boten. De prijsrange loopt ongeveer van €280 tot €750 per dag, exclusief eventuele last minute kortingen. Op Liveaboard.com kun je de verschillende boten vergelijken en je cruise boeken.

Goed om te weten: De meeste cruises vertrekken vanaf Santa Cruz, maar starten vanaf San Cristobal is ook een optie. Cruisen kan vanaf 3 dagen en 2 nachten, maar ook hierin variëren de opties. Het meest gebruikelijk is de vijfdaagse cruise, zoals ook wij deden.

De voor- en nadelen van een cruise

Twijfel je nog over de manier waarop je de Galapagos Eilanden wil ontdekken? Hieronder lees je de voor- en nadelen van een trip met een cruise.

Voordelen van een cruise:

 • Complete ontzorging door de crew, dus geen gedoe met regelen na het boeken
 • Slechts één keer je tas uitpakken omdat je op de boot slaapt
 • Bezoek unieke plekken met minder toeristen waar je anders niet kunt komen
 • De boot vaart ’s nachts, waardoor je overdag meer tijd hebt om van de natuur te genieten
 • Grotere kans op het spotten van speciale dieren, zoals walvishaaien en orka’s

Nadelen van een trip met een cruiseboot:

 • Vaak hoge kosten en mogelijk verborgen extra kosten, zoals fooi, snorkelsets of wetsuits

Optie 2: Zelfstandig de Galapagos Eilanden verkennen

Past een meerdaagse cruise door de Galapagos Eilanden niet in je budget of sluiten de beschikbare routes niet aan bij je wensen, dan kun je de Galapagos Eilanden ook zelf verkennen. Je kunt met de ferry eenvoudig tussen de grootste eilanden reizen en vanuit daar met de boot dagtrips maken. Dit is een goede optie voor degenen die graag wat flexibiliteit willen behouden of met een klein budget reizen. Bovendien kan het ook leuk zijn om een cruise en het zelfstandig rondreizen te combineren. Grote delen van de eilanden Santa Cruz, San Cristobal en Isla Isabela zijn zelfstandig te ontdekken, maar sommige afgelegen plekken zijn alleen bereikbaar met een boot en/of gids, oftewel een dagtrip.

De verschillende eilanden om zelf te verkennen en om dagtrips vanuit te boeken

Elk eiland heeft weer iets anders te bieden. Hieronder delen we de bezienswaardigheden en activiteiten per eiland en ook welke dagtrips er mogelijk zijn. Verderop in het artikel geven we je ook nog meer informatie over het vervoer op en tussen de eilanden, eten & drinken, overnachtingsmogelijkheden en andere praktische tips. We raden aan om ongeveer 2 à 3 dagen per eiland te verblijven. Heb je net te weinig tijd, sla dan een eiland over om te voorkomen dat je alles gehaast moet bezoeken.

Santa Cruz

Santa Cruz is het populairste eiland van de Galapagos. De voorzieningen en mogelijkheden zijn hier dan ook het beste. Wat ons betreft is dit de beste start van je Galapagos avontuur. De volgende plekken en activiteiten zijn aanraders.

 • Tortuga Bay Beach: Dit strand ligt op 40 minuten lopen vanaf Puerto Ayora. Je kunt er ook heen met een watertaxi die vertrekt van de pier in Puerto Ayora. Je geniet hier van een uitgestrekt hagelwit strand waar zeeschildpadden jaarlijks hun eieren leggen. Voor zwemmen en snorkelen is het aan het einde van het strand het beste. We zagen hier zeeschildpadden, kleurrijke vissen en een baby hamerhaai.
 • Las Gritas: Dit is een populaire bestemming waar je heerlijk kunt zwemmen, snorkelen en klifduiken in een canyon. Een gids is verplicht en je betaalt zo’n €10 per persoon.
 • Playa Los Alemanes: Het strand bij aankomst voor Las Gritas, heet Playa Los Alemanes. Dit is een heerlijke plek om een middag te relaxen. Om bij Las Grietas en Playa Los Alemanes te komen neem je de watertaxi voor $1 vanaf de pier in Puerto Ayora.
 • Rancho Primicias/Giant Tortoise Reserve: Bezoek dit reserve in de highlands van Santa Cruz en bewonder de grootste landschildpadden ter wereld. Een gids vertelt je over deze indrukwekkende dieren en je kunt ook door lava tunnels lopen. Je kunt er komen met de bus vanaf de haven in Puerto Ayora of met een taxi.
 • Charles Darwin Research Station: Ben je een geschiedenisliefhebber en wil je meer leren over Galapagos Eilanden dan is dit de uitgelezen plek. Naast een klein museum kun je hier ook babyschildpadjes zien. Dit kan alleen met een begeleide tour die voor de ingang van het museum start.
 • Huur een fiets: Verken op deze manier al de hoogtepunten van het eiland. Er zijn speciale fietspaden aangelegd, zodat reizigers het eiland veilig kunnen verkennen.
 • De haven van Puerto Ayora: De haven is al een bezienswaardigheid op zich. Je vindt hier zeeleeuwen, leguanen en je ziet er geregeld baby Galapagos haaien en hamerhaaien rondzwemmen.

Vanaf Santa Cruz vertrekken dagelijks meerdere boten voor dagtrips naar El Pinzon, Santa Fe en Santiago. De dagtochten variëren tussen €125-220. Het programma verschilt, met vaak twee snorkelspots en tijd om je hengel uit te gooien tijdens het varen. Er zijn ook dagtrips op het land om de fauna en flora te verkennen, altijd onder begeleiding van een gids. Vraag goed naar wat bij de prijs is inbegrepen, vaak zijn lunch en snorkelspullen inclusief, maar dit verschilt per aanbieder.

San Cristóbal

San Cristóbal is hét eiland voor wie wilt duiken en snorkelen op de Galapagos Eilanden. Onze favoriete activiteit hier is het snorkelen met zeeleeuwen. Ga je de highlands van San Cristóbal in? Dan bezoek je de reuzenschildpadden en leguanen. Hieronder lees alle tips voor dingen die je niet mag overslaan in San Cristóbal;

 • Muelle Tijeretas: Dit park ligt twintig minuten lopen van het dorp. Het park is gratis toegankelijk en heeft verschillende hoogtepunten. Loop als eerste naar het uitzichtpunt Mirador Cerro Tijeretas. Vind je het niet erg om nog een stuk verder te lopen, dan kun je het pad door de bosjes voor 45 minuten vervolgen naar Playa Tijeretas, terwijl je onderweg nog een ander strandje tegenkomt. Hier kun je zelfs met nieuwsgierige (baby) zeeleeuwen zwemmen, die vrolijk op je afkomen. Schrik niet van hun speelse gedrag, ze willen gewoon kennismaken! In hetzelfde park vind je ook Playa Punta Carola, een ander heerlijk strand.
 • Playa Mann: Geniet hier van een prachtige zonsondergang. De haven van San Cristobal is een geweldige plek om je ogen uit te kijken omdat het vol zit met zeeleeuwen.
 • Playa Loberia: Op 35 minuten lopen van het dorpje kun je fantastisch snorkelen en schildpadden bewonderen.
 • Dagtours: Vanaf San Cristobal zijn er diverse mogelijkheden, zoals de Highlands, Kicker Rock, de 360-tour en uitstapjes naar Isla Espanola en Punta Pitt.

Isla Isabela

Het grootste eiland van de Galapagos eilanden is Isla Isabela. Met zes vulkanen en vele plantensoorten die alleen op dit eiland voorkomen is er genoeg te zien. Hieronder vind je onze favoriete activiteiten van Isla Isabela.

 • Puerto Villamil: Dit is een heerlijk strand om een dagje te relaxen.
 • Poza de los Flamingo’s: Zoals de naam al zegt, hier kun je flamingo’s spotten.
 • Concha de Perla: Een prachtige snorkelplek dichtbij het dorpje. Ga vroeg om de drukte te vermijden. Let op: bij hoogwater kan zwemmen hier gevaarlijk zijn dus check vooraf hoe laat het eb is wanneer jij er bent.
 • Fiets huren: Ook dit eiland is geschikt om fietsen te huren. Een leuke route die je af kan leggen is die naar El Muro de Las Lágrimas. Onderweg is de kans groot dat je landschildpadden tegenkomt. Check de uitzichtpunten en de stranden met als laatste hoogtepunt El Estero. Deze route is 6,5 km tot El Muro de Las Lágrimas. Ook gangbaar te voet, maar het kan erg warm zijn op de Galapagos Eilanden. Neem dus voldoende water mee.
 • Surfen: Isla Isabela is een geschikte plek voor beginners. Kun je al redelijk surfen, dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Bezoek Galapagosbikeandsurf.com voor alle surf informatie en lessen.
 • Tortoise Breeding Center: Net als op de andere eilanden is hier ook een schildpadcentrum. Je kunt vanuit Puerto Villamil wandelen naar het Tortoise Breeding Center.

Zin in een actievere activiteit? Op Isla Isabela zijn er volop actieve activiteiten te beleven! Hier zijn enkele aanraders:

 • Sierra Negra: Maak een wandeling naar Sierra Negra en ontdek de op een na grootste krater ter wereld. Een indrukwekkende ervaring voor natuurliefhebbers.
 • Tintoreras Islet: Bezoek de pinguïns bij eiland Tintoreras Islet per kajak en peddel naar dit bijzondere eiland. Ontmoet schattige pinguïns in hun natuurlijke habitat, echt een onvergetelijke ervaring!
 • Los Tuneles: Tour naar Los Tuneles en verken de unieke eilandjes, gevormd door lavastromen, waar je door tunnels vaart. Het landschap hier is adembenemend en een echte must-see.

Als je van duiken houdt, zijn dit enkele fantastische duikplekken:

 • Cowley Islet
 • Tortuga Islet
 • Cape Marshall
 • Cuatro Hermanos Islets. Let op: directe toegang tot dit eiland vanaf San Cristobal is niet mogelijk, maar het is de reis waard.

Tip: Heb je geen eigen snorkelset? Bij de meeste touragencies kun je deze huren.

De voor- en nadelen van zelfstandig de Galapagos verkennen

Ook het zelfstandig de eilanden verkennen heeft voor- en nadelen.

Voordelen van eilandhoppen in combinatie met dagtrips

 • Meer flexibiliteit en vrijheid in het samenstellen van je route
 • Eilandhoppen is goedkoper dan een volledige cruise
 • Je hebt de vrijheid om te kiezen waar je wilt eten en drinken

Nadelen van eilandhoppen in combinatie met dagtrips

 • Dagtrips brengen je naar bijzondere plekken, maar kunnen drukker zijn dan cruises
 • Het uitzoeken van routes en activiteiten vergt meer tijd
 • De reis zelf kan langer duren dan de tijd die je in het water of op het land doorbrengt
 • De boten voor dagtrips zijn vaak kleiner, waardoor zeeziekte vaker voorkomt als je hier gevoelig voor bent

Vervoer op en tussen de drie bewoonde eilanden Santa Cruz, San Cristobal en Isla Isabela

Santa Cruz, San Cristobal en Isla Isabela zijn de drie hoofdeilanden van de Galapagos. Voor het vervoer tussen de eilanden ben je aangewezen op een ferry of een vliegtuig. Beide opties zijn prijzig en tijdrovend, dus het is verstandig om goed te overwegen welke eilanden je wilt bezoeken en welke route je wilt nemen. De veerboot vaart alleen tussen Santa Cruz en Isla Isabela en tussen Santa Cruz en San Cristobal. Er is geen directe verbinding tussen Isla Isabela en San Cristobal.

Een one-way ticket voor de ferry is $30 en duurt ongeveer 2 uur. Als je de voorkeur geeft aan een iets luxere boot, betaal je $35. We raden aan om de veerboot tickets 1 tot 2 dagen van tevoren te boeken. De ferry’s vertrekken om 7 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Op de dag van vertrek meld je je bij de desbetreffende haven. Vanaf hier neem je een georganiseerde watertaxi van $1 naar de ferry.

Tip: Je betaalt belasting wanneer je naar of van een eiland komt. Bewaar dit ticket, hiermee krijg je namelijk 10% korting bij geselecteerde horecagelegenheden op de eilanden.

Op Santa Cruz rijden bussen die je naar de meeste delen van het eiland kunnen brengen. Ook zijn er taxi’s beschikbaar die herkenbaar zijn aan hun witte pick-up trucks. Op San Cristobal vind je ook deze taxi’s. Op Isla Isabela is de meest voorkomende vervoerswijze een fiets, omdat er nauwelijks auto’s op het eiland zijn.

Duiken op de Galapagos Eilanden

Voor duikliefhebbers is de onderwaterwereld van de Galapagos een waar paradijs. De lokale touragencies bieden een overvloed aan duikmogelijkheden aan op de eilanden. Vooral de eilanden Darwin en Wolf zijn heel geschikt om te duiken. Je vindt hier mantaroggen, honderden hamerhaaien en nog veel meer indrukwekkende zeedieren. Vergeet ook San Cristobal niet, dat als uitstekend vertrekpunt dient voor duikavonturen.

De cruise- of dagtrips van tevoren vastleggen of last minute boeken?

Een cruise door de Galapagos Eilanden of dagtrips boeken kan allemaal vooraf online of ter plekke bij een van de vele touragencies op de eilanden. Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. Hieronder nemen we je mee in de mogelijke afwegingen die je kunt maken.

Op Liveaboard.com kun je een flinke verzameling boten vergelijken en boeken. Hier kun je je helemaal inlezen over de verschillende opties, zoals de kwaliteitsklasse, het maximaal aantal passagiers, de route en wat er bij de prijs is inbegrepen. Vaak scoor je betere deals wanneer je enkele dagen voor vertrek boekt maar het kan ook zijn dat de leukste routes en boten dan al volgeboekt zijn. Online boeken geeft je de zekerheid van een plekje op de boot en de gewenste route.

Maar er is ook een alternatieve manier. Start je trip in Puerto Ayora op Santa Cruz en struin alle touragencies op het eiland af. Gun jezelf de tijd en trek hier minimaal één hele dag voor uit. De tour agencies laten je op een kaart zien welke route je gaat varen, welke kwaliteitsklasse de boot heeft, welke activiteiten je gaat doen en welke dieren je kunt spotten. En het mooie is, het kan je honderden euro’s besparen in vergelijking met het online aanbod. Het enige is dat je misschien wat flexibiliteit moet hebben, want je favoriete boot of route kan al volgeboekt zijn. Een klein woordje Spaans helpt hier zeker mee. Als je ter plekke voor een last-minute deal bij een touragency gaat, is het slim om toch ook nog even last minute de website Liveaboard.com te checken want soms kunnen de prijzen daar nog zakken.

Tip: Die gezellige drankjes aan boord kunnen soms aardig prijzig zijn. Het is het proberen waard om te vragen of je zelf wat drankjes mee mag nemen. Bij ons is het gelukt.

Eten, drinken en overnachten op de Galapagos Eilanden

De Galapagos Eilanden liggen ver van het vasteland. Hierdoor moet alles geïmporteerd worden en liggen de prijzen van eten en drinken hoger dan op het vasteland. Er is ruim keuze uit verschillende supermarkten, restaurants en barren. Boodschappen doe je in de hoofdstraat van Santa Cruz. Er is een markt waar je relatief goedkoop groente en fruit kan halen. Wil je graag zelf koken? Boek dan een accommodatie met (gedeelde)keuken.

Ga je liever uit eten bij een lokaal restaurant en wil je niet teveel geld kwijt zijn? Dan is een dagmenu een goede optie. Je betaalt hiervoor rond de €5 en krijgt een goed gevuld bord. Gemiddeld betaal je €10 – €15 voor een eenvoudige lunch en ga je voor €15 – €20 dineren. De straat Charles Binford is hier de perfecte locatie voor op Santa Cruz. Enkele aanraders zijn: De empanadas van Empanadas Galapagueñas Milenita of een snack bij Galapagos Deli en een heerlijke kop koffie bij Coffee 158.

Op de Galapagos Eilanden kun je geen water uit de kraan drinken. Schrik daarnaast niet van de prijzen van alcoholische dranken. Bij veel winkels betaal je statiegeld voor flesjes bier, bewaar het bonnetje dus goed en lever de flesjes in als ze leeg zijn.

De gemiddelde prijs voor een overnachting op de Galapagos Eilanden in een basic tweepersoonskamer is rond de €35. Natuurlijk kun je er ook veel luxere accomodaties vinden die wat meer kosten.

Tip: Let goed op of je accommodatie een airco heeft. De temperatuur op de Galapagos is het gehele jaar tropisch warm.

De beste reistijd voor de Galapagos Eilanden

De beste reistijd voor de Galapagos Eilanden is van februari tot en met april, tijdens het natte seizoen. In deze periode regent het iets meer dan gedurende de rest van het jaar. Echter, dit seizoen biedt ook voordelen zoals het warmere en helderdere zeewater, evenals een kalmere zee. Ideaal als je activiteiten op en in het water wilt doen zoals snorkelen en dagtrips naar de omliggende eilanden. Bovendien zijn de eilanden in deze tijd van het jaar het groenst. September is de enige maand die je beter kunt vermijden. De wind is dan erg krachtig en veel boten worden uit het water gehaald voor onderhoud. De drukte op de Galapagos Eilanden wordt door de Ecuadoraanse overheid gereguleerd. Hierdoor is het er nooit te druk.

Extra kosten voor een bezoek aan de Galapagos Eilanden

Voordat je dan eindelijk op de plaats van bestemming bent, zijn er na het boeken van je vlucht, accommodatie en eventuele cruise nog een aantal kosten om rekening mee te houden. Zoals eerder benoemd betaal je bij het vliegveld al $20 belasting. Eenmaal aangekomen op de Galapagos betaal je nog eens $100 voor het nationale park.

Bespaar tip: Er zijn pinautomaten op de drie hoofdeilanden in de Galapagos, maar de transactiekosten zijn hoger dan op het vasteland. Ook is het maximale bedrag dat je per transactie kunt opnemen lager. Je kunt pinnen bij de reisbureaus maar vaak betaal je minimaal 5% toeslag. Het is dus verstandig om alvast een deel cash op te nemen op het vasteland van Ecuador.