10 Praktische tips voor een stedentrip Rome

Een stedentrip Rome staat bij de meeste mensen wel ergens op de bucketlist. Dat is niet zo gek want in de eeuwenoude straten van Rome wandel je langs indrukwekkende bouwwerken en geniet je van het relaxte Italiaanse leven. Voor vertrek is het slim om alvast wat praktische tips voor je stedentrip Rome te lezen, want hoe kom je eigenlijk van het vliegveld naar het centrum van Rome? Hoe vermijd je lange wachtrijen bij drukke bezienswaardigheden en wat zijn de leukste wijken om te verblijven? In dit artikel lees je 10 praktische tips voor Rome zodat je het meeste uit je stedentrip haalt! 

Plan je stedentrip Rome buiten de vakantieperiode

Één van de beste tips die we je kunnen geven is om de vakantieperiode te vermijden als je naar Rome gaat. Wist je dat jaarlijks zo’n 48 miljoen toeristen de hoofdstad van Italië bezoeken? Rome is altijd al een drukbezochte stad, maar in de vakantieperiode is het er echt heel druk. De vakantieperiodes zijn dan bijvoorbeeld de Nederlandse schoolvakanties (voorjaarsvakantie, meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie) maar ook de feestdagen waarop je lange weekenden hebt, zoals Pasen en Pinksteren. In die vakantieperiodes zijn de vliegtickets en hotels vaak een stuk duurder, net zoals in de weekenden. Als het kan is het dus slim om je stedentrip Rome buiten deze periodes te plannen.

Huur een fiets tijdens je stedentrip Rome

Veel van de populaire bezienswaardigheden in Rome liggen relatief dicht bij elkaar. Je kunt dus veel van de stad te voet zien, maar feit blijft altijd: je ziet meer van de stad als je met een fiets op pad gaat. Wij huurde een fiets bij Baja Bikes, een organisatie die naast fietshuur ook tours door Rome organiseert. Of je nou in je eentje op pad gaat of met een gids die je van alles vertelt over Rome, fietsen is altijd een goed plan! Het verkeer in Rome kan een beetje hectisch zijn, maar als je goed oplet en je aan de regels houdt dan kun je prima fietsen in Rome en op deze manier veel zien tijdens je stedentrip.

monument van Victor Emanuel II Rome

Tips om lange wachtrijen over te slaan in Rome

Wanneer je een stedentrip Rome op de planning hebt staan dan moet je je voorbereiden op de drukte. Drukte in de stad en vooral drukte bij bekende bezienswaardigheden en musea. Je kunt achter in de rij aansluiten en maar zien hoe lang het gaat duren, maar dat is natuurlijk zonde van je tijd. De tijden van deze wachtrijen kunnen soms oplopen tot twee, soms drie uur. Daarom is het aan te raden om van tevoren online skip-the-line-tickets te kopen voor de plekken die je graag wil bezoeken. Boek die tickets wel ruim op tijd, want ze zijn (zeker in het hoogseizoen) snel uitverkocht.

Aanbevolen tickets om voorafgaand aan je stedentrip Rome te kopen

Ontdek Rome met een voordelige pas

In veel Europese steden kun je een pas kopen om (gratis of met korting) toeristische bezienswaardigheden te bezoeken. Ook in Rome is zo’n pas verkrijgbaar – ze hebben zelfs verschillende varianten: Rome Tourist Card, Roma Pass en Vaticaanstad Pass. Afhankelijk van wat je wil doen tijdens je stedentrip in Rome kun je een van deze kaarten kiezen. 

Het verschil in de kaarten zit ‘m vooral in welke bezienswaardigheden je gratis of met korting kunt bezoeken, wel of geen skip-the-line-toegang en het gratis gebruik van openbaar vervoer of niet. De beste keuze is de Rome Tourist Card omdat je daarmee skip-the-line-toegang krijgt tot het Vaticaan museum, het Colosseum en de Sixtijnse Kapel, waarschijnlijk dé plekken die je zeker wil zien in Rome. Met deze pas ben je goedkoper uit dan als je voor deze plekken los tickets zou kopen. Koop je de Roma Pass (voor 48 of 72 uur) dan is het openbaar vervoer gratis en krijg je gratis toegang tot één museum of bezienswaardigheid. Die pas is goedkoper en het openbaar vervoer is inclusief, maar er zit geen skip-the-line-toegang bij inbegrepen. Met de Vaticaanstad Pass krijg je skipe-the-line toegang tot het Vaticaanse Museum, Sixtijnse Kapel en een rondleiding van een gids door Sint-Pietersbasiliek.  

Van het vliegveld naar het centrum van Rome

Rome heeft twee vliegvelden: Fiumicino International Airport (De Leonardo da Vinci) en De Ciampino International Airport. Fiumicino is het grootste vliegveld en hier vliegen voornamelijk de grote luchtvaartmaatschappijen naartoe. Low budget airlines zoals Ryanair vliegen meestal naar Ciampino Airport.

Vlieg je naar Fiumicino Airport dan is de trein de snelste manier om van het vliegveld naar Rome te komen. Vanuit de aankomsthal wandel je zo naar het treinstation en met de Leonardo Express trein sta je in een half uur op het treinstation Roma Termini in het centrum van Rome. Vanaf Ciampino Airport is het iets ingewikkelder om in het centrum te komen maar nog steeds prima te doen. Pak eerst de bus of metro naar het treinstation van Ciampino en vanuit daar reis je verder met de trein naar het centrum van Rome. Als je de keuze hebt dan is vliegen op Fiumicino Airport dus de beste keuze voor een ontspannen start van je stedentrip.

Draag kleding die schouders en knieën bedekt

In Rome (en vooral Vaticaanstad) staan veel kerken en andere religieuze bouwwerken waar je alleen met gepaste kleding naar binnen mag. Je schouders en knieën moeten bedekt zijn en met een tanktop, t-shirt met veel decolleté, korte broek of bijvoorbeeld een hoge split in een rok kom je niet binnen. Ook voor mannen geldt dat een korte broek of tanktop niet is toegestaan. Vaak staat op deze plekken bij de ingang al een bord met wat is toegestaan en wat niet. Neem dus ook luchtige maar bedekkende kleding mee voor je stedentrip Rome.

Tips om geld te besparen tijdens je stedentrip Rome

Je kunt een stedentrip naar Rome zo duur maken als je zelf wilt. Als je veel bezienswaardigheden en een aantal grote musea wil bezoeken dan kan je stedentrip naar Rome al behoorlijk duur worden. Wij hebben een aantal tips waarmee je wat geld kunt besparen in Rome.

  • Neem een hervulbare waterfles mee, want overal in de stad kun je gratis water tappen uit de kleine fonteinen. Goed voor je portemonnee én beter voor het milieu.
  • Iedere eerste zondag van de maand (tussen maart en oktober) zijn musea en bezienswaardigheden als het Colosseum gratis te bezoeken. Het is dan natuurlijk wel extra druk. 
  • Voor een mooi en gratis uitzicht over Rome en de St-Pietersbasiliek moet je naar Terrazza del Pincio (bij Piazza del Popolo). Vooral tijdens de zonsondergang heb je hier adembenemend uitzicht. 
  • Het Panthéon is één van de mooiste bezienswaardigheden van Rome en de entree is helemaal gratis.
  • Een toetje bestellen in een restaurant kan behoorlijk duur zijn. In Rome zit op iedere hoek van de straat een ijssalon die vaak vele malen goedkoper is.

De beste tijden om bezienswaardigheden te bezoeken

Vaticaanstad, de Trevifontein en het Pantheon zijn bezienswaardigheden die je niet kunt missen in Rome. Wil je deze bezienswaardigheden bezoeken zonder te veel anderen om je heen? Dan kun je het beste het tijdstip goed kiezen. Hieronder volgen een aantal tips voor bezienswaardigheden in Rome.

Sint Pietersbasiliek – Bezoek tijdens openingstijd. Het gaat om 7:00 open tussen 1 april t/m 30 september en om 08:00 tussen 1 oktober t/m 31 maart.
Piazza Navona – Vroeg in de ochtend als je een leeg plein wilt fotograferen of aan het eind van de middag/begin van de avond als je de gezelligheid wilt opzoeken.
Trevi fontein – Heel vroeg in de ochtend, maar niet op maandag, woensdag en vrijdag tussen 8:00 – 09:00 want dan wordt de fontein leeggemaakt. 
Pantheon – Half uur voor sluitingstijd.

Verblijf tijdens je stedentrip in de leukste wijken van Rome 

Rome is natuurlijk één groot openluchtmuseum en er is ontzettend veel te doen en te zien. Het is goed om van tevoren alvast even uit te zoeken welke wijken leuk zijn om te verblijven en wat je er allemaal kunt doen. Iedere wijk heeft een namelijk zo zijn eigen sfeer. In ons artikel over de leukste wijken in Rome lees je over de verschillen tussen de wijken. Door in één van deze wijken te verblijven zit je zeker op een fijne plek tijdens je stedentrip.

Tips voor de leukste dingen om te doen in Rome

Zoveel te zien, zo weinig tijd! Waarschijnlijk moet je keuzes gaan maken en goed nadenken over wat je allemaal wil zien en doen in Rome. Om het meeste uit je stedentrip te halen hebben wij alvast 15 tips verzameld voor de leukste bezienswaardigheden in Rome. We geven tips over onze favoriete restaurants en leuke adresjes om te verblijven. Ook lees je over het vervoer in de stad en wat te doen en zien in Rome.