Wandelen bij de spectaculaire berg Seceda in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten is altijd indrukwekkend maar in het natuurpark Puez-Geisler, in de volksmond ook wel Seceda genoemd, is het extra bijzonder. De pieken van Seceda steken kaarsrecht de lucht in en hebben een hoogte van 2518 meter! Het ligt midden in Val Gardena, een van de mooiste skigebieden van Europa, maar in de de zomer is het een paradijs voor wandelaars. In dit artikel delen we hoe je bij Seceda komt en een toffe hike door het Puez-Geisler natuurpark.

Hoe kom je bij Seceda?

Je kunt Seceda bereiken met de kabelbaan of naar boven wandelen.

Met de kabelbaan naar Seceda

Verreweg de makkelijkste manier om bij Seceda te komen is door de kabelbaan te nemen. Hiervoor stap je op in Ortisei en neem je de kabelbaan naar Furnes. Vervolgens stap je daar over op de kabelbaan naar Seceda. Bij de kabelbaan in Ortisei is een betaalde parkeerplaats. Een retourtje kost €35 voor volwassenen en is dus best prijzig maar het is dan ook een behoorlijk lange rit. De entree voor kinderen tot 7 jaar is gratis en kinderen tussen de 8 en 15 jaar is €17,50. De kabelbaan is in de zomer alleen operatief van 29 mei tot 10 oktober  tussen 8:30 – 17:30. In de winter is Seceda een populaire skipiste en is de kabelbaan open tussen 4 december en 10 april.

Hiken naar Seceda

Mocht je voor de zonsopkomst bij Seceda willen zijn of €35 per persoon willen besparen dan is hiken ook een optie. Het is alleen wel een vrij lange klim van 6 kilometer en 950 meter omhoog. Reken erop dat je hier ongeveer 3,5 uur mee kwijt bent, enkele reis. Als je de keuze hebt dan zouden wij dus met de kabelbaan gaan want bij Seceda zelf is het fantastisch wandelen en als je met de kabelbaan gaat, heb je daar nog genoeg energie voor over. Ga je toch naar boven hiken dan kan je de auto parkeren bij Col Raiser en daar starten aan de wandeling. Volg route 1, 1a en 2 en check bij twijfel de kaart in maps.me.

Seceda Viewpoint

Zodra je uit de lift komt is het nog maar een paar minuten lopen naar het spectaculaire viewpoint op Seceda. Vanaf hier kijk je precies uit over de enorme scheur in de aardkorst en steile pieken van Seceda. Verderop zijn nog meer mooie viewpoints maar dit is verreweg de mooiste plek om een foto te schieten. Dit is de exacte locatie van het viewpoint. 

Wandelen bij Seceda

Na even te hebben genoten van het uitzicht bij het viewpoint is het zeker aan te raden om het gebied rond Seceda te verkennen. Hier vind je uitgestrekte weides met hier en daar een berghut en grazende koeien met grote bellen om hun nek. Er zijn tientallen routes om uit te kiezen. Wij hebben een toffe wandelroute samengesteld van ongeveer 3,5 uur langs de mooiste plekken van het gebied rond Seceda. Hiermee kom je langs het viewpoint, de rand van Seceda en de groene weide in het lager gelegen gebied. Onderweg kom je meerdere berghutten tegen waar je lekker wat kunt eten of drinken op de meest mooie locaties.

Routebeschrijving van de wandeling bij Seceda

Helaas staan de wandelpaden maar slecht aangegeven in Google Maps en daarom is het beter om de app maps.me te gebruiken bij Seceda. Hierin kunnen we helaas geen complete route delen dus hebben we de route hieronder uitgeschreven en per deel een screenshot van de route gemaakt. Als je het zo leest dan klinkt het wellicht wat ingewikkeld maar geloof ons, het wijst zichzelf allemaal als je daar staat. Zorg dat je onze screenshots even opslaat en dat je de kaart gedownload hebt in maps.me en dan komt het helemaal goed.

Duur: 3,5 uur
Afstand: 9,5 kilometer

  • Als je uit de lift komt dan loop je links naar boven naar het Seceda viewpoint. Zie screenshot.
  • Vanaf hier zie je het pad langs de rand (route 6) en dit pad volg je tot de trap naar beneden aan je rechterkant. Vergis je niet met de trap aan de linkerkant! Zie screenshot.
  • Hier loopt een trapje naar beneden, volg het pad omlaag en vervolgens ga je links om op route 1 terecht te komen. Zie screenshot.
  • Na zo’n 300 meter kom je op een soort Y-splitsing, hier sla je linksaf en volg je route 2B naar berghut Malga Pieralongia. Deze berghut staat niet op de kaart maar kan je niet missen. Zie screenshot.
  • Bij Malga Pieralongia volg je pad 2B aan de linkerkant, door het hekje. Je loopt nu langs de enorme rotswand en komt voorbij de ‘Lion King Rock’. Zie screenshot.
  • Zo’n 750 meter verderop kom je op een splitsing waar je rechtsaf moet en overgaat op pad 13B. Dit pad blijf je volgen voor 1.6 km helemaal tot Rifugio Firenze. Deze berghut staat niet op de kaart maar kan je ook niet missen. Zie screenshot.
  • Vanaf Rifugio Firenze start de weg terug omhoog via pad 1. Zie screenshot.