5 Handige tips voor een bezoek aan Pisa in Italië

De stad Pisa in Italië bezoek je natuurlijk voor de wereldberoemde Toren van Pisa. Als je in Pisa bent dan kan het niet anders dan dat je de meest cliché foto ooit gaat maken. Tillend leunend of duwend tegen de scheve Toren van Pisa. Iedereen doet precies hetzelfde. Het is dan ook hilarisch om even op een bankje te gaan zitten en onder het genot van een ijsje mensen te kijken die allemaal hun uiterste best doen om een perfecte foto te knippen. Benieuwd wat er nog meer te doen is in Pisa? Lees hieronder over de leukste bezienswaardigheden en nog extra tips voor een bezoek aan Pisa!

Bezienswaardigheden van Pisa in Italië

Pisa heeft niet veel bezienswaardigheden dus in één dagdeel (zo’n 4 uur) kan je makkelijk alle bezienswaardigheden zien.

De Toren van Pisa

Natuurlijk kunnen we niet anders dan beginnen met het beroemdste gebouw van Italië: de Toren van Pisa. In het jaar 1173 werd de allereerste steen van de Toren van Pisa gelegd. Toen de derde verdieping werd gebouwd in 1178, begon de toren te hellen. Dit kwam doordat de ondergrond te zacht was en de fundering niet diep genoeg in de aarde zat. Het werk van de toren lag tientallen jaren stil, mede doordat de inwoners van Pisa verwikkeld waren in een oorlog. Hierna werd de bouw weer hervat en deden ze hun uiterste best om de toren recht te maken. De laatste verdieping van de toren van Pisa werd in het jaar 1372 gebouwd en daarmee was de toren af. Recht was hij echter nog steeds niet. Hij ging in eeuwen daarna juist steeds schever staan.

Na uitgebreid onderzoek in 1990 bleek de overhelling maar liefst 5,5% te zijn. De toren werd direct gesloten omdat er instortingsgevaar was. Er werd gestart met een restauratie om de helling met 1,5% te verminderen. Helemaal recht hebben ze hem niet gezet omdat ze bang waren dat er dan geen toeristen meer op af zouden komen. In 2001 werd de toren van Pisa weer geopend.

Tip: zo sla je de rij over om de Toren van Pisa te beklimmen

Waarschijnlijk ben je maar één keer in je leven in Pisa en dan is het natuurlijk leuk om de klokkentoren te beklimmen. Er mogen maar 30 mensen tegelijkertijd de Toren van Pisa beklimmen. Hierdoor zijn de tickets schaars en is er een tijdslimiet van een half uur. Zeker in het hoogseizoen kan er een lange rij staan en de wachttijd behoorlijk oplopen. Het is daarom slim om van te voren alvast een ticket te kopen. Met dit toegansticket sla je deze lange rij over. Het nadeel is dan wel dat je vast zit aan een tijdslot, maar lang in de rij staan is nog veel vervelender. Reis je niet in het hoogseizoen dan is vooraf boeken vaak niet perse nodig.

De kathedraal van Pisa

Rondom de toren van Pisa staan nog meer historische gebouwen waaronder de prachtige Duomo Santa Maria Assunta kathedraal. In het jaar 1063 werd de bouw van de kathedraal gestart en het duurde maar liefst 200 jaar voordat de kerk helemaal af was. Je mag de binnenkant van de kathedraal gratis bezoeken.

Baptisterium

Ook het Battistero San Giovanni doopkapel is een fascinerend bouwwerk. Met een omtrek van 107 meter is het de grootste doopkapel ter wereld. Hij is tussen de 12de en 14de eeuw gebouwd en ook hier is 200 jaar lang aan gewerkt. De binnenkant is een tikkeltje eenvoudig maar vanaf het balkon heb je wel een mooi uitzicht over de kathedraal en de Toren van Pisa.

Santa Maria della Spina

Als je van het treinstation naar de Toren van Pisa loopt, wandel je langs het bijzondere kerkje Santa Maria della Spina. Dit is een super klein kerkje met een opvallende ligging recht aan de rivier de Arno. 

Goede restaurants in Pisa

Van een bezoek aan Pisa krijg je honger! Gelukkig zitten er een aantal goede restaurants in de stad. Bij Vegan Come Koala kan je super lekkere vegan broodjes eten. Voor een snelle hap en overheerlijke pasta’s moet je naar We Love Pasta gaan. Zin in een andere keuken dan Italiaans? Ga dan naar India Ristorante voor heerlijke Indiase curry.

Hoe kom je in Pisa?

Vliegen op Pisa: Ryanair biedt goedkope vluchten aan vanaf Nederland naar Pisa. Wij raden je aan om hier één nachtje te overnachten als je op Pisa vliegt. Zo kan je op je gemak Pisa verkennen en even bijkomen van de vlucht. Zo begin je jouw reis door Italië veel relaxter dan dat je meteen door moet reizen. Een goed hotel om een nachtje te verblijven in Pisa is La Lu Cozy Rooms. Deze B&B heeft super stijlvolle kamers voor een hele fijne prijs. De dag start hier met een heerlijk ontbijtje en het ligt op maar 5 minuten lopen vanaf de Toren van Pisa.

Met de trein: Reis je met de trein naar Pisa? Stap dan uit bij Pisa Centraal. Treinkaartjes kan je op elk station kopen bij de automaten. 

Tip: Ben je op doorreis en heb je je koffer of backpack bij je? Dan kan je deze voor een paar uur opbergen in een kluis van ‘Stow Your Bags’. Dit ligt op 2 minuten loopafstand van het treinstation en is super handig om je spullen tijdelijk in op te bergen. Je hebt twee verschillende formaten kluizen. Betalen gaat hier per uur en moet via een creditcard. Je krijgt de code van je kluisje zowel per sms als mail gestuurd en voor een uur of vier ben je ongeveer €11 kwijt als je twee koffers hebt.

Met een (huur) auto: Er zijn genoeg parkeerterreinen in Pisa te vinden waar je makkelijk en goedkoop je auto kan parkeren. Een parkeerplaats recht voor de toren van Pisa is Parking Lot PIZA. Hier betaal je een paar euro per uur.