Handige tips voor de wandeling rond Drei Zinnen

De bergen van Drei Zinnen zijn iconisch voor de Dolomieten. Uit het niets rijzen drie enorme bergtoppen op met een hoogte van bijna 600 meter. Op de foto’s is het al indrukwekkend maar dit is zo’n plek die in het echt nog 10x indrukwekkender is. Wij maakte een hele mooie wandeling rondom de Drei Zinnen waarbij we de mooiste plekjes van dit gebied afvinkte. In dit artikel delen we onze wandelroute samen met handige tips voor de wandeling.

Is het nou Drei Zinnen of Tre Cime di Lavaredo?

Veel plaatsen in de Dolomieten hebben zowel een Italiaanse als een Duitse naam. Drei Zinnen is zoals je misschien al kunt raden de Duitse naam en Tre Cime di Lavaredo is de Italiaanse naam van deze berg. Dit komt omdat de Dolomieten tot het jaar 1918 bij Oostenrijk hoorde. Tegenwoordig liggen de Dolomieten in zijn geheel op Italiaans grondgebied maar de Duitse namen zijn gebleven. Wij gebruiken voor het gemak in dit artikel de naam Drei Zinnen.

Hoe kom je bij Drei Zinnen?

Er zijn verschillende opties om bij Drei Zinnen te komen.

Met de auto

De makkelijkste manier om bij Drei Zinnen te komen is met de (huur)auto. De parkeerplaats ligt naast Rifugio Auronzo, het beginpunt van de wandeling. Goedkoop is het trouwens niet, de tolweg en parkeerplaats kost maar liefst €30 per dag of €45 voor een camper. Iets meer dan 5 km voor de parkeerplaats kom je langs een tolhuisje waar je een kaartje moet kopen. Bewaar dit kaartje goed want deze is 24 uur geldig en moet je laten zien op de terugweg. Houd er rekening mee dat het hier erg druk kan worden. Er kan een behoorlijk lange rij met auto’s staan en de parkeerplaats kan zelfs vol zijn op de drukste dagen. Hoe eerder je komt, hoe minder druk het zal zijn. Het tolhuisje gaat om 7:00 open en de meeste mensen komen tussen 09:00 en 10:00.

Hiken

Wil je geen €30 voor het parkeren betalen dan kan je ervoor kiezen om te voet naar Drei Zinnen te gaan. Parkeer je auto bij Parcheggio Libero en hike in zo’n 1,5 tot 2 uur naar Rifugio Auronzo. Houd er rekening mee dat dit een vrij pittige hike is met veel hoogteverschil. Zonde wat ons betreft, want je bent daardoor al veel energie kwijt voordat je überhaupt bij Drei Zinnen bent aangekomen. Wij raden je dan ook zeker aan om die €30 te betalen en met volle energie te genieten van je bezoek aan Drei Zinnen.

Met de bus

In de zomermaanden vertrekken er vanuit een aantal plekken bussen naar Drei Zinnen. Check de officiële website voor meer info en actuele vertrektijden voor deze bussen. 

De wandeling langs de mooiste plekken van Drei Zinnen

Rond Drei Zinnen is zo ontzettend veel moois te zien maar de meeste mensen missen de helft omdat ze geen research doen. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste plekken en hebben deze wandelroute voor Drei Zinnen uitgestippeld. Deze route is zo’n 14 kilometer lang en het is ongeveer 5 uur wandelen maar trek er gerust de hele dag voor uit en verken zo op je gemak één van de mooiste plekken van de Dolomieten. Onderweg kom je veel berghutten tegen waar je lekker wat kan eten en drinken. Ook is het heerlijk om hier en daar in het gras te liggen en te genieten van het indrukwekkende uitzicht. De route is heel toegankelijk met maar weinig hoogteverschil waardoor 5 uur wandelen een stuk vermoeiender klinkt dan het in werkelijkheid is.

Let op: op onze route mist het laatste stuk naar het viewpoint Cadini Di Misurina. Na de hele ronde om Drei Zinnen, kom je weer terug op de parkeerplaats van Rifugio Auronzo en vanaf daar loop je in ongeveer 30 minuten naar het viewpoint Cadini Di Misurina. De route staat nog niet in Google Maps dus verderop beschrijven we precies hoe je hier komt.

Overzicht van de wandeling

Hieronder vind je een overzicht van de wandelroute per onderdeel. Daaronder hebben we per deel beschreven wat er allemaal te zien is onderweg. Vind je de wandeling te lang? Dan kan je de route inkorten door enkele onderdelen over te slaan.

1. Rifugio Auronzo naar Forcella Lavaredo / 2.4 km – 50 min

2. Forcella Lavaredo naar Rifugio Locatelli / 1.7 km – 30 min

3. Rifugio Locatelli naar Malga Langalm / 3.6 km – 1,5 uur

4. Malga Langalm naar Rifugio Aurenzo / 2.6 km – 45 min

5. Rifugio Aurenzo naar Cadini Di Misurina /1.5 km – 30 min

6. Cadini Di Misurina naar Rifugio Aurenzo / 1.5 km – 30 min

1. Rifugio Auronzo naar Forcella Lavaredo

Afstand: 2.4 km – 50 min

Nadat je de auto hebt geparkeerd, sta je meteen oog in oog met de enorme pieken van Drei Zinnen en geloof ons daar valt je mond van open. Je loopt in oostelijke richting over een breed pad en wordt al gelijk getrakteerd op fantastische uitzichten. Na een klein half uurtje kom je aan bij de eerste berghut genaamd Lavaredohutte. Vanuit Lavaredohutte loop je, tussen de grazende koeien, naar het viewpoint Forcella Lavaredo. Dit stukje is bergopwaarts maar uitputtend zal het niet worden. Vanaf Forcella Lavaredo heb je één van de mooiste uitzichten op Drei Zinnen.

Tip: loop bij Forcella Lavaredo een stukje de berg op om Drei Zinnen van een afstandje te bekijken en een gave foto te nemen.

2. Forcella Lavaredo naar Rifugio Locatelli

Afstand: 1.7 km – 30 min

Nadat je genoten hebt van het uitzicht wandel je verder richting de volgende berghut. Deze berghut heet Rifugio Locatelli maar wordt ook wel de Dreizinnenhütte genoemd en staat op een fantastische plek tussen de ruige bergen. Er lopen meerdere paden naar Rifugio Locatelli. Het brede pad is het makkelijkste omdat het grotendeels vlak is. Alleen het laatste deel is een kleine klim. Na ongeveer een half uurtje kom je aan bij Rifugio Locatelli en op de berg achter de berghut zie je drie grotten. Vanuit deze grotten heb je een gaaf uitzicht over Drei Zinnen en kan je leuke foto’s maken. Plof daarna lekker neer op het terras of met warme temperaturen in het gras en neem een welverdiende pauze. Je kan hier een biertje doen en een goed bord pasta eten met het beste uitzicht op Drei Zinnen.

3. Rifugio Locatelli naar Malga Langalm

Afstand: 3.6 km – 1,5 uur

Als je naar Malga Langalm wandelt, kan je dat doen via de vallei of wat dichterbij de Drei Zinnen het pad nemen. Als je de route door de vallei volgt dan zal je veel moeten dalen en klimmen en daarbij heb je minder goed uitzicht op Drei Zinnen dus wij kozen voor de andere optie. Je loopt een stukje terug over dezelfde route als je gekomen bent maar slaat vervolgens rechtsaf. Check bij twijfel altijd even onze route in Google Maps. Hier laat je de massa achter je want de meeste mensen kennen deze route niet. Het pad loopt door een heel mooi gebied en net voor de berghut Malga Langalm kom je een paar kleine meertjes tegen. Het is mooi om hier even naartoe te lopen, je hebt deze plek waarschijnlijk net als wij, helemaal voor jezelf!

4. Malga Langalm naar Rifugio Aurenzo

Afstand: 2.6 km – 45 min

Vanaf Malga Langalm loop je weer terug naar Rifugio Aurenzo waar je de dag begonnen bent. Het uitzicht op Drei Zinnen is vanaf hier minder spectaculair maar je je hebt wel een grandioos uitzicht over de omgeving.

5. Rifugio Aurenzo naar Cadini Di Misurina

Afstand: 1.5 km – 30 min

De dag is nog niet voorbij want er staat nog een indrukwekkend viewpoint op de planning. Cadini Di Misurina wordt in tegenstelling tot Drei Zinnen helemaal niet drukbezocht. Wij snappen daar helemaal niets van want het is maar een half uurtje wandelen voor een briljant uitzicht. De wandelroute van Rifugio Aurenzo naar Cadini Di Misurina staat niet in Google Maps. Download de app maps.me en daarin de kaart van Noord-Italië. Zoek daarin deze coordinaten op: 46.601622, 12.295076 Je kunt het nu heel makkelijk vinden maar volg niet het hele pad dat ze hierin aangeven. Het eerste deel van het pad in de app klopt. Vanaf Rifugio Aurenzo loop je een heel stuk naar beneden tot je uiteindelijk weer wat moet klimmen. Volgens de app moet je hier het pad naar links volgen maar je zal al snel merken dat je dan bij een punt uitkomt dat vrij gevaarlijk is door het smalle pad en de diepe afgrond. Het is beter om rechtsom te gaan en zo richting de coordinaten te lopen.

6. Cadini Di Misurina naar Rifugio Aurenzo

Afstand: 1.5 km – 30 min

Cadini Di Misurina was het laatste viewpoint voor de dag. Loop dezelfde weg weer terug naar Rifugio Aurenzo en naar je auto op de parkeerplaats.

De beste tijd om Drei Zinnen te bezoeken

Drei Zinnen is één van de populairste bezienswaardigheden van de Dolomieten en in het hoogseizoen (juli en augustus) kan het heel erg druk zijn. Wat betreft het weer zijn dit absoluut goede maanden om Drei Zinnen te bezoeken maar houd dus wel rekening met drukte en ga het liefst voor 08:00. In de maanden juni en oktober is het een heel stuk minder druk maar heb je wel een grotere kans op wat minder weer. Als het vroeg of laat in het jaar flink sneeuwt, bestaat er zelfs een kans dat de weg wordt afgesloten en je het gebied niet in kan rijden. Als je voor juni of oktober kiest dan raden we je aan om eind juni of begin oktober te gaan. September is de allerbeste maand om Drei Zinnen te bezoeken. De drukte is al wat afgenomen en je hebt een grote kans op goed weer.

Tips voor de wandeling bij Drei Zinnen

  • Start je dag zo vroeg mogelijk om de drukte te vermijden
  • Neem cash mee want bij de berghutten kan je alleen met contant geld betalen
  • Neem een waterfles mee want deze kan je bij de berghutten vullen
  • Trek goede schoenen aan
  • Stop een regenpak en een klein flesje zonnebrand in je rugzak zodat je op elk soort weer bent voorbereid