Tips voor een bezoek aan Lago di Braies / Pragser Wildsee

Lago di Braies, ook wel Pragser Wildsee genoemd, is een wereldberoemd Italiaans bergmeer. Je hoeft echt geen geoefende landschapsfotograaf te zijn om hier een mooie foto te klikken. De ruige bergen, vele naaldbomen en het smaragdgroene water maken dit één van de allermooiste meren die wij ooit gezien hebben. Lago di Braies is geen geheim meer en wordt dagelijks door vele honderden mensen bezocht. Hierdoor zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om voor vertrek te weten zodat je alles uit je bezoek aan Lago di Braies kan halen!

Wat te doen bij Lago di Braies?

Er zijn een aantal dingen die je zeker niet mag missen als je bij Lago di Braies bent.

Bekijk de zonsopkomst bij Lago di Braies

Grote kans dat je Lago di Braies maar één keer in je leven gaat bezoeken dus dan kan je het maar beter goed doen, toch? Vroeg opstaan om hier de zonsopkomst te bekijken is een dikke aanrader. Je ziet de eerste zonnestralen op de bergtoppen schijnen en de vogels beginnen vrolijk te fluiten. De zon zelf laat zich niet zien omdat die achter de bergen is maar de oranje gloed op de bergtoppen heeft iets magisch. Als het windstil is, is Lago di Braies in de vroege ochtend één grote spiegel. Dit komt omdat er nog geen bootjes varen die het water doen golven en doordat de zon er nog niet op schijnt. Ook mooi is dat de houten bootjes in de ochtend perfect in een treintje op het meer drijven. Ideale omstandigheden om te gekke foto’s te schieten dus! Je moet niet verwachten dat je de enige vroege vogel bent maar de echte drukte begint pas rond 9:00.

Tip: Lago di Braies ligt op 1496 meter hoogte, ingesloten tussen de bergtoppen. De eerste ochtenduren is de zon nog achter de bergen en kan het behoorlijk koud zijn. Je warm aankleden is dus een must als je de zonsopkomst gaat bekijken.

Vaar over het meer met een traditionele roeiboot

Hoe leuk is het om zelf in dat iconische houten roeibootje te stappen? De bootjes zijn handgemaakt en bestaan uit niets meer dan houten planken en twee roeispanen. Een half uur in het bootje kost €19 en €29 voor een uurtje dobberen op het water. In juli en augustus kan je de bootjes vanaf 8:30 huren en in mei, juni, september en oktober vanaf 10:00. De bootjes zijn te huur bij het boothuis aan het water en honden mogen mee in de boot.

Voor de fanatieke fotografen: Voor €150 kan je als allereerste rond 7:00 privé toegang tot het houten boothuis krijgen om foto’s te maken op de steiger en als eerste het water op gaan met een bootje. Dit moet je wel van te voren hier boeken.

Wandel een rondje om Lago di Braies

Wil je Lago di Braies vanuit iedere hoek bewonderden? Wandel dan een rondje om het meer. Dit is een wandeling van 3,6 km en daar doe je zo’n anderhalf tot twee uur over. Op een paar uitzonderingen na is het pad helemaal vlak en daardoor is het een hele toegankelijke wandeling. 

Belangrijke regels om rekening mee te houden

Doordat Lago di Braies erg druk bezocht wordt in het hoogseizoen, zijn er een aantal regels om de drukte te reguleren.

In het hoogseizoen

Tussen 10 juli en 10 september mag je tussen de spitsuren 9:30 tot 16:00 niet met de auto naar Lago di Braies rijden zonder vooraf gereserveerde parkeerplaats. Dit om enorme files te voorkomen wanneer de parkeerplaats vol is. De weg naar Lago di Braies wordt zo’n 6 km voor het meer afgesloten en je mag alleen doorrijden op vertoon van een reservering. We raden je aan om minimaal een week van te voren de parkeerplaats te reserveren zodat je zeker bent van toegang. Ga je vóór 9:30 dan kan je doorrijden zonder reservering en mag je je auto parkeren op de betaalde parkeerplaats. Als je voor 9:30 bent gegaan zonder reservering dan kan je daarna wel nog tussen 9:30 en 16:00 terugrijden. Je zit dus niet opgesloten bij Lago di Braies want de weg is alleen afgesloten richting het meer.

Je kunt er ook altijd voor kiezen om lopend te gaan of met de fiets als je die mee hebt. Het is vanaf de afgesloten weg nog 6 km naar Lago di Braies. Lopend duurt dit een uur en met de fiets ongeveer 10 minuten.

Tip: Check voordat je gaat ook even de officiële website van Lago di Braies omdat de regels soms kunnen veranderen. Klopt onze info niet meer dan horen we het graag!

Regels buiten het hoogseizoen

Bezoek je Lago di Braies voor 10 juli of na 10 september? Dan wordt de weg niet afgesloten en mag je naar de parkeerplaats rijden zonder reservering. Het is trouwens geen garantie dat het dan niet druk is. Als je overdag gaat, dan kan de dichtstbijzijnde parkeerplaats vol zijn. We raden daarom aan om ook in het hoogseizoen vroeg te gaan.