15 Tips voor de leukste dingen om te doen in Rome

Een stedentrip naar Rome is op zijn zachts gezegd indrukwekkend. De rijke geschiedenis die je voelt als je hier door de straten wandelt is uniek. Met zo’n 900 kerken, bijna 300 fonteinen en talloze eeuwenoude bouwwerken is Rome een stad die op ieders bucketlist thuis hoort. Ben je benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden in Rome, wat er te doen is en waar je lekker kunt eten? In dit artikel delen we onze beste tips zodat je alles uit je stedentrip Rome haalt!

Vervoer in Rome

De populaire bezienswaardigheden van Rome liggen allemaal relatief dichtbij elkaar. Veel mensen doen daarom alles lopend maar dat kan best vermoeiend zijn, zeker met de brandende zon boven je hoofd. De beste tip voor Rome die wij je kunnen geven is om een fiets te huren. Dit geeft je alle vrijheid en bespaard je een boel tijd. Het verkeer in Rome is vrij hectisch, maar als je aan de zijkant van de weg blijft dan is het heel goed te doen. Wij huurde onze fietsen bij Baja Bikes en kunnen je dat ook zeker aanraden. Als je veel wilt zien en doen in Rome dan ben je hiermee een stuk goedkoper uit dan met de elektrische steps en fietsen die overal staan. Wil je soms de taxi pakken? Dan is Uber heel makkelijk.

Wat te doen in Rome?

De volgende bezienswaardigheden in Rome mag je niet overslaan wat ons betreft.

Stap terug in de tijd in het Colosseum

Het Colosseum is het bekendste bouwwerk uit het Romeinse Rijk en behoort tot één de zeven nieuwe wereldwonderen. Het is in het jaar 72 na Christus gebouwd en het is het grootste amfitheater uit het Romeinse Rijk. Er was plek voor maar liefst 50.000 mensen! Uniek voor een tijd waar bouwkennis en hulpmiddelen nog lang niet zo ontwikkeld waren als nu. Er werden brute gevechten georganiseerd om het volk te vermaken. Gladiatoren vochten tegen elkaar maar ook werden vanuit de hele wereld wilde dieren naar Rome gebracht voor een gevecht in het Colosseum. Er zijn hierdoor meerdere Afrikaanse dieren uitgestorven. Ook veel mensen bliezen hun laatste adem in het Colosseum uit, historici schatten dat hier in de loop der eeuwen tussen de 300.000 en 500.000 mensen zijn gestorven.

Tip: Bij het entreeticket voor het Colosseum is ook entree voor het Forum Romanum inbegrepen dus het is slim om deze op dezelfde dag te bezoeken. Lees meer over Forum Romanum bij het volgende kopje. Het is aan te raden om tickets voor het Colosseum vooraf te reserveren zodat je de lange rij kunt overslaan. Wil je leren over de geschiedenis van het Colosseum? Kies dan voor een tour met een gids door het Colosseum & Forum Romanum. Deze tour kan je boeken met een Nederlandse gids.

Bezoek het Forum Romanum en het Palatijn

Forum Romanum was in de oudheid het levendige centrum van Rome. Oorspronkelijk werd hier handel gedreven maar later kwamen de Romeinen hier ook samen voor politieke en juridische zaken. Op Forum Romanum staan veel gebouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Rome. De Tempel van Saturnus is één van de belangrijkste gebouwen. Het is het enige bouwwerk waarvan nog de volledige inscriptie op de voorgevel in tact is. De tempel is gebouwd in het jaar 497 voor Christus en dit is naar schatting het oudste gebouw van het Forum. Een ander belangrijk gebouw is Curia Julia. Dit was het senaatshuis en is gebouwd in 44 voor Christus. Hier werden alle politieke zaken voor het Romeinse Rijk geregeld. Ook de Boog van Titus, de tempel van Venus en Roma en de Tempel van Caesar behoren tot de belangrijkste gebouwen. Aan de zuidkant van het Forum ligt het Palatijn, dit is een heuvel waar de rijke Romeinen woonden.

Tip: Wil je graag door een Nederlandse gids een rondleiding door Forum Romanum? Kies dan voor deze tour.

Bezoek Vaticaanstad

Midden in Rome ligt Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld. Er wonen ruim 800 mensen waarvan het merendeel priesters, nonnen en mannen van de Zwitserse Garde zijn. En natuurlijk het staatshoofd, de paus. We raden je aan om als eerste de Sint Pietersbasiliek te bezoeken. Deze gaat om 7:00 open tussen 1 april en 30 september en om 08:00 tussen 1 oktober t/m 31 maart. Het is slim om er dan ook te zijn als je geen fan bent van lange rijen. Met meer dan 15.000 bezoekers per dag kan je je voorstellen hoe de rij er later op de dag uitziet. De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken, maar iedereen moet wel eerst door security. Nadat je de Sint Pietersbasiliek hebt bezocht kan je ook nog het Vaticaanse Musea te bezoeken. Hieronder lees je meer tips en info over de bezienswaardigheden.

Belangrijk: Voor deze bezienswaardigheden is het verplicht om kleding te dragen die je knieën en schouders bedekken.

Vaticaanstad – Sint Pietersbasiliek

In het kleinste land ter wereld staat de grootste kerk ter wereld. De Sint Pietersbasiliek is ontzettend indrukwekkend, zowel van binnen als van buiten. Als je de Sint Pietersbasiliek van binnen hebt gezien, is het leuk om ook naar de koepel van de kerk te gaan. Hiervoor loop je de basiliek weer uit, links de trap af en vervolgens ga je linksaf. Je kunt het eerste deel met de lift naar boven en daarna ga je met de trap omhoog naar de top. Wil je gebruik maken van de lift dan kost het entreeticket €10. Loop je via de trappen omhoog kost het €8. Vooraf tickets kopen is niet mogelijk. Sommige delen van de trap zijn schuin en het is behoorlijk smal maar eenmaal boven kan je genieten van een fantastisch uitzicht over het Sint Pietersplein en Rome.

Let op: De Sint-Pietersbasiliek is op woensdagochtend gesloten omdat dan de pauselijke audiëntie wordt gehouden. De basiliek gaat weer open om 13:00.

Vaticaanstad – Sint Pietersplein

Het Sint Pietersplein is één van de bekendste pleinen ter wereld. Hier geeft de paus regelmatig toespraken en bidt hij met alle aanwezigen op het plein. Het Sint Pietersplein is maar liefst 240 meter breed en 340 meter lang.

Vaticaanstad – Vaticaanse musea & Sixtijnse Kapel

Het Vaticaanse musea heeft een gigantische collectie van kunstschatten uit de Romeinse en Egyptische oudheid. Het heeft maar liefst 70.000 kunstwerken in bezit waarvan er 20.000 voor het publiek zijn tentoongesteld. Je vindt er beschilderde kamers, moderne kunst en ook de prachtige Sixtijnse Kapel kan je hier bewonderen. De Sixtijnse Kapel werd gebouwd tussen 1477 en 1480 en is wereldberoemd door de fresco’s door Michelangelo. Het Vaticaanse musea is gesloten op zondag.

Tip: Er staat altijd een lange rij voor het Vaticaanse musea. Wij hadden voor ons bezoek skip the line tickets gereserveerd en konden daardoor de lange rij van mensen die nog geen ticket gekocht hadden voorbij lopen. Een aanrader dus! Wil je graag veel leren over het Vaticaanse musea? Kies dan voor deze interessante tour met gids.

Bekijk de Engelenburcht

Vlakbij Vaticaanstad staat een oud Romeins fort. De Engelenburcht is al bijna 2000 jaar oud en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome. De Engelenburcht heeft veel verschillende functies gehad waaronder als verdediging voor Vaticaanstad. Zo loopt er een ondergrondse tunnel tussen het Vaticaan en de Engelenburcht.

Tip: Als je vroeg in de ochtend Vaticaanstad gaat bezoeken, loop dan via de Engelenburcht naar Vaticaanstad. Het is prachtig zonder massa’s mensen en met het zachte ochtendlicht!

Pizza proeverij in het park

Je mag Rome natuurlijk niet verlaten zonder pizza te eten! Antico Forno Roscioli is een typische Italiaanse bakkerij met overheerlijke pizza’s. Je kan kiezen uit vele verschillende soorten pizza’s en je mag zelf de grootte van de pizzapunt bepalen. Zo kan je dus lekker je eigen pizzaproeverij samenstellen! Een paar straten verderop vind je het knusse parkje Piazza Benedetto Cairoli, een fijne plek om je pizza op te eten.

Bewonder de oudheid van het Pantheon in Rome

Geen enkel bouwwerk uit het Romeinse Rijk dat bijna 2000 jaar oud is, is zo goed bewaard gebleven als het Pantheon. Door al die eeuwen heen is er nauwelijks iets veranderd aan het bouwwerk. Toen het katholieke geloof de officiële staatsgodsdienst werd van het Romeinse Rijk, werden veel Romeinse tempels afgebroken. Behalve het Pantheon, deze werd omgebouwd tot een basiliek. De koepel van het Pantheon heeft een diameter van maar liefst 44 meter met een grote ronde opening in het midden waar het zonlicht doorheen kan schijnen. Door een slim afvoersysteem is het geen probleem als het binnen regent. De grote koepel is erg uniek voor de tijd waarin het gebouwd is, het getuigt van sterk staaltje bouwkundig vakmanschap van de Romeinen. 

Het Pantheon is gratis te bezoeken.

Ga mee met een Nederlandse fietstour door Rome

Een leuke manier om veel over Rome te leren is op de fiets! Baja bikes organiseert hele leuke Nederlandse fietstours waarbij je alles leert over de rijke geschiedenis van Rome. Met een kleine groep fiets je op een relaxte manier de stad rond. Er zijn verschillende fietstours om uit te kiezen die zowel leuk zijn voor jong als oud.

Doe een wens bij de Trevifontein

Midden in het centrum van Rome staat de Trevifontein, de bekendste en volgens velen de mooiste fontein ter wereld. De fontein is circa 26 meter hoog, ongeveer 22 meter breed en is in 1732 gebouwd. Het is traditie om een muntje met je rechterhand over je linkerschouder in het water te gooien. Dit zou geluk moeten brengen en ervoor zorgen dat je ooit weer terug naar Rome zult keren. Gooi je er twee muntjes in, dan zal je ooit terugkeren én de liefde van je leven vinden in Rome. Gooi je er drie muntjes in, dan zal je trouwen met een Romein. Er wordt dagelijks voor zo’n €4000 aan muntjes in de Trevifontein gegooid. Dat is zo’n 1,5 miljoen euro per jaar! Om deze reden legen ze de fontein elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 8:00 – 09:00. 

Tip: Het is altijd erg druk bij de Trevifontein. Wil je de drukte vermijden? Ga dan vroeg in de ochtend, maar niet tijdens de schoonmaak dagen/uren en ervaar deze mooie plek in alle rust.

Proef het beste ijs van Rome

Je bent in Italië dus een tip voor een goede ijssalon kan niet ontbreken. Er zijn heel veel goede ijssalons in Rome maar Giolitti staat bekend als één van de allerbeste ijssalons. Het is hier erg druk, maar dat is natuurlijk niet voor niets. De bolletjes zijn groot dus bestel er niet te veel. Smakelijk!

Beklim de Spaanse Trappen

Aan het leuke plein Piazza di Spagna vind je de Spaanse Trappen die leiden naar de Trinita dei Monti kerk. Veel mensen denken dat de Spaanse Trappen zijn gemaakt door de Spanjaarden maar het werd gebouwd in opdracht van de Fransen. In de 18e eeuw, was er een Spaanse ambassade onderaan de trappen, vandaar de naam.

Bekijk het monument van Victor Emanuel II

Om de hoek van het Forum Romanum ligt het opvallende monument van Victor Emanuel II en is door de grote niet te missen wanneer je in Rome bent. Victor Emanuel ll was de eerste koning van Italië en na zijn overlijden werd er besloten om een monument voor hem te bouwen. Voor het monument staat het grote standbeeld van Victor Emmanuel II. Overigens ligt hij niet hier begraven, maar in het Pantheon.

Sfeer proeven op de leukste pleinen van Rome

Rome telt vele pleinen. Grote en kleine pleinen, vaak met een fontein en omringd door prachtige gebouwen. Op deze pleinen is er altijd veel te zien, te doen en te beleven. Piazza Navona is één van de bekendste pleinen van Rome. Hier is het altijd druk met verkopers, kunstenaars, locals en toeristen. Ook vind je hier de Vierstromenfontein, het grootste en misschien wel het beroemdste werk van Bernini. Een ander gezellig plein is Campo de’ Fiori. Van maandag t/m zaterdag is hier iedere ochtend een leuke versmarkt en in de avond hangt er een gezellige sfeer door de vele barretjes. De perfecte plek om een heerlijk drankje te doen!

Wandel door Villa Borghese en bekijk de zonsondergang

Villa Borghese is het grootste stadspark van Rome en de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het is heerlijk om hier een wandeling te maken. Dit park was het landgoed van de rijke familie Borghese die er ook een grote villa liet bouwen. Tegenwoordig is de villa een museum en ook hun grote kunstcollectie (één van de grootste privécollecties ter wereld) staat tentoongesteld in De Galleria Borghese. 

De Pincioheuvel grenst aan Villa Borghese en is een gave spot om de zonsondergang te bekijken. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en vaak hangt er een gezellige sfeer die gecreëerd wordt door straatmuzikanten.

Slenter door de gezellige volkswijk Trastevere

Trastevere is een schilderachtig wijkje aan de andere kant van de rivier de Tiber. Dit is een gezellige wijk met prachtige huizen, mooie pleinen en smalle straatjes waar de was aan de gevel hangt te drogen. In de avond komt het hier echt tot leven en Trastevere staat dan ook bekend als de uitgaanswijk van Rome. Het plein Piazza Santa Maria is het middelpunt van alle gezelligheid. Ben je hier niet in de avond dan is dit plein ook leuk overdag!

Tips voor goede restaurants in Rome

Naast alle prachtige bezienswaardigheden, kan je ook heerlijk eten in Rome. Hieronder volgen onze tips voor de beste restaurants.

Ginger – Deze fijne hotspot ligt om de hoek van het Panthéon en is onze favoriete plek om te ontbijten! Er staan lekkere en gezonde gerechten om het menu zoals een goede acai bowl.
Cafe MeMe –
 Dit is een klein, schattig cafeetje op 5 minuten lopen vanaf Vaticaanstad. De menukaart is super uitgebreid met rijk belegde broodjes tot een heerlijk bord spaghetti.
Cantina & Cucina – Dit is één van de beste Italiaanse restaurants in Rome. Je kunt hier niet reserveren dus houd er rekening mee dat je misschien even moet wachten op een tafeltje.
Buddy Veggy – 
Perfect voor wanneer je even geen zin hebt in de Italiaanse keuken. Dit vegetarische restaurant weet van ieder gerecht een feestje te maken.
La Casa del Caffè Tazza d’Oro – Door velen bestempeld als de beste koffie spot van Rome. En heel goedkoop!

Waar te verblijven in Rome?

Onze favoriete wijk om te verblijven in Rome is Monti. Deze hippe wijk ligt dichtbij het Colosseum en hier zijn veel leuke boutique- en vintage winkels te vinden. Ooit was het een arme volkswijk met veel prostitutie maar tegenwoordig barst het hier van de hippe restaurants en bars. Fijn aan deze wijk is dat het erg centraal ligt ten opzichte van vele bezienswaardigheden en het Termini treinstation. Vaticaanstad ligt wel iets verder weg, maar is nog steeds maar 15 minuten fietsen. Ook de wijk Trastevere, waar we eerder al over schreven in dit artikel, is een leuke wijk om te verblijven. Zeker als je van een feestje houdt, zit je hier goed! Hieronder tippen we twee goede hotels in deze wijken. Wil je meer over deze wijken lezen? Lees dan ons artikel over de leukste wijken in Rome + hotel tips.

Tips voor de fijnste hotels in Rome

Één van de betere adresjes om te verblijven in Rome is Aenea Superior Inn. Het ligt lekker centraal in de wijk Monti en zowel het treinstation als het Colosseum liggen op loopafstand. In het hotel ervaar je alle rust en je verblijft in een ruime kamer met een fijn bed. Op de kamer is een koffieapparaat met gratis cups en iedere ochtend om 7:30 hangt er een mandje met verse broodjes voor de deur. Op slechts 400 meter lopen van Vaticaanstad ligt Ale & Niki’s Home. Je verblijft in een ruime, stijlvolle kamer waar authentieke details goed bewaard zijn gebleven. Deze b&b wordt door een hele lieve en gastvrije familie gerund die er alles aan doen om je thuis te laten voelen. Ook Landlord in Trastevere is een hele goede keuze om te verblijven. Het heeft een goede locatie in de gezellige wijk Trastevere en is omringd door vele goede restaurants en cafés.

Tip: Deze hotels zijn razend populair en vaak al ver van te voren volgeboekt dus boek zo vroeg mogelijk wanneer je hier graag wil verblijven.