9 Praktische tips voor een bezoek aan de Dolomieten

De Dolomieten is een droombestemming die thuis hoort op de bucketlist van elke reiziger. Het is niet alleen een walhalla voor wandelaars en landschapsfotografen maar voor iedereen die ook maar een beetje van bergen houdt. Het is dichtbij huis maar toch te vergelijken met verre bestemmingen als Canada of Chili. Klinkt goed toch? Aan de hand van onze ervaringen hebben we 9 praktische tips op een rijtje gezet om alles uit je bezoek aan de Dolomieten te halen!

Veel plaatsen in de Dolomieten hebben twee namen

Het is belangrijk om te weten dat bijna alle plekken in de Dolomieten zowel een Duitse als een Italiaanse naam hebben. Tot het jaar 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog, hoorde de Dolomieten namelijk bij Oostenrijk. Tegenwoordig liggen de Dolomieten in zijn geheel op Italiaans grondgebied maar het voelt er nog steeds aan als een fijne mix tussen Oostenrijk en Italië. Hier komt het beste van twee landen samen.

Weetje: de Dolomieten heeft een bijzondere geschiedenis. Het is lastig voor te stellen maar zo’n 250 miljoen jaar geleden was dit berggebied de bodem van de zee. Door een botsing van de Adriatische en de Euraziatische platen werd het omhoog geschoven en werden de Dolomieten gevormd. De bergen zijn versteende koraalriffen die nu tot wel 3343 meter hoog boven zeeniveau reiken.

De beste reistijd voor de Dolomieten

Je kan de Dolomieten het hele jaar door bezoeken maar wat de beste reistijd is, is afhankelijk van het doel van je reis. Ga je skiën dan zijn de wintermaanden natuurlijk de beste tijd om te gaan. Wil je net als wij veel gaan wandelen of mountainbiken? Dan kan je het beste voor de zomer of het najaar kiezen. Het zomerseizoen in de Dolomieten loopt van half juni t/m half oktober. In het voorjaar heb je een reële kans dat er nog sneeuw ligt en dit kan ervoor zorgen dat de wandelpaden minder begaanbaar zijn. De allerbeste maand om de Dolomieten te bezoeken is in september. Het is dan nog aangenaam qua temperatuur, de drukte van het hoogseizoen is al afgenomen en de kans op zon is nog steeds groot. Wij bezochten de Dolomieten in september en hadden fantastisch weer.

De weersvoorspellingen in de Dolomieten

Laten we beginnen met de tip dat je nooit volledig op de weersvoorspellingen in de Dolomieten moet vertrouwen. Toen wij er waren, voorspelde ze iedere dag regen en onweer maar op slechts een paar buien na, hadden wij erg goed weer. Dat gezegd te hebben, raden we je toch aan om wel de weersvoorspellingen te checken voordat je vertrekt. De voorspellingen voor de temperaturen kloppen namelijk vaak wel en kunnen per week of dag heel verschillend zijn. De ene dag is het een heerlijke zomerse dag en de andere dag kan het weer behoorlijk koud zijn. Het is belangrijk om je hier goed op voor te bereiden qua kleding.

Ga goed voorbereid hiken

Als je gaat hiken door de Dolomieten kan je maar beter een paar essentiële dingen in je rugzak stoppen. In de bergen kan het weer altijd ineens omslaan. Schijnt het zonnetje als je vanuit je hotel vertrekt? Neem dan alsnog een regenpak en een lichtgewicht trui mee voor als het weer omslaat. Trek altijd laagjes aan zodat je op elk soort weer voorbereid bent. Een klein flesje zonnebrand komt ook altijd van pas. Je wandelt namelijk vaak op hoogte en je kunt in de frisse bergen snel verbranden als de zon schijnt, zonder dat je het door hebt. Neem ook een volle waterfles mee. Deze kan je op de populaire routes onderweg bijvullen bij een berghut. Ga je de zonsopkomst of de zonsondergang bekijken op een berg? Neem dan een hoofdlamp mee zodat je het pad goed kunt zien in het donker en je handen vrij hebt.

Zorg dat je altijd cash bij je hebt

Tijdens het wandelen op bekende wandelpaden kom je vaak één of meerdere berghutten tegen waar je lekker wat kunt eten en drinken. Je kan meestal alleen met cash betalen bij deze berghutten. Neem daarom altijd voldoende cash mee als je op pad gaat. Check vooraf in ons artikel of op Google Maps of er een berghut op de route ligt en zo niet, neem dan eigen snacks en water mee. 

De betaalbare hotels zitten al vroeg volgeboekt

De Dolomieten is een populaire bestemming en zeker in de zomermaanden zal je zeker niet de enige zijn die deze regio bezoekt. Hotels zijn niet goedkoop in de Dolomieten en de betaalbare accommodaties zijn altijd al vroeg volgeboekt. Vroeg boeken is daarom een must als je in goede en betaalbare accommodaties wilt verblijven. Zoek je nog een goed hotel? Check dan onze aanraders voor fijne adresjes.

Een auto is ideaal in de Dolomieten

De Dolomieten ervaar je het beste met een auto. Je kan ervoor kiezen om met je eigen auto die kant op te rijden maar je kan ook naar Italië vliegen en daar een auto huren als je de lange heen- en terugreis wil overslaan. Wanneer je ook grote steden als Florence en Venetië wil bezoeken is dit wellicht praktischer. Als je wil vliegen naar de Dolomieten dan is Treviso of Venice Marco Polo Airport het dichtst bij. Waarom je de Dolomieten met de auto moet bezoeken? Naast dat het je alle vrijheid geeft om de vele uit elkaar liggende plekken te bezoeken, draait het hier niet alleen om de bestemming. Overal waar je rijdt in de Dolomieten is de natuur waanzinnig. Elke keer als je de bocht omgaat is het weer een verrassing wat er tevoorschijn komt en je gaat gegarandeerd héél vaak de auto langs de kant van de weg zetten. Wil je een auto huren? Lees dan onze tips voor een auto huren in Italië.

Vergis je niet in de afstand tussen de bezienswaardigheden

Soms lijken dingen op de kaart best dichtbij maar moet je helemaal om een paar hoge bergen heen rijden. Op deze kronkelige bergweggetjes kan je niet zo snel rijden en met een beetje pech zit je achter een slome vrachtwagen die lastig in te halen is. Het is slim om iets eerder te vertrekken als je ergens de zonsopkomst of zonsondergang wilt gaan kijken. Het zou tenslotte zonde zijn als je net te laat aankomt. 

Waar te verblijven in de Dolomieten?

Waar je het beste kan verblijven, is natuurlijk afhankelijk van wat je allemaal wilt zien. Wij bezochten de mooiste bezienswaardigheden van de Dolomieten in een week en verbleven daarvoor zowel een paar nachten in Urtijëi / Ortisei als in Cortina d’Ampezzo. Dit zijn beide wat grotere stadjes in de Dolomieten met een hele centrale ligging voor de mooiste bezienswaardigheden. Je vindt hier goede restaurants, supermarkten, winkels en fijne hotels. Kortom, als je ongeveer dezelfde bezienswaardigheden wil bezoeken als wij dan is een combinatie van deze twee steden ideaal. In ons artikel over waar te verblijven in de Dolomieten vind je een voorbeeldplanning voor de Dolomieten in 7 dagen en tips voor leuke hotels.