De ultieme reisroute voor Noord-Italië + tips

Noord-Italië leent zich perfect voor één van de meest afwisselende rondreizen binnen Europa. Hier vind je zowel eeuwenoude steden vol geschiedenis als een prachtige kustlijn met kleurrijke dorpjes en het ruige berggebied de Dolomieten. Wij zijn twee keer naar Noord-Italië geweest en hebben een super afwisselende reisroute gemaakt waarbij je iedere dag plekken zal bezoeken die je verstelt zullen laten staan. Of het nou de beroemde Kathedraal van Florence is of het blauwe bergmeer Lago di Sorapis. Met deze reisroute ga je zowel lekker ontspannen als actief zijn en kom je zeker met de mooiste herinneringen thuis.

Vervoer voor deze reisroute door Italië

Qua vervoer voor deze reisroute zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt met je eigen auto gaan of naar Italië vliegen en daar een combinatie maken met de trein en huurauto. Qua kosten zal het weinig verschil maken. In de Italiaanse steden is een auto erg onpraktisch en het parkeren duur. Wij kozen er daarom voor om naar Italië te vliegen, de steden met de trein te bezoeken en vervolgens een auto te huren voor de Dolomieten. Dat vonden wij ideaal. Zo sla je de lange heen- en terugreis vanuit Nederland of België over en zit je niet met het gedoe van dure parkeerplekken aan de rand van de grote steden. De treinverbindingen zijn erg goed in Noord-Italië en een huurauto geeft je alle vrijheid in de Dolomieten. Lees vooraf even onze tips voor een auto huren en rijden in Italië zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Hoeveel weken heb je nodig voor deze reisroute?

Hoeveel weken je nodig hebt is voor een groot deel afhankelijk van je reisstijl en wat je allemaal wel of niet wil zien. Ons advies is om een kleine 3 weken (19 dagen) uit te trekken voor deze reisroute als je alles op je gemak wil zien en beleven. Heb je iets minder tijd dan is het ook te doen in 2 weken. Wij vonden de Dolomieten het hoogtepunt van onze reis en hebben hier een week de tijd voor genomen. Natuurlijk kan je daar ook wat minder plekken bezoeken en er zo wat dagen van afsnoepen. In welke richting je deze route volgt kan je helemaal zelf kiezen en is eventueel ook afhankelijk van de prijzen voor vliegtickets.

Florence

Het sfeervolle Florence is de hoofdstad van Toscane en al in het jaar 59 voor Christus gesticht door niemand minder dan Julius Caesar. Deze kunstrijke stad ademt dan ook geschiedenis en voelt aan als een groot openluchtmuseum. Struin de musea af, bezoek de wereldberoemde Kathedraal en plof neer op het terras voor een heerlijke kop cappuccino. Benieuwd wat Florence nog meer te bieden heeft? Lees dan onze 10 tips voor de leukste bezienswaardigheden in Florence.

Pisa (als tussenstop)

Een reisroute door Noord-Italië is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Toren van Pisa. Op de route van Florence naar Cinque Terre kan je zowel met de auto als met de trein makkelijk even een tussenstop maken bij Pisa. Loop naar de scheve Toren van Pisa, klik dat cliché plaatje, beklim de toren en geniet vervolgens van een echt Italiaanse ijsje. Lees vooraf nog even onze tips voor Pisa want zo weet je hoe de lange rij kan overslaan en ken je ook meteen de interessante geschiedenis van dit iconische bouwwerk.

Cinque Terre

De 5 oude Italiaanse vissersdorpjes van Cinque Terre zijn tegen steile kliffen gebouwd en de huizen zijn stuk voor stuk in vrolijke kleuren geschilderd. De beste manier om de schoonheid van Cinque Terre te ervaren is door een mooie wandeling te maken. Tussen de dorpen vind je groene bergen met vele terrassen van olijf- en wijngaarden vanwaar je uitkijkt op de dorpen. Natuurlijk mag een lekker dagje strand ook niet ontbreken! Je reis naar Cinque Terre voorbereiden kan best een beetje ingewikkeld zijn omdat je de keuze hebt uit meerdere dorpjes en deze alleen met de trein te bereiken zijn vanuit La Spezia. Om het je makkelijk te maken schreven we een mini reisgids voor Cinque Terre vol met handige tips.

Verona

Italië telt vele prachtige steden maar de meest bekende zijn groot en heel druk bezocht. Het schattige Verona is wat ons betreft net zo mooi als bijvoorbeeld Florence maar een stuk knusser en daardoor veel relaxter. Het heeft helaas niet zo’n indrukwekkende kathedraal als Florence maar de smalle straten en kleine pleinen zijn heel charmant. Verona was een belangrijke stad in de Romeinse tijd en na Rome is dit de stad met de meeste Romeinse bouwwerken. Heel groot is het niet dus je hebt slechts één volle dag nodig om de stad te zien. Wij hebben een leuke wandelroute voor Verona uitgestippeld waarmee je langs alle mooie plekjes in de stad komt.

Urtijëi / Ortisei

Tijd voor een hele andere kant van Italië! De bergketen Dolomieten is adembenemend mooi en een paradijs voor de natuurliefhebber. Denk aan kraakheldere bergmeren, torenhoge bergen en groene valleien. Of je nou een ervaren hiker bent of niet meer dan een paar uur wil lopen, hier vind je voor ieder wat wils en het is allemaal even mooi. Sommige van de mooiste plekken liggen zelfs direct langs de weg. Urtijëi, ook wel Ortisei genoemd is een fijne uitvalsbasis voor een groot aantal van de bezienswaardigheden van de Dolomieten.

Cortina d’Ampezzo

Niet alle bezienswaardigheden liggen in de buurt van Urtijëi en daarom is het aan te raden om ook een aantal nachten in Cortina d’Ampezzo te verblijven. Vanaf hier kan je bijvoorbeeld de Drei Zinnen bezoeken, dit is misschien wel het mooiste stukje van de Dolomieten. In ons artikel over waar te verblijven in de Dolomieten vind je een voorbeeldplanning waar je kan zien welke bezienswaardigheden je het beste kan bezoeken vanuit Urtijëi en welke vanuit Cortina d’Ampezzo.

Venetië

Als laatste (of als eerste als je de route andersom aflegt) staat een bezoek aan Venetië op de planning. Vanaf hier kan je vaak super goedkoop weer naar huis vliegen. Venetië mag dan enorm druk bezocht worden maar dat is natuurlijk niet voor niets zo. Waar elders op aarde vind je een drijvende stad, met 150 kanalen, 100 pleinen en wel 400 bruggen? Hier valt letterlijk achter ieder hoekje weer iets moois te ontdekken. Ga lekker vroeg op pad zodat je de drukte voor bent en plof in de middag op het terras om te genieten van wat lekkere hapjes en drankjes. Bekijk onze tips voor de allermooiste bezienswaardigheden van Venetië als je niets wil missen.

Onze favoriete adresjes in Noord-Italië

Zoals altijd zijn we ook in Italië weer op zoek gegaan naar fijne adresjes om te verblijven. Een goed hotel kan je reis net even dat extra vakantiegevoel geven. Onze lijst met favoriete adresjes in Italië telt vele hotels die net even wat extra’s hebben. Dat kan een fijn dakterras zijn maar ook een lekker zwembad of juist dat heerlijke sfeertje dat het hotel af maakt. We hebben ook veel rekening gehouden met de locaties in de steden zodat je altijd lekker dichtbij bezienswaardigheden en restaurants verblijft.