Wat te doen in Verona? 10 tips + leuke stadswandeling

Italië telt vele prachtige steden maar de meest bekende zijn groot en heel druk bezocht. Het schattige Verona is wat ons betreft net zo mooi als bijvoorbeeld Florence maar een stuk knusser en daardoor veel relaxter. Het heeft helaas niet zo’n indrukwekkende kathedraal als Florence maar de smalle straten en kleine pleinen zijn heel charmant. Verona was een belangrijke stad in de Romeinse tijd en na Rome is dit de stad met de meeste Romeinse bouwwerken. Tegenwoordig staat het beter bekend als de stad van de liefde omdat Verona het decor vormt voor Romeo en Julia, het liefdesverhaal van William Shakespeare.

Wandelroute langs de bezienswaardigheden van Verona

In Verona kan je makkelijk alles te voet bezoeken en om het je helemaal makkelijk te maken hebben we deze wandelroute uitgestippeld waarbij je langs alle belangrijke bezienswaardigheden loopt. De wandeling zelf is maar één uur maar onderweg kan je van alles doen zoals een klokkentoren beklimmen, een museum bezoeken, mooie foto’s schieten en natuurlijk lekker eten. Afhankelijk van wat je allemaal gaat doen en hoe vaak je stopt zal je hier al snel 3 tot 6 uur mee zoet zijn. Hieronder vind je per stop een korte beschrijving van alle bezienswaardigheden. Doordat Verona niet zo groot is, heb je aan één volle dag genoeg om alles te zien. We raden wel aan om er twee nachten te verblijven om Verona op je gemak te ervaren en de sfeer te proeven. Je kan er ook prima een dagje langer verblijven want vanaf hier kan je een mooie dagtrip maken naar het Gardameer.

Tip: Een andere ontspannen manier om Verona te verkennen is met deze leuke fietstour. Ook hiermee kom je langs alle bezienswaardigheden van Verona maar natuurlijk leer je zo meer over de interessante geschiedenis van de stad.

Scaliger Tombs

De route start bij de laatste rustplaats van de Scaliger familie. Deze familie regeerde over Verona in de 13e en 14e eeuw en kregen 5 bijzondere graftombes midden in de stad. De enorme grafstenen zijn gebouwd in Gotische stijl en bijzonder om te zien.

De pleinen van Verona

Zoals in iedere stad in Italië vind je ook in Verona weer een boel gezellige piazza’s oftewel pleinen. De drie belangrijkste pleinen van Verona zijn Piazza delle Erbe, Piazza Brà en Piazza dei Signori. Loop je onze route dan kom je eerst langs het gezellige Piazza dei Signori en nog geen 100 meter verder loop je zo het drukke Piazza delle Erbe op. Op dit plein vind je elke dag van de week een markt en dat is al zo sinds de Romeinse tijd. Het is omringd door vele mooie paleizen en gezellige terrasjes. Hier begin je de dag goed met een cappuccino en een croissant.

Torre dei Lamberti

Wanneer je op het Piazza delle Erbe staat dan kan je niet om de Torre dei Lamberti heen. Deze 84 meter hoge toren komt uit het jaar 1172 en is in 1403 geraakt door de bliksem waardoor de top van de toren werd vernietigd. Deze is weer gerestaureerd en nog veel later in 1779 is ook de enorme klok toegevoegd. Als je Verona wil bekijken vanuit de top van de toren dan kan je hier gemakkelijk met de lift omhoog. Het uitzicht zal je zeker niet teleurstellen.

Casa di Giulietta

Casa di Giulietta oftewel het huis van Julia is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Verona en dat terwijl deze plek pure fictie is. Romeo en Julia hebben nooit bestaan behalve in het hoofd van Shakespeare. Omdat het verhaal zich afspeelt in Verona, vond het stadsbestuur dat er ook een huis moest zijn waar Julia gewoond zou hebben. Ze kochten het huis van de familie Cappello omdat die naam wel wat leek op Julia’s achternaam (Capulet). Het huis had geen balkon en dat was natuurlijk wel belangrijk gezien de meest bekende scène uit het verhaal en dus is er een balkon gemaakt. Dat hebben ze gedaan met een sarcofaag uit de oudheid dus als je op het balkon staat te poseren dan sta je eigenlijk in een graf.

In de binnentuin staat een beeld van Julia en het zou geluk in de liefde brengen als je een keer over haar rechter borst wrijft. Dat deden dan ook velen en daardoor ontstond een gat in haar borst. Het originele beeld met gat vind je binnen bij de ingang en in de tuin staat de replica. Al met al, best een gekke plek vonden wij. Je kunt hier entree betalen om naar binnen te mogen maar je kan het huis, het beeld en het balkon ook gratis even van buitenaf bekijken.

Porta Borsari

Lang geleden was deze Romeinse stadspoort de hoofdingang van Verona. Hij komt uit de eerste eeuw na Christus en lag op de Via Postumia, een hele belangrijke Romeinse handelsweg door Noord-Italië. De witte kalkstenen poort leunt op enorme pilaren en de bovenste verdieping telt twaalf gewelfde ramen.

De Arena van Verona

Dit gigantische amfitheater komt uit het jaar 30 na Christus. Hier konden wel 30.000 toeschouwers de brute gevechten van gladiatoren bekijken. Het theater heeft sinds die tijd al veel moeten doorstaan zoals een heftige aardbeving maar is tot op de dag van vandaag een van de best bewaard gebleven amfitheaters. Tegenwoordig kan je hier in de zomeravonden genieten van indrukwekkende opera voorstellingen of overdag een rondje wandelen door de arena.

Ponte di Castelvecchio

Natuurlijk kan een kasteel niet ontbreken in een middeleeuwse stad als Verona. Het Castelvecchio, letterlijk vertaald ‘oud kasteel’, ligt aan de rivier met een enorme stenen brug die diende als vluchtroute in geval van een aanval. Tegenwoordig is het kasteel een museum en kan iedereen vrij gebruik maken van de mooie brug.

Tip: loop je onze wandelroute en heb je zin in een lekkere lunch tussendoor? Dan kan je na Pontedi Castelvecchio naar Elk Bakery of Ziga Bar lopen. Aanrader!

Verona Cathedral

Op de plek van deze kathedraal hebben eerder al vier andere kerken gestaan. Steeds is op dezelfde plek weer een nieuwe gebouwd en het huidige bouwwerk, in Romeinse stijl, komt uit de 8e eeuw. Erg mooi om even bij te stoppen en de mooie toegangspoort te bekijken.

Ponte Pietra

De Ponte Pietra is een brug die erg veel pech gehad heeft. Hij is deels ingestort in 1007, 1153, 1239 en 1503. De brug kon telkens het kolkende water van de Adige niet aan. Alsof dat nog niet genoeg pech was, bliezen de Duitsers de brug ook nog eens op tijdens hun terugtrekking uit Verona. Pas in 1957 is een start gemaakt met de restauratie. Laten we hopen dat hij dit keer lang mag blijven staan want hij is prachtig!

Het viewpoint bij Castel San Pietro

Vanaf Ponte Pierta kijk je uit op het hoger gelegen Castel San Pietro. Hier beklim je de traptreden naar het mooiste viewpoint van Verona. Het mooiste moment om dit te doen is natuurlijk tijdens de zonsondergang. 

Bespaar tip: maak gebruik van de Verona Card

Voor €20 kan je de Verona Card kopen die je toegang geeft tot vrijwel alle bezienswaardigheden en musea in Verona. Inbegrepen zijn bijvoorbeeld de Arena van Verona, het museum van Castelvecchio, Julia’s huis en Torre dei Lamberti. Als je op één dag veel wil zien dan bespaar je hier zeker geld mee en tevens hoef je niet overal in de rij te staan om tickets te kopen. Ideaal dus!

Onze favoriete restaurants in Verona

In Italië kan het soms even zoeken zijn voor een goed en gezond ontbijtje maar in Verona kan je altijd terecht bij Elk Bakery of Ziga Bar. Beide echte aanraders voor zowel ontbijt als lunch want ze hebben heerlijke salades, bowls, smoothies en avocado toast. Ziga Bar is overigens helemaal vega. Deze restaurants zijn buren van elkaar dus je kan makkelijk bij beide even langslopen en de menu’s vergelijken. Heb je zin in een rijkelijk belegd broodje dan moet je bij Focacceria La Figaccia zijn. Voor het diner is Più Gusto Bio een leuke aanrader. Alles op het menu is biologisch en vegetarisch en ze weten veel te vertellen over de ingrediënten en gebruikte producten. Erg leuk! Ben je een vleesliefhebber dan is het Argentijnse restaurant Guapo waarschijnlijk helemaal jouw ding.

Onze favoriete adresjes in Verona

Op een geweldige locatie, midden in het historisch centrum van Verona, ligt het idyllische Palazzo Fracastoro. In dit prachtige knusse hotel is veel aandacht besteedt aan comfort en details. Er hangt een romantische sfeer en het voelt erg persoonlijk aan omdat het zo kleinschalig is. Er zijn maar drie kamers dus het is vaak ver van te voren volgeboekt. Ook Lady Verona Residence behoort tot de beste hotels in het historisch centrum van Verona. Het hotel heeft een toplocatie want het ligt heel centraal aan aan de rivier. Je verblijft in een ruime kamer die mooi is ingericht. StraVagante Hostel & Rooms is de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een fijn adresje voor een zachte prijs. Het ligt op slechts 10 minuten loopafstand vanaf het treinstation van Verona en 15 minuten van het historisch centrum.