Hike naar het turquoise bergmeer Lago di Sorapis

Bijna 2000 meter boven de zeespiegel en ingesloten tussen de Italiaanse bergtoppen ligt het felblauwe bergmeer Lago di Sorapis. Beter bekend als één van de mooiste meren van de Dolomieten. In de winter ligt er een dik pak sneeuw op de omliggende bergen en wanneer dit in het voorjaar smelt, neemt het smeltwater heel fijn gruis van de berg mee het meer in. Het fijne gruis komt voor een deel op de bodem van het meer terecht en de fijnste deeltjes blijven lange tijd in het water drijven. Dat in combinatie met de lichtinval zorgt voor die prachtige turquoise kleur. Lees hier al onze tips over de hike naar het bijzondere bergmeer Lago di Sorapis.

Lago di Sorapis hike in cijfers

Er zijn twee wandelroutes die je naar Lago di Sorapis brengen: route 215 en route 217Route 215 is de meest gelopen route en makkelijker te bewandelen dan route 217. Route 217 is een uitdagendere en zwaardere route waar je meer moet klimmen en klauteren. Wij hebben route 215 gelopen dus daar is dit artikel op gebaseerd.

Aantal kilometer: 12 km in totaal
Aantal uur: 4 tot 5 uur in totaal
Hoogteverschil: 725 meter in totaal

Hoe ziet de hike naar Lago di Sorapis eruit?

Dit is het exacte beginpunt van route 215 naar Lago di Sorapis. Toen wij er waren, hing er een bordje met route 215 op een boom die de verkeerde kant op wees. Als je bij het beginpunt bent dan moet je het hek door bij de slagboom en vervolgens het grote grindpad volgen.

De hike naar Lago di Sorapis draait niet alleen om de eindbestemming want de hike zelf is minstens net zo mooi. De eerste paar kilometer van de hike loop je in een bos met hoge naaldbomen op een redelijk vlak pad. Hierna start de klim en wordt je conditie op de proef gesteld. Zo nu en dan zal je even pauze moeten houden om op adem te komen en een slokje water te drinken. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten. De heenweg is voornamelijk omhoog hiken en op de terugweg wandel je naar beneden. Je komt een paar stukken tegen waar het pad iets spannender wordt. Zeker voor mensen met hoogtevrees kan het spannend zijn want de afgrond is diep op sommige plekken. Maak je geen zorgen want er is een ijzeren kabel waar je je aan vast kan houden. Je wandelt altijd over een duidelijk pad, de route is aangegeven door witrode strepen op de bomen of stenen en er zijn een aantal trappen gebouwd op de steilere stukken.

Na zo’n 2 tot 2,5 uur kom je aan bij het prachtige Lago di Sorapis. Je vermoeide benen voel je in een keer niet meer want je krijgt zoveel energie van deze plek! We raden je aan om niet alleen bij het aankomstpunt te blijven hangen maar om een stukje naar rechts te lopen. Hier is wat rustiger en heb je een gaaf uitzicht op het meer en de bergen. Zo’n 100 meter voordat je bij het meer aankomt vind je links een berghut genaamd Rifugio Vandelli waar je vanaf 10:00 wat kunt eten en drinken. Vergeet ook niet om hier je waterfles bij te vullen voor de terugweg.

Afhankelijk van je conditie kan het best een pittige hike zijn maar wij hebben ook veel gezinnen en wat oudere mensen de tocht zien maken.

Hoe kom je bij het beginpunt van de hike?

Verreweg de makkelijkste manier om bij het beginpunt van de hike te komen is met de auto. Er zijn niet heel veel parkeerplaatsen maar iedereen parkeert zijn auto in de berm. Als je geen (huur)auto hebt, dan kan je ook de bus pakken. Er vertrekken verschillende bussen vanaf Cortina d’Ampezzo maar de vertrektijden zijn afhankelijk van het seizoen. Informeer bij je hotel voor de actuele bustijden.

Tip: ga zo vroeg mogelijk naar Lago di Sorapis

Het is ontzettend de moeite waard om vroeg aan de hike naar Lago di Sorapis te beginnen. Wij begonnen aan de hike rond de zonsopkomst en dat was waanzinnig mooi. De eerste zonnestralen kleurde de toppen van de bergen om ons heen oranje en de stilte van de ochtend was heerlijk. Bijna iedereen begint na het ontbijt aan de wandeling, rond 10:00, en zeker in de zomermaanden ontstaan er opstoppingen door het smalle pad. Als je besluit om ook rond 10:00 te gaan dan moet je er dus rekening mee houden dat het wel eens heel druk kan zijn. Hierdoor ontstaat een soort treintje van mensen en kan je niet meer je eigen tempo aanhouden. Toen wij rond de zonsopkomst begonnen aan de hike, zijn we zo’n 5 anderen tegengekomen. Op de terugweg passeerde we een paar honderd mensen.

Let op: je mag absoluut niet zwemmen in Lago di Sorapis want hierdoor verdwijnt de mooie blauwe kleur uit het water en verstoor je het ecosysteem. Ook stenen in het water gooien is een no-go.

Paklijst voor Lago di Sorapis

  • Wandelschoenen
  • Regenpak
  • Laagjes kleding (afhankelijk van het weer)
  • Voldoende water
  • Eventueel wandelstokken
  • Snacks
  • Zonnebrand