Tips voor Cinque Terre in Italië + wandelroute

Cinque Terre is een wereldberoemde reisbestemming die haast iedereen wel ooit op een foto heeft gezien. Cinque Terre bestaat uit 5 oude vissersdorpjes aan de noordwestkust van Italië en is onderdeel van het Cinque Terre National Park. De dorpjes zijn tegen steile kliffen gebouwd en de huizen zijn stuk voor stuk in vrolijke kleuren geschilderd. Ze zijn omringd door groene bergen met vele terrassen van olijf- en wijngaarden. Je reis voorbereiden naar Cinque Terre kan best een beetje ingewikkeld zijn. Hoeveel tijd heb je er nodig, wat zijn de verschillen tussen de dorpen, hoe kom je er en wat is er allemaal te doen? Wij hebben het allemaal uitgezocht en in dit artikel lees je al onze tips voor een bezoek aan Cinque Terre.

De 5 dorpjes van Cinque Terre

De dorpjes van Cinque Terre mogen op de foto’s dan misschien op elkaar lijken maar toch zitten er wel degelijk verschillen tussen.

Riomaggiore

Het meest zuidelijke dorp van Cinque Terre is Riomaggiore. Het heeft een klein baaitje met veel vissersboten en vanaf de rotsen in de haven heb je een mooi uitzicht over het stadje en de omgeving. Het dorpje is erg levendig met veel winkeltjes en restaurants.

Manarola 

Manarola is van alle vijf de dorpjes waarschijnlijk het meest gefotografeerde dorp en tevens het oudste dorp van Cinque Terre. Er is een leuk haventje met helderblauw water. Hier liggen grote rotsblokken waar in de zomer veel mensen op liggen te zonnen en zo nu en dan een sprong in de zee maken.

Corniglia

Corniglia is het kleinste dorp van Cinque Terre. Het heeft maar 200 inwoners en wordt het minst bezocht door toeristen. Het ligt namelijk bovenop een berg, er is geen haven en dus niet bereikbaar met de boot. Je kan er wel met de trein komen, maar het treinstation van Corniglia ligt een eindje van het dorpje vandaan. Je komt er door 365 treden te beklimmen, of je stapt in het busje dat je vanaf het treinstation naar het centrum van Corniglia brengt. Het leuke aan Corniglia is dat het een heel stuk rustiger is dan de rest van de dorpjes en vanuit hier starten veel wandelroutes. Het is daarom een populaire plek voor wandelaars.

Vernazza

Vernazza is volgens velen het mooiste dorp van Cinque Terre. Vanaf het treinstation loop je via de hoofdstraat binnen een paar minuten naar de haven van Vernazza. Hier is het water helderblauw en je vindt er veel gezellige terrasjes. Loop zeker ook even het centrum in en dwaal door de mooie smalle steegjes.

Monterosso al Mare

Het meest noordelijke en tevens het grootste dorp van Cinque Terre is Monterosso al Mare. Het heeft 1560 inwoners en er is een lang strand met veel strandbedjes. Ideaal voor een stranddag. Ben je in de winter in Cinque Terre? Dan is het niet erg om dit dorp over te slaan. De andere dorpen zijn mooier en je komt hier voornamelijk voor het strand. In de zomermaanden is Monterosso al Mare dan ook absoluut een aanrader! 

Tips voor vervoer tussen- en naar de dorpjes van Cinque Terre

Er rijden weinig tot geen auto’s in Cinque Terre. De enige manier om je te verplaatsen is met de trein, de boot of te voet. Reis je met een (huur)auto door Italië? Dan is het slim om je auto te parkeren in La Spezia of Levanto. Dit zijn beide gezellige stadjes net buiten Cinque Terre.

Met de trein naar Cinque Terre

Verreweg de meeste mensen gaan met de trein naar Cinque Terre. Vanaf La Spezia en Levanto stap je gemakkelijk op de trein en binnen 10 minuten sta je in het eerste dorp van Cinque Terre. Je zit steeds ongeveer vijf minuten in de trein als je van het ene dorpje naar het volgende dorpje reist. De treinreis van het meest noordelijke dorpje naar het meest zuidelijke dorpje (Riomaggiore naar Monterosso al Mare) duurt rond de 20 minuten. De treinen rijden vaak en op het perron staat goed aangegeven hoe laat de trein komt. Ieder dorpje heeft een eigen treinstation maar niet iedere trein stopt bij ieder dorpje. Als je de vertrek- en eindbestemming intypt op Google Maps en je selecteert ‘met de trein reizen’, worden de actuele treintijden weergeven.

Tickets voor de trein in Cinque Terre

Ben je van plan meerdere keren op één dag gebruik te maken van de trein in Cinque Terre? Dan kan je het beste een Cinque Terre Card kopen. Met dit ticket mag je de hele dag gebruik maken van de trein. Ook mag je met dit ticket gebruik maken van de officiële wandelpaden van Cinque Terre (meer info hierover lees je onder het volgende kopje). Je kan dit ticket op het treinstation kopen of vooraf online. Een ticket kost voor volwassenen €16 per dag. Maak je maar één of twee ritjes met de trein en ben je niet van plan om gebruik te maken van de officiële wandelpaden? Dan kan je beter een enkeltje kopen. Deze koop je op het station bij de automaat en kost €4 per rit.

Wandelen tussen de dorpjes van Cinque Terre

Cinque Terre is het paradijs voor wandelaars en dit is de mooiste manier van vervoer tussen de dorpen! Sentiero Azzurro, ook wel het Blauwe Pad genoemd, is het officiële wandelpad van Cinque Terre. Het is in totaal een 12 kilometer lang pad en verbindt alle dorpjes met elkaar. Het is absoluut een aanrader om een deel van dit pad te lopen. Je wandelt langs de kustlijn en ondertussen geniet je van een prachtig uitzicht op de dorpjes, de bergen en de zee. Reis je niet met de trein maar ben je wel van plan om te wandelen over de officiële wandelpaden? Dan heb je een Cinque Terre Trekking Card nodig. Deze kost €7,50 per persoon. Er zijn ook onofficiële wandelpaden in Cinque Terre. Hier hoef je niet voor te betalen en zijn een stuk minder druk. Verderop in het artikel onder het kopje ‘wat te doen in Cinque Terre’ lees je hier meer over.

Tip: Trek goede schoenen aan als je gaat wandelen in Cinque Terre. In het verleden zijn aardig wat ongelukken gebeurd op de officiële wandelpaden omdat mensen op slippers of sandalen liepen. Bij een ongeval, is het voor de hulpdiensten erg lastig om gewonden te bereiken en vaak moet er zelfs een helikopter worden ingezet. Sinds 2019 is het daarom verboden om op slippers of sandalen te wandelen over de officiële wandelpaden.

Met de boot naar Cinque Terre

Een andere leuke optie om Cinque Terre te bezoeken is met de boot. De trein rijdt constant door tunnels dus zo zal je kan niet veel van de omgeving zien. Met de boot is dit heel anders. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de dorpjes en de bergen van Cinque Terre. Er vaart een hop-on hop-off veerboot waar je met een dagkaart de hele dag gebruik van kan maken. Deze boot vaart naar ieder dorpje behalve Corniglia omdat dit dorp geen haven heeft. De boot vertrekt vanaf La Spezia, Portovenere, Lerici en Levanto en een dagkaart kost €35 per persoon. Check de actuele tijden op de officiële website van de veerboot.

Wat te doen in Cinque Terre? 5 tips!

De dorpjes van Cinque Terre zijn één groot openluchttheater. Neem dan ook lekker de tijd om deze op je gemak te verkennen. Struin door de dorpjes, zwem in de havens, eet een ijsje en plof neer op het terras. Naast de dorpjes verkennen, zijn er nog een aantal andere leuke dingen om te doen in Cinque Terre.

Bekijk de zonsondergang bij Nessun Dorma in Manarola

Het restaurant met het mooiste uitzicht van heel Cinque Terre is Nessun Dorma. Ga hier naartoe rond de zonsondergang, drink een wijntje en geniet van het beste uitzicht! Je kunt niet uitgebreid dineren in dit restaurant maar ze hebben kleine hapjes zoals verschillende bruschetta. Deze zijn rijkelijk belegd en super lekker. Wees wel voorbereid op een rij want dit restaurant is al tijden geen geheim meer. Gelukkig hebben ze veel tafeltjes en omdat mensen niet uitgebreid dineren, gaat de rij vrij snel. Daarnaast hebben ze een erg goed systeem bedacht. Je krijgt een QR code met ‘jouw plek’ in de rij. Zo zie je op je telefoon hoeveel mensen er nog voor je staan en kan je rustig gaan zitten op een bankje naast het restaurant. Handig!

Verken de kustlijn vanaf het water

Cinque Terre verkennen met een kajak. Dat klinkt toch helemaal te gek? Je vaart langs de enorme kliffen en je hebt een prachtig uitzicht op de dorpjes. De kajak tour start in Monterosso en je stopt tussendoor om wat te eten en een heerlijk wijntje te drinken. Zo zie je Cinque Terre vanuit een heel ander perspectief.

Wandel de prachtige route van Corniglia naar Manarola

Één van de mooiste wandelroutes van Cinque Terre is het pad van Corniglia via Volastra naar Manarola, ook wel de 6P trail genoemd. Dit is een onofficieel wandelpad dus het is helemaal gratis en veel minder druk dan de officiële paden. Deze route neemt je mee langs en soms dwars door van de natuur in Cinque Terre. De wandeling begint in een prachtig bos, daarna loop je tussen de wijngaarden op zo’n 400 meter hoogte en onderweg kom je ontzettend veel verschillende soorten planten en bloemen tegen.

Je kan de wandeling zowel in Corniglia starten als in Manarola maar wij raden je aan om in Corniglia te starten. Zo eindig je de wandeling in Manarola, één van de mooiste dorpjes van Cinque Terre en kan je aansluitend een drankje doen bij Nessun Dorma. Zorg dat je hier ongeveer een uurtje voor de zonsondergang bent en je wordt getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Loop je de route andersom dan moet je ontzettend veel trappen naar boven lopen en eindig je in een wat minder spectaculair dorpje, Corniglia. 

De wandeling duurt in totaal 2,5 uur en start in het centrum van Corniglia. Als je het treinstation van Corniglia uit loopt, kan je hier op een busje wachten dat je in 5 minuten naar het centrum brengt. Je kan ook zelf vanaf het station lopen maar dan moet je wel een extra stuk omhoog lopen. De tocht begint vrij pittig dus wij raden je aan om de bus te nemen. De eerste 45 minuten van de wandeling loop je de berg op maar eenmaal boven aangekomen is het wandelpad bijna alleen maar vlak. Hier vind je de exacte wandelroute zoals wij hem gelopen hebben. Trek goede schoenen aan, neem zonnebrand mee, plus één liter (of meer) water per persoon en je bent klaar om te gaan!

Wandel naar het uitzichtpunt van Vernazza

Wanneer je in Vernazza bent, mag je dit viewpoint absoluut niet missen. Het viewpoint ligt op het officiële wandelpad van Vernazza naar Monterosso. Je moet dus een Cinque Terre Card of Cinque Terre Trekking Card hebben.

Plof op een strandbedje bij Monterosso el Mare

Bezoek je Cinque Terre wanneer het strandweer is? Plof dan zeker een middagje neer op een strandbedje. Een bezoek aan Cinque Terre kan best intensief zijn. Je wandelt er veel en zeker met de hoge temperaturen in de zomer, is een dagje aan het strand heerlijk. Monterosso heeft een groot strand met helderblauw water en veel ligbedjes. Bestel lekker een drankje en genieten maar!

Hoeveel dagen heb je nodig voor Cinque Terre?

Als je niet van plan bent om te gaan wandelen dan kan je in principe alle dorpjes op één dag zien. Overigens raden we dit niet aan want wandelen in Cinque Terre is juist hartstikke mooi. Verblijf daarom minimaal 2 volle dagen in Cinque Terre. Zo kan je een middagje op het strand doorbrengen, één of twee wandelingen maken en alle dorpjes zien.

Waar te verblijven in Cinque Terre?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te verblijven in Cinque Terre. Je kan in de dorpjes verblijven of in een stadje naast Cinque Terre. Om Cinque Terre op zijn allerbest te ervaren, kan je het beste in de dorpjes zelf verblijven. Hier betaal je wel een stuk meer voor een hotel dan voor een hotel in een stadje naast Cinque Terre. Houd er ook rekening mee dat in de dorpjes de prijzen in de restaurants een stukje hoger liggen. Kies je ervoor om buiten Cinque Terre te verblijven? Dan is het stadje La Spezia een fijne plek. Hier vind je genoeg goede hotels en restaurants.

In de dorpjes van Cinque Terre vind je geen grote hotels maar juist alleen maar kleinschalige accommodaties die vaak niet meer dan 3 of 4 kamers hebben. Hierdoor zitten deze hotels vaak al een half jaar van te voren volgeboekt. Vroeg boeken is daarom een must als je hier wilt verblijven.

Onze favoriete adresjes in Cinque Terre

Hotels in de dorpjes van Cinque Terre: Verblijf je graag in één van de dorpjes dan raden we je aan om in Vernazza of Monterosso te verblijven. In andere dorpjes kan ook, maar Vernazza en Monterosso hebben een strand en dat is natuurlijk extra fijn. Zo kan je lekker vroeg, wanneer het nog rustig is, een verfrissende duik nemen. In Monterosso is I Tibei Guesthouse een aanrader. Hier krijg je voor een goede prijs een comfortabele tweepersoonskamer met een groot balkon op maar een paar minuten lopen vanaf het treinstation. Camere Fontanavecchia is een heel fijn adresje in Vernazza dat relatief goedkoop is voor een hotel in Cinque Terre.
Hotels in La Spezia: Kies je ervoor om in La Spezia te overnachten dan is het slim om een hotel vlakbij het treinstation te boeken. Op slechts een paar minuten loopafstand van het station ligt L’Opera Rooms & Suite. Je verblijft in een mooie kamer met een moderne badkamer. In de ochtend krijg je een lekker ontbijtje en veel goede restaurants zijn op loopafstand. Ook het hotel Real Rooms is een goede uitvalsbasis in La Spezia. De vriendelijke eigenaar is ontzettend gastvrij en geeft je graag tips over Cinque Terre.