Tips voor een auto huren in Italië

Start de auto, zet je favoriete playlist op en draai je raampje open. Je rijdt over een kronkelend bergweggetje, om je heen zijn glooiende heuvels en in de verte zie je hoge bergtoppen. Welkom in Italië! Als je met de auto door Italië toert, ervaar je ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Zo kom je op de mooiste plekjes van het land. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een auto huurt in Italië. Lees dus voordat je de auto inspringt eerst even onze tips voor een auto huren in Italië.

Autorijden in Italië: onze ervaring

Naast dat autorijden in Italië prachtig is, is het ook nog eens heel goed te doen. Oké, in de grote steden is het best chaotisch met verkeer maar dit is voor iedere beetje ervaren chauffeur prima te doen. Misschien heb je al ooit verhalen gehoord over het rijgedrag van de Italianen. Ze staan namelijk bekend om hun asociale rijgedrag. Wij moeten eerlijk zeggen dat we dit wel best mee vonden vallen. Er zijn zeker heel wat Italianen nalatig met hun knipperlicht en je komt gegarandeerd bumperklevers tegen maar de meerderheid rijdt normaal in Italië. Goed om te weten is dat je roekeloze weggebruikers vooral tegenkomt rondom de grote steden dus let daar extra op en verwacht het onverwachte.

Milieuzones in Italië

In veel Italiaanse steden gelden milieuzones. Een milieuzone is een zone in de binnenstad waar geen auto’s mogen komen tenzij je hiervoor een vergunning hebt. Je herkent een milieuzone aan het witte verkeersbord met daarop een rode cirkel en de tekst zona traffico limitato (zie de foto hieronder). Als je dit bord tegenkomt mag je dus niet verder rijden. Doe je dit wel dan krijg je gegarandeerd een bekeuring want er hangen camera’s die registreren welke auto’s zonder vergunning de zone inrijden. Als je dit bord over het hoofd ziet en bijvoorbeeld 2 keer de milieuzone bent ingereden omdat je op zoek bent naar een parkeerplek, dan krijg je twee keer dezelfde boete. Houd daarom goed je ogen open in de steden want je zal niet de eerste zijn die 3 boetes op de mat krijgt.

Verblijf je in een accommodatie die in de milieuzone ligt en kan je daar je auto parkeren? Geef dan bij je hotel aan dat je met de auto komt en vraag of zij een vergunning kunnen regelen. Zij geven dan je kenteken door en je kan dan de zone inrijden zonder dat je een boete krijgt.

Parkeren in de grote Italiaanse steden

Bezoek je tijdens je roadtrip door Italië één of meerdere grote steden? Dan vraag je je vast af waar je je auto kan parkeren. Een auto is behoorlijk onhandig in de binnenstad. Er gelden veel milieuzones en het is vaak een ramp om een parkeerplek te vinden. Het is daarom slim om je auto in een parkeergarage te parkeren aan de rand van de stad. Je kan natuurlijk wel een hotel boeken met parkeergelegenheid maar ook hier betaal je vaak een stuk meer dan wanneer je je auto in een parkeergarage aan de rand van de stad parkeert. Je kan van te voren aan je hotel vragen in welke parkeergarage je jouw auto het beste kan parkeren. Grote kans dat zij je goede tips hierover kunnen geven.

Parkeerplaatsen op straat in Italië hebben de volgende regels:

Witte parkeervakken: dit zijn gratis parkeervakken. Het kan wel zijn dat je een parkeerschijf achter je ruit moet leggen maar dan staat dat aangegeven met borden.

Blauwe parkeervakken: in een blauw parkeervak moet je een parkeerkaartje kopen bij een parkeerautomaat.

Gele parkeervakken: dit zijn parkeervakken voor invaliden. Als je hier zonder invalidenpas parkeert dan is de kans groot dat je auto wordt weggesleept en je een boete krijgt.

Neem de juiste creditcard mee

Wanneer je de huurauto gaat ophalen, is het verplicht om een creditcard te tonen die op naam staat van de hoofdbestuurder. Deze creditcard is nodig voor de borg en een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Je zal de huurauto niet in ontvangst kunnen nemen als je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder kan laten zien. Ook wanneer deze creditcard onvoldoende saldo heeft, krijg je de huurauto niet mee. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Auto huren in Italië zonder creditcard

Heb je geen creditcard en wil of kan je deze niet aanvragen? Dan heb je bij Sunnycars nog steeds de mogelijkheid om een auto te huren. Vink de filter ‘geen waarborg’ aan bij het zoeken van een huurauto. Nu krijg je alle huurauto’s te zien waarvoor je geen creditcard nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat deze huurauto’s iets duurder zijn dan de reguliere huurauto’s. Daarnaast moet je minimaal 48 uur voor het ophalen van de huurauto je registreren via de link die je ontvangt na het boeken. Zo is het mogelijk om een auto te huren in Italië zonder creditcard.

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Italië?

Het is afhankelijk van het verhuurbedrijf vanaf welke leeftijd je een auto mag huren in Italië. Je moet in ieder geval minimaal één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, ongeacht hoe oud je bent. Vaak is de minimale leeftijd om een auto te huren 25 jaar. Ben je jonger dan 25 jaar dan moet je mogelijk een extra toeslag betalen. Deze informatie staat onder het kopje specifieke voorwaarden dat je tegenkomt in het boekingsproces.

Gebruik Flitsmeister

Je komt in Italië best veel flitspalen tegen. Omdat je deze vaak over het hoofd ziet, is het slim om Flitsmeister te downloaden en deze aan te zetten wanneer je de auto instapt. Flitmeister geeft in Italië, in tegenstelling tot in Nederland, geen meldingen voor mobiele flitsers, files, incidenten of werkzaamheden op de Italiaanse wegen maar je krijgt meestal wel een melding voor vaste flitspalen en trajectcontroles.

Extra tips voor een auto huren in Italië

Nog wat handige dingen om rekening mee te houden als je een auto gaat huren.

Neem cash meer voor de tolwegen

Zorg dat je altijd cash bij je hebt voor de tolwegen want ze accepteren nog niet overal je pinpas.

Download de kaart in Google Maps

Het is aan te raden om met Google Maps te navigeren in Italië. Download vooraf de kaart van de regio waar je gaat rijden zodat je ook offline kunt navigeren. Je verliest namelijk wel eens het bereik wanneer je bijvoorbeeld door tunnels of de bergen rijdt.

Wat voor huurauto is fijn in Italië?

In principe is iedere huurauto geschikt. Wanneer je met zijn tweeën gaat roadtrippen, is een kleine huurauto prima. Reis je met meer personen dan is een grotere auto comfortabeler. Een automaat is iets duurder maar kan fijn zijn want dan kan je je volledige concentratie op de weg en het verkeer houden. Zeker als je wat minder of geen ervaring heb met rijden in het buitenland is dit praktisch.

Wat kost een auto huren in Italië?

Je kunt al een auto huren in Italië vanaf €26 per dag inclusief verzekering. De prijs is erg afhankelijk van de reisperiode, hoe vroeg je boekt en waar je de huurauto op wilt halen. Boek je lastminute in de zomermaanden en wil je de auto ophalen in Rome? Dan betaal je soms wel €80 per dag. Het is daarom slim om zo vroeg mogelijk te boeken. Wij boeken altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Italië. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij een andere partij maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

 

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door tekort aan auto’s: Er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Sinds de vraag hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.