10 Tips voor de leukste bezienswaardigheden in Florence

Florence is de hoofdstad van Toscane, één van de populairste regio’s in Italië. De stad is al in het jaar 59 voor Christus gesticht door niemand minder dan Julius Caesar. Wanneer je door het historisch centrum dwaalt, voel je overal de rijke geschiedenis van Florence. Het hoogtepunt van een bezoek aan Florence is natuurlijk de gigantische kathedraal die soms ineens opdoemt wanneer je om een hoek loopt. Wat de stad nog meer zo uniek maakt is dat Florence de bakermat is van de renaissance. Meesterwerken van wereldberoemde kunstenaars als Michelangelo, Botticelli en Brunelleschi zijn hier allemaal te bewonderen. Ben je benieuwd wat deze stad nog meer te bieden heeft? Hieronder lees je 10 tips voor de leukste bezienswaardigheden in Florence!

Hoe kom je in Florence?

Je kunt op verschillende manieren naar Florence reizen. Hieronder lees je over de verschillende manieren.

Met de (huur)auto naar Florence

Reis je met de auto naar Florence dan is het slim om je auto in een grote parkeergarage of parkeerplaats te parkeren en vervolgens de binnenstad in te gaan. In de binnenstad kan je namelijk alles te voet doen en bovendien is dit deel autovrij. Er zijn veel parkings in Florence waar je tegen een dagtarief je auto kunt parkeren. Hoe verder weg van de binnenstad, hoe goedkoper het parkeren is. 

Met de trein naar Florence

Reis je met de trein door Italië? Reis dan naar het Station Firenze Santa Maria Novella. Dit is het centraal station van Florence.

Vanaf het vliegveld naar Florence

Vanaf het vliegveld van Florence kan je het beste de bus pakken naar het centrum. Deze bus heet ‘Vola in bus’ en je kan een kaartje bij de automaat op het vliegveld kopen. Een kaartje kost rond de €6 en brengt je in ongeveer 20 minuten naar het busstation dichtbij het treinstation van Florence. De eerste bus vertrekt om 05:00 en vanaf dit tijdstip ieder half uur. Tussen 20:30 en 00:30 vertrekt de bus 1 keer per uur.

Wat te doen in Florence?

Ondanks dat er aardig wat bezienswaardigheden in Florence zijn, heb je aan 2-3 dagen genoeg om alles te zien. De bezienswaardigheden liggen namelijk veelal dicht bij elkaar en daardoor kan je veel op een dag doen.

Tip: Voor veel bezienswaardigheden in Florence moet je entree betalen. Zeker in het hoogseizoen is het vaak erg druk in de stad en kunnen er lange rijen staan om een bezienswaardigheid te bezoeken. Daarom raden we je aan om vooraf de entreetickets te kopen zodat je dat daar niet meer hoeft te doen. Met een online geboekt ticket mag je vaak ook de rij voor de kassa overslaan. Ideaal!

Bezoek de kathedraal van Florence

Je kan er niet omheen als je in Florence bent. De indrukwekkende Santa Maria del Fiore kathedraal, ook wel de Duomo genoemd, is dé blikvanger van de stad. Je kan naar het bouwwerk blijven staren want de kleuren, details en de grootte van de kathedraal blijven je verbazen. De bouw van de kathedraal ging in het jaar 1296 van start en was pas in 1434 voltooid. De Duomo heeft een hoogte van 153 meter en er kunnen maar liefst 20.000 bezoekers naar binnen. Daarmee is het één van de grootste kathedralen van de wereld. Je kan de kathedraal en haar bezienswaardigheden op verschillende manieren bezoeken:

De kathedraal: De binnenkant van de kathedraal mag je gratis bezoeken. Er staat vaak een lange rij voor de ingang maar die gaat meestal erg snel. Let op: vrouwen moeten tot over hun knieën bedekt zijn anders worden ze geweigerd.

De klokkentoren: De 84 meter hoge klokkentoren brengt je in 414 treden helemaal naar de top. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de duomo en over de rest van de stad. 

De dome: Je kan er ook voor kiezen om naar het topje van de dome van de kathedraal te klimmen. Hier moet je wel eerst 463 traptreden voor op, maar het uitzicht is het dubbel en dwars waard.

Duomo dakterras: Dan heb je nog het 30 meter hoge dakterras. Dit zijn 150 treden omhoog en dan sta je tussen de koepels en de klokkentoren. Je merkt pas echt hoe groot de kathedraal is als je hier staat.

Het Baptisterium: Dit doopkapel ligt recht voor de Kathedraal en dit stond er al voordat er ook maar één steen van de kathedraal gelegd was. Het baptisterium is dan ook één van de oudste bouwwerken van Florence. Het doopkabel is achthoekig en ook de binnenkant is erg mooi.

Via deze website kan je vooraf de toegangsticket kopen voor deze bezienswaardigheden. Wij hebben de kathedraal bezocht en vervolgens de klokkentoren beklommen voor een te gek uitzicht op de kathedraal.

Wandel over de iconische brug Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de oudste brug in Florence en de naam betekent dan ook letterlijk ‘de oude brug’. In de Romeinse tijd bestond de brug al en was toen helemaal van hout gemaakt. Hij werd door een overstroming verwoest en in het jaar 1345 herbouwd, dit keer van steen. De Ponte Vecchio is zo uniek omdat het de enige brug is die tijdens de Tweede Wereldoorlog is bijven staan. Op de brug vind je allerlei winkeltjes. Vroeger zaten er allemaal looiers en slagers. Dit stonk zo erg dat ze moesten vertrekken en plek moesten maken voor edelsmeden. Deze vind je vandaag de dag nog steeds op Ponte Vecchio.

Goed om te weten: Op veel plekken in Florence lopen Afrikaanse mannen die een vriendelijk praatje komen maken en je vervolgens een armbandje geven. Wanneer je deze aanneemt, zullen ze daarna om geld vragen en gezien je net iets van ze hebt gekregen, is het moeilijk om nee te zeggen. Om dit niet te stimuleren kan je het beste vriendelijk bedanken en vooral niets aannemen.

Doe een drankje bij een rooftop bar tijdens zonsondergang

Wanneer je door de straten van Florence loopt, heb je vrijwel altijd hoge gebouwen om je heen. Op een rooftop bar heb je zicht over de hele stad en zeker tijdens zonsondergang is het leuk om hier wat te drinken. Het mooiste is natuurlijk als je dichtbij de kathedraal bent. View On Art Rooftop Cocktail Bar heeft zo’n uitzicht (foto’s hieronder). Wij raden je niet aan om hier te eten maar bestel lekker een wijntje of een cocktail. La Terrazza Rooftop Bar is ook een gezellige plek met een gaaf uitzicht over de Rivier de Arno.

Bekijk kunst in en rond het Palazzo Vecchio 

Het Palazzo Vecchio is het stadhuis van Florence. Het ademt hier geschiedenis en binnen zijn meesterwerken van bekende artiesten uit de Renaissance te bewonderen. Wil je het Palazzo Vecchio bezoeken met een interessante audiotour dan kan je hier alvast een ticket kopen. Met dit ticket mag je ook de 94 meter hoge klokkentoren beklimmen. Wil je niet Palazzo Vecchio niet te bezoeken, dan kan je gratis de mooie hal bekijken. Palazzo Vecchio ligt aan het gezellige Piazza Della Signoria. Dit plein is een soort openluchtmuseum want er staan meerdere historische beelden. Het is hier gezellig druk en de terrassen nodigen uit om een drankje te doen.

Tip: Overal in de binnenstad van Florence vind je geldautomaten van Euronet. Hier betaal je hartstikke veel commissie dus het is slim om deze te vermijden. Wil je geld opnemen dan vind je in de hal van Palazzo Vecchio een geldautomaat waar je niet veel commissie betaalt.

Struin over de foodmarket van Florence

Iets totaal anders dan de rest van dit lijstje is Mercato Centrale. De Mercato Centrale is een foodmarket in een grote oude hal. Binnen zijn veel kraampjes met allerlei verschillende lokale producten. Je kunt hier van alles proeven of een koffie of wijntje drinken. In de straten rondom het gebouw is ook iedere dag een markt waar ze voornamelijk leren tassen en souvenirs verkopen.

Tip: Een leuke manier om Florence te verkennen is met deze fietstour. Je gaat op pad met een Nederlandse gids die je alles kan vertellen over Florence en haar interessante geschiedenis.

Bezoek een van de grootste kunstmusea’s ter wereld

In het indrukwekkende Galleria degli Uffizi vind je werken van de grootste kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. Zo kan je hier De geboorte van Venus van Botticelli en Het hoofd van Medusa van Caravaggio bewonderen. Ook meesterwerken van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rembrandt zijn hier te zien. Het Uffizi is verdeeld in 45 zalen op twee verdiepingen. Het is dus een ontzettend groot museum. Sluit je bezoek af met een lekker drankje op het dakterras met mooi uitzicht op het Palazzo Vecchio. Galleria delg Uffizi wordt erg drukbezocht en daarom is het slim om vooraf een entreeticket te kopen. Als je vooraf alvast het toegangsticket koopt, sla je de – vaak lange – rij voor de kassa over.

Bezoek de Santa Croce Basilica

De Santa Croce Basilica is een erg belangrijke kerk in Florence. Hier liggen namelijk heel wat bekende mensen uit het verleden begraven waaronder Michelangelo, Galileo Galilei en Niccolò Machiavelli. De basiliek is prachtig zowel van buiten als van binnen.

Tip: Wil je nog een andere basiliek bezoeken? Dan is Basilica di Santa Maria Novella, vlakbij het treinstation ook erg mooi (2e foto hieronder).

Bekijk het 360º uitzicht bij Piazzale Michelangelo

Je ontsnapt aan de hoge gebouwen van de straten van Florence door naar het viewpoint Piazzale Michelangelo te lopen. Vooral bij helder weer en tijdens de zonsondergang is het uitzicht hier prachtig. Je kijkt uit over de Arno Rivier, de bergen en natuurlijk Florence met de kathedraal in het middelpunt.

Tip: Loop terug naar beneden via het pad door de rozentuin, oftewel de ‘Giardino delle rose’. 

Bewonder het David beeld in Galleria dell’Accademia

Het David beeld van Michelangelo Buonarroti is een van de bekendste beeldhouwwerken in de kunstgeschiedenis en is in het Galleria dell’Accademia te aanschouwen. In 1501 was de Toscaanse kunstenaar pas 26 jaar oud toen hij aan dit meesterwerk begon. Het verbeeldt de Bijbelse figuur David die met een steen in zijn hand klaarstaat om Goliath te verslaan. Het David beeld is maar liefst 5 meter hoog. Koop vooraf alvast je toegangsticket voor Galleria dell’Accademia om zeker te zijn van toegang en de rij voor de kassa over te slaan.

Goede restaurants in Florence

Één ding is zeker, er zijn heel veel goede restaurants in Florence! Je begint je dag goed en gezond bij Shake Café. Waar je bij veel restaurants alleen croissantjes kan ontbijten staan hier gezonde ontbijtjes op het menu zoals smoothie bowls, salades en avocado toast. Shake Café heeft drie filialen in Florence dus check even welke het dichtste bij jouw hotel ligt. Loop voor een heerlijk Italiaans broodje naar All’ Antico Vinaio. Dit is zo’n populair tentje dat er vaak een lange rij staat, maar laat je dat niet weerhouden om hier een broodje te scoren. In deze straat zitten 3 aparte tentjes van dezelfde zaak dus de rij gaat snel! Het broodje genaamd l’inferno vonden wij de grootste aanrader. Heerlijk authentiek Italiaans dineren doe je bij Matto Matto. Reserveren is hier wel nodig.

Budget tip: Bij ieder cafeetje in Florence kan je wel een lekkere cappuccino of espresso drinken. Wanneer je dit aan een tafeltje opdrinkt, moet je een stuk meer afrekenen dan wanneer je het staand drinkt aan de counter. Vaak staan de verschillen tussen de prijzen op een bord geschreven zoals hieronder.

Onze favoriete adresjes in Florence

B&B San Remigio ligt midden in het historisch centrum van Florence en is één van de beste adresjes om te verblijven in Florence Het ligt op 200 meter van Palazzo Vecchio en is omringd door veel goede restaurants, café’s en winkels. Er is een dakterras en je verblijft in een comfortabele kamer met een heerlijk bed. Er hangt een intieme sfeer omdat het een kleinschalig hotel is met maar zes kamers. Doordat het zo kleinschalig is, moet je wel vroeg van te voren boeken als je hier wil verblijven want het is vaak ver van te voren volgeboekt. Vlakbij het treinstation ligt Archi Rossi. Hier kan je, zelfs in het hoogseizoen, voor een vriendelijke prijs een comfortabele tweepersoonskamer boeken. Er is een mooie binnenplaats met fijne zitplekken en het personeel is ontzettend vriendelijk. Als laatste willen we nog Spirit of Florence tippen. Dit boutiquehotel is perfect voor wanneer je iets meer luxe zoekt. Het ligt aan de overkant van de rivier, aan een heel gezellig plein en de kamers zijn zeer smaakvol ingericht.