Met de trein reizen in Italië: dit moet je vooraf weten

Er zijn veel verschillende redenen waarom het een goed idee is om met de trein door Italië te reizen. De treinverbindingen tussen de steden zijn super goed, het is betaalbaar en de treinstations liggen midden in de stad. Met de auto tussen de steden reizen is veel meer gedoe door de vele milieuzones en dure parkeerplaatsen. Reis je naar een regio als de Dolomieten of Sicilië? Dan is met de trein reizen niet handig en kan je het beste onze tips lezen voor een auto huren in Italië. Reizen met de trein is vooral handig als je tussen de steden reist. Wij hebben tijdens onze reis veel gebruik gemaakt van de Italiaanse spoorwegen en hieronder lees je een aantal handige tips voor reizen met de trein in Italië. 

Tip: Tussen veel steden rijden ook bussen die soms goedkoper zijn. Bekijk ook altijd even de busverbindingen op Bookaway.com.

De verschillende treinen in Italië

Er rijden drie verschillende soorten treinen in Italië.

Hogesnelheidstrein

Tussen de grote steden als Milaan, Rome en Florence rijden hogesnelheidstreinen. In deze treinen reis je super snel van de ene stad naar de andere. Sommige treinen halen een snelheid van wel 400 km/u. Een kaartje voor deze trein is best prijzig, vooral wanneer je op de dag van vertrek pas een kaartje koopt. Als je ver van te voren deze trein reserveert dan kan je een kaartje scoren voor een betaalbare prijs. Tijdens het boeken van je ticket staat er niet direct bij of de trein een hogesnelheidstrein is. Je kan deze treinen herkennen aan de namen Frecciarossa, Frecciargente en Frecciabianca.

Voorbeeld: reistijd Florence naar Rome is ongeveer 1,5 uur

Intercity trein

Dit is de tweede snelste trein van Italië. Deze trein rijdt wat langzamer en maakt iets vaker een tussenstop maar nog steeds ben je niet heel lang onderweg. De kaartjes zijn wat goedkoper dan de hogesnelheidstrein.

Voorbeeld: reistijd Florence naar Rome is 2,5 tot 3 uur

Regionale trein

Dit is de sprinter van Italië. De regionale trein rijdt met veel lagere snelheden dan de treinen hierboven genoemd, stopt vaker en is daarom ook een stuk goedkoper dan de andere treinen. Dit is een prima trein als je een korte afstand moet afleggen maar voor lange afstanden raden wij de intercity of hogesnelheidstrein aan.

Voorbeeld: reistijd Florence naar Rome is 4 tot 5 uur

Boek vooraf je tickets voor de trein in Italië

Je kan een treinkaartje op het station kopen maar je kan ze ook heel makkelijk al vooraf boeken online boeken via Trenitalia.com. Wij hebben tijdens onze reis zowel vooraf als op het station een treinkaartje gekocht en we moeten zeggen dat vooraf een treinkaartje kopen toch wel een veel betere optie is. Als je vlak voor vertrek een kaartje koopt op het station, dan is de prijs vaak hoger dan wanneer je deze vooraf had gekocht. Ook kan een trein vol zitten en dan moet je uren lang wachten op de volgende beschikbare trein (ja, we spreken uit ervaring). Tenzij je een hele kleine afstand moet afleggen met de regionale trein, raden we aan om altijd een treinkaartje vooraf te reserveren. Wil je toch een kaartje op het station kopen? Dan staat er op ieder station een ticketautomaat waar je heel gemakkelijk een kaartje kan kopen. Je kan zowel met je pinpas als met contant geld betalen bij deze automaten.

Tip: natuurlijk maken deze vooraf geboekte treinkaartjes je niet heel erg flexibel tijdens je reis. Vind je het fijn om wat meer vrijheid te hebben? Dan kan je voor een paar euro meer een tarief selecteren waarbij je jouw treinkaartje kosteloos kan omruilen naar een andere tijd of datum.

Je treinkaartje afstempelen op het station

Heb je een kaartje op het station gekocht voor een regionale trein? Dan moet je dit kaartje stempelen bij een automaat. Deze automaten vind je op de perrons of in het treinstation en hier staat  ‘Convalida’ of ‘valid your ticket’ op. Door het kaartje te stempelen komt er een tijd en datum op te staan. Doe je dit niet en stap je toch de trein in dan is je kaartje niet geldig en kan je een boete krijgen wanneer je gecontroleerd wordt. Dit geldt niet voor een online gekocht treinticket want dan staat er al een tijd en datum op. 

Zorg dat je op tijd bent

Het klinkt misschien wat overdreven, maar het is slim om zeker 15 minuten voordat je trein vertrekt op het station te zijn. Zeker op de treinstations in grote steden is het soms echt even zoeken naar het juiste spoor. Je hebt waarschijnlijk veel bagage bij je dus even snel een sprintje trekken zit er ook niet in. Bovendien is het veel relaxter om lekker de tijd te hebben en om bijvoorbeeld een broodje te kopen om in de trein op te eten.

Weet waar je uit moet stappen

Italiaanse steden hebben vaak meerdere treinstations. Het is natuurlijk fijn om zo dicht mogelijk bij je hotel uit te stappen zodat je niet lang meer hoeft te lopen of nog een taxi moet nemen. Pin daarom van te voren in Google Maps de locatie van je hotel en check op welk station het handig uitstappen is. Als je in de trein zit en je nadert je eindbestemming, dan is het wellicht handig om met Google Maps bij te houden waar je precies bent. Navigeer naar het station waar je uit wilt stappen en selecteer het icoontje ‘ov’. Zo mis je nooit je eindbestemming.